AD

Washington Post | Οι 7 καθοριστικές στιγμές της ιστορίας της θρυλικής εφημερίδας

Από τα Pentagon Papers και το Σκάνδαλο Watergate μέχρι τις επιθέσεις του Trump και την αντίδραση της Post, η Washington Post μέσα στα 145 χρόνια από την κυκλοφορία της στις 6 Δεκεμβρίου του 1877, έχει αποδείξει τι αξίζει.

 

Πριν από 144 χρόνια, σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου 1877, η Washington Post δημοσίευσε το πρώτο της τεύχος: ένα τετρασέλιδο όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος διαθέσιμο για τρία cents το αντίτυπο. Τα επόμενα 50 χρόνια, η εφημερίδα άλλαζε ιδιοκτήτες κάθε δεκαετία περίπου, δυσκολεύονταν οικονομικά αλλά αυξανόταν σε κυκλοφορία μέχρι που τελικά χρεοκόπησε υπό τον ιδιοκτήτη Ned McLean, ο οποίος είχε ήδη πλήξει τη φήμη της προωθώντας πολύ φωναχτά τις πολιτικές του σκανδαλοθηρικού Ρεπουμπλικανού προέδρου Warren G. Harding.

Το 1933, η εφημερίδα αγοράστηκε από τον πρώην πρόεδρο της Federal Reserve (και αργότερα τον πρώτο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας) Eugene Meyer. Υπό τον Meyer και τον γαμπρό του Philip Graham η έκδοση άρχισε να κερδίζει σεβασμό, ειδικά για την εκδοτική της σελίδα, αλλά παρέμεινε μια μέση εφημερίδα κατά τα άλλα . Μόλις η Katharine Graham, κόρη του Meyer και σύζυγος του Philip, ανέλαβε τη θέση του εκδότη μετά την αυτοκτονία του Philip το 1963 και έφερε τον Ben Bradlee ως εκδότη δύο χρόνια αργότερα, η εφημερίδα άρχισε να γίνεται εθνική δύναμη και αντίπαλος της New York Times. Μετά από μια περίοδο ύφεσης, η Post, την οποία αγόρασε ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos το 2013, έγινε πρόσφατα και πάλι μια ισχυρή πηγή γνωστή για τα ερευνητικά της ρεπορτάζ, με μεγάλο ψηφιακό κοινό και σημαντικά ψηφιακά έσοδασε μια εποχή παρακμής των έντυπων μέσων.

Κοιτάξτε πίσω μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές στην ιστορία της Washington Post.

Το εμβατήριο του John Philip Sousa

Αυτό το δημοφιλές εμβατήριο γράφτηκε από τον Sousa κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών του Post, το 1889 για μια τελετή απονομής βραβείων διαγωνισμού δοκιμίου που διοργανώθηκε από την εφημερίδα.

Το Teddy Bear

Drawing the line in Mississippi | Library of Congress

Το «Drawing the Line in Mississippi» του Clifford Berryman ενέπνευσε τη δημιουργία της μικρής αρκούδας.

Στο “Drawing the Line in Mississippi” – μια πολιτική γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στην Post το 1902- ο Clifford Berryman απεικόνισε τον Πρόεδρο Theodore Roosevelt να αρνείται να πυροβολήσει ένα πιασμένο αρκουδάκι. Το κινούμενο σχέδιο ενέπνευσε τον επιχειρηματία Morris Michtom να δημιουργήσει ένα βελούδινο αρκουδάκι και να το ονομάσει αρκουδάκι, από το παρατσούκλι του Roosevelt.

Ένα διάσημο τυπογραφικό λάθος

Σε ένα άρθρο του 1915 για τον Woodrow Wilson, η Post ήθελε να πει ότι ο Πρόεδρος «διασκέδαζε» τη μέλλουσα σύζυγό του, Edith Galt. Αντίθετα, η δημοσιευμένη ιστορία έλεγε ότι ο Wilson «έμπαινε στην αρραβωνιαστικιά του». Το τεύχος της εφημερίδας ανακλήθηκε γρήγορα.

Pentagon Papers

To Pentagon Papers ήταν μια ιστορία 47 τόμων της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ που ανατέθηκε από τον Υπουργό Άμυνας Robert McNamara το 1967. Τα Έγγραφα αποκάλυψαν μια μακρά ιστορία της κυβέρνησης που έλεγε ψέματα στο κοινό σχετικά με τη συμμετοχή στο Βιετνάμ. Ο Daniel Ellsberg, ένας αναλυτής που είχε εργαστεί για τα Papers, αποφάσισε ότι έπρεπε να διαρρεύσει στον Τύπο, προσεγγίζοντας τους New York Times με τμήματα του στις αρχές του 1971. Οι Times δημοσίευσαν τρεις δόσεις από τις 13 Ιουνίου, αλλά απαγορεύτηκε η περαιτέρω δημοσίευση από μια ομοσπονδιακή δικαστική εντολή, στην οποία οι  Times άσκησαν έφεση.

Tom Hanks as Ben Bradlee and Meryl Streep as Katharine Graham in Steven Spielberg`s The Post. Image: 20th Century Fox

Η ταινία του Steven Spielberg «The Post», με πρωταγωνιστές τη Meryl Streep και τον Tom Hanks, δραματοποιεί τη μάχη της Post για τη δημοσίευση των Εγγράφων του Πενταγώνου.

Τότε ήταν που η Post δημοσίευσε τα δικά της αποσπάσματα από τα Papers στις 18 Ιουνίου. Όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να σταματήσει την Post, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αρνήθηκε να εκδώσει διαταγή. Η κυβέρνηση άσκησε έφεση και στις 26 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση μαζί με την υπόθεση των Times. Τέσσερις ημέρες αργότερα, με μια απόφαση-ορόσημο, το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε στις εφημερίδες να συνεχίσουν να δημοσιεύονται. Η δημοσίευση των Εγγράφων του Πενταγώνου έστρεψε περαιτέρω την κοινή γνώμη ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και βοήθησε να καθιερωθεί η Post ως αντίπαλος των Times και ως σημαντικό εθνικό ερευνητικό έγγραφο.

Watergate

Έχοντας αποδείξει ποια ήταν η Washington Post έναν χρόνο νωρίτερα με τη δημοσίευση των Pentagon Papers, έγινε η κύρια δύναμη που αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate, σε μια σειρά ερευνητικών άρθρων του 1972 από τον Carl Bernstein και τον Bob Woodward που τελικά κέρδισε το Post ένα Pulitzer και δραματοποιήθηκε στην ταινία All the President`s Men. Ενώ άλλες δημοσιεύσεις αρχικά δεν κατάλαβαν τη σημασία του σκανδάλου που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του Nixon, η Post συνέχισε επισταμένως την ιστορία ενόψει της έντονης κριτικής του Λευκού Οίκου.

The Watergate complex

Η Post ερεύνησε επισταμένως το σκάνδαλο Watergate εν όψει της έντονης κριτικής του Λευκού Οίκου

“Ο κόσμος του Jimmy”

Μέσα σε μια δεκαετία μετά το Watergate, η Washington Post υπέστη το δικό της σκάνδαλο, αλλά  σε αντίθεση με τον Nixon, το ξεπέρασε. Το 1980, η εφημερίδα δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό άρθρο για έναν οκτάχρονο εθισμένο στην ηρωίνη που ζει στη γεμάτη εγκλήματα περιοχή της Νοτιοανατολικής Ουάσιγκτον.  To άρθρο γράφτηκε από μια νεαρή δημοσιογράφο, την Janet Cooke, το άρθρο προκάλεσε αναταραχή, οδηγώντας την δήμαρχο της Ουάσινγκτον, Marion Barry να οργανώσει μια έρευνα για τον Jimmy, τον εξαρτημένο. Αν και η έρευνα δεν βρήκε τίποτα, ο Βarry ισχυρίστηκε ότι ο Jimmy είχε βρεθεί και λάμβανε θεραπεία.

Η Cooke κέρδισε ένα βραβείο Pulitzer για το άρθρο, αλλά η εθνική προσοχή που προκάλεσε το βραβείο αποκάλυψε ψευδείς ισχυρισμούς στο βιογραφικό. Το “Jimmy`s World” βρέθηκε ότι ήταν ψεύτικη ιστορία και ο Jimmy δεν υπήρχε. Το Pulitzer επιστράφηκε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του βραβείου και η Cooke παραιτήθηκε από την εφημερίδα. Ο συγγραφέας Gabriel García Márquez αστειεύτηκε για την Cooke ότι «ήταν άδικο που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, αλλά επίσης άδικο που δεν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας».

Η εποχή του Trump

Τον Φεβρουάριο αυτού έτος, η Post υιοθέτησε ένα νέο σύνθημα ως απάντηση στις επιθέσεις του Trump στον Τύπο

Η Post ήρθε για άλλη μια φορά στο εθνικό προσκήνιο της ερευνητικής δημοσιογραφίας και, όπως στην εποχή του Nixon, προσέλκυσε και πάλι την οργή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθ` όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016, η Post έκανε επιθετικά σχόλια τόσο για τον Trump όσο και για την Clinton, αποκαλύπτοντας ανακρίβειες στους ισχυρισμούς του Trump για το φιλανθρωπικό του ίδρυμα και ανακοινώνοντας την είδηση ​​της κασέτας  Access Hollywood στην οποία ο Trump καυχιόταν ότι ψηλάφιζε γυναίκες, καθώς και αναφορά για την αμφίβολη χρήση του ιδρύματός τους από τους Clinton. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2016, η εφημερίδα ανέφερε ψευδώς ότι οι Ρώσοι είχαν παραβιάσει το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ, εκδίδοντας αργότερα μια ανάκληση.

Αλλά μόλις ο Trump έγινε Πρόεδρος, συνέχισαν να δίνουν πραγματικές ειδήσεις: για τον Michael Flynn, σχετικά με τον Jared Kushner και  για τις εξελίξεις στην έρευνα του Robert Mueller’s στη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο, ως απάντηση στις επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης και την κριτική του Trump, υιοθέτησαν το σύνθημα «Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι». Πιο πρόσφατα, εξέθεσαν μια οργάνωση που προσπαθούσε να τους εκθέσει. Όταν το Project Veritas του James O`Keefe προσπάθησε να πείσει τους δημοσιογράφους της Post να συλλάβουν μια πλασματική κατηγορία εναντίον του υποψηφίου της γερουσίας Roy Moore για σεξουαλική κακοποίηση, η Post ανακάλυψε ασυνέπειες στην ιστορία και αντιμετώπισε τον O`Keefe.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >