AD

Roald Amundsen | Ο πρώτος εξερευνητής που έφτασε στο Νότιο Πόλο

Στις 14 Δεκεμβρίου του 1911, ο πρώτος πλοηγός ολοκλήρωσε το δύσκολο ταξίδι.

 

Ο Amundsen, γεννημένος στο Borge, κοντά στο Όσλο, το 1872, ήταν μια από τις σπουδαίες μορφές της πολικής εξερεύνησης. Το 1903, οδήγησε το 47 τόνων sloop Gjea μέσω του βορειοδυτικού περάσματος και γύρω από την καναδική ακτή, ο πρώτος πλοηγός που ολοκλήρωσε το δύσκολο ταξίδι. Ο Amundsen σχεδίαζε να είναι ο πρώτος άνθρωπος στον Βόρειο Πόλο και ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί το 1909 όταν έμαθε ότι ο Αμερικανός Robert Peary είχε πετύχει το κατόρθωμα.

Ο Amundsen ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες του και τον Ιούνιο του 1910 έπλευσε για την Ανταρκτική, όπου ο Άγγλος εξερευνητής Robert F. Scott t κατευθυνόταν επίσης με στόχο να φτάσει στον Νότιο Πόλο. Στις αρχές του 1911, ο Amundsen έπλευσε το πλοίο του στον κόλπο των φαλαινών της Ανταρκτικής και δημιούργησε στρατόπεδο βάσης 60 μίλια πιο κοντά στον πόλο από τον Scott. Τον Οκτώβριο, και οι δύο εξερευνητές ξεκίνησαν – ο Amundsen χρησιμοποίησε σκυλιά έλκηθρου και ο Scott ​​χρησιμοποιούσε μηχανοκίνητα έλκηθρα, Σιβηρικά πόνυ και σκύλους. Στις 14 Δεκεμβρίου 1911, η αποστολή του Amundsen κέρδισε τον αγώνα για τον Nότιο Πόλο και επέστρεψε με ασφάλεια στην κατασκήνωση βάσης στα τέλη Ιανουαρίου.

Η αποστολή του Scott ​​ήταν λιγότερο τυχερή. Τα μηχανοκίνητα έλκηθρα χάλασαν, τα πόνυ έπρεπε να πυροβοληθούν και οι ομάδες σκύλων στάλθηκαν πίσω καθώς ο Scott ​​και τέσσερις συνοδοί συνέχιζαν με τα πόδια. Στις 18 Ιανουαρίου 1912, έφτασαν στον νότιο πόλο μόνο για να διαπιστώσουν ότι ο Amundsen είχε προηγηθεί πάνω από ένα μήνα. Ο καιρός στο ταξίδι της επιστροφής ήταν εξαιρετικά κακός – δύο μέλη χάθηκαν – και αργότερα μια καταιγίδα παγίδευσε τον Scott ​​και τους άλλους δύο επιζώντες στη σκηνή τους- μόλις 11 μίλια από τον καταυλισμό βάσης τους. Το παγωμένο σώμα του Scott ​​βρέθηκε αργότερα το ίδιο έτος.

Robert Scott

Μετά το ιστορικό του ταξίδι στην Ανταρκτική, ο Amundsen δημιούργησε μια επιτυχημένη ναυτιλιακή επιχείρηση. Αργότερα έκανε προσπάθειες να γίνει ο πρώτος εξερευνητής που πέταξε πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Το 1925, σε ένα αεροπλάνο, πέταξε σε απόσταση 150 μιλίων από το στόχο. Το 1926, πέρασε πάνω από τον Βόρειο Πόλο με ένα dirigible μόλις τρεις ημέρες αφότου ο Αμερικανός εξερευνητής Richard E. Byrd προφανώς το είχε κάνει σε ένα αεροσκάφος. Το 1996, βρέθηκε ένα ημερολόγιο που κρατούσε ο Byrd στην πτήση που φαινόταν να υποδηλώνει ότι είχε γυρίσει πίσω 150 μίλια μακριά από τον στόχο του λόγω διαρροής πετρελαίου, κάνοντας την αποστολή dirigible του Amundsen την πρώτη πτήση πάνω από τον Βόρειο Πόλο.

Το 1928, ο Amundsen έχασε τη ζωή του ενώ προσπαθούσε να σώσει έναν συνάδελφο του εξερευνητή του οποίου το dirigible είχε συντριβεί στη θάλασσα κοντά στο Spitsbergen της Νορβηγίας.

Lawrence Oates, Henry Bowers, Captain Scott, Edward Wilso, Edgar Evans.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >