AD

Artemisia Gentileschi| Η #Me_too ζωγράφος της Αναγέννησης που βιάστηκε από τον δάσκαλό της & πήρε εκδίκηση

Ο βασικός λόγος που κάνει την τέχνη της συγκλονιστική είναι τα θέματα της σεξουαλικής επίθεσης των γυναικών και η εκδίκησή τους.. Αντλούσε έμπνευση από τις δικές της εμπειρίες ως γυναίκα στην Ιταλία της Αναγέννησης. Δεν αναγνωρίζεται μόνο για το ταλέντο της αλλά ως μια γυναίκα που πάλεψε ανελέητα ενάντια στις αντιξοότητες και τον εκφοβισμό.

 

Η Artemisia δεν θεωρείται τυχαία η πιο διάσημη γυναίκα καλλιτέχνιδα του 17ου αιώνα, μια από τις πιο ταλαντούχες Baroque ζωγράφους της εποχής της. Εργάστηκε στη Ρώμη, τη Φλωρεντία, τη Βενετία, τη Νάπολη και το Λονδίνο, για τα υψηλότερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης και του Φίλιππου Δ` της Ισπανίας. Όχι μόνο ήταν εξαιρετική στο να ζωγραφίζει συναισθηματικές σκηνές, αλλά ήταν και η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Επιπλέον, εργάστηκε με τον Caravaggio ως μοναδική του μαθήτρια. Ωστόσο, η Artemisia ήταν ξεχασμένη για αιώνες.

Το 1915, ο Ιταλός ιστορικός τέχνης Robert Longhi δημοσίευσε ένα άρθρο, Gentileschi, padre e figlia (Gentileschi, πατέρας και κόρη). Υπήρχε η εικασία ότι οι άνθρωποι απέδιδαν εσφαλμένα τη δουλειά της ως του πατέρα της, αλλά ο Longhi τόνισε ότι ήταν  δική της.

Μέρος αυτού που κάνει την τέχνη της τόσο συγκλονιστική είναι τα θέματα της σεξουαλικής επίθεσης κατά των γυναικών και η εκδίκησή τους. Αντλούσε από τις δικές της εμπειρίες ως γυναίκα στην Ιταλία της Αναγέννησης. Ίσως το πιο καθοριστικό ήταν ότι το 1612 βιάστηκε από τον δάσκαλό της. Ο πατέρας της κατηγόρησε τον βιαστή στο δικαστήριο, δημοσιοποιώντας το σκάνδαλο.

Η δίκη

Judith and her Maidservant, painting by Artemisia Gentileschi, 1613

Judith and her Maidservant, πίνακας της Artemisia Gentileschi, 1613

Η Gentileschi ήταν κόρη του αξιοσέβαστου ζωγράφου Orazio Gentileschi. Είδε το ταλέντο της κόρης του από νωρίς και προσέλαβε τον Agostino Tassi για να συνεχίσει να την εκπαίδευσή της. Όμως ο Tassi βίασε την Artemisia όταν εκείνη ήταν μόλις δεκαεννιά χρονών.

Εκείνη την εποχή, μια γυναίκα δεν μπορούσε να υποβάλει κατηγορίες για βιασμό. Έτσι ο Orazio κατέθεσε τις κατηγορίες εναντίον του. Επιπλέον, οι γυναίκες συνήθως αναμενόταν να παντρευτούν τους βιαστές τους για να διατηρήσουν την αγνότητα και την τιμή τους. Έτσι, αντί να καταθέσει κατηγορίες για βιασμό, στο δικαστήριο έπρεπε να κατηγορήσει τον Tassi για υλικές ζημιές.

Η Artemisia ελέγχθηκε σωματικά και ψυχικά για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Οι μαίες εξέτασαν το σώμα της στο δικαστήριο για να διαπιστώσουν αν ήταν παρθένα. Πίεσαν επίσης τους αντίχειρές της για να ελέγξουν αν έλεγε την αλήθεια. Λόγω του πατριαρχικού συστήματος στην Αναγέννηση, πολλοί άνθρωποι την κατηγόρησαν ότι ήταν πόρνη ή ακάθαρτη. Τελικά ο Tassi φυλακίστηκε για δύο χρόνια.

Η επιτυχία μετά το βιασμό

An Allegory of Peace and the Arts, 1635-38, Artemisia painted this in the Great Hall ceiling for the Queen`s House Greenwich

Μια αλληγορία της ειρήνης και των τεχνών, 1635-38, η Αρτεμισία το ζωγράφισε στην οροφή της Μεγάλης Αίθουσας για το Queen`s House Greenwich

Η χαρισματική καλλιτέχνιδα μπορεί να πέρασε μια σκοτεινή περίοδο στη ζωή της, ωστόσο δεν πτοήθηκε και συνέχισε να ασχολείται με την τέχνη της.  Έγινε δεκτή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας το 1616. Ο Cosimo II, της οικογένειας Medici έγινε γρήγορα ένας από τους προστάτες της. Ξεκίνησε φιλία με τον Galileo Galilei, τον οποίο κάποτε ευχαρίστησε που τη βοήθησε να εξασφαλίσει την πληρωμή για τη δουλειά της.

Απέκτησε κόρες με τον σύζυγο, Piettro Stiattesi, με τον οποίο παντρεύτηκε στη Φλωρεντία. Τελικά χώρισαν και απόλαυσε μια 40χρονη καριέρα μετακομίζοντας σε πόλεις και έθνη για να ανταποκριθεί στις παραγγελίες. Ένας άλλος από τους προστάτες της ήταν ο βασιλιάς Κάρολος Α΄ της Αγγλίας, ο οποίος της ανέθεσε να ζωγραφίσει την οροφή της συζύγου του Βασίλισσας Henrietta Maria στο σπίτι της στο Γκρίνουιτς.

Αν και αντιμετώπισε πολλές δοκιμασίες ως γυναίκα, το φύλο της της έδωσε ένα μικρό πλεονέκτημα. Της επετράπη να συνεργαστεί με γυμνά μοντέλα. Ωστόσο, δεν νοιαζόταν κάθε ζωγράφος να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες. Για παράδειγμα, ο Caravaggio διαμόρφωσε τα σχέδιά του έχοντας μοντέλα αγρότες και ιερόδουλες. Η Artemisia είχε την ικανότητα να απεικονίσει πολύ ειλικρινείς, τολμηρές στάσεις γυναικών σε καμβά.

Οι πιο δυνατοί πίνακές της

Judith Beheading Holofernes, painting by Artemisia Gentileschi, circa 1620 

Η Judith Αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη -πίνακας της Artemisia Gentileschi, περίπου το 1620

Οι μελετητές συχνά συγκρίνουν αυτόν τον πίνακα με την απόδοση της ίδιας σκηνής από τον Caravaggio, Judith Beheading Holofernes (περίπου 1598-1599). Τα έργα είναι εμπνευσμένα από μια βιβλική ιστορία της Ιουδήθ, μιας γυναίκας που έσωσε την πόλη της κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας αποπλανώντας τον στρατηγό Ολοφέρνη. Μετά από αυτό, έκοψε το κεφάλι του και το χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για να τρέψει τους άλλους στρατιώτες σε φυγή.

Το έργο, η Ιουδήθ που αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη είναι εντυπωσιακό για τη βία που απεικονίζεται. Αν και ο πίνακας απεικονίζει μια κλασική σκηνή από τη Βίβλο, η Gentileschi ​​ζωγράφισε τον εαυτό της ως Ιουδήθ και τον Tassi, ο οποίος δικάστηκε στο δικαστήριο για τον βιασμό της, ως Ολοφέρνη. Ένα μήνα μετά την αποπεράτωση αυτού του πίνακα, ο πατέρας της Artemisia, Orazio κανόνισε να παντρέψει την κόρη του με τον Pierantonio Stiattesi, έναν σεμνό καλλιτέχνη από τη Φλωρεντία. Λίγο αργότερα το ζευγάρι μετακόμισε στη Φλωρεντία. Έγινε μια επιτυχημένη ζωγράφος της αυλής, απολαμβάνοντας την προστασία της οικογένειας των Μεδίκων και του Καρόλου Α΄.

Και οι δύο πίνακες είναι δραματικοί, αλλά πολλοί βλέπουν την απόδοση της Artemisia πιο ρεαλιστική. Η Ιουδήθ του Caravaggio φαίνεται ότι έκανε τη δουλειά με καθαρή κίνηση. Εν τω μεταξύ, η Ιουδήθ της Artemisia αγωνίζεται, αλλά έχει αποφασιστική έκφραση. Οι μελετητές και οι θαυμαστές έχουν υποθέσει ότι η Ιουδήθ είναι το alter-ego της Artemisia- σύμβολο του δικού της αγώνα ενάντια στον Tassi.

Susanna and the Elders, painting by Artemisia Gentileschi, 1610

H Susana και οι Πρεσβύτεροι, πίνακας της Artemisia Gentileschi, 1610 

H Artemisia δημιουργησε αυτόν τον πίνακα όταν ήταν 17 ετών και είναι το πρώτο της γνωστό έργο. Ο κόσμος είχε ήδη εντυπωσιαστεί με το πόσο καλά αποτύπωσε τη γυναικεία ανατομία. Όπως συμβαίνει συνήθως με την τέχνη του baroque, αυτή η ιστορία προέρχεται από τη Βίβλο.

Η Susana, μια νεαρή γυναίκα, βγήκε στους κήπους για μπάνιο. Δύο ηλικιωμένοι άντρες τη βρήκαν ζητώντας της σεξουαλικές χάρες. Την απείλησαν δε ότι θα καταστρέψουν τη φήμη της, σε περίπτωση διαφωνίας. Όταν εκείνη αρνήθηκε, αυτοί τήρησαν την “υπόσχεσή” τους. τ Αλλά όταν ένας άντρας ονόματι Daniel αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς τους, διαλύθηκαν. Και πάλι, η Artemisia απεικόνισε μια αγωνιζόμενη, δυσαρεστημένη γυναίκα αντί για έναν παθητικό χαρακτήρα στην ιστορία της.

Lucretia, painting by Artemisia Gentileschi, circa 1623

Lucretia, πίνακας της Artemisia Gentileschi, περίπου  το 1623 

H Lucretia ήταν μια γυναίκα στη ρωμαϊκή μυθολογία που βιάστηκε από τον μικρότερο γιο του βασιλιά της Ρώμης. Το είπε στον πατέρα της και στον σύζυγό της, Ρωμαίο διοικητή Lucius Tarquinius Collatinus, πριν αυτοκτονήσει με το μαχαίρι. Λέγεται ότι οι πολίτες ήταν τόσο θυμωμένοι για αυτό που ανέτρεψαν τη ρωμαϊκή μοναρχία και τη μετέτρεψαν σε δημοκρατία.

Πολλοί βλέπουν αυτόν τον πίνακα ως παράδειγμα γυναικών που επαναστατούν ενάντια στην τυραννία. Ορισμένες πηγές τονίζουν ότι ο πίνακας δεν απεικονίζει την επίθεση, αλλά εστιάζει στη γυναίκα που χειρίζεται τα επακόλουθα.  Αυτή η απεικόνιση ενθαρρύνει τους θεατές να μην ηρωοποιούν την επίθεση, σε αντίθεση με κάποια συνήθεια της Αναγέννησης που δείχνει τον βιασμό σε “ηρωικά” πλαίσια.

Jael and Sisera

Η Artemisia επέλεξε επίσης μια άλλη βιβλική ιστορία στην οποία μια γυναίκα σκοτώνει τον βιαστή της. Ο Sisera ήταν ένας σκληρός Χαναανίτης πολεμιστής που κυβέρνησε τους Ισραηλίτες για είκοσι χρόνια. Ένας Ισραηλίτης Barak νίκησε τους εννιακόσιους ένοπλους του με μια αιφνιδιαστική επίθεση. Ο Sisera δραπέτευσε και αναζήτησε καταφύγιο στη σκηνή της Ιαήλ, συζύγου του Heber του Κενίτη. Όταν τον πήρε ο ύπνος, του έβαλε ένα μάνταλο της τέντας στον εγκέφαλό του. Η πράξη εκπλήρωσε την πρόβλεψη της Debora, μιας προφήτισσας και Ισραηλινής ηγέτη, η οποία είχε προβλέψει ότι μια γυναίκα θα σκότωνε τον Sisera.

Gentileschi on display at the Rome Braschi Palace museum, courtesy of Andrew Medichini from the Chicago Sun Times

Ta έργα της Gentileschi που εκτίθεται στο μουσείο του παλατιού Braschi της Ρώμης

Σήμερα, η ιστορία της Artemisia εξακολουθεί να θεωρείται γοητευτική και να απασχολεί. Για παράδειγμα, η γαλλο-γερμανο-ιταλική ταινία του 1997 Artemisia ήταν αμφιλεγόμενη γιατί σε αυτήν ερωτεύεται τον Tassi. Η σκηνοθέτις Agnes Merlet υποστήριξε ότι ακόμα κι αν είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε επίθεση, πιστεύει ότι η Artemisia τον αγαπούσε. Η Artemisia είπε ότι σκέφτηκε να τον παντρευτεί, αλλά είναι πιθανό να το σκέφτηκε μόνο για να σώσει την τιμή της.

Πιο πρόσφατα, το έργο Artemisia`s Intent κέρδισε το καλύτερο σόλο δράμα στο Φεστιβάλ FRIGID 2018. Ήταν εν μέρει εμπνευσμένο από το κίνημα #Me_Too. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Artemisia ήταν μπροστά από την εποχή της διότι η δουλειά της ταιριάζει απόλυτα σε έναν σύγχρονο σκοπό.

Self-Portrait as the Allegory of Painting, Artemisia Gentileschi, circa 1638

Αυτοπροσωπογραφία ως αλληγορία της ζωγραφικής από την  Artemisia Gentileschi, περίπου το 1638

Ήταν μια καλλιτέχνιδα που δεν αναγνωρίζεται μόνο για το ταλέντο της αλλά ως μια γυναίκα που πάλεψε ανελέητα ενάντια στις αντιξοότητες και τον εκφοβισμό.

Ίσως κανένας άνδρας καλλιτέχνης δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει τόσο δυνατούς πίνακες γυναικείας μανίας, φόβου, υπερηφάνειας, σύγχυσης.

Άραγε,  αν εκείνη την εποχή, περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες είχαν ζωγραφίσει γυναίκες,  η θέση της γυναίκας στην ιστορία θα ήταν διαφορετική; 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >