AD

Galileo Galilei – Ο πρώτος άνθρωπος που είδε τους κρατήρες της Σελήνης & έχασε το φως του

Στις 3 Δεκεμβρίου 1621, ο Ιταλός επιστήμονας Galileo Galilei ανακοίνωσε ότι είχε τελειοποιήσει το τηλεσκόπιό του. Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που είδε τους κρατήρες της Σελήνης και ανακάλυψε τις ηλιακές κηλίδες, τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του Δία και τους δακτυλίους του Κρόνου.

 

Ο Einstein και ο Hockings τον έχουν χαρακτηρίσει ως “τον πατέρα της σύγχρονης επιστήμης”. Τον Ιταλό αστρονόμο και φυσικομαθηματικό με την καθοριστική του συμβολή στην εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης, Galileo Galilei.

Για εκείνη τη συντηρητική εποχή ήταν λογικό να προκαλέσουν ποικίλες αντιδράσεις οι παρατηρήσεις και οι ανακοινώσεις του Galileo. Για την ακρίβεια, δημιουργήθηκε πραγματική επανάσταση και ζωηρότατη αντίδραση όχι μόνο στους ακαδημαϊκούς, αλλά και στους εκκλησιαστικούς κύκλους, που τον κατηγόρησαν ως απατεώνα και αιρετικό. Ο Galileo σε καμία περίπτωση δεν πτοήθηκε από όλα αυτά. Τους προσκάλεσε, μάλιστα να παραστούν σε δημόσια επίδειξη των πειραμάτων του. Αυτό είχε το εξαιρετικό αποτέλεσμα να θριαμβεύσει η αλήθεια, να αποστομωθούν οι κατήγοροί του και το σπουδαιότερο… ο Galileo να συνεχίσει τη διδασκαλία του με μεγαλύτερο θάρρος και τόλμη!

Το τηλεσκόπιο εισήχθη στην αστρονομία το 1609 από τον Galileo , ο οποίος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που είδε τους κρατήρες της Σελήνης και ανακάλυψε τις ηλιακές κηλίδες, τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του Δία και τους δακτυλίους του Κρόνου.

Το τηλεσκόπιο του Galileo ήταν παρόμοιο με ένα ζευγάρι γυαλιά όπερας και χρησιμοποιούσε μια διάταξη γυάλινων φακών για να μεγεθύνει αντικείμενα. Αυτή η διάταξη παρείχε περιορισμένη μεγέθυνση και στενό οπτικό πεδίο – ο Galileo δεν μπορούσε να δει περισσότερο από το ένα τέταρτο του προσώπου της Σελήνης χωρίς να επανατοποθετήσει το τηλεσκόπιό του.
Ωστόσο , οι επιθέσεις των αντιφρονούντων εναντίων του συνέχιζαν ακόμα πιο σφοδρές και συκοφαντικές. Όσο απλωνόταν η φήμη και η διδασκαλία του, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο φθόνος για τον  Galileo.
Ήταν 5 Μαρτίου του 1616 όταν με απόφαση της επίσημης εκκλησίας, έθεσαν το βιβλίο του σε απαγόρευση και το περιέλαβαν στον “Πίνακα των απαγορευμένων βιβλίων” (Index librorum prohibitorum).
Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, έσυραν τον Galileo ενώπιον του δικαστηρίου της Ιερής Εξέτασης, με την κατηγορία ότι ήταν αιρετικός. Ο λόγος; Ότι δήθεν η διδασκαλία του για την κίνηση της γης ήταν αντίθετη με την Αγία Γραφή.

Δυστυχώς το 1637 ο Galileo έχασε το φως του. Τουλάχιστον, πρόλαβε να κάνει την τελευταία του ανακάλυψη, όταν με το τηλεσκόπιό του παρατήρησε τις ημερήσιες ταλαντώσεις της Σελήνης γύρω από τον άξονά της.

IFrame

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >