AD

8 Δεκεμβρίου 1980 | To χρονικό της δολοφονίας του John Lennon

“Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου” είπε κάποτε ο John Lennon. Βγήκε τελικά αληθινός. Ο τραγουδιστής των «Σκαθαριών» δολοφονείται από τον Mark Chapman στην Νέα Υόρκη. Λίγες ώρες πριν έχει υπογράψει αυτόγραφο στον δολοφόνο του.

 

 

Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους δημοφιλέστερους και πιο πολυδιασκευασμένους τραγουδοποιούς. Συγγραφέας, αγωνιστής της ειρήνης, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των “Beatles” με τραγούδια που αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κίνησης εκδήλωσης θαυμασμού, τη λεγόμενη “Βeatlemania”.

Διακεκριμένος ακτιβιστής του 20ου αιώνα που υιοθέτησε έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα – κυρίως ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το “Hello Little Girl” είναι το πρώτο τραγούδι του John Lennon που γίνεται αργότερα επιτυχία με τους The Fourmost.

Στις 5 Οκτωβρίου του 1962 οι Beatles κυκλοφορούν το παρθενικό τους σινγκλ “Love me Do”. Γίνεται μεγάλη επιτυχία και τα “Σκαθάρια” εκτοξεύονται στην κορυφή.Η μουσική των Μπητλς, ανανέωσε και άλλαξε όσο τίποτα άλλο την σύγχρονη μουσική στα 7 χρόνια που κυριάρχησαν.

Στις 11 Οκτωβρίου του 1971 κυκλοφόρησε το θρυλικό προσωπικό άλμπουμ του John Lennon με τίτλο “Imagine” και το ομώνυμο τραγούδι – που έγινε ο ύμνος του αντιπολεμικού κινήματος. Το single αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του καλλιτέχνη στην περίοδο της σόλο καριέρας του. Οι στίχοι του συγκλονιστικοί. Μιλά για έναν κόσμο φανταστικό όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά, χωρίς σύνορα, θρησκεία και ιδιοκτησία. Και προτρέπει τους ακροατές να το “φανταστούν”…

Όπως και το Give Peace a chance που έγινε ο ύμνος του αντιπολεμικού κινήματος, αλλά του δημιούργησε πολλά προβλήματα με τις αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το FBI τον είχε χαρακτηρίσει “επικίνδυνο”.

Για μια πενταετία ο John Lennon εγκατέλειψε τη μουσική για να αφιερωθεί στη φροντίδα του νεογέννητου παιδιού του (9 Οκτωβρίου 1975).

Το 1980 επέστρεψε δυναμικά με το διπλό άλμπουμ “Double Fantasy”που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του.

O Mark Chapman γεννήθηκε στο Τέξας, αλλά το 1980 ζούσε στη Χαβάη με τη σύζυγό του Gloria. Στα 25 του χρόνια ήταν θαυμαστής των Beatles, αλλά ως αναγεννημένος Χριστιανός εξοργίστηκε από τον ισχυρισμό του John Lennon το 1966 ότι το συγκρότημα του Λίβερπουλ ήταν «πιο δημοφιλές από τον Ιησού».

Η εχθρότητά του προς τον μουσικό εντάθηκε μόλις ο John άρχισε να εμφανίζεται ξανά στα μέσα ενημέρωσης το 1980. Ο Chapman δεν μπορούσε να δεχθεί ότι ο άνθρωπος που κήρυττε το “All You Need Is Love” ζούσε τώρα ως εκατομμυριούχος στη Νέα Υόρκη.

Ο Chapman ταξίδεψε στην Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1980 με σκοπό να δολοφονήσει τον Lennon. Ωστόσο, για κάποιο λόγο άλλαξε γνώμη κι επέστρεψε στο σπίτι. Όταν ο Chapman ταξίδεψε ξανά στη Νέα Υόρκη στις 6 Δεκεμβρίου και πάλι με ένα περίστροφο διαμετρήματος 0,38, τίποτα δεν θα τον εμπόδιζε να εκτελέσει την τρομερή αποστολή του.

Ο Chapman άφησε τα υπάρχοντά του σε ένα ξενοδοχείο μαζί με το αντίγραφο ενός βιβλίου του Αμερικανού συγγραφέα JD Salinger, “The Catcher In The Rye”. Ο δολοφόνος είπε αργότερα ότι το μυθιστόρημα θα αποτελούσε τη «δήλωσή» του: το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1951 και αφορά έναν προβληματικό έφηβο που ονομάζεται Holden Caulfield, o οποίος διαμαρτύρεται εναντίον σε ότι ψεύτικο που συναντά. Το σύντομο μυθιστόρημα είναι εδώ και πολύ καιρό ένα δημοφιλές κείμενο με δυσαρεστημένους νέους σε όλο τον κόσμο. Ο Lennon, στο μυαλό του Chapman, ήταν τόσο «ψεύτικος».

John Lennon and Yoko Ono leaving the Hit Factory in New York, during the recording of Double Fantasy in August 1980Ο John Lennon και η Yoko Ono φεύγουν από το Hit Factory στη Νέα Υόρκη, κατά την ηχογράφηση του Double Fantasy τον Αύγουστο του 1980.

Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου του 1980, ο Lenon υπέγραψε το άλμπουμ  του για τον Chapman καθώς έφευγε από το κτίριο όπου βρισκόταν. Ο δολοφόνος ήταν τρομερά ενθουσιασμένος από τη συνάντησή τους. Ωστόσο, η διάθεσή του άλλαξε το βράδυ.

Περίπου στις 22:50, ο John Lennon και η Yoko Ono επέστρεψαν στη Ντακότα με τη λιμουζίνα τους στο σπίτι.  Το ζευγάρι περπάτησε στο πεζοδρόμιο α που οδηγούσε στην είσοδο του κτιρίου.

Καθώς ο Lennon περνούσε, ο Mark Chapman έριξε πέντε σφαίρες από το περίστροφό του στην πλάτη του Lennon.

Καθώς ο Lennon σκόνταψε στην είσοδο, ο θυρωρός Jose Perdomo άκουσε τη φασαρία και έσπευσε να βοηθήσει. Στο σημείο έφτασαν γρήγορα αστυνομικοί της Νέας Υόρκης. Ένας από αυτούς, ο αστυνομικός James Moran, προσπάθησε να πάρει απάντηση από την πεσμένη φιγούρα, ρωτώντας: “Είσαι ο John Lennon; Ο Lennon φέρεται να απάντησε: “Ναι.” Ο Chapman, στο μεταξύ είχε βγάλει το παλτό του και στάθηκε κάτω από μια λάμπα. Όταν o Jose τον ρώτησε :«Ξέρεις τι έκανες μόλις;», ο Chapman απάντησε ήρεμα: «Ναι. Μόλις πυροβόλησα τον John Lennon.” Ο John Lennon, δέκα λεπτά αργότερα δεν ανέπνεε πια και δεν είχε σφυγμό όταν έφτασε στο νοσοκομείο Roosevelt. Οι γιατροί πάλεψαν για σχεδόν 20 λεπτά για να τον επαναφέρουν, αλλά οι σφαίρες είχαν θρυμματίσει το σώμα του. Η έκθεση του ιατροδικαστή είπε ότι ο Lennon είχε χάσει περισσότερο από το 80% από το απόθεμα αίματός του.

Crowds outside the Dakota react to the news of John Lennon`s death on 9 December 1980Πλήθη έξω από τη Ντακότα αντιδρούν στην είδηση ​​του θανάτου του John Lennon  στις 9 Δεκεμβρίου 1980. 

“Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου” είπε κάποτε σε μια συνέντευξη ο John Lennon με το μαύρο χιούμορ του. Και δυστυχώς, τα λόγια του αποδείχθηκαν προφητικά…  Και ο μύθος του πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων…

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >