AD

Και τώρα η Long flu | Η γρίπη προκαλεί επίμονα προβλήματα όπως η COVID, λένε οι ειδικοί

Τα ευρήματα μελέτης σε χιλιάδες ασθενείς. Σε ποια όργανα επιμένουν τα συμπτώματα της γρίπης.

Ποιος είπε ότι η γρίπη είναι μία λοίμωξη που κάνει τον κύκλο της και περνάει; Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως, όπως η COVID, έτσι κι αυτή μπορεί να αφήσει για μήνες τους ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα. Η διαφορά είναι ότι αυτά δεν αφορούν πολλά όργανα του σώματος.

Τη σχετική διαπίστωση έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, οι οποίοι εξέτασαν τις εκβάσεις χιλιάδων ασθενών που είχαν νοσηλευθεί λόγω COVID-19 ή λόγω γρίπης.

Όπως διαπίστωσαν, τα επίμονα συμπτώματα που προκαλεί η γρίπη (η Long flu, όπως την ονόμασαν) εντοπίζονται στους πνεύμονες. Τα αντίστοιχα της COVID (σύνδρομο Long COVID) εκδηλώνονται διάσπαρτα στο σώμα.

Και οι δύο ασθένειες, εξ άλλου, φέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και αναπηρίας τους μήνες μετά την οξεία φάση, παρά τις πρώτες 30 μέρες.

«Είναι σαφές ότι η Long flu είναι χειρότερη από την οξεία γρίπη και η Long COVID χειρότερη από την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ziyad Al-Aly, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις.

«Πριν από πέντε χρόνια, ούτε που θα σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να εξετάσω τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της γρίπης», συνέχισε. «Ένα από τα μεγάλα μαθήματα της πανδημίας, όμως, είναι ότι ένας ιός μπορεί να αφήσει για μήνες ή και χρόνια εκατομμύρια ανθρώπους με επίμονα συμπτώματα. Αναρωτηθήκαμε αν συμβαίνει το ίδιο και με άλλους, όπως αυτοί που προκαλούν γρίπη».

Η νέα μελέτη

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι επιστήμονες εξέτασαν την πορεία της υγείας:

  • 81.280 ασθενών στις ΗΠΑ που είχαν νοσηλευθεί με βαριά COVID
  • 10.985 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί με βαριά γρίπη

Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν επί τουλάχιστον 18 μήνες, καταγράφοντας:

  • Τους θανάτους
  • Τις νέες εισαγωγές στο νοσοκομείο
  • 94 διαφορετικά επίμονα συμπτώματα και προβλήματα υγείας

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases. Όπως διαπίστωσαν, ο κορωνοϊός είναι απείρως πιο επικίνδυνος από τη γρίπη. Προκαλεί εμμένοντα συμπτώματα σε πολύ περισσότερα όργανα και φυσικά πολύ περισσότερους θανάτους.

Ειδικότερα, προκαλούσε 64 από τα 94 επίμονα προβλήματα που εξετάσθηκαν, ενώ η γρίπη προκαλούσε τα 6 από τα 94. Επιπλέον, οι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί λόγω κορωνοϊού είχαν κατά 51% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, έναντι όσων είχαν νοσηλευθεί λόγω γρίπης.

Προκαλούν σοβαρές χρόνιες παθήσεις

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η γρίπη είναι ήπια λοίμωξη. Και αυτή φέρει σημαντικό κίνδυνο επίμονων μακροχρόνιων προβλημάτων. Απλώς αυτά (π.χ. δύσπνοια, βήχας) εντοπίζονται στους πνεύμονες, ενώ ο κορωνοϊός αφήνει «κατάλοιπα» σε όλο το σώμα.

«Η διαφορά αυτή μας δείχνει ότι η γρίπη είναι όντως μία λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως ξέρουμε εδώ και 100 χρόνια. Η COVID είναι μία πιο επιθετική και γενικευμένη νόσος»,  εξήγησε ο Dr. Al-Aly. Η γρίπη προκαλεί επίσης αρκετούς θανάτους, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Πολύς κόσμος νομίζει ότι άπαξ και πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχει ξεμπερδέψει με τη γρίπη ή την COVID. Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των περιπτώσεων, όχι για όλους τους ασθενείς. Το να αντιμετωπίζουμε τις δύο νόσους ως οξείες, σημαίνει ότι πραγματικά κοιτάζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», τόνισε ο καθηγητής.

«Μερικοί ασθενείς καταλήγουν με μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα και να πάψουμε να υποτιμάμε τις ιογενείς λοιμώξεις. Μπορεί να αποτελέσουν αιτία σοβαρών, χρονίων παθήσεων», κατέληξε.

 

via iatropedia.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Ηλίας Μπόγδανος: «Με πήραν τηλέφωνο για το Exathlon, για να κάνουμε ένα ραντεβού»

Ο Ηλίας Μπόγδανος μίλησε στην εκπομπή «Καλοκαιρινό ραντεβού» και την Κωνσταντίνα Μαύρου, όπου αποκάλυψε πως έχει δεχτεί κρούση για να συμμετάσχει στο Exathlon. «Με πήραν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κοζάνη: Υψηλό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή στον 75χρονο για την φωτιά στο Δρέπανο

Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή για εμπρησμό από αμέλεια και διοικητικό πρόστιμο 4.830 ευρώ καταδικάστηκε ο ηλικιωμένος που συνελήφθη ως υπάιτιος για την χθεσινή φωτιά στο Δρέπανο

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πορτογαλία: Εξαρθρώθηκε συμμορία που στρατολογούσε γυναίκες σε εικονικούς γάμους με μετανάστες – 58 συλλήψεις

Εγκληματική συμμορία οργάνωσε τουλάχιστον 60 εικονικούς γάμους στην Πορτογαλία για νομιμοποίηση της διαμονής μεταναστών στη χώρα, επιβεβαίωσε η πορτογαλική αστυνομία την Πέμπτη 10/7. Σύμφωνα με

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

«Κλείδωσε» ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο – Παραδείγματα για το «κούρεμα»

Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του Ιουλίου, προβλέπει «κούρεμα» των οφειλών υπό συγκεκριμένες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ουκρανία: Το Κιέβο διαθέτει περίπου 5,2 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα αναχαίτισης drones

Το Κίεβο θα διαθέσει 260 εκατομμύρια χρίβνια (περίπου 5,2 εκατομμύρια ευρώ) για πρόγραμμα αναχαίτισης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) για την υπεράσπιση των ουρανών της

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >