AD

Τόμας Φριντμαν | Τι με ανησυχεί στη Γάζα μετά το ταξίδι μου σε αραβικά κράτη

Η πιο ελπιδοφόρος είδηση είναι ότι η Σαουδική Αραβία, μετά τον πόλεμο, θα προωθήσει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

 

Υστερα από μία εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα νιώθω σήμερα μεγάλη ανησυχία για την εισβολή που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Γάζα χωρίς να διαθέτει σχέδιο για τη διακυβέρνηση της περιοχής και την τύχη των κατοίκων.

Το Ισραήλ βρέθηκε αναγκασμένο να καταστρέψει μεγάλο αριθμό κτισμάτων για να αντιμετωπίσει το ευρύ δίκτυο σηράγγων της αιμοσταγούς τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σκοτώσου ν μεγάλο αριθμό τρομοκρατών και να αποστρατιωτικοποιήσουν τη Γάζα, χωρίς να υποστούν μεγάλες απώλειες. Ολα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί προτού το Ισραήλ νιώσει τη διπλωματική πίεση των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων προκειμένου να δώσει τέλος στην εισβολή.

Το Ισραήλ αντεπιτέθηκε δικαιολογημένα στη Χαμάς, μετά την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που ίσχυε μέχρι την 7η Οκτωβρίου και την αδιάκριτη σφαγή, βιασμό, απαγωγή και τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων εκείνη την ημέρα. Η Χαμάς σχεδίασε και έφερε εις πέρας εκστρατεία αδιανόητης βαρβαρότητας, με στόχο να σπρώξει το Ισραήλ στην παράκρουση και την τυφλή εκδίκηση. Αυτό ακριβώς έκανε το Ισραήλ.

Εννέα εβδομάδες αργότερα, το αποτέλεσμα είναι ολοφάνερο. Στην προσπάθειά του να διαλύσει τη στρατιωτική μηχανή της Χαμάς και να εξοντώσει την ηγεσία της, το Ισραήλ σκότωσε και τραυμάτισε χιλιάδες αθώους πολίτες. Η Χαμάς γνώριζε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, χωρίς να νοιάζεται. Το Ισραήλ οφείλει, όμως, να νοιαστεί, καθώς θα κληρονομήσει την ευθύνη της γιγαντιαίας ανθρωπιστικής καταστροφής, η οποία θα απαιτήσει παγκόσμια συμμαχία για να αντιμετωπισθεί.

Σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Νταβίντ Ρόζενμπεργκ επισημαίνει ότι «ακόμη και αν οι μάχες οδηγήσουν σε αποφασιστική νίκη επί της Χαμάς, το Ισραήλ θα επιβαρυνθεί με πρόβλημα που δεν μοιάζει να επιδέχεται λύση. Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα αφορά μόνο ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα. Το πρόβλημα είναι, όμως, πολύ βαθύτερο και αφορά την ευθύνη της ανοικοδόμησης».

Η ανοικοδόμηση θα είναι πολυεθνική και πολύχρονη προσπάθεια. Καμία χώρα του Κόλπου όμως, καθώς και της Δύσης, δεν πρόκειται να δαπανήσει κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Γάζας εφόσον το Ισραήλ δεν έχει απέναντί του αξιόπιστο Παλαιστίνιο συνομιλητή και δεν δεσμεύεται σε μελλοντική διαπραγμάτευση για λύση δύο κρατών.

Η πιο ελπιδοφόρος πρόσφατη είδηση από το Ριάντ αφορά την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας, μετά το τέλος του πολέμου, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Οι Σαουδάραβες μου έδωσαν όμως την εντύπωση ότι επιθυμούν οι ΗΠΑ να δώσουν τέλος στον πόλεμο, καθώς ο θάνατος και οι καταστροφές οδηγούν στη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας της Γάζας, ενώ αποθαρρύνουν ξένους επενδυτές και απειλούν το όραμα του διαδόχου του θρόνου των Σαούντ, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για εκσυγχρονισμό του βασιλείου. Παρότι η Σαουδική Αραβία δεν τρέφει καμία συμπάθεια για τη Χαμάς και δεν θα θρηνούσε την εξαφάνιση της οργάνωσης, το Ριάντ αμφιβάλλει ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να εξοντώσει την οργάνωση.

Συνειδητοποιώ επίσης ότι η αναβίωση του διαλόγου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, ΗΠΑ, Ισραήλ και Παλαιστινίων θα ήταν δύσκολη ακόμη και για μία μετριοπαθή κυβέρνηση στο Τελ Αβίβ, πόσο μάλλον για αυτό το συνονθύλευμα φανατικών που κυβερνούν αυτή τη στιγμή το Ισραήλ, αφιερωμένων όχι μόνο στην προσάρτηση της Δυτικής Οχθης, αλλά και της Γάζας.

Αν το Ισραήλ δεν εκπονήσει μακροπρόθεσμο πολιτικό όραμα, πείθοντας τον υπόλοιπο κόσμο να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας, η Λωρίδα μπορεί να αποδειχθεί μόνιμη πληγή στα νώτα του Ισραήλ.

Η νέα γενιά ηγετών στη Σαουδική Αραβία, στα Εμιράτα και στο Μαρόκο (τρεις χώρες που έχουν υπογράψει τις συμφωνίες του Αβραάμ με το Ισραήλ) εκφράζει την αγανάκτησή της για την προσοχή, την ενέργεια και τα μέσα που υποχρεώνονται να δαπανούν προς όφελος των Παλαιστινίων. Την ίδια στιγμή όμως νιώθουν αποτροπιασμό για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Έρχεται «τσουνάμι» αγωγών για τα υποχρεωτικά εμβόλια του κορωνοϊού

Δύο χρόνια και οκτώ μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είχε δώσει παραγγελία για «κυνηγητό» ανά την Ελλάδα σχετικά με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορωνοϊό, κινητοποιώντας μάλιστα τις εισαγγελικές Αρχές σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Είμαι άτομο χωρίς φύλο | Ποιο είναι το 24χρονο Nemo που σήκωσε την κούπα στην Eurovision

Η επιτροπή της Ελβετίας για τη φετινή Eurovision επέλεξε το Nemo και το τραγούδι «The Code», αφού άκουσε 400 διαφορετικά τραγούδια που υποβλήθηκαν στον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >