AD

Οι 4 εκκεντρικοί Καλλιτέχνες που ασκούν κριτική στον κόσμο της τέχνης

Οι CB Hoyo, David Shrigley, Juan Uribe και Wayne White επέλεξαν να στείλουν τα μηνύματά τους μέσω της τέχνης που βασίζεται σε κείμενο. Ας δούμε τι έχουν να πουν για την αγορά της σύγχρονης τέχνης.

 

 

Δεν είναι λίγοι οι σύγχρονοι καλλιτέχνες έχουν αρχίσει να δημιουργούν τέχνη βασισμένη στο κείμενο με το ίδιο επαναστατικό πνεύμα με τους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, σχολιάζοντας πιεστικά ζητήματα της πραγματικότητάς μας. Ο Juan Uribe έχει πολύ άμεσο λεξιλόγιο, ο Wayne White μεταφέρει τις «φτηνές αναπαραγωγές τοπίων» σε ένα νέο επίπεδο, ο CB Hoyo έφτιαξε μια τεράστια συλλογή «Fakes», και ο David Shrigley συνδυάζει τα μηνύματά του με ψεύτικα αφελή έργα ζωγραφικής και σχέδια.

1

Οι ρίζες της τέχνης που βασίζεται σε κείμενο

kruger no moma

Untitled by Barbara Kruger, 1985

Η τέχνη που βασίζεται σε κείμενο είναι επίσημα γνωστή από τη δεκαετία του 1950. Εμφανίστηκε ως αντίδραση ενάντια στην υψηλή κουλτούρα που υποδηλώνει ο Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός. Καλλιτέχνες όπως ο Jackson Pollock, ο Mark Rothko, ο Willem de Kooning και ο Clifford Still ήθελαν να επιστρέψουν στην καθαρή πράξη της δημιουργίας τέχνης χωρίς κανένα συμβολισμό. Έτσι γεννήθηκε το New York School. Αλλά δεν ήταν όλοι οι καλλιτέχνες άνετοι με το να περιορίσουν την τέχνη στις τεχνικές της, στη θεωρία της, έτσι γεννήθηκαν μερικά νέα κινήματα από αυτό. Ο Willem de Kooning άλλαξε πλευρά καθώς έγινε ένας από τους πρωτοπόρους της εννοιολογικής τέχνης. Άλλοι συνέχισαν να δίνουν ένα άμεσο, καθόλου κρυφό νόημα στην τέχνη τους και επομένως δημιούργησαν τέχνη βασισμένη σε κείμενο ή τέχνη λέξεων. Ορισμένα έργα τέχνης που βασίζονται σε κείμενο έγιναν διάσημα σε όλο τον κόσμο, όπως το της Barbara Kruger και το γλυπτό «Ψωνίζω άρα είμαι»

Wayne White και Word Art

wayne white high painting

High από τον Wayne White

Στην προσωπική ιστοσελίδα του Wayne White, η ενότητα “Word Paintings” ξεκινά με ένα απόσπασμα που φαίνεται να περιλαμβάνει την προσέγγιση του White για την τέχνη που βασίζεται σε κείμενο: “Έκανα διακοπές από τον Κόσμο της Τέχνης σε φτηνές αναπαραγωγές τοπίων. Δεν είναι κανείς εκεί μέσα. Δεν ήταν εδώ και χρόνια. Απλώς πηδήξτε μέσα όπως τα παιδιά της Mary Poppins. Δημιουργήστε γιγάντια γράμματα που λένε ακριβώς αυτό που θέλετε να πείτε. Και μπορείς να το κάνεις με κάθε τρόπο». Ο Wayne White γεννήθηκε το 1956 στο Chattanooga του Tennessee των Ηνωμένων Πολιτειών και εργάστηκε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ως σκηνογράφος και σκιτσογράφος.

Όπως ο Juan Uribe, ο Wayne White χρησιμοποιεί επίσης την ειρωνεία ως ένα ελαφρύ μοτίβο της τέχνης του που βασίζεται στο κείμενο. Από τεχνικής άποψης, στην πραγματικότητα δεν ζωγραφίζει ο ίδιος τα τοπία, αλλά τα αγοράζει από αγορές ή μαγαζιά μικρών ειδών και μετά βάζει τις τρισδιάστατες λέξεις της υπογραφής του. Οι λέξεις είναι φτιαγμένες από μεγάλα, χοντρά γράμματα στην αισθητική του WordArt, σε ζεστούς, παστέλ τόνους του ροζ, του μωβ, του πορτοκαλί ή του μπλε.

Λάβετε τα τελευταία άρθρα που παραδίδονται στα εισερχόμενά σας

wayne white beauty painting

Το Beauty Is Embarrassing από τον Wayne White, 2012

Το πιο ενδιαφέρον γεγονός για την τέχνη του Wayne White που βασίζεται στο κείμενο είναι ότι η ειρωνεία στον κόσμο της τέχνης δεν προέρχεται από το νόημα των λέξεων που επιβάλλονται στους καμβάδες αλλά από την ίδια την τεχνική. Μετατρέπει τους πίνακες σε αντικείμενα, καθώς ο πίνακας γίνεται ένας κενός καμβάς στον Wayne White. Αφήνει ακάλυπτη την αυθεντική υπογραφή του καλλιτέχνη του τοπίου, έχοντας την ιδιοκτησία. Το κείμενο πάνω στο τοπίο έχει επίσης μια ειρωνική νότα σε αυτό, αλλά δεν έρχεται ως διαμαρτυρία ενάντια στον κόσμο της τέχνης, αλλά μάλλον για τον ίδιο τον κόσμο, τονίζοντας ζητήματα όπως τα πρότυπα ομορφιάς, τα ναρκωτικά, τα χρήματα κ.λπ.

CB Hoyo

cb hoyo magritte painting

Forged Magritte από την CB Hoyo, 2020

Γεννημένος το 1995, ο CB Hoyo είναι ο νεότερος από τους καλλιτέχνες αυτού του κειμένου. Είναι ένας αυτοδίδακτος Κουβανός καλλιτέχνης, που ζει και εργάζεται στην Ευρώπη. Είναι επίσης πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινώντας συζητήσεις με τους followers του για την τέχνη, για τα θέματα που θίγει, για πολύ άβολα και προσωπικά θέματα. Ο Hoyo δουλεύει με διάφορα μέσα από τη ζωγραφική μέχρι τη γλυπτική και την εγκατάσταση. Αλλά ανεξάρτητα από το μέσο, ​​η τέχνη του βασίζεται σε κείμενο. Σε αντίθεση με τον Juan Uribe ή τον Wayne White, που στρέφονται σε «έτοιμους» καμβάδες, όταν πρόκειται για την κριτική του προς τον κόσμο της τέχνης, ο CB Hoyo ζωγραφίζει τους καμβάδες του από την αρχή. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί πλαστά 1:1 διάσημων πινάκων που στη συνέχεια γράφει από πάνω διαφορετικά μηνύματα.

cb hoyo dealer painting

Ο έμπορος τέχνης μου είπε αυτό το ψεύτικο Rothko Would Make me Feel Rich από την CB Hoyo, 2017

The Art Dealer Told Me This Fake Rothko Would Make me Feel Rich (2017) είναι ένα τέλειο παράδειγμα του στυλ του CB Hoyo να διαμαρτύρεται για τα κλειστά κυκλώματα του κόσμου της τέχνης και το καταστατικό που η τέχνη δίνει στους συλλέκτες της. Ο καλλιτέχνης εντοπίζει με κάποιο τρόπο μια γραμμή μεταξύ των συλλεκτών έργων τέχνης και των ανθρώπων, σχολιάζοντας ειρωνικά πώς όλα θα έμπαιναν στη θέση τους τη στιγμή που κατέχετε ένα έργο τέχνης με κύρος. Κάτι που, για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι ψέμα. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η αγορά τέχνης περιστρέφεται γύρω από τα χρήματα των συλλεκτών και η κατοχή ενός έργου τέχνης από έναν διάσημο καλλιτέχνη σας δίνει κοινωνική δύναμη. Επιστρέφει με κάποιο τρόπο στην αρχική αντίδραση της τέχνης που βασίζεται σε κείμενο στην Αφηρημένη τέχνη (για παράδειγμα στα ψεύτικα του Mark Rothko ), δίνοντάς της μια σύγχρονη τροπή. Πέρα όμως από τα μηνύματα του Χόγιο, κοιτάζοντας την όλη εικόνα, η τέχνη του είναι πολύπλοκη και άμεση. Δείχνει εξαιρετική τεχνική ενώ διατηρεί τα έργα ελαφριά και εύπεπτα. Φυσικά, αυτό μπορεί να μην είναι το θέμα για όλους.

David Shrigley

david shrigley untitled painting

Untitled by David Shrigley, 2014, μέσω του The Guardian

Ο David Shrigley γεννήθηκε το 1978 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα ζει και εργάζεται στο Μπράιτον. Αν και έχει πειραματιστεί με τη φωτογραφία, τη χαρακτική και τη γλυπτική, το κύριο μέσο του συνεχίζει να είναι η ζωγραφική. Με μια παιδική προσέγγιση, ο Shrigley δεν σχολιάζει την οικονομική και κοινωνική θέση του κόσμου της τέχνης, αλλά μιλά για τον καλλιτέχνη από τη σκοπιά ενός καλλιτέχνη και μετά από την οπτική του επισκέπτη.

Σε έργα όπως Untitled (2014) αμφισβητεί την ευθύνη του καλλιτέχνη έξω από το στούντιο του, τονίζοντας το γεγονός ότι οι επισκέπτες θα λάβουν υπόψη το πρόβλημα που εκτίθεται και ότι πιθανότατα θα προκύψουν κάποιες συζητήσεις. Εναπόκειται στον καλλιτέχνη, προτείνει ο Shrigley, να αναλάβει την κοινωνική ευθύνη για το έργο που έχει προβληθεί. Η άποψή του είναι έγκυρη, όπως θα επιβεβαιώσουν οι περισσότεροι που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον καλλιτεχνικό χώρο. Όταν όλα και όλα μπορούν να είναι τέχνη, πότε γινόμαστε κριτικοί; Πότε τραβάμε τη γραμμή;

david shrigley sack artists painting

Why We Got The Sack From The Museum του David Shrigley

Το Why We Got The Sack From The Museum δείχνει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο David Shrigley με τη σάτιρα. Ο Shrigley δείχνει τη σατιρική του προσέγγιση στο ρόλο ενός καλλιτέχνη, τη δουλειά που κάνουν, τη δουλειά που αναμένεται να κάνουν και κυρίως, σε αυτό που εκτιμά το κοινό σήμερα. Σε σύγκριση με τα πρόσφατα έργα του, τα οποία προσεγγίζουν καθημερινά γεγονότα και «απλές» σκέψεις, έργα όπως αυτό έχουν μια αισθητική που μοιάζει περισσότερο με κινούμενα σχέδια. Η χρήση της λέξης τέχνης εδώ μοιάζει με κάτι που βγήκε από κόμικ. Ωστόσο, τα έργα του Shrigley βρίσκουν το δρόμο τους προς ένα ευρύ κοινό – εξ ου και το σαρκαστικό έργο του Uribe, I`ve Swear I`ve Never Seen Shrigley`s Work. Τελικά, οι καλλιτέχνες καταφέρνουν να περάσουν το μήνυμά τους.

Juan Uribe

juan uribe art painting

Art Imitates Always Previous Famous Art by Juan Uribe, 2015 – 2016, via SGR Galeria, Μπογκοτά

O Juan Uribe γεννήθηκε το 1985 στην Μπογκοτά της Κολούμπια, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Προσεγγίζει τα ζητήματα του κόσμου της τέχνης από τη σκοπιά της Λατινικής Αμερικής, ή ας πούμε, έξω από τη δυτική καλλιτεχνική φούσκα. Το μεγαλύτερο μέρος της τέχνης του που βασίζεται σε κείμενο είναι ταυτόχρονα εκτίμηση και ιδιοποίηση. Ο Χουάν Ουρίμπε σέβεται τους καλλιτέχνες που έγιναν διάσημοι και την τέχνη τους, αλλά ταυτόχρονα έχει μια πολύ ισχυρή θέση ενάντια στον τρόπο που οι γκαλερί χρησιμοποιούν το ίδιο άκαμπτο σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες.

juan uribe culture painting

I Went Down on High Culture του Juan Uribe, 2015-2016

Το I Went Down On High Culture είναι μέρος μιας σειράς μεταξύ 2015-2016 στην οποία ο καλλιτέχνης επέλεξε να «εκθέσει» τον κόσμο της τέχνης, μέσα από σύντομα, άμεσα μηνύματα ζωγραφισμένα σε χαρτί. Όλα αυτά τα έργα τέχνης χρησιμοποιούν την ειρωνεία ως βάση τους. Ο Χουάν Ουρίμπε προσπαθεί συνεχώς να προβάλλει το γεγονός ότι ενώ η τέχνη έχει γίνει πολύ ακριβή, ή όπως την αποκαλεί «αδύνατο να αγοράσει κανείς», οι καλλιτέχνες εξακολουθούν να βγάζουν λιγότερα χρήματα από τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη. Σε άλλα έργα, τοποθετεί την τέχνη στην κορυφή της πυραμίδας των αναγκών του Maslow, σχολιάζοντας πώς η έκθεση και η έκθεση στον πολιτισμό και την ίδια την τέχνη πρέπει να είναι προτεραιότητα, αλλά το πλαίσιο, τα κλειστά κυκλώματα και το χρήμα την έχουν μετατρέψει σε ακριβό καπρίτσιο. Ο Χουάν Ουρίμπε αρνείται να αποδεχτεί τον κόσμο της τέχνης στον οποίο ζούμε, αν και μη μπορώντας να τον αλλάξει, αντ` αυτού ευαισθητοποιεί τα προβλήματά του.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >