AD

Χένρι Κίσινγκερ: Η δήθεν δήλωση του εις βάρος των Ελλήνων που δεν έγινε ποτέ

Μια δήθεν δήλωση του Χένρι Κίσινγκερ περί «τιθάσευσης των Ελλήνων», που τον είχε κάνει ιδιαίτερα μισητό στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ

 

Αμφιλεγόμενος και μισητός για πολλούς Έλληνες ήταν ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, που πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 100 ετών.

Παρά την παραδοχή ότι ο Κίσινγκερ ήταν «μάγος της διπλωματίας», δεν είναι λίγοι στη χώρα μας που δεν κρύβουν τα αισθήματα μίσους για την εμπλοκή του στην υπόθεση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αλλά και τη στήριξή του στη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη διαβόητη δήλωση του πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περί «τιθάσευσης των Ελλήνων». Παρότι ο ίδιος την έχει διαψεύσει, έχει πλέον περάσει στη σφαίρα του αστικού θρύλου.

Η δήλωση που δεν έγινε ποτέ

Όπως αναφέρουν τα ellinikahoaxes.gr, το 1997, το περιοδικό Νέμεσις είχε δημοσιεύσει δήλωση που φέρεται να έκανε το 1994 σε τελετή βράβευσής του σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον. Η πηγή της ήταν άρθρο της Turkish Daily News. Η υποτιθέμενη δήλωση ήταν:

«Ο λαός των Ελλήνων είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθεί. Γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, έτσι ώστε να μην μας παρενοχλεί στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολής, των τόσο σημαντικών για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

kissinger_dilwsi

Το απόσπασμα αυτό αναδημοσιεύτηκε, εκτός από το Νέμεσις, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και στην Αυριανή, υποτίθεται ως γνήσιο. Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος του Οικονομικού Ταχυδρόμου επικοινώνησε με τον Κίσινγκερ, ο οποίος έστειλε επιστολή διάψευσης στο περιοδικό καθώς και στην Turkish Daily News.

Η διάψευση του Κίσινγκερ δημοσιεύθηκε στα Πολιτικά Θέματα.

«Αγαπητέ κύριε Μαρίνο. Ευχαριστώ για την επιστολή σας. Όσον αφορά το απόσπασμα που δημοσιεύσατε, ούτε τελετή βράβευσής μου υπήρξε, ούτε ομιλία μου και το προβαλλόμενο απόσπασμα είναι εξ ολοκλήρου αναληθές. Η όλη ιστορία είναι καθαρό εφεύρημα και αναμένω ότι θα προβείτε σε διόρθωση. Καθώς είσθε ο πρώτος που με πληροφορεί από πού προήλθε το δημοσιευθέν απόσπασμα, μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να προβώ σε διόρθωση προς την “Τurkish Daily Νews” και αυτό έπραξα. Ειλικρινά δικός σας. Χένρι Κίσινγκερ».

kissinger_epistoli

 

Παρά την κατηγορηματική διάψευση, η δήλωση έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Παρότι είναι Fake News, εξακολουθεί να δημοσιεύεται και να κυκλοφορεί, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, με τις θεωρίες συνωμοσίας να φουντώνουν.

Στην αναδημοσίευση της (μη) δήλωσης, υποτίθεται ότι αυτή μάλιστα έγινε το 1974, και όχι το 1994.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >