AD

Tο Δικαστήριο της ΕΕ ενέκρινε την νομιμοποίηση της απαγόρεψης της μαντίλας σε δημόσιες υπηρεσίες

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη έκρινε ότι μία δημόσια υπηρεσία δύναται να αποφασίσει την επιβολή απαγόρευσης της χρήσης θρησκευτικών συμβόλων στο σύνολο των εργαζομένων, περιλαμβανομένων και όσων δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό, εκδικάζοντας προσφυγή για την ισλαμική μαντίλα.

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη έχει αποφανθεί επανειλημμένως για περιπτώσεις απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας σε ιδιωτικούς χώρους εργασίας, αλλά είναι η πρώτη απόφαση που αφορά δημόσια υπηρεσία.

«Για τη δημιουργία ενός τελείως ουδέτερου διοικητικού περιβάλλοντος, μία δημόσια υπηρεσία μπορεί να απαγορεύσει την εμφανή χρήση στους χώρους εργασίας οποιουδήποτε συμβόλου που αποκαλύπτει φιλοσοφικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η υπόθεση

Το 2021 η κοινότητα της Ανς στο Βέλγιο απαγόρευσε σε μία από τις υπαλλήλους της να φορά ισλαμική μαντίλα στο χώρο εργασίας της.

Η υπάλληλος προσέφυγε στη συνέχεια στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας τη θέση ότι η απαγόρευση παραβιάζει τη θρησκευτική της ελευθερία.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο προσέφυγε εργατικό δικαστήριο της Λιέγης, έκρινε ότι «η πολιτική αυστηρής ουδετερότητας που μία δημόσια υπηρεσία επιβάλλει στους εργαζομένους της μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικά δικαιολογημένη βάσει νόμιμου σκοπού».

«Κάθε κράτος μέλος και κάθε υποκρατικός οργανισμός στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του διαθέτουν διακριτική ευχέρεια στον προσδιορισμό της έννοιας της ουδετερότητας της δημόσιας υπηρεσίας που επιθυμούν να προωθήσουν στον χώρο εργασίας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι ο στόχος αυτός «θα πρέπει να επιδιώκεται κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό και τα υιοθετούμενα μέτρα για την επίτευξή του θα πρέπει να περιορίζονται στο αυστηρά απαραίτητο», καθώς επίσης και ότι «επαφίεται στις εθνικές δικαστικές αρχές να επαληθεύουν την τήρηση αυτών των όρων».

Τον Μάρτιο του 2017, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε αποφανθεί για δύο υποθέσεις μουσουλμάνων γυναικών στο Βέλγιο και την Γαλλία αντίστοιχα που είχαν απολυθεί διότι αρνήθηκαν να αφαιρέσουν την ισλαμική μαντίλα. Το Δικαστήριο είχε κρίνει τότε ότι ο εσωτερικός κανονισμός μίας επιχείρησης μπορεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να προβλέπει την απαγόρευση εμφανούς χρήσης θρησκευτικών ή πολιτικών συμβόλων.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ιαπωνία: Νέα επαναστατική ανακάλυψη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη

Μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έχει τη δυνατότητα να επαναστατήσει την πρόληψη του διαβήτη. Ερευνητές από την Ιαπωνία χρησιμοποίησαν μια καινοτόμο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΔΥΠΑ: 14.871 πήγαν διακοπές τον Μάιο με voucher κοινωνικού τουρισμού

Συνολικά 14.871 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας τον Μάιο, τον προτελευταίο μήνα του προγράμματος για την περίοδο 2024-25. Ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κωνσταντινούπολη: Ξεκίνησαν με καθυστέρηση μιάμισης ώρας οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, για τον τερματισμό του πολέμου, αντιπροσωπείες των δύο πλευρών βρίσκονται ξανά στην Κωνσταντινούπολη, σε μία

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εύα Κέσσελρινγκ: Τα μάτια του κοριτσιού σε αφίσα των ΕΛΤΑ για την εθελοντική αιμοδοσία που “δεν άλλαξαν τον τρόπο να κοιτάνε”

Το κοριτσάκι που κάποτε πόζαρε σε αφίσα των ΕΛΤΑ για την εθελοντική αιμοδοσία το 1979, μεγάλωσε και έγινε και η ίδια αιμοδότρια. Πρόκειται για την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >