AD

Έφτασαν στον Άρειο Πάγο Βούρτσης και Οικονόμου: Ζητούν αναβάθμιση της έρευνας για περιστατικά οπαδικής βίας

Ο κ. Οικονόμου, θα ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη η οπαδική βία να εξετάζεται σαν δράση εγκληματικών συμμοριών

Στον Άρειο Πάγο βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης για συναντηθούν με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Συγκεκριμένα, θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Παράλληλα, οι υπουργοί θα στείλουν μήνυμα «μηδενικής ανοχής» στα φαινόμενα βίας εντός κι εκτός γηπέδων, προσκομίζοντας στην εισαγγελία όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας

Ουσιαστικά, όπως δήλωσε και σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο κ. Οικονόμου, θα ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη η οπαδική βία να εξετάζεται σαν δράση εγκληματικών συμμοριών.

«Να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες – και με ένα βαθύ ιστορικό που δε θα καλύπτει ούτε τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οικοσύστημα το οπαδικό», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε ότι θα ζητηθεί επανέλεγχος μιας σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις Αρχές να αντιμετωπίσουν (και σε ό,τι αφορά τους φυσικούς, αλλά ενδεχομένως και τους ηθικούς αυτουργούς) όλη αυτή την έξαρση της εγκληματικής δραστηριότητας «από αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων».

Τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας – Πώς θα ανοίξουν ξανά τα γήπεδα

Η δολοφονική επίθεση οπαδών πριν από λίγες ημέρες, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να ανακοινώνει το μεσημέρι της Δευτέρας μια σειρά από μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

Τιο βασικότερο είναι πως όλα τα γήπεδα της Super League θα παραμείνουν κλειστά για τους επόμενους δύο μήνες.

Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως ουδεμία ποδοσφαιρική αναμέτρηση της μεγάλης κατηγορίας θα έχει κόσμο στις εξέδρες μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024, ενώ στη συνέχεια διευκρίνησε την κατάσταση για τα ευρωπαϊκά ματς, αλλά και αυτά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως τα γήπεδα θα ανοίξουν de facto στις 12 Φλεβάρη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πληρούνται τρεις σημαντικές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα εξεταστεί η τήρηση των ακόλουθων κανόνων:

  1. Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχων τους και αξιοποίηση του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές.
  2. Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
  3. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν των όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

ΕΟΔΥ: Εντονα αυξητική τάση στο ιϊκό φορτίο κορονοϊού στα αστικά λύματα

Έντονα αυξητική τάση παρουσιάζει το σταθμισμένο ιϊκό φορτίο στα αστικά λύματα για την επικράτεια, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, για τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Μακρόν στο Ισραηλινό Channel 12: Το Ισραήλ «καταστρέφει ολοσχερώς» την «εικόνα και την αξιοπιστία» του λόγω των θυμάτων στη Γάζα

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση ότι το Ισραήλ «καταστρέφει ολοσχερώς» την «εικόνα και την αξιοπιστία» του στα μάτια

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Παρασκευή (19/9) – Οι περιοχές σε «κίτρινο» συναγερμό

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για αύριο Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εξωπλανήτης παρόμοιος με τη Γη θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος – Τι αναφέρουν οι αστρονόμοι

Οι αστρονόμοι μπορεί να βρίσκονται κοντά στην επιβεβαίωση της ύπαρξης μιας ατμόσφαιρας παρόμοιας με της Γης σε έναν εξωπλανήτη για πρώτη φορά, εάν πιο αναλυτικές

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Σε πολύ υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιορίζει το δικαίωμα πρόσβασης των κατηγορουμένων στη

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ζαχάροβα: «Προπαγάνδα» η έκθεση του Γέιλ για τα απαχθέντα παιδιά από την Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε σήμερα έκθεση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Γέιλ σχετικά με την αναγκαστική επανεκπαίδευση παιδιών από την Ουκρανία, που έχουν μεταφερθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >