AD

William Blake | O οραματιστής καλλιτέχνης που επινόησε μυστικιστικούς κόσμους

Στις 28 Νοεμβρίου του 1757 γεννήθηκε μια από τις πιο θρυλικές φιγούρες της ρομαντικής εποχής.

 

 

Υπήρξε καλλιτέχνης ο οποίος εργάστηκε για να επιφέρει μια αλλαγή τόσο στην κοινωνική τάξη όσο και στο μυαλό των ανθρώπων. Αν και κατά τη διάρκεια της ζωής του το έργο του παραμελήθηκε ή απορρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό, θεωρείται πλέον ένα από τα κορυφαία φώτα της αγγλικής ποίησης και το έργο του έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα. Στο Life of William Blake (1863) ο Alexander Gilchrist προειδοποίησε τους αναγνώστες του ότι ο Blake «ούτε έγραφε ούτε σχεδίαζε για τους πολλούς, σχεδόν καθόλου για τους εργαζομένους, αλλά για τα παιδιά και τους αγγέλους. ο ίδιος «ένα θεϊκό παιδί», του οποίου τα παιχνίδια ήταν ο ήλιος, το φεγγάρι και τα αστέρια, οι ουρανοί και η γη». Ωστόσο, ο ίδιος ο Blake πίστευε ότι τα γραπτά του ήταν εθνικής σημασίας και ότι μπορούσαν να γίνουν κατανοητά από την πλειοψηφία των συνομηλίκων του. 

Έζησε και εργάστηκε στη γεμάτη μητρόπολη του Λονδίνου σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών που επηρέασαν βαθιά τη συγγραφή του. Εκτός από το ότι θεωρείται ένας από τους πιο οραματιστές Άγγλους ποιητές και ένας από τους μεγάλους προγονούς του αγγλικού ρομαντισμού, το εικαστικό του έργο έχει μεγάλη εκτίμηση σε όλο τον κόσμο.

Ο William Blake ήταν ένας άνθρωπος με εξαιρετικό ταλέντο, του οποίου η γόνιμη καριέρα αφορούσε την ποίηση, τη ζωγραφική, τη χαρακτική και πολλά άλλα. Ξεκινώντας από το Λονδίνο στα τέλη του 18ου αιώνα, οι πίνακες, τα έργα και τα ποιήματά του έφτασαν να περικλείουν το πνεύμα του αγγλικού ρομαντισμού με τα φουσκωμένα σύννεφα, τα μαυρισμένα χαμόκλαδα και τα άγρια ​​αδέσμευτα πλάσματα που αναδύονται από το σκοτάδι. Υπήρξε επίσης ένας πρωτοπόρος Άγγλος ποιητής που είπε τολμηρές και πειραματικές ιστορίες για τον κίνδυνο, τη δύναμη, την αποπλάνηση και την επιβίωση που συνεχίζουν να επηρεάζουν και να εμπνέουν σήμερα. Η εκπληκτική σειρά φωτισμένων ποιημάτων και βιβλίων που δημιούργησε σε όλη την καριέρα του είναι η ισχυρότερη κληρονομιά του. Αυτά τα έργα παντρεύουν το ακλόνητο πάθος του τόσο για τις οπτικές όσο και για τις λογοτεχνικές μορφές έκφρασης σε ένα μοναδικό σύνολο. Ωστόσο, παρά τη δημιουργική του επιτυχία σήμερα, έζησε ολόκληρη τη ζωή του σε σχετική αφάνεια, απορροφημένος ως τρελός και αιρετικός που είδε και τους αγγέλους στον αέρα και τον διάβολο στα μαύρα λοφία της αιθάλης του εργοστασίου. Η ζωή του ήταν γεμάτη ρίσκο και ανατροπή, ενώ βρισκόταν σε μια γέφυρα ανάμεσα στη δημιουργικότητα και το έγκλημα καθώς γκρέμιζε φιγούρες εξουσίας και εξύμνησε το ηθελημένο πνεύμα της επανάστασης.

Τα παιδικά χρόνια

william blake portrait

Γεννήθηκε στο Σόχο του Λονδίνου το 1757 και θα παραμείνει εκεί για μεγάλο μέρος της ζωής του. Σε αντίθεση με πολλούς Άγγλους καλλιτέχνες, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με μέτρια μέσα και μεγάλωσε σε μια ανεπιτήδευτη γειτονιά στην Broad Street του Λονδίνου. Αντί να τον πάνε στο σχολείο, οι γονείς του τού έμαθαν να διαβάζει και να γράφει στο σπίτι. Συχνά τον άφηναν μόνο του να τριγυρνά στους δρόμους του Λονδίνου και στη γύρω ύπαιθρο, όπου έκανε μεγάλες βόλτες και άφηνε τη φαντασία του ελεύθερη. Από μικρή ηλικία, έγραφε ποίηση και έδειξε τέτοια καλλιτεχνική υπόσχεση που οι γονείς του αποφάσισαν να τον γράψουν στη Σχολή Σχεδίου Henry Pars από την ηλικία των 10 ετών. Όταν ήταν 14 ετών, πέρασε σε μαθητεία με τον κύριο χαράκτη James Basire για τα επόμενα επτά χρόνια.

Τα οράματα ενός ποιητή

william blake good evil angels

The Good and Evil Angels by William Blake, 1795

Καθ `όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο William Blake βίωσε μια σειρά από παράξενα, ανεξήγητα «οράματα» τα οποία ισχυρίστηκε ότι είχαν ιερή ή πνευματική σημασία. Όταν ήταν τεσσάρων ετών, ισχυρίστηκε ότι είδε τον Θεό «να βάζει το κεφάλι του στο παράθυρο» και στην ηλικία των εννέα ετών, είδε «ένα δέντρο γεμάτο αγγέλους, φωτεινά αγγελικά φτερά να μπερδεύουν κάθε κλαδί σαν αστέρια».

Αυτά τα παράξενα οράματα συνεχίστηκαν μέχρι την ενηλικίωση με αυξανόμενη αγριότητα, καθώς είδε αγγέλους να περπατούν ανάμεσα σε αχυροποιούς ή τον έπεσαν δαίμονες στα κλιμακοστάσια. Στο νεκροκρέβατο του αδελφού του Robert, ο William Blake ισχυρίστηκε ότι είδε την ψυχή του να υψώνεται στον αέρα, «χτυπώντας τα χέρια της από χαρά». Πίστευε ότι το πνεύμα του αδελφού του παρέμεινε δίπλα του για το υπόλοιπο της ζωής του, βοηθώντας τον σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες καλλιτεχνικές του επιχειρήσεις. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι προκάλεσε αυτές τις περίεργες θεάσεις. Πολλοί τον απέρριψαν ως ψεύτη ή τρελό. Ωστόσο, επέδειξαν μια έμφυτη πνευματική κατανόηση του κόσμου και έγιναν μια δύναμη διατήρησης της ζωής που χρωμάτισε μεγάλο μέρος του ρομαντισμού και της ποίησης.

Η ζωή στο Λονδίνο

william blake thenon colinet

Thenot and ColinetRobert John Thornton The Pastorals of Virgil από τον William Blake, 1821

Ως νέος, οι πίνακες του William Blake ήταν το πιο σημαντικό μέσο της πρακτικής του, αν και ήταν επίσης γνωστός ως Άγγλος ποιητής. Γράφτηκε για σπουδές στη διάσημη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης του Λονδίνου σε ηλικία 21 ετών. Το Λονδίνο βρισκόταν στο χείλος της δραματικής αλλαγής καθώς η εκβιομηχάνιση επεκτάθηκε σε όλο τον ορίζοντα και ο Διαφωτισμού σταδιακά επικράτησε. Ο Blake καταπάτησε αυτό το περιβάλλον με ένα μείγμα τρόμου, φόβου , και ενθουσιασμού.

Τα μαθήματα στην Ακαδημία ήταν πολύ λιγότερο εμπνευσμένα για τον Blake. Γρήγορα κουράστηκε από τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας με επικεφαλής τον ζωγράφο πορτρέτων Sir Joshua Reynolds. Ο William Blake πίστευε ότι αυτά τα μαθήματα έπνιγαν τη δημιουργικότητά του, και έτσι σύντομα έφυγε για να ξεκινήσει το δικό του μονοπάτι. Το 1784, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κατάστημα που πουλούσε εκτυπώσεις με την οικογενειακή του κληρονομιά, αλλά η επιχείρηση δεν κατάφερε να απογειωθεί. Αντίθετα, κατάφερε να κερδίζει τα προς το ζην για το υπόλοιπο της ζωής του φτιάχνοντας περίπλοκα και προσεκτικά κατασκευασμένα χαρακτικά και εκτυπώσεις για ιδιώτες πελάτες με προμήθεια.

Η ποίηση

william blake lamb poem engraving

The Lamb, from Songs of Innocence and Experience του William Blake, 1794

Το 1788, ο William Blake ανακάλυψε τη δική του μορφή χαρακτικής, που τώρα είναι γνωστή ως «ανακούφιση χαρακτικής». Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός αδιαπέραστου υγρού σε μια χάλκινη πλάκα και τη βύθιση της πλάκας σε οξύ για να δημιουργήσει ένα ανάγλυφο αποτέλεσμα. Η διαδικασία επέτρεψε στον Blake να συνδυάσει το δικό του χειρόγραφο κείμενο με εικόνες και να εισαγάγει περιοχές με έντονο, ατμοσφαιρικό χρώμα. Αυτή η ριζοσπαστική καινοτόμος τεχνική έγινε το σημείο εκκίνησης για τα ποιήματα του William Blake, τα εντυπωσιακά φωτισμένα χειρόγραφα και τα εικονογραφημένα βιβλία που θα απασχολούσαν μεγάλο μέρος της καριέρας του. Με αυτά τα έργα, ο Άγγλος ποιητής και ζωγράφος ένωσε με δεξιοτεχνία γραπτό στίχο με ζωγραφισμένα στοιχεία. Τα σχέδιά του ήταν πειραματικές ερμηνείες και όχι άμεσες εικονογραφήσεις, που χαρακτηρίζουν την τέχνη του ρομαντισμού της εποχής.

wlliam blake songs of innocence

Infant Sorrow, από Songs of Innocence and Experience του William Blake, 1794

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πρώιμα φωτισμένα χειρόγραφα του Βlake ήταν το Songs of Innocence and Experience: Showing two Contrary State of the Human Soul, που δημοσιεύτηκε το 1794. Το βιβλίο περιείχε μια σειρά από δικά του ποιήματα σχετικά με τα αντικρουόμενα θέματα της «αθωότητας» και της «εμπειρίας». στην καρδιά της ανθρώπινης κοινωνίας, και πώς οι δύο συνθήκες εμπλέκονται και αλληλοενημερώνονται. Αν και απλά και άμεσα, αυτά τα ποιήματα στην πραγματικότητα κατασκευάστηκαν με κόπο σε βελτιστοποιημένο, κομψό στίχο και αντιμετώπιζαν μια σειρά από σύνθετα θέματα, όπως η παιδική ηλικία, η θρησκεία και η κοινωνία. Οι εικονογραφήσεις του William Blake που συνόδευαν τα ποιήματα έμοιαζαν να συνδυάζονται αβίαστα με το χειρόγραφο κείμενο, όπως φαίνεται στο ποίημα Infant Sorrow, του 1794.

Oι πίνακες

romanticism art william blake newton painting

Newton by William Blake, 1795=

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, οι πίνακές του αποτέλεσαν ηχητικό πίνακα για τις πιο ριζοσπαστικές ιδέες του, συνήθως φτιαγμένες σε μικρή κλίμακα με ακουαρέλα ή μελάνι. Όπως και με τα ποιήματά του και τα φωτισμένα κείμενά του, οι πίνακες του Blake απηχούσαν το πνεύμα της τέχνης του ρομαντισμού με ιστορικούς ή βιβλικούς χαρακτήρες σε δραματικά τοπία. Επίσης, σκηνοθετήθηκαν προσεκτικά για να γίνουν ηθικολογικοί στοχασμοί για την κατάσταση της κοινωνίας, με στοιχεία συμβολισμού ενσωματωμένα στο σχέδιό τους.

Πολιτική, ποίηση και προφητείες

william blake america prophecy frontispiece

Frontispiece for America: A Prophecy by William Blake, 1793

Καθώς η καριέρα του προχωρούσε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1790, οι πολιτικές απόψεις του William Blake έγιναν όλο και πιο ριζοσπαστικές και ανατρεπτικές, ανταποκρινόμενες στο αυξανόμενο πνεύμα της αλλαγής σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι ιδέες ξεχύθηκαν στα επαναστατικά εικονογραφημένα ποιητικά του βιβλία της περιόδου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλικής Επανάστασης, 1791. Ο ποιητικός τόμος του Blake America: A Prophecy, 1793 ήταν εξίσου εκρηκτικός. ήταν ένα έντονο σχόλιο για τις ισχυρές αρχές της επανάστασης που εμπνεύστηκαν από τον Αμερικανικό Επαναστατικό Πόλεμο.

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας που ο Blake έγραψε τη σειρά των «προφητικών βιβλίων» που βυθίζονται σε έναν εντελώς φανταστικό μυθολογικό κόσμο δικής του δημιουργίας, συμπεριλαμβανομένου του The First Book of Urizen, 1794. The Book of Los, 1795; The Song of Los, 1795; και The Book of Ahania, 1795. Αν και ήταν σκοτεινά και παρεξηγημένα στην εποχή τους, αυτά τα βιβλία θα αναγνωριστούν αργότερα ως εμβληματικοί δείκτες της ρομαντικής περιόδου, με έμφαση στη σημασία της δημιουργικότητας, της εξέγερσης και της ελευθερίας έναντι του ορθολογισμού, της επιστήμης, και κρατικός έλεγχος.

Ο αγώνας

william blake soul hovering over body

The Soul Hovering Over the Body από τον William Blake, σχεδιασμένο για το ποίημα του Robert Blair The Grave, χαρακτικό του Luigi Schiavonetti, 1813

Οι αρχές του 19ου αιώνα ήταν μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος για τον Άγγλο ποιητή. Του ανέθεσαν να σχεδιάσει εικονογραφήσεις για το δημοσιευμένο ποίημα του Robert Blair, Ο Τάφος το 1805, αλλά στη συνέχεια απογοητεύτηκε πικρά όταν το έργο για την ολοκλήρωση των τελικών χαρακτικών ανατέθηκε σε άλλον τεχνίτη. Το 1809, ο Blake οργάνωσε μια έκθεση τέχνης με τα δικά του έργα στο σπίτι της οικογένειάς του στο Σόχο. Η έκθεση παρουσίαζε μια σειρά από πίνακες μεγάλης κλίμακας που δεν είχανν ξαναδεί ποτέ, που απεικονίζουν περίεργες πνευματικές, πολιτικές και ναυτικές προσωπικότητες, οι οποίοι ο Blake ισχυρίστηκε ότι ήταν φτιαγμένοι στο «μεγάλο στυλ της Τέχνης». Δυστυχώς, μόνο ένας μικρός αριθμός επισκεπτών ήρθε και η μόνη κριτική που δημοσιεύτηκε για την εκπομπή περιέγραψε τον Blake ως «έναν άτυχο τρελό».

english poet william blake inscription over gate

The Inscription Over the Gate by William Blake, 1824-7

Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του καλλιτέχνη ήταν αξιοσημείωτα πιο επιτυχημένα και παραγωγικά: ήρθε να δημιουργήσει μερικά από τα καλύτερα έργα τέχνης του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Του ανατέθηκε να ζωγραφίσει μια σειρά από εικονογραφήσεις για τη Θεία Κωμωδία. Ο Blake στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με πάνω από 100 διαφορετικές εικονογραφήσεις με ακουαρέλα φτιαγμένες με εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια, επιδεικνύοντας τις δεξιότητες σχεδιασμού που είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πολλές από αυτές τις εικονογραφήσεις έγιναν ενώ ο Μπλέικ ήταν άρρωστος και κατάκοιτος, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής απεικόνισης του The Inscription Over the Gate, 1824-7. Αυτό ήταν το τελευταίο σημαντικό έργο που δημιούργησε πριν από το θάνατό του στο Λονδίνο το 1827. Εκείνη την εποχή, το όνομά του ήταν ακόμα σε σχετική αφάνεια και δεν είχε καμία ιδέα για το πόσο ισχυρή και επιρροή θα γινόταν η φωνή του στο πέρασμα του χρόνου.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >