AD

Πώς τα μανιτάρια βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Τα μανιτάρια δεν αρέσουν σε όλους. Έχουν όμως κι ευεργετικές ιδιότητες. Μάλιστα, νέα έρευνα δείχνει πως όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου, αλλά ωφελούν και την ψυχική υγεία ενός ατόμου.

 

Η έρευνα έγινε από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Pennsylvania. Και δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders.

Τα μανιτάρια και η κατάθλιψη

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης και του άγχους, βελτιώθηκαν αρκετά και υπήρξε ύφεση των συμπτωμάτων σε περισσότερο από το 32% των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση ή τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Απλά  βελτιώνοντας τη διατροφή τους.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και την ψυχική υγεία από περισσότερους από 24.000 ενήλικες στις ΗΠΑ μεταξύ 2005 και 2016, διαπιστώνοντας ότι όσοι έτρωγαν μανιτάρια είχαν λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης.

Τα μανιτάρια περιέχουν εργοθειονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την βλάβη των κυττάρων και των ιστών στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή διάφορων ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη.

Γιατί πρέπει να τρώμε πιο πολλά μανιτάρια

«Τα μανιτάρια είναι η μεγαλύτερη διατροφική πηγή του αμινοξέος εργοθειονίνη -αντιφλεγμονώδες που δε μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης». Αυτά αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Djibril Ba.

Τα λευκά μανιτάρια, για παράδειγμα, περιέχουν κάλιο, το οποίο θεωρείται ότι μειώνει το άγχος. Επιπλέον, κάποια άλλα είδη βρώσιμων μανιταριών, ειδικά το Hericium erinaceus, μπορεί να διεγείρουν την έκφραση νευροτροφικών παραγόντων όπως η σύνθεση του παράγοντα νευρικής ανάπτυξης, πράγμα το οποίο μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην πρόληψη νευροψυχιατρικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν τα 45 έτη, με τους ερευνητές να παρατηρούν έναν σημαντικό συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση μανιταριών και τις χαμηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης, αφού έλαβαν υπόψη κοινωνιο-δημογραφικούς παράγοντες, σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, ασθένειες που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, φάρμακα που τυχόν λάμβαναν και άλλους διατροφικούς παράγοντες. Συμπέραναν, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε κανένα σαφές επιπλέον όφελος με σχετικά υψηλή πρόσληψη μανιταριών.

healthview.gr

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

«Τo επεισόδιο στη Βεγγάζη δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας» – Μήνυμα Χαφτάρ μέσω του γιου του

Στον απόηχο της απόφασης του καθεστώτος Χαφτάρ να κηρύξει ανεπιθύμητη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τη Βεγγάζη, ο Κανάκης Μανδαλιός, εμβληματική μορφή του Ελληνισμού της Βεγγάζης,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ο Τραμπ υπόσχεται μείωση δασμών στις αφρικανικές χώρες – Ο πρόεδρος της Γκαμπόν τον κάλεσε να επενδύσει στη χώρα του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «κάποια στιγμή» θα ταξιδέψει στην Αφρική, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες πέντε αφρικανικών χωρών. Σε αυτή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γαλλία: Αυτοκτόνησε ο δικηγόρος που υπερασπίστηκε τον παιδεραστή χειρουργό Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ

Ο Γάλλος δικηγόρος Μαξίμ Τεσιέρ, που είχε υπερασπιστεί τον διαβόητο παιδεραστή γιατρό Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ στη δίκη του, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαΐου, πέθανε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Φωτιά τώρα – Ωρωπός: 210 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες, δημιουργούν ασπίδες προστασίας για τα σπίτια

Με 210 πυροσβέστες, 11 ομάδες ΕΜΟΔΕ και 51 οχήματα δίνει αυτή την ώρα μάχη η Πυροσβεστική στην πυρκαγιά στον Ωρωπό, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ιωάννα Μαλέσκου για Άντζελα Δημητρίου: «Είχα έρθει σε δύσκολη θέση, την άφησα να πει αυτά που ήθελε»

Δείτε όλα όσα είπε η Ιωάννα Μαλέσκου. Για το περιστατικό που είχε συμβεί πριν χρόνια στο “Love it” με την Άντζελα Δημητρίου απάντησε σήμερα η

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >