AD

Uri Geller| Δύναμη της θέλησης ή απάτη;

Με την αποφασιστικότητα και τη δύναμη της θέλησής του, ο Geller είπε ότι εκτελεί αυτά τα κατορθώματα. Οι μάγοι και οι κριτικοί λένε ότι ο Geller έχει πιαστεί να εξαπατά και οι ερμηνείες του μπορούν να αναπαραχθούν με σκηνικά μαγικά κόλπα. O διάσημος ‘μάγος’ γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20 Δεκεμβρίου του 1946.

 

 

 

Ο Ισραηλινο-Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής και αυτοαποκαλούμενος μέντιουμ, Uri Geller, έίναι γνωστός για το λύγισμα του κουταλιού μέσω αυτοσυγκέντρωσης και άλλες ψευδαισθήσεις των χαρακτηριστικών τηλεοπτικών παραστάσεων του. Για να μιμηθεί την επιρροή της ψυχοκίνησης και της τηλεπάθειας, ο Geller χρησιμοποιεί τεχνάσματα. Με τηλεοπτικές εκπομπές και παραστάσεις σε πολλές χώρες, η καριέρα του Geller ως διασκεδαστή εκτείνεται σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Αν και τα κόλπα του συχνά απομυθοποιήθηκαν ως δόλια, ο Uri Geller απέκτησε διεθνή φήμη και πολλούς θαυμαστές. Τον Νοέμβριο του 2017, ο Γκέλερ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο που τον άφησε με σοβαρή αναπηρία.

Ο Geller είναι τώρα 74 ετών και παραμένει ενεργός ως ζωγράφος και συγγραφέας βιβλίων αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης. Ο Uri Geller γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1946 στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ από τον Sol (χημικό μηχανικό) και την Emma (ψυχολόγο). Είναι παντρεμένος με την Gali και έχει δύο παιδιά, τον Roy και τη Mika.

Ως παιδί, ο Geller έδειξε ενδιαφέρον για τα μαθηματικά. Εκπαιδεύτηκε σε ένα Bnei Akiva Yeshiva και πέρασε έξι μήνες στο Pinnacle International Hotel Management School στο Ισραήλ. Eργάστηκε ως σερβιτόρος στο Playboy Club στο Λονδίνο για να μάθει αγγλικά. Στη συνέχεια γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι της Γαλλίας, αλλά τα παράτησε μετά από τέσσερις μήνες. Σε ηλικία 20 ετών, μετακόμισε στο Λονδίνο και εργάστηκε ως σερβιτόρος στο εστιατόριο Marrakech στην οδό Jermyn Street.

Το 1967, ο Geller επιστρατεύτηκε από τον ισραηλινό στρατό. Μετά την αποχώρησή του, συμμετείχε σε ερασιτεχνικά επιστημονικά πειράματα και άρχισε να εκτελεί μικρά κατορθώματα αιώρησης δημόσια για τους φίλους και την οικογένειά του. Η πρώτη του μεγάλη εμφάνιση ήταν στο Channel 1 με τον Kovner από την Ισραηλινή Τηλεόραση (τώρα γνωστή ως Channel 2). Στη συνέχεια, ο Geller εμφανίστηκε στο Cowdray Park Hotel ενώπιον πολλών εκατοντάδων καλεσμένων.

Uri_Geller.jpg

Ο Geller ερμήνευσε το γνωστό του «γούρι» τοποθετώντας το ένα του χέρι πάνω από την καρδιά του με τα δάχτυλα τεντωμένα ενώ περιγράφει ένα φανταστικό γεωμετρικό σχέδιο. Iσχυρίστηκε ότι μπορούσε να κάνει αντικείμενα να αιωρούνται με το μυαλό του και χωρίς να τα αγγίζει, αν και οι κριτικοί του επιτέθηκαν ότι ήταν «ψυχρός αναγνώστης».

Ο Geller αρνείται σταθερά τους ισχυρισμούς για απάτη, δηλώνοντας ότι είναι σε θέση να λυγίζει τα κουτάλια μόνο με τη δύναμη του βλέμματος του. Έκανε πολλά κατορθώματα κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες ενώπιον της σκεπτικιστικής κοινότητας του Λονδίνου και των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Το πρώτο του βιβλίο «The Geller Agenda», που εκδόθηκε το 1975, ήταν μια προσπάθεια ανασύνθεσης ορισμένων από αυτά τα γεγονότα. Τόνισε επίσης τον επιστημονικό σκεπτικισμό των μεθόδων απόδοσης του. Το 1984, ο Geller ξεκίνησε μια επιτυχημένη καριέρα ως συγγραφέας και δάσκαλος. Το 1998, έγραψε ένα δεύτερο βιβλίο “I Can Feel You Thinking” (με συν-συγγραφέα τον Ray Hyman). Το τρίτο βιβλίο του Geller, “Presence”, που εκδόθηκε το 2004, είναι μια εξερεύνηση του ανθρώπινου μυαλού. Το τέταρτο βιβλίο του, «The Face of Miracles», που εκδόθηκε το 2007, αφηγείται τις εμπειρίες του με τα μέντιουμ περιλαμβάνοντας τεκμηριωμένα παραδείγματα των παραφυσικών κατορθωμάτων του.

Το 2004, ο Geller ξεκίνησε μια οκτάμηνη περιοδεία παραστάσεων για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας. Εκτός από την Αγγλία, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και το Μεξικό για να βοηθήσει τους ψυχικά ασθενείς να λάβουν καλύτερη θεραπεία. Τον Δεκέμβριο του 2009, ο Geller επισκέφθηκε την Τουρκία για να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση που προωθεί τη συμφιλίωση και τη φιλία Ισραήλ-Τουρκίας. Έπαιξε μαζί με άλλους Ισραηλινούς ερμηνευτές στο DOME International Shopping Mall στην Αττάλεια. Από το 2010 έως το 2012, ο Geller περιόδευσε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με τη μενταλιστική του παράσταση με τίτλο “Uri Geller LIVE!”

Φιλοξένησε μια ισραηλινή παραφυσική σειρά πραγματικότητας με τίτλο “The Successor” (2010). Οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν σε προκλήσεις όπου προσπαθούσαν να δείξουν τις παραφυσικές τους ικανότητες, επιχειρώντας να αντιγράψουν κατορθώματα που είχαν δει στο παρελθόν σε προηγούμενη εκπομπή. Ο Geller φιλοξένησε επίσης την ισραηλινή εκδοχή της τηλεοπτικής εκπομπής “Minute to Win It” (2012), όπου οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να εκτελέσουν μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις.

Το 2013, συνεργάστηκε με το Channel 10 στο Ισραήλ για να δημιουργήσει μια σειρά ντοκιμαντέρ 12 μερών με τίτλο “Uri Geller: The Russian Files”, η οποία μεταδόθηκε στην ισραηλινή τηλεόραση το 2014. Ο Geller ερευνά την προέλευση των ψυχικών του ικανοτήτων και καταφέρνει να αναπαράγει διάσημα περιστατικά από τα νιάτα του όπου λύγισε κουτάλια και πριόνιζε μέταλλο με το μυαλό του.

Στις 19 Νοεμβρίου 2017, υπέστη ένα σοβαρό εγκεφαλικό που τον άφησε παράλυτο στην αριστερή πλευρά του σώματός του και επηρέασε την ικανότητά του να μιλάει.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ο Geller παρουσίασε την τηλεοπτική του εκπομπή “Mysterious Psychic” στη γαλλική τηλεόραση και άρχισε επίσης να εμφανίζεται σε παραστάσεις στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Ο Geller φέρεται να πέρασε δοκιμές ανιχνευτή ψεύδους κατά τη διάρκεια αυτών των παραστάσεων. Ωστόσο, οι κριτικοί ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματά του επιτεύχθηκαν αλλάζοντας το νευρικό του σύστημα με τεχνικές υπνωτισμού.

Σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον, ο Stuart Karten και οι συνάδελφοί του στο UCLA δοκίμασαν τους ισχυρισμούς του Geller για ψυχοκίνηση μέσω πειραμάτων που περιελάμβαναν τον Karten να κρατά ένα κομμάτι χαρτί πάνω από μια φλόγα κεριού με το ένα χέρι ενώ του είχε τοποθετηθεί μια δύναμη από μια από τις επιδείξεις τηλεκίνησης του Geller με το χέρι του. από άλλο δωμάτιο. Καθώς ο Geller δεν ήταν παρών για να κρατήσει το χέρι του στο χαρτί, το πείραμα απέτυχε να επαναλάβει τα αποτελέσματά του.

Το 1995, ο Uri Geller μήνυσε τον James Randi για συκοφαντική δυσφήμιση. Η δοκιμή διήρκεσε δύο εβδομάδες σε διάστημα τριών ημερών. Στις 19 Οκτωβρίου 1996, μια κριτική επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Geller δεν είχε εξαπατήσει τον Randi να πιστέψει ότι έλεγχε αντικείμενα ή ότι είχε ψυχικές δυνάμεις. Ο Γκέλερ κέρδισε 95.000 λίρες ως αποζημίωση αφού ο Ράντι κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο Geller συνέχισε να παίζει σε αμερικανικά και βρετανικά θέατρα, συμπεριλαμβανομένου του King`s Theatre στο Λονδίνο, όπου έπαιξε στο Royal Albert Hall κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Diamond Jubilee της Βασίλισσας Ελισάβετ Β`.

Σε μια συνέντευξη με τον Matt Lauer το 2007 στο «Today» του NBC, ο Geller ρωτήθηκε αν πίστευε ότι εξωγήινοι είχαν επισκεφθεί τη Γη. Ο Geller απήντησε: “Όχι ότι έχω δει. Υπάρχει μια μεγάλη μάζα ανθρώπων που νομίζουν ότι τους βλέπουν, αλλά δεν ξέρω τίποτα γι` αυτούς.”

Ο Geller δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του:

Δεν πιστεύω στα UFO γιατί δεν πιστεύω στους εξωγήινους. Πιστεύω στους ανθρώπους που κάνουν πράγματα που δεν είναι φυσιολογικά.

Ο Uri Geller δημιούργησε το UriGeller.com, έναν ιστότοπο που περιλαμβάνει μια ποικιλία από παραφυσικά προϊόντα. Eίναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, όπως τα “I Can Feel It” (1975), “Presence” (2004), “The Face of Miracles” (2007) και “The Russian Files: A Journey To The Heart Of The Mind ” με τον Uri Gellar, που δημοσιεύτηκε το 2013 από την Random House.

Στη δεκαετία του 1970, προέκυψε ένα ζήτημα σχετικά με το ποιες ισχυριζόταν ότι ήταν ψυχικές δυνάμεις και πώς τις χρησιμοποιούσε στις παραστάσεις του. Το 1975, ο Geller έπαιξε με το κουτάλι στο βρετανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Blind Date (επεισόδιο 9).

H Καριέρα

O Geller κέρδισε το κοινό επειδή παρουσίασε αυτό που πίστευε ότι ήταν ψυχοκίνηση, ραβδοσκοπία και τηλεπάθεια. Η επιτυχία του περιελάμβανε το λύγισμα του κουταλιού, την εξήγηση μυστικών σκίτσων και το σταμάτημα ή λειτουργία των ρολογιών πιο γρήγορα. Με την αποφασιστικότητα και τη δύναμη της θέλησής του, ο Geller είπε ότι εκτελεί αυτά τα κατορθώματα. Οι μάγοι και οι κριτικοί λένε ότι ο Geller έχει πιαστεί να εξαπατά και οι ερμηνείες του μπορούν να αναπαραχθούν με σκηνικά μαγικά κόλπα.

Ο Geller δημοσίευσε την πρώτη του αυτοβιογραφία, My Life, το 1975, και παραδέχτηκε ότι ο μάνατζέρ του τον ζήτησε να ενσωματώσει ένα μαγικό κόλπο στην αρχή της καριέρας του για να κάνει τις παραστάσεις του να διαρκέσουν περισσότερο. Αυτό το κόλπο περιελάμβανε τον Geller ότι φαινόταν να μαντεύει τους αριθμούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων των μελών του κοινού, όταν ο μάνατζέρ του του τα είχε δώσει εκ των προτέρων. Ο σκεπτικιστής James Randi, ο οποίος κατηγορούσε τακτικά τον Geller ότι προσπαθούσε να περάσει μαγικά κόλπα ως παραφυσικά σόου, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς κριτικούς του Uri Geller. Ο Randi έγραψε το βιβλίο Η αλήθεια για τον Uri Geller, αρνούμενος τα επιχειρήματα του Geller και επίσης χρησιμοποιώντας σκηνικές μαγικές μεθόδους για να αναπαράγει τις παραστάσεις του.


Ο Geller είχε περιγραφεί ως «εκατομμυριούχος πολλές φορές» από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και αναφέρθηκε ότι παρείχε υπηρεσίες ραβδοσκοπίας ορυκτών με κανονική αμοιβή 1 εκατομμυρίου λιρών για ομάδες εξόρυξης. Ο Αυστραλός σκεπτικιστής ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 1986 ότι ο Geller είχε πληρωθεί 349.000 AU$ και, μέχρι τις 5 Ιουνίου 1987, του δόθηκε δικαίωμα επιλογής 1.245.000 μετοχών της Zanec προς 0,21 AU$ η καθεμία.

Παραφυσικοί ισχυρισμοί

Το 1971, η παραψυχολόγος Andrija Puharich συνάντησε και υποστήριξε τον Geller ως αληθινό μέντιουμ. Υπό ύπνωση, ο Geller πίστευε ότι οι εξωγήινοι τον είχαν φέρει στη Γη από ένα διαστημόπλοιο 53.000 έτη φωτός μακριά. Ο Geller απέρριψε αργότερα τους ισχυρισμούς περί διαστημικής φαντασίας, αλλά πίστευε ότι «υπάρχει μια μικρή πιθανότητα κάποιες από τις ενέργειές μου να έχουν εξωγήινη σύνδεση».

Ο Puharich είπε επίσης ότι ο Geller είχε τηλεμεταφέρει έναν σκύλο μέσα από τους τοίχους του σπιτιού του. Ο επιστημονικός συγγραφέας Martin Gardner  έγραψε ότι επειδή «κανένας ειδικός σε θέματα απάτης δεν ήταν εκεί ως παρατηρητής», το επιχείρημα δεν μπορούσε να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κανέναν.

Ο Geller έχει προτείνει ότι τα κατορθώματά του είναι προϊόν εξωγήινων παραφυσικών δυνάμεων που του έχουν δοθεί. Κριτικοί όπως ο James Randi έχουν δείξει ότι με τις τεχνικές σκηνικής μαγείας, τα κόλπα του Geller μπορούν να αναπαραχθούν με το μισό χάρισμα του Geller .

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ένα άρθρο στην The Jerusalem Post ισχυρίστηκε ότι αφού ανακάλυψε ότι είχε διαπράξει απάτη δηλώνοντας ότι τα κατορθώματά του ήταν τηλεπαθητικά, ένα δικαστήριο διέταξε τον Geller να επιστρέψει την τιμή του εισιτηρίου ενός πελάτη και να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα. Ένα άρθρο του 1974 προτείνει επίσης ότι οι ικανότητες του Geller ήταν απάτη. Το άρθρο ανέφερε ότι η μάνατζέρ του Shipi Shtrang και η αδερφή του Shipi, Hannah Shtrang, ήταν κρυφά κρυμμένες.

Ο Puharich δήλωσε στη βιογραφία του για τον Geller, Uri: A Journal of the Mystery of Uri Geller (1974), ότι ο Geller είχε αλληλεπιδράσει με υπερευφυείς υπολογιστές του εξωτερικού χώρου. “Σύμφωνα με τον Puharich, οι υπολογιστές έστειλαν μηνύματα για να προειδοποιήσουν την ανθρωπότητα ότι εάν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν τον τρόπο τους, είναι πιθανό να συμβεί μια καταστροφή. Ο ψυχολόγος Christopher Evans, ο οποίος έκανε κριτική στο βιβλίο στο New Scientist, έγραψε ότι αν και ο Puharich πίστευε κάθε λέξη που είχε γράψει, το βιβλίο ήταν πειστικό και ότι «θαυμαστές του Γκέλερ ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν το βιβλίο ως πυρομαχικά».

Στο The Geller Papers (1976), που επιμελήθηκε ο Charles Panati, παρουσιάζονται τα κατορθώματα του Geller στο λύγισμα του κουταλιού. Όταν κυκλοφόρησε, υπήρξε διαμάχη. Αρκετοί διάσημοι μάγοι εμφανίστηκαν για να αποδείξουν ότι η σκηνική μαγεία μπορούσε να αναπαράγει τα ψυχικά κατορθώματα του Gller.

Πολλοί επιστήμονες, μάγοι και σκεπτικιστές έχουν προτείνει πιθανούς τρόπους με τους οποίους ο Geller μπορεί να κορόιδεψε το κοινό του χρησιμοποιώντας τεχνικές λανθασμένης κατεύθυνσης. Αυτοί οι αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένων των Richard Feynman, James Randi και Martin Gardner, τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε δόλια τις διαδηλώσεις υπέρ του έξω από την επιχείρηση ψυχαγωγίας.

Ο Richard Feynman ήταν φυσικός βραβευμένος με Νόμπελ είπε ότι για τον ίδιο και τον γιο του, ο Geller δεν μπορούσε να λυγίσει ένα κλειδί. Οι ωρολογοποιοί έχουν περιγράψει ορισμένα από τα επιχειρήματά του ως απλή επανεκκίνηση ενός σταματημένου μηχανικού ρολογιού μετακινώντας το.

To 1992, ζητήθηκε από τον Geller να ερευνήσει την απαγωγή ενός μοντέλου από την Ουγγαρία, της Helga Farkas. Περίμενε ότι θα ήταν καλά στην υγεία της, αλλά δεν ανακαλύφθηκε ποτέ και γενικά πιστεύεται ότι σκοτώθηκε. Ο Geller ήταν φίλος του Bruce Bursford και τον βοήθησε να «εκπαιδεύσει το μυαλό του» τη δεκαετία του 1990 κατά τη διάρκεια ορισμένων προσφορών που έσπασαν ρεκόρ ποδηλασίας.

Ο Geller έχει δηλώσει ότι τα πλούτη του προέκυψαν από την  κυκλοφορία του πρώτου του μυθιστορήματος My Story το 1975. Οι σκεπτικιστές ανέφεραν το 2007 ότι ο Γκέλερ φαινόταν να έχει εγκαταλείψει τα επιχειρήματά του ότι δεν έκανε μαγικά κόλπα. Ο Randi τόνισε ένα απόσπασμα από το περιοδικό Magische Welt ( Magic World ) τον Νοέμβριο του 2007 στο οποίο ο Geller είπε: “Δεν θα λέω πλέον ότι έχω υπερφυσικές δυνάμεις. Είμαι διασκεδαστής. Θέλω να κάνω μια καλή παράσταση. Ολόκληρος ο χαρακτήρας μου άλλαξε.”

Ο Guardian αποκάλυψε τον Μάρτιο του 2019 ότι ο Geller έγραψε ανοιχτή επιστολή στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May λέγοντας ότι θα την εμπόδιζε τηλεπαθητικά να οδηγήσει τη Βρετανία έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα λόγια του Geller, «Όσο και αν σε θαυμάζω, θα σε σταματήσω τηλεπαθητικά από το να το κάνεις αυτό – και πιστέψτε με είμαι ικανός να το εκτελέσω».

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >