AD

Niki de Saint Phalle | H επαναστάτρια καλλιτέχνιδα που εμπνεύστηκε από τον Gaudi

Η καλλιτέχνιδα η οποία τράβηξε την προσοχή του κόσμου της τέχνης με τους πίνακές της «Tirs» ή «Shot», που φτιάχτηκαν πυροβολώντας με ένα γεμάτο όπλο σε σακούλες με μπογιά σε καμβά.

 

Η Niki de Saint-Phalle ήταν Γαλλοαμερικανίδα γλύπτρια και ζωγράφος, γνωστή περισσότερο για τη μνημειώδη γλυπτική της σε υαλοβάμβακα και πειραματικά υλικά. Το έργο της, σε συνδυασμό με τον φεμινισμό της, έχουν δώσει φωνή στην εξέγερση και την απόρριψη των κοινωνικών αντιλήψεων της γυναικείας ιδιότητας. Το πιο γνωστό της έργο είναι μια σειρά από γλυπτά για τον κήπο Ταρώ στο Capalbio στην Τοσκάνη, μια απάντηση στο Parc Güell του Antoni Gaudi στη Βαρκελώνη. Το πάρκο γλυπτών των δεκατεσσάρων στρεμμάτων παρουσιάζει είκοσι δύο μνημειώδη γλυπτά γυναικείων μορφών σε διάφορες καταστάσεις, θέσεις και χρώματα. Αποκορύφωμα του έργου της ζωής της, τα γλυπτά στον κήπο Ταρώ έχουν γίνει σύμβολα δύναμης, αυτοεορτασμού και επιβεβαίωσης της ζωής, παραπέμποντας στη μυθολογία, τη λαϊκή τέχνη, τη φύση και τη γυναικεία δημιουργικότητα.

Το Rebellion βρίσκεται στο επίκεντρο της πρακτικής της Niki de Saint Phalle. Αναδεικνύοντας το προσκήνιο στο μεταπολεμικό Παρίσι, τράβηξε την προσοχή του κόσμου της τέχνης με τους πίνακές της «Tirs» ή «Shot», που φτιάχτηκαν πυροβολώντας με ένα γεμάτο όπλο σε σακούλες με μπογιά σε καμβά.

Τα πρώτα χρόνια

Niki de Saint Phalle ​Photographed by Horst P. Horst, Vogue, February 1, 1950

Niki de Saint Phalle ​Φωτογραφήθηκε από τον Horst P. Horst, Vogue, 1 Φεβρουαρίου 1950

Η Saint Phalle γεννήθηκε στο Neuilly-sur-Seine της Γαλλίας το 1930. Η μητέρα της ήταν Αμερικανίδα και ο πατέρας της Γάλλος. Η Niki de Saint Phalle δεν ήταν το αρχικό όνομα της καλλιτέχνιδας: γεννήθηκε Catherine-Marie-Agnes Fal de Saint Phalle, υιοθετώντας ένα νέο όνομα ως ενήλικας.

Το 1933, ο πατέρας της έχασε τη δουλειά του κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και η οικογένεια μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια νέα αρχή.

Εκεί η Saint Phalle στάλθηκε στο αυστηρό σχολείο Brearley Convent School στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε μια επαναστάτρια νεαρή μαθήτρια και τελικά αποβλήθηκε επειδή ζωγράφισε τα φύλλα συκής στα αγάλματα του σχολείου με έντονο κόκκινο χρώμα.

Αργότερα στη ζωή, η Saint Phalle αποκάλυψε ότι ο πατέρας της την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν μόλις 11 ετών, καταστρέφοντας την αθωότητά της και την οδήγησε να αναπτύξει επαναλαμβανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μέχρι την ανακάλυψη

Niki de Saint Phalle, modelling shoot for Vogue and Elle magazine

Niki de Saint Phalle, φωτογράφιση μόντελινγκ για το περιοδικό Vogue και Elle

Όταν ήταν μόλις 17 ετών, οι εντυπωσιακές εμφανίσεις της Saint Phalle εντοπίστηκαν από έναν πρόσκοπο μόντελινγκ στη Νέα Υόρκη. Συνέχισε να ποζάρει για τα πιο διάσημα περιοδικά της πόλης από ανθρώπους όπως ο φωτογράφος μόδας Horst P. Horst, ενώ εμφανίστηκε στα εξώφυλλα των Vogue, Elle και Life. Ένα χρόνο αργότερα έφυγε με τον συγγραφέα Henry Matthews και απέκτησε μια κόρη.

Μαζί με τη νέα της οικογένεια μετακόμισε στο Παρίσι το 1952, όπου η Saint Phalle σπούδασε θέατρο, αλλά ένα χρόνο αργότερα έπαθε σοβαρό νευρικό κλονισμό και εισήχθη σε ψυχιατρείο για θεραπεία. Κατά την ανάρρωσή της, ανακάλυψε τη θεραπευτική δύναμη της δημιουργίας τέχνης, γράφοντας: «Μέσω της δημιουργίας ανακάλυψα τα ζοφερά βάθη της κατάθλιψης και πώς να την ξεπεράσω».

niki de saint phalle, Tirs (shots) paintings

Niki de Saint Phalle, σειρά ζωγραφικής Tirs (πλάνοι).

Μετά την ανάρρωσή της, η Saint Phalle μετακόμισε με τον σύζυγό της και την κόρη της στη Μαγιόρκα, όπου απέκτησε τον γιο της το 1955. Συνέχισε να ζωγραφίζει και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τα ζωηρά χρώματα και τα τολμηρά μοτίβα της ισπανικής τέχνης, ιδιαίτερα από τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες του Antonio Gaudi .

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 οι Saint Phalle και Mathews επέστρεψαν στο Παρίσι με τα παιδιά τους, αλλά το ζευγάρι χώρισε το 1960. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Saint Phalle κυκλοφόρησε τους πίνακές της «Tirs» ή «Shots» στο Παρίσι, συνδυάζοντας την παράσταση με την εκφραστική ζωγραφική καθώς εκείνη έριξε σφαίρες σε σακούλες μπογιάς που ήταν κολλημένες σε καμβάδες. Η πράξη του πυροβολισμού έγινε ένα ισχυρό σύμβολο εξέγερσης καθώς η Αγία Φάλη πυροβόλησε εναντίον του πατέρα της, των περιορισμών της οικιακής ζωής και της πατριαρχικής κοινωνίας.

Η ζωή με τον Jean Tinguely

Niki de Saint Phalle with her Nana sculptures In the 1960s

Η Niki de Saint Phalle με τα γλυπτά της Nana Στη δεκαετία του 1960

Στο Παρίσι η Saint Phalle γνώρισε και ερωτεύτηκε τον συνάδελφό του καλλιτέχνη Jean Tinguely, και και οι δύο έγιναν ηγετικά μέλη του γκρουπ Nouveau Realistes του Παρισιού. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, το ζευγάρι μετακόμισε σε ένα παλιό σπίτι έξω από το Παρίσι, όπου η Saint Phalle ανέπτυξε την υπογραφή της σειράς Nanas, αρχετυπικά, ηδονικά κυρτά σώματα διακοσμημένα με ζωηρά Matisse χρώματα που μοιάζουν

Niki de Saint Phalle Tarot Garden, Tuscany, 1998

Niki de Saint Phalle Tarot Garden, Τοσκάνη, 1998

Στην ώριμη καριέρα της, η Saint Phalle έγινε αφοσιωμένη αγωνίστρια  ενάντια στον φυλετικό διαχωρισμό, την κοινωνική αδικία, το AIDS και τα δικαιώματα των γυναικών. Η Saint Phalle προσπάθησε επίσης να ξορκίσει τους δαίμονες του παρελθόντος της με την ταινία της Daddy, 1972, μια ανατροπή της εξουσίας στην οποία γελοιοποιεί και επιτίθεται σε μια πατρική φιγούρα, πριν από την αποκαλυπτική αυτοβιογραφία της Mon Secret, 1994, η οποία εξέθεσε τη φρίκη του παρελθόντος της.

Ένα μεγάλο μέρος της καριέρας της Saint Phalle αφιερώθηκε στην κατασκευή του Le Jardin des Tarots (Κήπος Ταρώ) στην Τοσκάνη, ενός τεράστιου κήπου γεμάτο με 22 ζωντανά γλυπτά, που χρειάστηκαν σχεδόν 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί. «Ακολουθώ μια πορεία που επιλέχθηκε για μένα», έγραψε, «ακολουθώντας μια πιεστική ανάγκη να δείξω ότι μια γυναίκα μπορεί να εργαστεί σε μνημειώδη κλίμακα».  Το 1991, η καλλιτέχνιδα μετακόμισε στη Λα Τζόλα στην Καλιφόρνια, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της μέχρι τον θάνατό της το 2002.

Τιμές Δημοπρασίας

Μεγάλο μέρος της πιο διάσημης τέχνης της Saint Phalle δημιουργήθηκε για δημόσιους χώρους τέχνης σε όλο τον κόσμο, αλλά έργα που εμφανίζονται σε δημοπρασίες πωλούνται για εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια. Αυτά περιλαμβάνουν:

Bathing Beauty, 1965, Painted resin and joined iron base

Bathing Beauty, 1965, Βαμμένη ρητίνη και ενωμένη βάση σιδήρου

Βασικό παράδειγμα της σειράς Nana, αυτό το σημαντικό έργο πωλήθηκε στον οίκο Sotheby`s το 2009 για το μεγάλο ποσό των 519.600 $.

Nana Dawn, 1993, painted stratified polyester

Nana Dawn, 1993, βαμμένο στρωματοποιημένο πολυεστέρα

Ένα άλλο δημοφιλές έργο, Nana Dawn αγοράστηκε στον οίκο Sotheby`s της Νέας Υόρκης το 2007 για το μεγαλύτερο ποσό των 645.800 $.

La Machine a Rever, 1970, Fiberglass and polyester painted

La Machine a Rever, 1970, βαμμένο με υαλοβάμβακα και πολυεστέρα

Το 2008, ο οίκος Sotheby`s Paris πούλησε αυτό το έργο από την ώριμη καριέρα του Saint Phalle για 915.350 $.

Nana Danseuse Noire (Grande Danseuse Negresse) 1968, painted polyester on metal base

Nana Danseuse Noire (Grande Danseuse Negresse) 1968, βαμμένος πολυεστέρας σε μεταλλική βάση

Πιο πρόσφατα, το 2015, η Nana Danseuse Noire (Grande Danseuse Negresse) πουλήθηκε για 1.077.250 $, αποδεικνύοντας τη διαρκή δημοτικότητα της τέχνης της.

Ana Lena en Grece, painted polyester, 1965-1967 Polyester, 270 cm

Ana Lena en Grece, βαμμένος πολυεστέρας, 1965-1967 Πολυεστέρας, 270 cm

Αυτό το σημαντικό γλυπτό πωλήθηκε στον οίκο Sotheby`s της Νέας Υόρκης το 2006 για το ακριβό ποσό των 1.136.000 δολαρίων, καθιστώντας το το πιο ακριβό γλυπτό του Saint Phalle.

 

 Επτά ιδιαίτερα γεγονότα για την Saint Phalle

1.Η Saint Phalle συνεργάστηκε σε μια σειρά έργων με τον μελλοντικό της σύζυγο Jean Tinguely, συμπεριλαμβανομένης της κρήνης Stravinsky το 1983, κοντά στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το οποίο ψεκάζει νερό σε ρυθμικά μοτίβα προς τιμήν του συνθέτη Igor Stravinsky.

2.Τα πρώτα γλυπτά Nana που δημιούργησε η Saint Phalle ήταν εμπνευσμένα από το ανθισμένο σχήμα της εγκύου φίλης της Clarice Rivers.

3.Η συνεργασία ήταν ένα σημαντικό σκέλος της τέχνης του Saint Phalle. το 1961 εργάστηκε με τον Σαλβαδόρ Νταλί για να δημιουργήσει μια τεράστια φιγούρα ταύρου, η οποία κυκλοφόρησε μπροστά σε κοινό μετά από μια εθνική ταυρομαχία στην Καταλονία πριν εκραγεί με πυροτεχνήματα και σκόνες μπογιάς.

4.Καθώς η φήμη της μεγάλωνε, τα δημόσια έργα τέχνης της Saint Phalle επεκτάθηκαν σε σκηνικά, εικονογραφημένα βιβλία, φουσκωτά παιχνίδια πισίνας και παιδικές τσουλήθρες. Έφερε παιχνιδιάρικη περιπέτεια στα γυναικεία ζητήματα, κάνοντας την τέχνη της προσιτή σε ένα ευρύ κοινό.

5.Το 1966, η Saint Phalle προκάλεσε σοκ όταν έδειξε το Hon-en katedral της (She-A Cathedral) στο Moderna Museet της Στοκχόλμης, έναν τεράστιο ναό μεγέθους Nana, μήκους 28 μέτρων, στον οποίο οι επισκέπτες μπήκαν από τα ανοιχτά πόδια της, ενώ μέσα ήταν μια ράβδος γάλακτος. , ενυδρείο, κινηματογράφος και παιδότοπος.

6.Η Saint Phalle δημιούργησε ένα γλυπτό του Miles Davis το 1999, το οποίο στέκεται ακόμα και σήμερα έξω από το The Negresco Hotel στη Νίκαια.

7.Η Saint Phalle ανέπτυξε χρόνια αναπνευστική φλεγμονή μετά από χρόνια εργασίας με τοξικά υλικά και τελικά θα πέθαινε από πνευμονική ανεπάρκεια σε ηλικία 71 ετών.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >