AD

Αυτά τα τρόφιμα που όλοι τρώμε σχεδόν καθημερινά ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

Νέα έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, όπως χοτ ντογκ και πίτσες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 10.000 άτομα σε μια διάμεση περίοδο 8 ετών.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα των οποίων η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι τουλάχιστον 20% από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 25% ταχύτερη μείωση στις εκτελεστικές λειτουργίες και 28% ταχύτερο ποσοστό συνολικής γνωστικής εξασθένησης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εάν η συνολική ποιότητα της διατροφής ενός ατόμου ήταν υψηλή, η επίδραση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ήταν μικρότερη.“Αν και αυτή είναι μια μελέτη συσχέτισης, που δεν έχει σχεδιαστεί για να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που ενισχύουν την πρόταση ότι κάποια επιτάχυνση της γνωστικής φθοράς μπορεί να αποδοθεί σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα”, δήλωσε ο δρ. David Katz.

Διάφορες μελέτες δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα νέα ευρήματα συνάδουν με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο European Journal of Nutrition, η οποία επίσης υποστήριξε ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γνωστική απόδοση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές από την Αυστραλία που διεξήγαγαν τη μελέτη όρισαν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ως εκείνα “που υφίστανται πολλές βιομηχανικές διεργασίες, οι οποίες δεν μπορούν να αναπαραχθούν στο σπίτι”.

Σημείωσαν ότι αυτά τα είδη περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου ολόκληρα τρόφιμα και συνήθως περιλαμβάνουν αρωματικές ύλες, χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και άλλα πρόσθετα.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν συσκευασμένα σνακ, σοκολάτες, δημητριακά πρωινού και προπαρασκευασμένα γεύματα όπως πίτες, ζυμαρικά και πίτσες.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που οι ερευνητές όρισαν ως τρόφιμα που συνήθως περιέχουν ζάχαρη, λάδι ή αλάτι. Η επεξεργασία χρησιμοποιείται για να αυξήσει την αντοχή ή να ενισχύσει τις “αισθητηριακές ιδιότητες” του τροφίμου. Παραδείγματα περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένα λαχανικά, φρούτα, όσπρια και αλατισμένα, παστά ή καπνιστά κρέατα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology ανέφερε επίσης ότι τα άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων όπως αναψυκτικά, πατατάκια και μπισκότα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Χρησιμοποιώντας μια συγχρονική μελέτη, η ομάδα Αυστραλών ερευνητών αξιολόγησε περισσότερους από 2.700 συμμετέχοντες (που ήταν 60 ετών και άνω) από το 2011 έως το 2014. Κάθε συμμετέχων θυμήθηκε τι έτρωγε σε ένα 24ωρο σε δύο μη συνεχόμενες ημέρες.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τυποποιημένα, επικυρωμένα τεστ, συμπεριλαμβανομένου ενός που αξιολογεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με χειρότερες επιδόσεις σε ένα από τα τεστ μεταξύ ηλικιωμένων που δεν είχαν προϋπάρχουσες ασθένειες.

Οι ερευνητές είπαν ότι -σύμφωνα με τα ευρήματα- η μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να είναι ένας τρόπος για τη βελτίωση της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας μεταξύ των ηλικιωμένων.

“Η έρευνα δείχνει ότι όσοι ακολουθούν ένα στυλ μεσογειακής διατροφής, που αναγνωρίζεται από το υψηλό ποσοστό τροφών με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έχουν μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία”, δήλωσε η δρ. Barbara Cardoso, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη λέκτορας στο πανεπιστήμιο Monash.

“Τα τρόφιμα που καταναλώνονται ως μέρος μια τέτοιας διατροφής περιλαμβάνουν ψάρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και λαχανικά, είπε.

Αντιδράσεις στην μελέτη

Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα ευρήματα είναι συνεπή με όσα έχουν μάθει από άλλες μελέτες σχετικά με τη διατροφή και την άνοια.

“Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι όσα τρώμε επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας καθώς γερνάμε και πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι είναι καλύτερο να ακολουθούμε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα και πλούσια σε ολόκληρα, θρεπτικά τρόφιμα όπως λαχανικά και φρούτα”, είπε ο δρ. Percy Griffin, από την αμερικανική Ένωση Αλτσχάιμερ.

“Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτει τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας”, πρόσθεσε.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology πέρυσι, έδειξε επίσης ότι υπάρχουν οφέλη από μια μεσογειακή διατροφή στην υγεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους επιβεβαίωσαν την άποψη ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να είναι ένας “προστατευτικός παράγοντας κατά της μείωσης της μνήμης και της μεσοχρονικής ατροφίας” (συρρίκνωσης) του λοβού του εγκεφάλου, κάτι που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Πηγή: https://www.healthline.com

via iatropedia.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Δανία: Και οι γυναίκες πλέον θα συμπεριλαμβάνονται στη στρατιωτική θητεία

Σε επέκταση της στρατιωτικής θητείας συμπεριλαμβάνοντας και τις γυναίκες, προχώρησε η Δανία, καθώς η σκανδιναβική χώρα επιδιώκει να στρατολογήσει περισσότερους στρατιώτες και να ενισχύσει την

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κοζάνη: Νέα επίθεση αρκούδας σε κυψέλες και μελίσσια- Τα στοιχεία του ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο

Ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο καταγράφονται κάθε χρόνο στη Δυτική Μακεδονία από την επέλαση των αρκούδων, με τους αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να διαμαρτύρονται

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ελένη Χατζίδου – Το μήνυμα μέσα από το νοσοκομείο μετά την ξαφνική αδιαθεσία: «Όλα στη ζωή εναλλάσσονται τόσο γρήγορα»

Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται τις τελευταίες ώρες η Ελένη Χατζίδου. Η γνωστή τραγουδίστρια, όπως αποκάλυψε ο σύζυγός της, Ετεοκλής Παύλου, νωρίτερα σήμερα (1/7) από τον αέρα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πολιτικός «καύσωνας» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Προκαταρκτική ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι της δικογραφίας

Στα ύψη παραμένει η πολιτική ένταση για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η αντιπολίτευση ανεβάζει διαρκώς τους τόνους, αποδίδοντας ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με κυβερνητικά

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ρωσικό μαχητικό Su-34 συνετρίβη στην περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη στη ρωσική περιοχή του Βόλγα, στο Νίζνι Νόβγκοροντ. Το εν λόγω αεροσκάφος Su-34 συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, ανακοίνωσε το

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >