AD

Paul Klee | Ο εμβληματικός καλλιτέχνης που εξερεύνησε βαθιά τη θεωρία των χρωμάτων

Στις 18 Δεκεμβρίου του 1879 γεννήθηκε ο Ελβετο-Γερμανός καλλιτέχνης ο οποίος αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο πρωτοπόρους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

 

Ήταν ο καλλιτέχνης που για τα 61 χρόνια της ζωής του,  πρωτοστάτησε σε διάφορα στυλ, όπως ο Εξπρεσιονισμός, ο Κονστρουκτιβισμός, ο Κυβισμός, ο Πρωτογονισμός και Σουρεαλισμός. Αυτός ο ρόλος ως μέρος πολλών καλλιτεχνικών κινημάτων σήμαινε ότι παρέμεινε ατομικιστής σε όλη του τη ζωή.

 Ο Klee ήταν ένας φυσικός συντάκτης που πειραματίστηκε και τελικά εξερεύνησε βαθιά τη θεωρία των χρωμάτων, γράφοντας για αυτήν εκτενώς.διαλέξεις του Writings on Form and Design Theory (Schriften zur Form und Gestaltungslehre), που δημοσιεύτηκαν στα αγγλικά ως σημειωματάρια του Paul Klee, θεωρούνται εξίσου σημαντικές για τη μοντέρνα τέχνη όσο η Πραγματεία για τη ζωγραφική για την Αναγέννηση του Leonardo da Vinci. Tόσο εκείνος όσο και ο Ρώσος ζωγράφος Wassily Kandinsky, δίδαξαν στη σχολή τέχνης Bahaus, σχέδιο και αρχιτεκτονική. Τα έργα του αντικατοπτρίζουν το ξερό του χιούμορ και την ενίοτε παιδική του οπτική, τις προσωπικές του διαθέσεις και πεποιθήσεις και τη μουσικότητά του.

Όπως Joan Miró ή ο Pablo Picasso, ο Klee δούλεψε με μοτίβα παιδικού σχεδίου και τα στυλ τέχνης διάφορων τότε αποκαλούμενων «πρωτόγονων ανθρώπων». Ο Klee περιέγραψε κάποτε αυτά τα στοιχεία ως φιγούρες με ραβδιά, μουντζούρες και απλοποιημένα περιγράμματα στο ημερολόγιό του. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, η παιδική εντύπωση των σχεδίων του είναι η «τελευταία επαγγελματική διορατικότητα» – που ήταν: «το αντίθετο του πραγματικού πρωτογονισμού».

Ο Paul Klee εργάστηκε με το αριστερό του χέρι

Σε όλη του τη ζωή, ο Paul Klee δημιούργησε έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό γραφικών, σχεδίων και πινάκων. Στον κατάλογο των έργων του, τον οποίο κατασκεύασε από το 1911 έως το θάνατό του το 1940, καταγράφηκαν αρκετές χιλιάδες έργα: 733 πίνακες (πίνακες σε ξύλο ή καμβά), 3159 χρωματιστά φύλλα σε χαρτί, 4877 σχέδια, 95 εκτυπώσεις, 51 πίνακες με όπισθεν γυαλί και 15 γλυπτά. Ακόμη και τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο καλλιτέχνης δημιούργησε 1000 έργα – παρά τη σοβαρή ασθένεια και τους σωματικούς περιορισμούς. Λέγεται ότι ο Paul Klee σχεδίαζε και ζωγράφισε τα περισσότερα από τα έργα του με το αριστερό του χέρι – παρόλο που ήταν δεξιόχειρας.

Τα πρώτα έργα

Unnamed (butterfly), Paul Klee, ca. 1892

Unnamed (πεταλούδα), Paul Klee, περ. 1892

Ο Paul Klee γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1879 στο Muenchenbuchsee της Ελβετίας ως παιδί δύο μουσικών. Ο πατέρας του Paul, ο Γερμανός Hans Wilhelm Klee, εργαζόταν ως δάσκαλος μουσικής και η μητέρα του, Ida Marie Klee, ήταν Ελβετίδα τραγουδίστρια. Εμπνευσμένος από τους γονείς του, ο Paul Klee έμαθε να παίζει βιολί ως μαθητής. Στο σχολείο όμως, ο μετέπειτα καλλιτέχνης ανέπτυξε και ένα άλλο πάθος: να ζωγραφίζει τα τετράδιά του γεμάτα. Η ακουαρέλα μιας πεταλούδας, που λέγεται ότι ζωγράφισε ο Klee σε ηλικία 13 ετών, χρονολογείται από αυτή την περίοδο.

Two MenMeet, Paul Klee, 1903, drawing

Two Men Meet, Every Susposing the Other to Be Higher Rank, Paul Klee, 1903, MOMA

Λάβετε τα τελευταία άρθρα που παραδίδονται στα εισερχόμενά σα

Ο Paul Klee είχε έντονη αίσθηση του χιούμορ ως νεαρό αγόρι, που αποδείχθηκε από τις πρώτες του καρικατούρες. Αυτό μπορεί να φανεί για παράδειγμα στο χαρακτικό Two Men Meet, Every Supposing the Other to Be of Higher Rank [Εφεύρεση Αρ. 6 ]από το 1903. Λόγω των μαλλιών και των γενειάδων, οι δύο άνδρες αναγνωρίστηκαν ως Αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β`. και Franz Joseph I. Προφανώς μπερδεμένοι από το γυμνό τους, που αφαιρεί όλες τις συμβατικές αναφορές στην τιμή, οι δύο ηγεμόνες αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον.

Portrait of Hans Wilhelm Klee, 1906, glass painting; with photo of Paul Klee by Hugo Erfurth, 1927

Πορτρέτο του Hans Wilhelm Klee, 1906, γυάλινη ζωγραφική. με μια φωτογραφία του Paul Klee από τον Hugo Erfurth, 1927

Αυτό που ήδη διαφαίνεται εδώ είναι: στον Paul Klee άρεσε να πειραματίζεται με διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής και σχεδίου. Το 1905 ο καλλιτέχνης ανέπτυξε μια νέα τεχνική. Με μια βελόνα γρατζουνούσε μοτίβα σε μαυρισμένα τζάμια. Ένας από αυτούς τους πίνακες από γυαλί είναι το Πορτρέτο του Πατέρα του 1906 που δείχνει τονHans Wilhelm Klee σε μια ισχυρή και κυρίαρχη στάση. Η πρώιμη, μοναχική δουλειά του Klee έλαβε τέλος το 1910, όταν γνώρισε τον χαρακτικό και εικονογράφο Alfred Kubin, ο οποίος τον ενέπνευσε έντονα καλλιτεχνικά.

Blue Rider

Πριν ο Paul Klee γνωρίσει τον Alfred Kubin, μετακόμισε στο Μόναχο για να σπουδάσει σχέδιο και γραφικές τέχνες στην ιδιωτική σχολή τέχνης του Heinrich Knirr. Τον Φεβρουάριο του 1900, ο Klee άλλαξε τις σπουδές του και άρχισε να σπουδάζει στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου τον Οκτώβριο του 1900 στο master class του ζωγράφου Franz von Stuck. Στον Klee δεν άρεσαν οι σπουδές του και εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο μόνο ένα χρόνο αργότερα. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο συνέβη κάτι σημαντικό: ο Paul Klee συνάντησε τη μετέπειτα σύζυγό του, Lily Stumpf. Παντρεύτηκαν το 1906. Μόνο ένα χρόνο αργότερα, γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος Felix.

Candide ou l’optimisme, Part of the illustration of Voltaires, Paul Klee, 1911

Candide ou l`optimisme, Μέρος της εικονογράφησης του Βολταίρου, Paul Klee, 1911

Στη δημιουργική του περίοδο, ο Paul Klee ήταν πάντα ένας καλλιτέχνης που δημιουργούσε γραφικά και σχέδια. Αυτό δεν άλλαξε μέχρι τον θάνατό του το 1940. Οι γραφικές τέχνες έπαιζαν πάντα τον κύριο ρόλο στο έργο του και το ήμισυ του έργου του συνολικά αποτελείται από γραφικές τέχνες. Όταν ο Paul Klee συνάντησε για πρώτη φορά τον Γάλλο ζωγράφο Robert Delaunay το 1912, άρχισε να ενδιαφέρεται για την έγχρωμη ζωγραφική. Το έργο του Robert Delaunay αποδίδεται στον «ορφικό» κυβισμό, που ονομάζεται επίσης ορφισμός. Η εξέταση του έργου και των θεωριών του Delaunay για τον Klee σήμαινε στροφή προς την αφαίρεση και την αυτονομία του χρώματος. Το 1911, ο Γερμανός καλλιτέχνης γνώρισε επίσης τον August Macke και τον Wassily Kandinsky. Σύντομα έγινε μέλος της ομάδας καλλιτεχνών «Blue Rider», που ιδρύθηκε από τον Wassily Kandinsky και τον Franz Marc το 1910.

Ακόμα κι αν σε αυτό το διάστημα, ο Paul Klee είχε ακόμα περισσότερο ενθουσιασμό με τη χρωματική ζωγραφική, δεν ήταν ακόμη σε θέση να πραγματοποιήσει τις ιδέες του σχετικά με τη χρήση του. Ο ίδιος θεώρησε τα πειράματά του ως κατασκευασμένα. Η τελική ανακάλυψη στην έγχρωμη ζωγραφική, ωστόσο, ήρθε με το ταξίδι του καλλιτέχνη στην Τύνιδα το 1914, που τον οδήγησε σε ένα ανεξάρτητο έργο ζωγραφικής.

1914 – 1919 | Η μυστική- αφηρημένη περίοδος

In the houses of Saint Germain, Paul Klee, 1914, watercolour

In the houses of Saint Germain, Paul Klee, 1914, ακουαρέλα

Τον Απρίλιο του 1914, ο Paul Klee ταξίδεψε στην Τύνιδα. Μαζί του ήταν οι ζωγράφοι August Macke και Louis Moilliet. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Klee ζωγράφισε ακουαρέλες που απεικονίζουν το ισχυρό φως και τα χρωματικά ερεθίσματα του βορειοαφρικανικού τοπίου, καθώς και το στυλ του Paul Cézanne και την κυβιστική αντίληψη της φόρμας του Robert Delaunay. Δύο από τους πίνακες που δημιούργησε ο καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια του δωδεκαήμερου εκπαιδευτικού ταξιδιού του ονομάζονται In the Houses of Saint Germain και Streetcafé.

Circles connected with ribbons, Paul Klee, 1914, watercolor

Κύκλοι που συνδέονται με κορδέλες, Paul Klee, 1914, ακουαρέλα

Ενώ ο καλλιτέχνης βρισκόταν στην Τύνιδα, δημιούργησε επίσης μερικούς αφηρημένους πίνακες. Ωστόσο, στους πίνακές του δεν υπήρξε οριστικός διαχωρισμός από το αντικείμενο. Τα πειράματα του Klee με την ακουαρέλα κράτησαν περισσότερα από δέκα χρόνια και τον είχαν οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο ζωγραφικό έργο, στο οποίο ο πολύχρωμος ανατολίτικος κόσμος της Τύνιδας έγινε η βάση των ιδεών του.

Mourning flowers, Paul Klee, 1917, watercolor

Πένθιμα λουλούδια, Paul Klee, 1917, ακουαρέλα, via Christie`s

Λίγους μήνες μετά την επιστροφή του στο Μόναχο το 1914, Α` Παγκόσμιος Πόλεμος και ο καλλιτέχνης κλήθηκε στη στρατιωτική θητεία. Ωστόσο, γλίτωσε από μια επιχείρηση πρώτης γραμμής. Υπό την επίδραση της στρατιωτικής του θητείας δημιουργήθηκε ο πίνακας Funeral Flowers του 1917. Με τα γραφικά του σημάδια, τις φυτικές και φανταστικές μορφές του, δίνει μια πρόβλεψη των μεταγενέστερων έργων του, που ενώνουν αρμονικά τα γραφικά, το χρώμα και το αντικείμενο.

Περίοδος Bauhaus Klee στο  Düsseldorf

Twittering Machine, Paul Klee, 1922

Twittering Machine, Paul Klee, 1922

Ακόμη και όταν ο Paul Klee διορίστηκε στο Bauhaus Weimar και αργότερα στο Dessau, μια αλλαγή στη δουλειά του ήταν αισθητή. Έτσι, αφηρημένα έργα με γραφικά στοιχεία, όπως ο πίνακας Twittering-Machine του 1922, μπορούν να βρεθούν από αυτήν την περίοδο.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που υπήρξε κριτική συζήτηση για την τεχνολογία στο έργο του. Εκ πρώτης όψεως, Goldfish, 1925 έχει μια παιδική εμφάνιση αλλά είναι επίσης γεμάτη συμβολική σημασία. Μέσω των παραλλαγών του φόντου του καμβά και των συνδυασμένων τεχνικών ζωγραφικής του, ο Klee πέτυχε πάντα νέα χρώματα και ζωγραφικά εφέ. Κατά τη διάρκεια του καθηγητή του στην ακαδημία τέχνης στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, ο Klee ζωγράφισε έναν από τους μεγαλύτερους πίνακές του: Ad Parnassum (100 x 126 cm). Σε αυτό το έργο που μοιάζει με μωσαϊκό, ο Klee εργάστηκε στο στυλ του Pointillism και συνδύασε ξανά διαφορετικές τεχνικές και αρχές σύνθεσης.

Goldfish, Paul Klee, 1925, painting

Χρυσόψαρο, Paul Klee, 1925, ζωγραφική

Όταν οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία στη Γερμανία, ο Paul Klee όχι μόνο έχασε τη θέση του στο Ντίσελντορφ το 1933, αλλά δυσφημήθηκε και ως «εκφυλισμένος καλλιτέχνης». Ο Klee ήταν ομολογημένος αντιφασίστας από την αρχή και κατέφυγε με την οικογένειά του στη Βέρνη της Ελβετίας. Τα τελευταία του χρόνια, ο καλλιτέχνης αρρώστησε βαριά. Παρά τους σωματικούς περιορισμούς, η παραγωγικότητά του, ωστόσο, αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Στην Ελβετία, ο Klee στράφηκε κυρίως σε εικόνες μεγάλου μεγέθους. Στη συνέχεια, τα έργα του πραγματεύονταν αμφίθυμα θέματα που εκφράζουν τη μοίρα του, την πολιτική κατάσταση και το πνεύμα του.

Revolution of the Viaduct, Paul Klee, 1937

Revolution of the Viaduct, Paul Klee, 1937

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >