AD

14 διάσημα εξώφυλλα της Vogue που δημιουργήθηκαν από κορυφαίους καλλιτέχνες

Salvador Dali, Andy Warhol, Cecil Beaton, Ethel Wright, J. Allen St. John, Eduardo García Benito, George Lepape, Andre E. Marty, Carl Erickson, Rene Gruau, Erwin Blumenfeld, Joan Miro, Marcel Duchamp, John Currin είναι οι καλλιτέχνες που δημιουργούν τέχνη για το κορυφαίο περιοδικό.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Vogue είναι ένα από τα πιο επιδραστικά περιοδικά στον κόσμο για τουλάχιστον έναν αιώνα. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι πολλά εξώφυλλα της Vogue έχουν δημιουργηθεί από μερικούς από τους μεγαλύτερους σύγχρονους καλλιτέχνες. Ας ρίξουμε  μια ματιά σε μερικά συναρπαστικά εξώφυλλα περιοδικών.

1. Ethel Wright, Νοέμβριος 1902

vogue covers

H Ethel Wright ήταν Βρετανίδα ζωγράφος της βικτωριανής εποχής. Τα περιοδικά σύγχρονης τέχνης αποκαλύπτουν ότι η Wright γνώρισε μέτρια επιτυχία ως μοντέρνα «κυρία καλλιτέχνιδα» τη δεκαετία του 1880 και του 1890. Ήταν επίσης γνωστή για τους πίνακές της Pierrots. Το έργο της παρουσιάζονταν συχνότερα ή ασκούνταν κριτική στο πλαίσιο της «γυναικείας δουλειάς». Η απογοήτευση με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην καλλιτεχνική παραγωγή και τη φιλοδοξία των γυναικών μπορεί να οδήγησε τη Wright στο κίνημα suffrage.

2. J. Allen St. John, Μάρτιος 1909

vogue covers J. Allen St. John, Vogue cover, March 1909 issue, 1909. The Pictorial Arts.Ο James Allen St. John ήταν Αμερικανός εικονογράφος, καλλιτέχνης και συγγραφέας. Ήταν διάσημος για τις εικονογραφήσεις του σε πολλά μυθιστορήματα και θεωρείται «Ο Νονός της Μοντέρνας Τέχνης Φαντασίας».

3. Eduardo García Benito, Σεπτέμβριος 1926

Ο Eduardo Garcia Benito ήταν καλλιτέχνης της Art Deco  και συμβασιούχος εικονογράφος στη Vogue κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και του 1930. Ο Benito πήγε στο Παρίσι σε ηλικία 19 ετών, όπου καθιερώθηκε ως εικονογράφος μόδας. Το στυλ του θυμίζει τους κυβιστικούς πίνακες του Pablo Picasso και τα γλυπτά του Constantin Brancusi και Amedeo Modigliani.

4. George Lepape, Φεβρουάριος 1929

Ο George Lepape ήταν ένας Γάλλος καλλιτέχνης που δημιούργησε οκτώ εξώφυλλα για τη Vogue το 1929. Οι εικονογραφήσεις του δείχνουν κάποιες λεπτές και μακριές γυναικείες σιλουέτες, των οποίων τα κεφάλια είναι τυλιγμένα σε τουρμπάν. Εκείνη την περίοδο άρχισε να συνεργάζεται με την La Gazette du Bon Ton. Ο Lepape δημιούργησε πολλά σκίτσα για ορισμένους σημαντικούς οίκους μόδας, όπως οι Lanvin, Worth και Doucet, και δημιούργησε τα εξώφυλλα των Harper`s Bazaar, Vanity Fair και της πρώτης βρετανικής έκδοσης της Vogue. εργάστηκε επίσης για πολλά χρόνια με την αμερικανική έκδοση της Conde Nast.

5. André E. Marty, Αύγουστος 1930

O Andre E. Marty ήταν ένας Παριζιάνος καλλιτέχνης, συνεισέφερε τακτικά με εικονογραφήσεις μόδας σε άλλα έγκριτα περιοδικά μόδας, όπως το Harper`s Bazaar ή το La Gazette du Bon Ton. Επίσης, εικονογράφησε πολλά βιβλία και σχεδίασε διαφημίσεις και αφίσες θεάτρου (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διάσημων για τα Ballets Russes και το Theatre National de l`Opera το 1910). Στη δεκαετία του 1930, ο Marty εργάστηκε ως ενδυματολόγος και σκηνογράφος για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το μπαλέτο. Αργότερα, παρήγαγε επίσης σχέδια για εμαγιέ βάζα, πιάτα και κοσμήματα.

6. Carl Erickson, Φεβρουάριος 1935

vogue coversO Carl Erickson ήταν ένας Αμερικανός εικονογράφος μόδας στην κορυφή του παιχνιδιού του για περισσότερα από 35 χρόνια. Το 1916, ο Έρικσον έκανε το ντεμπούτο του στη Vogue και μέχρι το 1925, ήταν τακτικός καλλιτέχνης για το περιοδικό. Ήταν επίσης εξέχων προσωπογράφος και ζωγράφισε πολλές διάσημες μορφές, ανάμεσά τους η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ, ο τραγουδιστής Frank Sinatra.

7. Salvador Dali, Ιούνιος 1939

O εμβληματικός σουρεαλιστής ζωγράφος Salvador Dali, συνέβαλε με πίνακες και εικονογραφήσεις στο περιοδικό από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1970. Ήταν απασχολημένος, όχι μόνο με την κλασική τέχνη αλλά και με τη μόδα. Ήταν φίλος με την Coco Chanel και δούλεψε με μια σχεδιάστρια μόδας που ονομαζόταν Elsa Schiaparelli καθώς και με το Les Ballets Russes de Monte Carlo και ανέπτυξε τα δικά του σχέδια και κοσμήματα.

8. Rene Gruau, Μάρτιος 1956

vogue covers

O Rene Gruau, ή ο κόμης Renato Zavagli Ricciardelli della Caminate, ήταν ένας παγκοσμίου φήμης εικονογράφος μόδας του οποίου τα έργα έχουν εμφανιστεί σε έγκριτα μουσεία σε όλο τον κόσμο. Το 1909 γεννήθηκε στο Ρίμινι της Ιταλίας από έναν Ιταλό κόμη  και μιά Γαλλίδα αριστοκράτισσα – το επίθετο της οποίας υιοθέτησε, όταν οι γονείς του χώρισαν. Μετακόμισε στο Παρίσι το 1924 και ξεκίνησε την καριέρα του ως εικονογράφος μόδας. Κατά τη δεκαετία του 1930, άρχισε να σκιτσάρει για παριζιάνικα περιοδικά και εφημερίδες όπως η Femina και Le Figaro και σύντομα άρχισε να συνεργάζεται με περιοδικά υψηλού στυλ όπως το Marie-Claire και το L`Officiel.

9. Erwin Blumenfeld, Ιανουάριος 1950

O Αμερικανο-Γερμανός φωτογράφος μόδας Erwin Blumenfeld ήταν επηρεασμένος έντονα από τον Ντανταϊσμό και Σουρεαλισμό. Εργάστηκε για Vogue, Harper`s Bazaar και Life . Το 1936, μετανάστευσε στο Παρίσι όπου φυλακίστηκε από Ναζί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1940 λόγω της εβραϊκής καταγωγής του. Το 1941, με κάποιο τρόπο πήρε το δρόμο του για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, έγινε πολύ διάσημος για τη φωτογραφία μόδας και την καλλιτεχνική γυμνή φωτογραφία του.

10. Joan Miro, Δεκέμβριος/Ιανουάριος 1979

Joan Miró, Vogue cover, December 1979 issue.O Joan Miro ήταν ένας διάσημος Ισπανός σουρεαλιστής καλλιτέχνης. Κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση, το έργο του ερμηνεύτηκε ως Σουρεαλισμός – ένα sandbox για το υποσυνείδητο, μια αναδημιουργία του παιδικού και μια εκδήλωση της καταλανικής υπερηφάνειας. Σε πολυάριθμες συνεντεύξεις που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1930 και μετά, ο Μιρό εξέφρασε περιφρόνηση για τις συμβατικές μεθόδους ζωγραφικής ως τρόπο υποστήριξης της αστικής κοινωνίας και δήλωσε περίφημα μια «δολοφονία της ζωγραφικής» υπέρ της ανατροπής των οπτικών στοιχείων της καθιερωμένης ζωγραφικής.

11. Cecil Beaton, Απρίλιος 1949

Cecil Beaton, Vogue cover, April 1949 issue. O Sir Cecil Beaton ήταν ένας διάσημος Βρετανός φωτογράφος που απαθανάτισε τη μόδα, τα πορτρέτα και τον πόλεμο στη δουλειά του. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη φωτογραφία μόδας ίσως θυμούνται τον χαρακτήρα του από τη διάσημη ιστορική δραματική σειρά του Netflix, The Crown. Ο Beaton φωτογράφιζε συχνά τη βρετανική βασιλική οικογένεια, όπως βλέπουμε στο The Crown. Σε αυτό το εξώφυλλο, βλέπουμε ένα φόντο με κοψίματα εμπνευσμένα από τον Henri Matisse.

12. Marcel Duchamp, The Large Glass, Ιούλιος 1945

Vogue cover, July 1945 issue. Model with Marcel Duchamp’s The Bride Stripped Bare by her Bachelors, Even (The Large Glass), 1915-1923, Philadelphia Museum of Art, Philadelphia, PA, USA. Pinterest.Μερικά από τα τεύχη της  Vogue περιείχαν διάσημα έργα τέχνης. Εδώ, βλέπουμε ένα μοντέλο να ποζάρει στον Marcel Duchamp,  The Bride Stripped Bare by Her Bachelors, ακόμη ή απλά το The Large Glass.

13. Andy Warhol, Δεκέμβριος/Ιανουάριος 1984

Andy Warhol, Vogue cover featuring Caroline, Princess of Hanover, December/January 1984 issue. O διάσημος pop art καλλιτέχνης Andy Warhol δημιούργησε αυτό το εξώφυλλο της Vogue με το χαρακτηριστικό του στυλ ζωγραφικής σε μεταξοτυπία. Σε αυτό το εξώφυλλο απεικόνιζε την πριγκίπισσα του Ανόβερου, ή περισσότερο γνωστή ως Καρολίνα του Μονακό.

14. John Currin, Σεπτέμβριος 2017

John Currin, Vogue cover featuring Jennifer Lawrence, September 2017 issue. Ο Αμερικανός ζωγράφος John Currin με έδρα τη Νέα Υόρκη είναι περισσότερο γνωστός για τους σατιρικούς παραστατικούς πίνακες που πραγματεύονται προκλητικά σεξουαλικά και κοινωνικά θέματα με τεχνικά επιδέξιο τρόπο. Το έργο του δείχνει ένα ευρύ φάσμα επιρροών, συμπεριλαμβανομένων πηγών τόσο διαφορετικών όπως η Αναγέννηση, περιοδικά δημοφιλούς κουλτούρας και σύγχρονα μοντέλα μόδας. Συχνά παραμορφώνει ή υπερβάλλει τις ερωτικές μορφές του γυναικείου σώματος όπως μανιερίστες ζωγράφοι. Σε αυτό το εξώφυλλο, βλέπουμε μια διάσημη ηθοποιό του Χόλιγουντ, την Τζένιφερ Λόρενς, ζωγραφισμένη σχεδόν σαν ένα κλασικό αναγεννησιακό πορτρέτο από τον Titian.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >