AD

Gia Carangi | Η θλιβερή ιστορία του πρώτου top model στον κόσμο που νικήθηκε από το AIDS στα 26 του χρόνια

To top model της δεκαετίας του `80, η γυναίκα με εντυπωσιακή εμφάνιση αλλά εξαιρετικά αδύναμο χαρακτήρα έχασε τόσο άδικα τη ζωή της στα 26 της χρόνια. Τα δυνατά φώτα της δημοσιότητας μπήκαν τόσο ξαφνικά στη ζωή της που δεν ήξερε πώς να διαχειρισθεί σωστά τις νέες συνθήκες.

 

Πριν ακόμα ο Peter Linderbergh απαθανατίσει τη Naomi, τη Cindy, την Claudia, τη Linda, την Christy  και την Tatjana στο εξώφυλλο της Vogue το 1990 και τις λανσάρει στην ανάβασή τους στο status icon, υπήρχε η Gia. Αναμφισβήτητα το πρώτο super model στον κόσμο, η Gia Carangi άνοιξε το δρόμο για τις Campbell, Turlington και Crawford – με την τελευταία  να ονομάστηκε «Baby Gia» όταν έκανε το ντεμπούτο της στην πασαρέλα.

Ενώ της ανοίχτηκαν διάπλατα οι πόρτες στον κόσμο της υψηλής μόδας και οι εμφανίσεις στις πασαρέλες των Dior, Yves Saint Laurent, Calvin Klein και Armani, στα παρασκήνια δεν ήταν όλα ονειρεμένα. Παλεύοντας να αντεπεξέλθει στις πιέσεις της νέας της καριέρας, η Gia στράφηκε στην ηρωίνη και, παρά το γεγονός ότι έκοψε τη συνήθεια αρκετές φορές κάνοντες πολλές επιστροφές, το 1986 πέθανε από επιπλοκές εξαιτίας του ιού του AIDS. Ήταν μόλις 26 ετών…

Σε ηλικία 18 ετών, Gia Carangi με καταγωγή από τη Φιλαδέλφεια έβγαζε περίπου 100.000 δολάρια το χρόνο, κάνοντας μόντελινγκ σε έγκριτα περιοδικά και κλείνοντας συνεργασίες με την ελίτ της βιομηχανίας της μόδας. Εκτοξεύτηκε στα ύψη στην επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1970-80 ως φρέσκια μελαχρινή ανάμεσα σε μια κατά κύριο λόγο ξανθιά βιομηχανία. Παρά αυτόν τον φαινομενικά λαμπερό τρόπο ζωής, ωστόσο, η ιστορία του Carangi είναι μια τραγωδία.

Οι άνθρωποι δεν ήξεραν ότι η φαινομενικά καλή τύχη της Carangi θα σήμαινε την αρχή ενός εφιάλτη που θα κατέληγε σε τραγωδία.

Είχε μια προβληματική σχέση με την οικογένειά της

Για λίγο χρονικό διάστημα,  όλα φαινομενικά έδειχναν ότι η Carangi ζούσε σε ένα παραμύθι. Όχι μόνο ήταν έτοιμη να γίνει επιτυχημένο μοντέλο, αλλά η καριέρα της τη βοήθησε επίσης να ξεφύγει από μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία. Ο πατέρας της ήταν ασταθής και καταχρηστικός απέναντι στη μητέρα της, η οποία τελικά εγκατέλειψε την οικογένεια όταν η Gia ήταν 11 ετών. Το μοναδικό κορίτσι στην οικογένεια, η Gia , θα περνούσε μεγάλο μέρος της εφηβείας της αναζητώντας την έγκριση του πατέρα της.

The Story of Gia Carangi: The World`s First Supermodel – ROOSTERGNN Global News Network

«Ο μπαμπάς μου δούλευε πάντα και όταν ήταν κοντά έδινε περισσότερη προσοχή στα αδέρφια μου», έγραψε στο ημερολόγιό της (μέσω μιας βιογραφίας, Thing of Beauty). “Προσπαθούσα να τραβήξω την προσοχή του και με απέρριπτε υποτιμώντας με, κοροϊδεύοντάς με, πειράζοντάς με. To έκανε αυτό μπροστά στα αδέρφια μου. Ένιωθα ότι ήταν καλύτεροι από εμένα και ένιωθα  ότι ο πατέρας μου δεν μου έδωσε ποτέ αυτό που χρειαζόμουν μεγαλώνοντας, δηλαδή αγάπη, κατανόηση, χρόνο… δεν μου έδωσε ποτέ την ώρα της ημέρας».

Η μητέρα της ένιωθε άβολα με την έλξη της για γυναίκες

gia carangi | Brigid Walsh | Flickr

Η σχέση της Carangi με τη μητέρα της ήταν επίσης τεταμένη. Στην εφηβεία, η Carangi έλκεται από ένα άλλο κορίτσι. Όταν το έμαθε η μητέρα της, έστειλε την έφηβη κόρη της σε έναν θεραπευτή με την ελπίδα ότι θα ξεπεράσει την έλξη της για τις γυναίκες. Η μητέρα της Carangi ήταν πεπεισμένη ότι η σεξουαλικότητα της κόρης της ήταν απλώς μια φάση. «Είναι πολύ δύσκολο για μένα να σχετιστώ με όλα αυτά γιατί δεν έχω συναισθήματα ή κλίσεις με αυτόν τον τρόπο», είπε η μητέρα της Carangi στο Thing of Beauty. «Μπορώ πραγματικά να πω ότι μπορώ να δεχτώ ένα άτομο ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, αλλά απλά δεν μπορώ να ταυτιστώ με αυτό».Gia Carangi, le top-modèle à la carrière éclair qui fait bruisser Instagram

Για να ευχαριστήσει τη μητέρα της, η Gia πήγε να δει τον θεραπευτή. Ευτυχώς, αντί να προσπαθήσει να  την «θεραπεύσει» -όπως θα μπορούσε να συνέβαινε χρόνια πριν όταν η έλξη του ίδιου φύλου ταξινομήθηκε ως ψυχική ασθένεια- ο θεραπευτής της Carangi της είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με τα συναισθήματά της και τη βοήθησε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μαζί της σεξουαλικότητα.

Η επιρροή από τον  David Bowie

Η Carangi επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μουσική και την εικόνα του David Bowie. Αυτή και πολλοί φίλοι της μιμήθηκαν το ανδρόγυνο στυλ του. Ήταν ένα στυλ που θα συνέχιζε να καθορίζει την προσωπική εμφάνιση της Carangi για το υπόλοιπο της ζωής της. Ωστόσο, ήταν κάτι περισσότερο από το στυλ του Bowie που ενθουσίασε τον Carangi. Την τράβηξε επίσης ως σύμβολο της εξέγερσης και των αντιπολιτισμικών αξιών. Ο Bowie, ο οποίος ήταν και ο ίδιος αμφιφυλόφιλος, ήταν ένα πρότυπο LGBTQ σε μια εποχή όπου πολλοί LGBTQ celebrities κρατούσαν μυστική τη σεξουαλικότητά τους.Picture of Gia Carangi

Η αφοσίωση της Carangi στον Bowie δεν εντυπωσίασε την οικογένειά της. Ο πατριός της, Henry Sperr, είπε στο Thing of Beauty ότι ο Bowie φαινόταν να έχει αλλάξει την Carangi.

 

Έβλεπε τον εαυτό της ως βαρετό

La favola nera di Gia Carangi | Senza Linea

Παρά τη φήμη και τα χρήματα ,  η Carangi δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει πλήρως από τη βαθιά δυστυχία που ήταν μια συνεχής παρουσία στη ζωή της. Ο κόσμος την έβλεπε ως μια καλλονή και ως σύμβολο του στυλ, αλλά η Carangi ήταν λιγότερο πεπεισμένη για την απήχησή της.

«Αυτό ήταν το πράγμα που πρέπει να θυμάσαι για την Gia, είπε ένας φίλος της στη Φιλαδέλφεια. ” Μπορούσε απλώς να κάθεται σε μια καρέκλα και να χαμογελά και ήταν αυτόματα το επίκεντρο της προσοχής. Είχε χάρισμα. Δεν ήταν εξαιρετικά έξυπνη. Πάντα έλεγε, “Οι άνθρωποι με κοιτάζουν και νομίζουν ότι είμαι τόσο όμορφη και πρέπει να είμαι εξαιρετικά καυτή… και αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι είμαι εξαιρετικά βαρετή.”

Δεν της άρεσε το modelling

Σύμφωνα με τη φίλη της Carangi, Sharon Beverly, της Carangi δεν της άρεσε καθόλου στο modeling. «Η Gia το μισούσε από την αρχή», είπε στη Philadelphia. “Ένιωθε σαν ένα κομμάτι κρέας. Ξέρω ότι είναι ένα παλιό κλισέ, αλλά αυτό έλεγε πάντα.”
Gia Marie Carangi (@Gia_Carangi1) / Twitter

Άλλοι φίλοι υπέθεσαν ότι η Carangi έγινε μοντέλο για να ευχαριστήσει τη μητέρα της. «Ήξερε ότι η μητέρα της ήθελε να γίνει μοντέλο», είπε μια φίλη της. «Και ήξερε ότι ήταν το πεπρωμένο της». Η φίλη της  πρόσθεσε ότι πίστευαν πως η Carangi ήταν πιο ευτυχισμένη ζώντας στο σπίτι και δούλευε στο κατάστημα hoagie του πατέρα της. Η Carangi, ωστόσο, είχε άλλες βλέψεις εκτός του μόντελινγκ και της οικογενειακής επιχείρησης. Ενδιαφερόταν για τη φωτογραφία και έκανε κάποια μαθήματα στο NYU μέχρι που το πολυάσχολο πρόγραμμά της την ανάγκασε να εγκαταλείψει τις σπουδές της. Είχε επίσης σχέδια να «κάνει μεγάλη βουτιά στον κινηματογράφο» ως κινηματογραφίστρια.

Ήλπιζε μια μέρα να παντρευτεί και να κάνει παιδιά

Ένα άλλο από τα όνειρα της Carangi ήταν να παντρευτεί και να αποκτήσει δική της οικογένεια. Οι φίλοι της, καθώς και οι καταχωρήσεις της στο ημερολόγιο, αποκαλύπτουν ότι η Carangi ήταν μια βαθιά παθιασμένη γυναίκα, που γρήγορα ερωτεύτηκε. «Η Gia απλώς αγαπούσε τις γυναίκες και τις ερωτεύτηκε είτε ήταν στρέιτ είτε γκέι», είπε στη Φιλαδέλφεια ένας φίλος του γυμνασίου.

Ενώ η Gia δεν άργησε να ερωτευτεί, ήθελε απεγνωσμένα να την αγαπήσουν και η ίδια. «Η Gia ήταν επιρρεπής στο να χρειαζόταν κάποιον γύρω της όλη την ώρα», είπε ένας πρώην σύντροφος. «Μερικές φορές ήταν σχεδόν σαν να χρειαζόταν μια baby sitter».

Μια γυναίκα που δεν ανταπέδωσε τη στοργή που είχε η Carangi για εκείνη, είπε ότι το μοντέλο έψαχνε τόσο σκληρά για αγάπη που μερικές φορές ερωτευόταν όποιον ήταν ευγενικός μαζί της, είτε έλκονταν από γυναίκες είτε όχι. «Νομίζω ότι παρεξήγησε τη φροντίδα ως σεξουαλική», είπε. «Χρειαζόταν τόσο πολύ τους ανθρώπους που τους απώθησε βάζοντάς τους προσδοκίες που δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν».Gia Carangi photographed by Harry King, 1979

“Όταν είσαι νέος… είναι δύσκολο να διακρίνεις τι είναι αληθινό και τι δεν είναι αληθινό”, είπε η Carangi. «Υπάρχουν πολλοί γύπες γύρω σου». Η Carangi μίλησε επίσης για το πώς εθίστηκε στα ναρκωτικά, λέγοντας ότι «σε σαρώνουν».

Η απώλεια του μέντορά της την έκανε να εξαρτηθεί περισσότερο από τα ναρκωτικά

Η Carangi είχε ήδη κάνει χρήση ναρκωτικών όταν η μέντοράς της, Wilhelmina Cooper, πέθανε το 1980, αλλά η απώλεια της Cooper έκανε τον εθισμό της να βγει εκτός ελέγχου. Η Cooper είχε υπογράψει την Carangi στο πρακτορείο μοντέλων της το 1978 και πήρε επίσης το νεαρό μοντέλο υπό την προστασία της.

«Δεν ξέρω τι συμβαίνει στη ζωή μου, τίποτα δεν μου φαίνεται ούτε μου φαίνεται σωστό», έγραψε η Carangi στο ημερολόγιό της (μέσω A Sketch of the Past). “Θέλω να ζήσω τόσο άσχημα. Αλλά είμαι τόσο τρομερά λυπημένη. Μακάρι να μην πέθαινε η Wilhelimina. Ήταν τόσο υπέροχο να μιλήσω μαζί της για τη δουλειά. Κλαίω κάθε μέρα για λίγο. Μακάρι να ήξερα τι να κάνω … Προσεύχομαι να μπουν τα πράγματα στη θέση τους».

Η βιομηχανία της μόδας δεν ήταν ευγενική με την Carangi

Gia Carangi - America`s First Supermodel - HubPages

Αντί να βρει συντροφικότητα με τα άλλα μοντέλα, ένιωσε να την αποφεύγουν πολλά από αυτά. Η αντιμετώπισή της συνέβαλε στη μοναξιά της και την άφησε σε κατάθλιψη. «Τα άλλα μοντέλα φαίνεται να με αγανακτούν», έγραψε μετά από μια φωτογράφιση στο ραντεβού της (μέσω Philadelphia). «Είναι ζήλια ή είναι όλα τα κορίτσια ακριβώς έτσι… Έχω την αίσθηση ότι μερικά από αυτά θα ήθελαν να μου τραβήξουν τα μαλλιά. Γιατί δεν έχω αυτά τα συναισθήματα προς άλλα κορίτσια… μερικές φορές λένε πράγματα που είναι πολύ άσχημα και αγενή. Νομίζω ότι είναι ένα τρομερό μέρος της ανθρώπινης φυλής, ένα πραγματικό ελάττωμα. Νόμιζα ότι όλοι υποτίθεται ότι αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον… “

Τελικά μπήκε στη μαύρη λίστα, δίνοντας τέλος στην καριέρα της στο modelling.

Ίσως ακόμη πιο τραγικό από το γεγονός ότι η Carangi πέθανε τόσο νέα ήταν ότι πέθανε σε σχετική αφάνεια. Στο τέλος της ζωής της Carangi, ήταν σχεδόν μόνη της. Ενώ ήταν μια διασημότητα της λίστας A-list μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα, η συνεχιζόμενη χρήση ναρκωτικών της Carangi έφερε τελικά τέλος στην καριέρα της. Όχι μόνο ήταν ασταθής και δύσκολο να συνεργαστεί μαζί της, αλλά η συχνή της χρήση ναρκωτικών είχε επίσης δημιουργήσει σημάδια στο δέρμα της αφήνοντας τα χέρια της καλυμμένα με σημάδια από βελόνες. Προς το τέλος της ζωής της, όταν ήταν αρκετά νηφάλια για να δουλέψει, δούλευε σε ένα εμπορικό κέντρο που πουλούσε τζιν και ως υπάλληλος ταμείου σε καφετέρια σε οίκο ευγηρίας.
Helmut Newton`s Retro Verseau: a study in erotic ambiguity | Art and design | The Guardian

«Έφτασε στο αποκορύφωμά της το 1980, αλλά συνέχισε να εργάζεται συνεχώς μέχρι το 1984, όταν τελικά αμαυρίστηκε η φήμη της», είπε ο βιογράφος της, Stephen Fried, στο Chicago Tribune. “Έβγαζε λεφτά και μετά εξαφανιζόταν στη χρήση ναρκωτικών. Δοκίμασε προγράμματα απεξάρτησης, αλλά δεν πέτυχαν. Η οικογένειά της προσπάθησε να τη βοηθήσει, αλλά δεν τα κατάφερνε. Μέχρι το 1985 ήταν διαλυμένη, χρησιμοποιούσε ακόμα ναρκωτικά και είχε AIDS Πέθανε άστεγη τον Νοέμβριο του 1986».

Ο θάνατός της βοήθησε να αλλάξει η άποψη του κοινού για το AIDS

Την εποχή του θανάτου της Carangi, το κοινό εξακολουθούσε να κατανοεί ελάχιστα για το AIDS. Θεωρήθηκε κυρίως ως «gay» ασθένεια, που μεταδιδόταν μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τη χρονιά πριν από το θάνατο της Carangi, η New York Daily News (μέσω του Vice) αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες σε μια δημοσκόπηση που διεξήγαγαν πίστευαν ότι όσοι πάσχουν από AIDS θα έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα. Διασημότητες όπως η Carangi και ο ηθοποιός Rock Hudson, που αποκάλυψε ότι είχε AIDS το 1985, βοήθησαν να αλλάξει το πρόσωπο της ασθένειας.Tragisnya Kisah Supermodel Termahal Gia Carangi, Jadi Gelandangan dan Meninggal Secara Mengenaskan - Bangkapos.com

Την ώρα του θανάτου της Carangi, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και ο θάνατός της βοήθησε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του AIDS. Το μοντέλο κόλλησε την ασθένεια μέσω της χρήσης ναρκωτικών, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι το AIDS περιοριζόταν στους γκέι άνδρες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο κόσμος έβλεπε με μεγαλύτερη συμπάθεια με τους πάσχοντες από AIDS, ωθώντας τις προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων και την κρατική χρηματοδότηση.

Κι έτσι άδικα έφυγε το top model της δεκαετίας του `80, η γυναίκα με εντυπωσιακή εμφάνιση αλλά εξαιρετικά αδύναμο χαρακτήρα.  Τα  δυνατά φώτα της δημοσιότητας μπήκαν τόσο ξαφνικά στη ζωή της που δεν ήξερε πώς να διαχειρισθεί σωστά τις νέες συνθήκες. 

Τοp Model & Angelina JolieAngelina Jolie Thought Playing This Role Would `Purge All Her Demons`

Η ζωή του διάσημου και άτυχου μοντέλου έχει γυριστεί σε ταινία το 1998 με τίτλο TOP MODEL και πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie, ένας ρόλος που της χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα α’ γυναικείου ρόλου. Εξαιρετική ήταν και η Fay Dunaway, που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα β’ γυναικείου ρόλου.

Όσοι θυμούνται την πανέμορφη Gia Carangi θα πουν πως ήταν ένα κορίτσι διαφορετικό που για όσο χρονικό διάστημα εργάστηκε σαν μοντέλο έκανε τον κόσμο της μόδας να πάει ένα βήμα παραπέρα και να αποδεχθεί τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

Log in | Angelina jolie, Angelina jolie movies, Angelina jolie makeup

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >