AD

Norman Rockwell| Ο καλλιτέχνης που δημιούργησε τις ωραιότερες Χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές

Οι διαχρονικές διακοσμήσεις, τα ροδαλά πρόσωπα, η νοσταλγία εποχών με ποιότητα και ηθικές αξίες,η ενωμένη οικογένεια, η θαλπωρή του σπιτιού με το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα δώρα, η ανθρώπινη επαφή και αγκαλιά, είναι κάποια από τα στοιχεία που κάνουν τα έργα του τα πιο εμβληματικά αυτής της περιόδου.

 

Ο Norman Rockwell ήταν ένας καλλιτέχνης που αποτύπωσε την αμερικανική ζωή και τον πολιτισμό στον καμβά του όσο κανένας άλλος. Γεννημένος στο τέλος της βικτωριανής εποχής, τα έργα του σημάδεψαν μια εποχή που τα Χριστούγεννα είχαν εξελιχθεί τρομερά. Όταν έφυγε από τη ζωή το 1978, τίποτα δεν αποτύπωνε καλύτερα το πνεύμα των  Χριστουγέννων από την μοναδική αντίληψη του Rockwell.

Η τέχνη ήταν το πάθος του Rockwell από τότε που ήταν παιδί. Στα 14 του είχε εγγραφεί σε μαθήματα τέχνης στο Σχολείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Δύο χρόνια αργότερα άφησε το γυμνάσιο για να ξεκινήσει τις σπουδές του στην Εθνική Ακαδημία Σχεδίου.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι κριτικοί της τέχνης του Rockwell τον κατηγόρησαν ότι δεν ήταν πραγματικά ζωγράφος. Αυτό ήταν περισσότερο ένα σχόλιο για το θέμα του παρά για τις ικανότητές του. Ακόμη και ο ίδιος ο Rockwell ήταν επιρρεπής στο να αναφέρεται στον εαυτό του ως εικονογράφο και όχι ως κλασικό ζωγράφο.

Norman Rockwell Self Portrait

Ξεκίνησε με τα Χριστούγεννα

Η πρώτη του αποστολή ήρθε όταν ήταν μόλις έφηβος 16 ετών – ένα έργο που χρησιμοποιήθηκε για τέσσερις χριστουγεννιάτικες κάρτες. Αυτό οδήγησε στην πρώτη του δουλειά για το Boy`s Life και μια συνεργασία με τους Προσκόπους της Αμερικής που κράτησε για όλη τη ζωή του.

Η συχνή δέσμευση του Rockwell με τα Χριστούγεννα ως θέμα οφείλεται εν μέρει στη σημαντική επαγγελματική του σχέση με το The Post. Το 1899, ο συντάκτης της έκδοσης, George Horace Lorimer, άρχισε να παρακολουθεί τις μεγάλες αμερικανικές γιορτές αναθέτοντας σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ειδικές εικόνες εξωφύλλου για τον εορτασμό τους. Από αυτή την οδηγία γεννήθηκαν μοτίβα όπως τα μωρά της Πρωτοχρονιάς του JC Leyendecker και οι χαρούμενοι Άγιοι Βασίληδες του Rockwell. Ο Rockwell δημιούργησε επίσης διαφημίσεις με θέμα τα Χριστούγεννα για πολλές εξέχουσες αμερικανικές εταιρείες.

Το 1916, ο Rockwell προσλήφθηκε από την The Saturday Evening Post. Όταν ο Rockwell άρχισε να εργάζεται για την Post, οι χιουμοριστικές και αυθόρμητες απεικονίσεις του της αμερικανικής ζωής τράβηξαν το ενδιαφέρον του κοινού – ακόμα κι αν δεν λατρεύονταν τόσο από τους κριτικούς τέχνης.

Η δουλειά του με την “Saturday Evening Post” συμβαδίζει με την ιστορία των ΗΠΑ. Ζωγράφισε για τον Charles Lindbergh και το πέρασμά του από τον Ατλαντικό, κάλυψε και τους Παγκόσμιους Πολέμους και ακόμη και την Προσγείωση στη Σελήνη.

Ήταν δημοφιλής. Αλλά ο πραγματικός κόσμος της τέχνης τον απέφευγε ως επί το πλείστον επειδή το χιούμορ και το ελαφρύ άγγιγμα του Rockwell ήταν το σήμα κατατεθέν του.

Rockwell Christmas

Με την πάροδο του χρόνου, οι πίνακες του Rockwell βοήθησαν να καθοριστεί ένα εξιδανικευμένο όραμα της αμερικανικής ζωής και των εορτασμών των Χριστουγέννων.

Ακόμη και τώρα οι άνθρωποι επιδιώκουν να μιμηθούν το κέφι και τη μαγεία που παρουσιάζονται στις εικόνες του Rockwell – από κουρασμένους υπαλλήλους καταστημάτων παιχνιδιών  (Tired Salesgirl)μέχρι ένα αγόρι που ανακαλύπτει τον Άγιο Βασίλη να φιλά τη μαμά του μέχρι το υπέροχο δείπνο των γιορτών. Η Rockwell δημιούργησε 29 χριστουγεννιάτικα εξώφυλλα καθώς και ευχετήριες κάρτες και άλλες σκηνές διακοπών.

Norman Rockwell Plymouth Ad

Πώς ζωγράφιζε ο Rockwell

Το έργο του Rockwell ακολούθησε μια καλά τεκμηριωμένη δημιουργική διαδικασία.

Ξεκίνησε ως ένα σκίτσο του τι είχε στο μυαλό του. Στη συνέχεια αναζητούσε τα σωστά στηρίγματα και τις κατάλληλες τοποθεσίες. Καθώς αυτά τα κομμάτια ενώνονταν, ο Rockwell χρησιμοποιούσε στη συνέχεια τη φωτογραφία για να σκηνοθετήσει τις σκηνές του.

Rockwell`s Photography

Μόνο τότε έβγαζε τον καμβά για να δημιουργήσει το έργο του.  Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Rockwell δημιούργησε περισσότερους από 4000 πίνακες που έλεγαν ιστορίες με χαμόγελα.

Humorous Rockwell Christmas

Οι Τέσσερις Ελευθερίες

Δεν ήταν όλα ελαφρύ ναύλο. Όπως πολλοί Αμερικανοί, ο Rockwell ήθελε να συνεισφέρει στη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου στην πολεμική προσπάθεια. Αποφάσισε να ζωγραφίσει μια σειρά που θα ονόμαζε Four Freedoms.

Freedom From Want

Αλλά η ιδέα απλώς δεν είχε απήχηση στον στρατό.

Μετά από πολλές απορρίψεις, ο Rockwell βρέθηκε να κάνει μια τελευταία έκκληση στο Office of War Information « για να μιλήσουμε ξεκάθαρα», έγραψε ο Rockwell στην αυτοβιογραφία του.

«Έδειξα τις Τέσσερις Ελευθερίες στον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για τις αφίσες αλλά δεν ενδιαφερόταν καν. « Στον τελευταίο πόλεμο εσείς οι εικονογράφοι κάνατε τις αφίσες. Σ’ αυτόν τον πόλεμο θα χρησιμοποιήσουμε ανθρώπους των καλών τεχνών, πραγματικούς καλλιτέχνες» είπε.

Αυτές οι εικόνες έγιναν μερικές από τις πιο εμβληματικές εικόνες της εποχής και βοήθησαν να καθοριστεί η καριέρα του Rockwell.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι Τέσσερις Ελευθερίες, «Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν όλους». Έγραψε ο συντάκτης του Saturday Evening Post, Ben Hibbs. «Τα αιτήματα για επανέκδοση προήλθαν από άλλες εκδόσεις. Διάφοροι κρατικοί φορείς και ιδιωτικοί οργανισμοί έκαναν εκατομμύρια ανατυπώσεις και τις διένειμαν σε όλο τον κόσμο».

«Το Υπουργείο Οικονομικών πήρε τα πρωτότυπα σε μια περιοδεία στο έθνος… για να πουλήσει πολεμικά ομόλογα. Τα είδαν 1.222.000 άτομα σε 16 κορυφαίες πόλεις και συνέβαλαν καθοριστικά στην πώληση ομολόγων αξίας 132.992.539 δολαρίων».

 Τα Χριστούγεννα του Rockwell

Η τέχνη του Norman Rockwell αντανακλούσε την κληρονομιά και την ανατροφή του στη Νέα Αγγλία. Ζωγράφισε τη ζωή όπως την έβλεπε εκεί που ήταν – ειδικά τα Χριστούγεννα.

Αυτή η προοπτική της Νέας Αγγλίας άγγιξε τους ανθρώπους σε όλη την Αμερική. Ο Rockwell κρατούσε έναν καθρέφτη σε πολλούς ανθρώπους μέσω της τέχνης του. Αυτός ήταν ο πυρήνας της δημοτικότητάς του.

Ο πίνακας του του 1948 με τίτλο “Christmas Homecoming” περιλάμβανε μια ποικιλία από προσωπικές πινελιές για τον Rockwell: Ο

Christmas Homecoming

Rockwell δημιούργησε το όραμά του για μια χαρούμενη χριστουγεννιάτικη επανένωση συγκεντρώνοντας και τα τρία αγόρια του σε έναν μόνο πίνακα. Βλέπουμε την πλάτη του μεγαλύτερου γιου του, , να δέχεται μια χαρούμενη αγκαλιά από τη μητέρα του, Μαίρη. Στα αριστερά της Μαίρης, με καρό πουκάμισο, είναι ο γιος Τόμι. Ο μικρότερος γιος, ο Πέτρος, εμφανίζεται στην άκρη αριστερά φορώντας γυαλιά. Δεξιά της Μαίρης, με αυτόν την πανταχού παρούσα πίπα, είναι ο χαρούμενος μπαμπάς, που κατά καιρούς εμφανιζόταν στους πίνακές του.

Για να κάνει αυτή τη σκηνή της επιστροφής στο σπίτι ακόμη πιο χαρούμενη, ο Rockwell πρόσθεσε φίλους και γείτονες από την κοινότητά του στο Άρλινγκτον του Βερμόντ. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους εμφανίστηκαν σε άλλα εξώφυλλα του Rockwell, όπως το μικρό αγόρι που κρατούσε το καπέλο, που ήταν ο κύριος χαρακτήρας του Rockwell στο “A Day in the Life of a Boy”. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε επίσης τη baby sitter του αγοριού -το ξανθό κορίτσι στο άκρο δεξιά- και τη μητέρα και τον αδερφό του, που ήταν ντυμένοι με ένα ροζ πουλόβερ. Τα κοριτσάκια με τα κόκκινα φορεματάκια είναι στην πραγματικότητα ένα κορίτσι —η κόρη του γιατρού του Rockwell— που ήταν τόσο χαριτωμένο που την έκανε δίδυμη.

Ο καλός φίλος και συνάδελφος καλλιτέχνης του Rockwell, Mead Schaeffer, βρίσκεται πάνω αριστερά. Φαίνονται επίσης οι κόρες του, που πόζαραν για τον Rockwell: η ξανθιά Λι είναι ακριβώς αριστερά από τον Νόρμαν, η κοκκινομάλλα Πάτι, στέκεται στα δεξιά του Τόμι. Και ποια οικογενειακή συγκέντρωση είναι πλήρης χωρίς γιαγιά; Ευτυχισμένη που ποζάρει για τον ρόλο δεν ήταν άλλη από τη γιαγιά, η οποία άρχισε να ζωγραφίζει στα 67 της. «Όταν την ήξερα», έγραψε ο Rockwell, «ήταν πάνω από 85 ετών, μια, ασπρόμαλλη μικρή γυναίκα. Σαν ζωηρό σπουργίτι».

Ο καλλιτέχνης διάλεγε τα θέματά του προσεκτικά. Ήθελε να δημιουργήσει μια σκηνή οικεία και συγκινητική, μια σκηνή που θα είχε απήχηση σε οικογένειες που γνώριζαν πρόσφατους (και μακροχρόνιους) χωρισμούς εν καιρώ πολέμου.

Το χριστουγεννιάτικο όραμα του Norman Rockwell

O Rockwell γνώριζε ότι υπήρχαν λίγες μέρες στο ημερολόγιο τόσο σημαντικές όσο τα Χριστούγεννα.  Χριστούγεννα για εκείνον ήταν η συγκέντρωση της οικογένειας. Η ένωσή της.

Οι διαχρονικές διακοσμήσεις, η νοσταλγία, τα ροδαλά πρόσωπα κάνουν τα έργα του τα πιο εμβληματικά αυτής της περιόδου.

Rockwell Christmas

Μια από τις πιο διάσημες και εμβληματικές σκηνές που δημιουργήθηκαν με χριστουγεννιάτικους πίνακες του Norman Rockwell είναι αυτή μιας οικογένειας που φθάνει στο σπίτι της γιαγιάς για τα Χριστούγεννα, με αγκαλιές με δώρα.Norman Rockwell Christmas Vintage Art Santa

Ίσως μια από τις πιο διάσημες εικόνες των Χριστουγεννιάτικων σχεδίων του Santa of Norman Rockwell, αυτή έχει κοσμήσει το εξώφυλλο πολλών περιοδικών, βιβλίων και μυθιστορημάτων για τον καλλιτέχνη. Ο Άγιος Βασίλης, ελέγχει τα γράμματα, ντυμένος στα κόκκινα. Ο Norman Rockwell δημιούργησε το όραμα του Άγιου Βασίλη που χρησιμοποιούμε ακόμα σήμερα.

Ακολουθούν  μερικοί από τους πιο αγαπημένους χριστουγεννιάτικους πίνακες του Norman Rockwell που αποπνέουν με υπέροχο τρόπο τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Christmas Postman

Tired Santa

Rockwell Santa Surprise

Rockwell Tiny Tim

Rockwell Colonial Christmas

Rockwell Christmas Toys

Norman Rockwell Christmas Vintage Art

Norman Rockwell Christmas Vintage Art Christmas Tree

Norman Rockwell Christmas Vintage Art Christmas Station

Norman Rockwell Christmas Vintage Art Facebook Pin

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >