AD

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού & Αντώνης Σαμαράκης | Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια `δικαιώματα του ανθρώπου`.

Τα λόγια του κορυφαίου Έλληνα πεζογράφου και Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της UNICEF για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου. Στις 11 Δεκεμβρίου γιορτάζεται στην Ελλάδα η Ημέρα του παιδιού.

 

Στις 11 Δεκεμβρίου, γιορτάζεται στην Ελλάδα η Ημέρα του παιδιού -γενέθλια ημέρα της UNICEF – United Nations Children’s Fund (Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) που ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να βοηθήσει αρχικά τα παιδιά της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κίνας μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου.

“Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια “δικαιώματα του ανθρώπου”. Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου…” είπε κάποτε ο σπουδαίος Αντώνης Σαμαράκης.

Ένας από τους περισσότερο μεταφρασμένους Έλληνεςπεζογράφους, καθώς τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

Το 1989 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου. Εμφανίστηκε στον λογοτεχνικό χώρο το 1954, με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων Ζητείται ελπίς.Αντώνης Σαμαράκης | Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Το έργο του έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας.

Χρησιμοποιεί απλή γλώσσα, χωρίς επιτηδευμένο ύφος, προσεγγίζοντας τα θέματά του από μια έντονα ανθρωποκεντρική γωνία. Είχε ιδιαίτερη αγάπη για τους νέους και ήταν δική του η ιδέα η δημιουργία της “Βουλής των Εφήβων”, όπου δίνεται ο λόγος σε νέους από όλη τη χώρα.

“`Εφυγε” από τη ζωή στις 8 Αυγούστου του 2003. Επιθυμία του ήταν το σώμα του να δωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητώv της Ιατρικής.

Σας παραθέτω ένα από τα τελευταία σημειώματα του Αντώνη Σαμαράκη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της UNICEF και είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ…

Ποτέ πια πόλεμος!

“Τις τελευταίες νύχτες

δεν βλέπω όνειρα,

φοβάμαι πια να ονειρεύομαι”

είπε το οχτάχρονο παιδί

από το Κόσοβο.

Το παιδί ξαναζούσε στα όνειρά του τον εφιάλτη του παράλογου πολέμου. Εμείς, πώς τολμάμε να ονειρευόμαστε;

“Πόλεμος εναντίον του πολέμου”. Άπειρες φορές έχει γραφτεί και ακουστεί αυτό το σύνθημα-σλόγκαν. Και όμως, ο πόλεμος ζει και βασιλεύει και τα πάντα

σακατεύει:ανθρώπινες ζωές, δημιουργήματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον.

Εις τους αιώνας των αιώνων πόλεμος. Διαψεύστηκαν τραγικά οι ελπίδες που είχαμε ότι πόλεμος δεν θα ξαναγίνει ποτέ πια.

“Πόλεμος πάντων πατήρ” είπε ο Ηράκλειτος. Ένας πατέρας που καταβροχθίζει τα παιδιά του. Το συνηθίσαμε πια, εδώ είναι ο μέγας κίνδυνος. Ενώ πόλεμοι και εμφύλιοι σπαραγμοί μαίνονται γύρω μας, τους θεωρούμε κάτι φυσικό και αναπότρεπτο.

Πρώτη προτεραιότητα στη λίστα των θυμάτων των πολέμων έχουν τα παιδιά. Τα βλέπουμε στην τηλεόραση, χάρη σ`αυτήν έχουν μπει στα σπίτια μας – στην ψυχή μας όμως έχουν άραγε μπει;

Παιδιά που τους δίνουν όπλα μεγαλύτερα από το μπόι τους και τα στέλνουν να κλαδέψουν τη ζωή άλλου ανθρώπου και να πεθάνουν και τα ίδια. Παιδιά που τα ποτίζουν μίσος για τον πλησίον. Αλλά το παιδί σκέφτεται την ειρήνη, την ονειρεύεται, τη ζωγραφίζει, την τραγουδά.

Τα παιδιά-θύματα να μην τα μετράμε με νούμερα, φτάνει και μόνο ένα παιδί να χαθεί έτσι, τότε ο κόσμος μας ο δήθεν πολιτισμένος, ο δήθεν χριστιανικός, έχει χρεωκοπήσει. Αυτό που πεθαίνει είναι η ψυχή του παιδιού.”

Αντώνης Σαμαράκης

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ συρρέουν σε Μουσείο στη Γερμανία για να δουν πορτρέτο της Οφηλίας

Θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ συρρέουν σε Μουσείο στη Γερμανία, στο οποίο εκτίθεται πορτρέτο της Οφηλίας, η οποία είναι το κεντρικό πρόσωπο σε τραγούδι και μουσικό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Η Ofcom έκρινε ότι ντοκιμαντέρ του BBC για τη Γάζα παραβίασε τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας

Η Ofcom, η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης, έκρινε ότι το ντοκιμαντέρ του BBC με θέμα τη Γάζα όπου αφηγητής είναι ένα 13χρονο αγόρι,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Νίνο: «Ο έρωτας είναι μια ψυχολογική διαταραχή που περνάει μέσα σε 8-10 μήνες»

Ως μία “ψυχολογική διαταραχή” χαρακτήρισε τον έρωτα ο Νίνο στην τελευταία του συνέντευξη. Ο γνωστός τραγουδιστής μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή του Ανέστη Ευαγγελόπουλου στο YouTube,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Διπλό έγκλημα στη Φοινικούντα: Το μυστηριώδες τηλεφώνημα από γυναίκα στην Αθήνα – Γιατί κλήθηκε να καταθέσει και η φίλη του ανιψιού του θύματος

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη στην υπόθεση της διπλής δολοφονίας στη Φοινικούντα, ενώ οι βασικοί μάρτυρες κατέθεσαν συμπληρωματικά στην ανακρίτρια Πρωτοδικών Καλαμάτας. Κατάθεση διάρκειας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΔΥΠΑ: Λήγει την Κυριακή η προθεσμία για αιτήσεις αμειβόμενης μαθητείας στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές σε τουρισμό και φιλοξενία

Ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητριών και μαθητών στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (ΠΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >