AD

China Machado | H ιστορία του πρώτου μη λευκού μοντέλου που μπήκε εξώφυλλο σπάζοντας το φράγμα του ρατσισμού

H Machado έγινε η πρώτη μη λευκή γυναίκα που εμφανίστηκε σε ένα μεγάλο αμερικανικό περιοδικό μόδας, κοσμώντας τις σελίδες του Harper`s Bazaar το 1959, καταφέρνοντας έτσι να σπάσει τα ρατσιστικά δεσμά. Έφυγε από τη ζωή στις 18 Δεκεμβρίου του 2016.

Ήταν η πρώτη που έβαλε μπροστά στο κοινό την ιδέα της ετερότητας,  αναδεικνύοντας μνήμες διαφορετικών πολιτισμών και θραύσματα άλλων εικόνων. Πάντα το έκανε με ειρωνεία, χωρίς να ποζάρει, να κάνει μόντελινγκ ή να κάνει μόδα. Κάπως τα έδειξε όλα χορεύοντας» έχει δηλώσει ο  Stefano Tonchi για το κορυφαίο μοντέλο.

Η Machado, κινεζικής και πορτογαλικής καταγωγής, έφυγε από τη ζωή πέντε χρόνια πριν από καρδιακή ανακοπή στο Brookhaven της Νέας Υόρκης, λίγο πριν από τα  87α γενέθλιά της, την ημέρα των Χριστουγέννων. 

Γεννήθηκε ως Noelie Dasouza Machado στη Σαγκάη το 1929. (Το όνομα του μοντέλου της προφέρεται CHEE-na, μια ανάκτηση του υποτιμητικού όρου «chinita» που χρησιμοποιείται σε μέρη της Νότιας Αμερικής για να περιγράψει τις Ασιάτισσες.) Η οικογένειά της κατέφυγε στη Νότια Αμερική κατά τη διάρκεια της Ιαπωνικής κατοχής, όταν η επιχείρηση και περιουσία του πατέρα της κατασχέθηκαν, σύμφωνα με το περιοδικό New York.

Οι περιπέτειες της Machado περιλάμβαναν ένα παθιασμένο ειδύλλιο με τον διάσημο Ισπανό ταυρομάχο Luis Dominguin, μια λαμπερή καριέρα ως μοντέλο ραπτικής, θέσεις ως διευθύντρια μόδας στο Harper`s Bazaar και συνδημιουργός του Lear`s- ενός περιοδικού για γυναίκες  άνω των 50 ετών-  και στα 81 της χρόνια τον ρόλο ως ένα από τα παλαιότερα υπογεγραμμένα μοντέλα στον κλάδο.

Η καριέρα της Machado φέρεται να ξεκίνησε αφότου την ανακάλυψαν σε ένα κοκτέιλ πάρτι στο Παρίσι, αλλά είχε πει ότι αρχικά δεν αναγνώριζε τη δική της ομορφιά επειδή πλημμύρισε από εικόνες όμορφων λευκών ηθοποιών ενώ μεγάλωνε στη Σαγκάη.Remembering China Machado, First Non-White Super Model - After Fifty Living

«Εμείς (μη λευκοί) δεν είχαμε εικόνες. Δεν είχαμε τίποτα που να μας λέει ότι ήμασταν ωραίοι. Τίποτα», είπε η Machado στο περιοδικό New York σε συνέντευξή του το 2011. «Επομένως, δεν με θεωρούσα καθόλου εμφανίσιμη. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό».

Ακόμη και αφού βρήκε επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ως μοντέλο για τους οίκους Givenchy και Balenciaga (η Machado ισχυρίζεται ότι ήταν το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο της εποχής της,  σύμφωνα με το CNN), συνέχισε να αντιμετώπιζε ρατσισμό κατά τα προηγούμενα χρόνια της στον κλάδο, αν και είπε στο περιοδικό New York ότι ήταν προστατευμένη από το μεγαλύτερο μέρος του.

Στην πραγματικότητα, η πρωτοποριακή εμφάνισή της στο Harper`s Bazaar παραλίγο να αποτύχει επειδή ο τότε εκδότης του περιοδικού αντιτάχθηκε στο να έχει μια μη λευκή γυναίκα στο περιοδικό του.

O διάσημος φωτογράφος Richard Avedon που ήταν υπεύθυνος για τη φωτογράφιση, απείλησε να εγκαταλείψει το συμβόλαιό του με το περιοδικό εάν δεν χρησιμοποιούσαν τις φωτογραφίες της Machado. Οι φωτογραφίες βγήκαν στο Harper`s Bazaar τον Φεβρουάριο του 1959 και ο Avedon δεν είπε στην Machado για το περιστατικό παρά μόνο 20 χρόνια αργότερα.

Η Carol Squiers, επιμελήτρια της έκθεσης του Διεθνούς Κέντρου Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης «Avedon Fashion 1944-2000», είπε στο περιοδικό W το 2010,

«Αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά το άνοιγμα της εικόνας του τι θα μπορούσε να είναι μια γυναίκα, για το ποια θα μπορούσε να είναι της μόδας και πώς η μόδα επρόκειτο να συνδεθεί με άλλους ανθρώπους εκτός από τη συνηθισμένη καυκάσια βάση της».

Η Machado ισχυρίστηκε ότι τελείωσε την καριέρα της στο μόντελινγκ το 1962, αλλά πέντε δεκαετίες αργότερα, το 2011, υπέγραψε συμβόλαιο με μοντέλα της IMG σε ηλικία 81 ετών.

Την ίδια χρονιά, η Machado κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικού New York, εμφανίστηκε σε μια φθινοπωρινή διαφημιστική καμπάνια για την Barneys New York και γύρισε μια έκδοση μόδας για τη Vogue.

Η  Machado παρουσιάστηκε δυο μήνες πριν φύγει από τη ζωή, στο τεύχος Οκτωβρίου του 2016 του περιοδικού New York και σε μια συνέντευξη του Οκτωβρίου στη Vogue. China Machado — BLOG — Trey Speegle china machado

Vogue, 2016

Συμπεριλήφθηκε επίσης, σε μια φωτογράφηση για τη Ray-Ban.  Το πιο πρόσφατο έργο της ήταν η Cheena,  μια σειρά από μάλλινα παλτά και κάπες «για τη γυναίκα σε κίνηση».

Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν για το μόντελινγκ, πώς ήταν, λέω, “Ήταν υπέροχο!” Αν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με τον σωστό τρόπο – να ταξιδέψεις για να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους, να μάθεις πώς να ντύνεσαι, να βγάζεις χρήματα – νομίζω ότι είναι υπέροχο. Αλλά νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από τα  κορίτσια. Αν δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τον εαυτό τους, ή αν το κάνουν για λίγο και δεν έχουν επιτυχία, τότε παθαίνουν τρομερή κατάθλιψη για τον εαυτό τους.

China Machado, Groundbreaking Model, Muse And Editor, Dies At 86 : The Two-Way : NPR

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >