AD

Ελένη Καρνέζη | Μόνο η Τέχνη και ο Έρωτας μπορεί να μας εξυψώσει 10 πόντους απο το έδαφος

Συνέντευξη με μια χαρισματική ζωγράφο που μέσα από τους εξαιρετικούς καμβάδες της τονίζει το πάθος και την αγάπη της για την ζωή και τη τέχνη. 

 

Το διαδίκτυο – πέρα από τους όποιους κινδύνους- έχει τη μαγική δύναμη να ενώνει ανθρώπους που ίσως υπό άλλες συνθήκες δε θα τύχαινε ποτέ να συναντηθούν. Μέσω μέσου κοινωνικής διαδικτύωσης και με αφορμή την αρθογραφία, λοιπόν, γνώρισα πριν οκτώ χρόνια την κυρία Ελένη Καρνέζη. Λένε ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Έτσι, λοιπόν, από τις φωτογραφίες της και μόνο -πριν ακόμα συνομιλήσεις μαζί της και τη γνωρίσεις από κοντά- οδηγείσαι στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φωτεινό άνθρωπο που βλέπει το ποτήρι της ζωής μισογέματο και ξέρει ότι αυτό που έχει νόημα είναι να απολαμβάνει κανείς την κάθε μέρα. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που επιλέγουν ανοιχτά κι έντονα χρώματα για το ντύσιμό τους κι αυτό γιατί μου εκπέμπουν αισιοδοξία και δύναμη. Αυτή είναι και η περίπτωση της κυρίας Καρνέζη, η οποία βάζει τις ωραιότερες, πολύχρωμες πινελιές τόσο στα ρούχα και στη ζωή της, όσο και στους ενδιαφέροντες καμβάδες της.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε με μητέρα ζωγράφο που την έφερε κοντά στον δυναμικό χώρο της ζωγραφικής από τα παιδικά της χρόνια. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η ζωγραφική αποτελεί την βασική της δραστηριότητα.

Με αφορμή την εργασία της στην Ολυμπιακή Αεροπορία και τα ταξίδια της σε όλα τα πλατη και τα  μήκη του πλανήτη , γνώρισε διαφορετικές κουλτούρες και ηρθε σε επαφή με χρώματα και μοναδικούς πολιτισμούς που επηρέασαν την τέχνη της.
‘Εχει εργαστεί υπό την καθοδήγηση των ζωγράφων  Γιάννη Βοργία, Μπέττυς Καρούση, Τίμου Μπατινάκη , Γιάννη Πέτρου , Γιάννη Νομικού , οι οποίοι προσέθεσαν στις γνώσεις και την τεχνική της στοιχεία  με τα οποία κατάφερε να οριοθετήσει το προσωπικό της ύφος για έργα απο ακρυλικά κυρίως σε καμβά και χαρτι ακουαρέλας με μόνο σπάτουλες  πινέλα αλλα και ακροδάκτυλα.
Το χρώμα , η πλαστικότητα , η πανδαισία τους ειναι απο τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έργα της. ‘Εχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις αλλα και ατομικές και συνεχίζει με τον ενθουσιασμό που δίνει η ζωγραφική στην καθημερινότητα της. ‘Τα εξαιρετικά έργα της εχουν ταξιδέψει στην Αμερική, την Γερμανία και την Γαλλία.
Με την Ελένη Καρνέζη είχαμε μια ιδιαίτερα όμορφη συζήτηση για την τέχνη που τόσο αγαπά αλλά και για τις σκέψεις της για την ευτυχία, τη δόξα, τα μαθήματα ζωής.

Ανάμεσα σε όσα μου είπε ξεχώρισα το εξής: “‘Εμαθα να ξεχωρίζω ποιος αξίζει μια εξήγηση, ποιος μια απλή απάντηση και ποιος απολύτως τίποτα.” Αξίζει να διαβάσετε τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Η μητέρα σας ήταν ζωγράφος, οπότε είχατε επιρροές γι’αυτή την τέχνη από την παιδική σας ηλικία. Ποιες είναι οι πρώτες αναμνήσεις που σας έρχονται στο μυαλό από τότε;

Την έβλεπα να ζωγραφίζει τόσες λεπτομέρειες που την κοίταζα με δέος. Μ’ εστελνε κι αγόραζα τελάρα και χρώματα απο το μόνο μαγαζι τότε με είδη ζωγραφικής, τον Κατσαχνιά αλλα ποτέ δεν με δίδαξε γιατί ημουν αέρας και δεν καθόμουν.

Θα ήθελα να μας πείτε πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με τη ζωγραφική και ποιοι ήταν οι μέντορές σας.

Αποφάσισα ν’ασχοληθώ με την ζωγραφική πριν 15 χρόνια . Μαθήτευσα δίπλα σε δασκάλους που ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του. Μπέττυ Καρούση, Γιάννης Βοργίας, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Πέτρου, Γιάννης Νομικός. Εδώ θα χρησιμοποιησω μια φράση του Μαρσέλ Ασάρ ( Θεατρικού συγγραφέα)…..Η σταδιοδρομια του ζωγράφου ειναι παρόμοια με την καριέρα της πόρνης . Πρώτα για την αυτοαπόλαυση μετά για την ευχαρίστηση τού αλλου και στο τέλος για λεφτά.

 Τι αποτελεί πηγή έμπνευσής σας συνήθως;

Αντλώ έμπνευση κυρίως απο τα χρώματα της φύσης , απο τα διαφορετικα μπλε της θάλασσας και απο τα ταξίδια που κάνω. Πιστευω στην ζωή, στην φύση και μετά όλο αυτό μετατρέπεται σε έργο.

Αν σας ζητούσα να ζωγραφίσετε την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα, πώς θα ήταν άραγε η εικόνα που θα δημιουργούσατε;

Θα έφτιαχνα ένα έργο όπως θά ήθελα να ειναι η Ελλάδα και οχι οπως το…χάος!

Ποια δημιουργία σας, σάς έχει δυσκολέψει περισσότερο, ποια -ίσως -αγαπήσατε περισσότερο και ποια -ίσως-θα αλλάζατε και γιατί;

Καμία μου δημιουργία δεν με έχει δυσκολέψει ώστε να την παρατήσω. Η αλήθεια ειναι οτι έχω ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια το πορτρέτο της Μέριλυν Μονρόε και το εχω ατελείωτο. Επίσης να εξομολογηθώ οτι λόγω ζωδίου ( ειμαι Δίδυμος) δεν ξεκινάω ενα εργο την φορά αλλα πολλές φορές 2 και 3 μαζί τα οποία συνεχίζω μετα απο πολύ καιρό.

«Η ανταμοιβή της τέχνης δεν είναι η φήμη ή η επιτυχία, αλλά ο εθισμός. Γι’ αυτό τόσο πολλοί κακοί καλλιτέχνες δεν μπορούν να τα παρατήσουν» έλεγε ο Jean Cocteau. Θα ήθελα να σχολιάσετε και να μου πείτε ποια είναι για εσάς η ανταμοιβή της Tέχνης. 

Για μένα η η ανταμοιβή ειναι η “τρελή χαρά” που νοιώθω όταν βλέπω τα έργα μου “κρεμασμένα”. Πολλοι φίλοι και γνωστοί μου εχουν κοσμήσει τους χώρους τους , σπίτια αλλά και γραφεία με δικά μου έργα. ‘Αλλωστε ζωγραφίζω επειδή μου αρέσει πολύ και όχι απο ανάγκη για να ζήσω.

’’Ονειρεύομαι ό,τι ζωγραφίζω και μετά ζωγραφίζω αυτό που ονειρεύομαι” έλεγε ο Picasso. Εσείς τι ονειρεύεστε;

Εγώ πρώτα βάζω τα χρώματα και μετά ονειρευομαι..βάζω ζωή στον καμβά μου .

”Αν ακούς μια φωνή μέσα σου να σου λέει «δεν μπορείς να ζωγραφίσεις», τότε οπωσδήποτε να ζωγραφίζεις, και η φωνή θα σωπάσει.” έλεγε ο Van Gogh. Έχετε νιώσει ποτέ μια τέτοια φωνή και αν ναι τι την έκανε να σωπάσει;

Σωστός ο Van Gogh! Επιτυχημένος καλλιτέχνης ειναι αυτός που ακολουθεί το ένστικτό του και δεν σταματά να δημιουργεί. Η τέχνη πρέπει να υπηρετεί το ωραιο, το καλαίσθητο αυτό που προσφέρει απόλαυση στο μάτι.

 “Δεν υπάρχει τίποτε πιο δύσκολο για έναν πραγματικά δημιουργικό ζωγράφο από το να ζωγραφίσει ένα τριαντάφυλλο, γιατί πρέπει πρώτα να ξεχάσει όλα τα τριαντάφυλλα που έχουν ποτέ ζωγραφιστεί.” είναι τα λόγια του Ηenri Matisse. Θα ήθελα να σχολιάσετε.
Τίποτα δεν ειναι 100% πρωτότυπο. Όλη η δημιουργική δουλειά  χτίζεται πάνω σ’αυτό που ήδη έχει υπάρξει. Κάθε έργο ειναι απλώς συνδυασμος παλαιοτέρων ιδεών.  Ακόμη και ο διάσημος Damien Hirst εχει κατηγορηθεί 16 φορές οτι “εκλεψε” ‘αλλον καλλιτέχνη.

”Όταν ζωγραφίζεις κάτι, ζωντανεύει και όταν το φωτογραφίζεις, πεθαίνει.” Συμφωνείτε με τα λόγια του John Fowles;

Δεν συμφωνώ με τον John Fowles. Και όταν το φωτογραφίζεις  αλλά και όταν  το ζωγραφίζεις ζεί! Αλλωστε δεν μπορείς να εισαι καλός ζωγράφος εάν δεν εισαι καλός φωτογράφος.. Και με τα δύο επικοινωνείς. Η ζωγραφική ανήκει στις Καλές Τέχνες και η φωτογραφια στις Εφαρμοσμενες Τέχνες.

”Το να μάθεις να ζωγραφίζεις είναι βασικά θέμα να μάθεις να βλέπεις —να βλέπεις σωστά— και αυτό σημαίνει πολύ περισσότερα από το να βλέπεις απλά με το μάτι.” πίστευε ο Ελληνοαμερικανός δάσκαλος ζωγραφικής Kimon Nicolaides. Πιστεύετε ότι γεννιέται κάποιος με αυτό το χάρισμα ή στην πορεία το αποκτά με την εμπειρία;

Πιστεύω και στα δύο αλλά τείνω στο οτι το αποκτάς με την εμπειρία και τις εικόνες. Γιαυτό θα έπρεπε να πηγαίνουν πιό συχνά τα παιδια απο μικρά σε μουσεία , ν’ακούν ποίηση και γενικά να διδάσκονται οι τέχνες πιό πολλές ωρες στα σχολεία.

 “Η παθιασμένη εμμονή του ζωγράφου για το αντικείμενό του είναι το μόνο που χρειάζεται για να τον παρακινεί να δουλέψει.” είναι τα λόγια του Lucian Freud. Εσάς τι σας παρακινεί να δουλέψετε;

Με παρακινεί μόνο το χρώμα . Θεωρώ τον εαυτό μου colorista, το γαλάζιο τ’ουρανού και της θάλασσας, τό κίτρινο και το χρυσό του ήλιου, το κόκκινο της φράουλας, το μώβ του δειλινού και όλα τα ρόζ του κόσμου με …ρίχνουν στους καμβάδες.
Aπό όλα τα έργα σας, ποιο ξεχωρίζετε και γιατί;
Κάθε έργο έχει ένα κομματι απο μένα κι έχει την δική του αξία  οπότε δεν ξεχωρίζω κανένα. Η αλήθεια ειναι οτι πολλές φορές γυρίζω πίσω και ξαναδουλευω ένα τελειωμένο έργο κι ετσι ζωντανεύει κάτι καινούργιο.

Ποιον διάσημο πίνακα θα θέλατε να είχατε ζωγραφίσει εσείς και γιατί;

Πολλούς πίνακες εχω ζηλεψει και από Ελληνες και από ξένους καλλιτέχνες αλλα επειδή ειμαι λάτρης του αφηρημένου εξπρεσιονισμού θά έλεγα οτι ζηλευω τα έργα του κύριου εκπρόσωπου αυτής της δυναμικής ζωγραφικής του De Kooning.

«H ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο- ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.»έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης. Τι είναι για εσάς ευτυχία;

 Ευτυχία για μένα ειναι οτι με κάνει να νοιώθω χαρούμενη, να εχω την υγεία μου και να μοιράζομαι αγάπη με τους ανθρώπους γύρω μου , επίσης να διεκδικώ αυτα που θέλω.

Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ» έχει πει ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Τι είναι για εσάς η δόξα;

Tον Μάνο Χατζιδάκι τον δόξασε όλη η Ελλάδα οπότε όταν την έχεις την δόξα αδιαφορείς..εγώ δεν αδιαφορώ για την δόξα σε αυτήν την φάση.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που έχετε πάρει μέχρι στιγμής;

Εχω πάρει πολλά μαθήματα και κάθε μέρα παίρνω κι ένα. Έμαθα να ξεχωρίζω ποιος αξίζει μια εξήγηση, ποιος μια απλή απάντηση και ποιος απολύτως τίποτα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Ας μην ξεχνάμε οταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεος γελάει αλλα στα σχέδια μου ειναι μια ομαδική εκθεση στο Ιδρυμα Τσιχριτζή μέσα στον Νοέμβριο, και 2 ατομικες , μία στην περιοχή μου στο Μαρούσι και μία πιο κεντρικά , στην Αθήνα, αλλά πρέπει να ζωγραφιζω κάθε μέρα κάτι που δεν κάνω. Επίσης θέλω να εικονογραφήσω ενα βιβλίο με παραμύθι που έχω αρχισει να γράφω .

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο για τη δουλειά σας ή οτιδήποτε άλλο;

Τέλος θά ήθελα να προσθέσω οτι μόνο η Τέχνη και ο Έρωτας μπορεί να μας εξυψώσει 10 πόντους απο το έδαφος …δεν θυμάμαι ποιος το εχει πει αλλά ειναι μεγάλη αλήθεια. Επίσης οτι τα χρώματα είναι αισθησιακά και διεγερτικά και ενα έργο απευθύνεται και στον αδαή αλλά και στον γνώστη.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >