AD

Γιώργος Λάνθιμος | Υπoψήφιο για 7 Χρυσές Σφαίρες το Poor Things

Επτά υποψηφιότητες στα βραβεία των Χρυσών Σφαιρών που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου διεκδικεί η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor things», συμπεριλαμβανομένων των καλύτερης κωμωδίας /μιούζικαλ και σκηνοθεσίας.

 

Μια ακόμη μεγάλη επιτυχία του Ελληνα σκηνοθέτη ο οποίος εδώ και χρόνια διαπρέπει στο εξωτερικό. Η ταινία είναι επίσης υποψήφια στις κατηγορίες της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ (Εμα Στόουν), του Β’ ανδρικού ρόλου (διπλή υποψηφιότητα για τους Μαρκ Ράφαλο, Γουίλεμ Νταφόε), του σεναρίου (Τόνι Μακναμάρα) και της μουσικής.

ΟΓιώργος Λάνθιμος έχει γυρίσει δύο όχι-και-τόσο-συνηθισμένες κωμωδίες με την Έμα Στόουν: το The Favourite και το Poor Things. Η τελευταία κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας τον Σεπτέμβριο, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου (στην Ελλάδα θα βγει τον Ιανουάριο στις αίθουσες) και βρίσκεται ανάμεσα στα φαβορί για να πάρει Όσκαρ. Η πρώτη φορά που είδαμε τα ονόματά τους να φιγουράρουν μαζί στη μεγάλη οθόνη ήταν το 2018. Τώρα, η μεταξύ τους δυναμική εξελίσσεται από απλή συνεργασία σε μια μόνιμη σχέση· από μια σύντομη γνωριμία στην απόλυτη εμπιστοσύνη.

Το σενάριο του Poor Things είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άλισντερ Γκρέι και έχει για πρωταγωνίστρια την Έμα Στόουν στον ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ· ενός χαρακτήρα με την ίσως πιο υπερβολική ιστορία της φετινής κινηματογραφικής χρονιάς: εγκλωβισμένη σε έναν δυστυχισμένο γάμο, η Μπάξτερ πηδά στο κενό από μια γέφυρα και επιστρέφει στη ζωή από έναν τρελό επιστήμονα (Γουίλεμ Νταφόε), ο οποίος τοποθετεί τον εγκέφαλο του αγέννητου μωρού της στο δικό της κεφάλι.

Η Στόουν κερδίζει πολλούς πόντους κωμωδίας ερμηνεύοντας μια ενήλικη γυναίκα με το μυαλό ενός παιδιού, στην πορεία όμως ο χαρακτήρας κόβει την ανάσα: αποκτά νέες εμπειρίες, ξεκινά ένα ταξίδι σεξουαλικής και πολιτικής αφύπνισης, και παράλληλα παλεύει να κερδίσει την ελευθερία του. Η Μπέλα πρέπει να δείξει τον δρόμο στους άτυχους μνηστήρες (τους οποίους ερμηνεύουν ο Μαρκ Ράφαλο και ο Ραμί Γιουσέφ) που νιώθουν έλξη από το αντισυμβατικό της πνεύμα, προσπαθώντας όμως να την κάνουν κτήμα τους. Αυτός είναι ένας χαρακτήρας που σημαίνει πιο πολλά για τη Στόουν από ό,τι συνήθως – «Την αγαπώ τόσο πολύ», μου είπε. Προσπάθησε, βέβαια, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το γεγονός ότι το Poor Things την κάνει να βάζει τα κλάματα κάποιες φορές, λέγοντας πως «είμαι κουρασμένη, αυτό είναι όλο».

Εκτός από το The Favourite και το Poor Things, ο Λάνθιμος, 50 ετών, και η Στόουν, 35 ετών, έχουν συνεργαστεί στη μικρού μήκους ταινία Βληχή, καθώς και στο 562768111, μια ανθολογία κόμικς που αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά. «Προφανώς, έχω πλήρη και πάρα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε εκείνον», σημειώνει η Στόουν. «Ως ηθοποιός, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα· είναι πολύ σπάνιο να νιώθεις πως, ό,τι και αν κάνεις, ο σκηνοθέτης σου σε προστατεύει».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το «Poor things» ισοβαθμεί σε αριθμό υποψηφιοτήτων με την ταινία «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε. Ο ίδιος ο Σκορσέζε είναι υποψήφιος, όπως και η Λίλι Γκλάντστοουν (Γυναικεία ερμηνεία σε δραματική ταινία), ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο (ανδρική ερμηνεία σε δραματική ταινία) και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (β’ ανδρικού ρόλου)

Μια θέση πιο κάτω, δεύτερη σε αριθμό υποψηφιοτήτων (οκτώ) βρίσκεται το αριστουργηματικό «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, ενώ η ταινία του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλεξάντερ Πέιν προτάθηκε σε δύο κατηγορίες ερμηνειών.

Πάρα πολύ καλή όμως ήταν και η παρουσία της γαλλικής ταινίας «Ανατομία μιας πτώσης» που εκτός από την υποψηφιότητα της καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας, έχει και μια στην κατηγορία της καλύτερης δραματικής ταινίας καθώς και του σεναρίου. Επίσης η Γερμανίδα ηθοποιός Σάντρα Χούλερ είναι υποψήφια στην κατηγορία της καλύτερης δραματικής γυναικείας ερμηνείας. Εκπληξη αποτελεί και η υποψηφιότητα της Φινλανδής ηθοποιού Αλμα Πόιστι για τα «Πεσμένα φύλλα» του Ακι Καουρισμάκι που διεκδικεί και το βραβείο της καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας.

Οι Χρυσές Σφαίρες βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και αγκαλιάζουν μια νέα εποχή. Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ στοχεύει να ανακτήσει την παλιά της αίγλη υπό νέα ηγεσία και απομακρύνοντας από τους κύκλου της αρκετά «προβληματικά» μέλη. Τα βραβεία αυτά παραμένουν, παραδοσιακά, τα δεύτερα σε δημοτικότητα κινηματογραφικά μετά τα Όσκαρ όσον αφορά την τηλεθέαση. Επιπλέον, δύο νέες κατηγορίες στοχεύουν στην προβολή των κινηματογραφικών επιτευγμάτων στα ταμεία αλλά και στην προβολή των stand-up κωμικών.

Οι νικητές των 81ων Χρυσών Σφαιρών θα ανακοινωθούν στις 7 Ιανουαρίου στην τελετή που θα γίνει στο ξενοδοχείο Beverly Hilton.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >