AD

Jane Fonda | Στις γυναίκες δεν επιτρέπεται να μεγαλώνουν

Όμορφη, γοητευτική, μια αληθινή σταρ που προτάθηκε συνολικά για εφτά Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε τα δύο. Μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλλυγουντ. Δυναμική ακτιβίστρια της δεκαετίας του ’70 που σόκαρε τους θαυμαστές της όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το σινεμά και τις διαδηλώσεις για να παντρευτεί ένα βαρόνο των media. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την εκπληκτική Τζέιν Φόντα, που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 21 Δεκεμβρίου του 1937.

 

Όμορφη, γοητευτική, μια αληθινή σταρ που προτάθηκε συνολικά για εφτά Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε τα δύο. Μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλλυγουντ. Δυναμική ακτιβίστρια της δεκαετίας του ’70 που σόκαρε τους θαυμαστές της όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το σινεμά και τις διαδηλώσεις για να παντρευτεί ένα βαρόνο των media. Eίναι  η κλασική περίπτωση της γυναίκας που όσα χρόνια και αν περάσουν, παραμένει αστραφτερή και ανεξίτηλη.  Η Jane Fonda…

An Evening with Jane Fonda: A Celebration of a Storied Career - Mayo Performing Arts Center

Άραγε, πώς τα έχει καταφέρει να είναι τόσο καλοδιατηρημένη; Στο βιβλίο της “Prime Time” αναφέρεται σε όλα…Από τις πλαστικές επεμβάσεις και τη χαρά του σεξ, μέχρι και την προσωπική ανάπτυξη του ανθρώπου.

“Χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνεις νέος” λέει η Fonda και θυμίζει  τη φράση του Pablo Picasso: “Η ηλικία δεν είναι παθολογία, όταν μεγαλώνουμε είμαστε πιο ευτυχισμένοι”. Κι αυτό είναι το motto της.

Το 1982, με τα DVD της η τότε σαρανταπεντάχρονη Τζέιν άρχισε να  μιλάε σε εκατομμύρια γυναίκες για fitness και να τις επηρρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Τόσο, που γυμναζόντουσαν καθημερινά ακολουθώντας τις οδηγίες της.

Στο νέο της βιβλίο, προτείνει στις γυναίκες να μένουν φυσικές και να αποφεύγουν τις πλαστικές επεμβάσεις. Αυτό δυστυχώς, όπως λέει, δεν το έχει κάνει η ίδια. Δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι εκτός από το στήθος έχει επέμβει και στο πηγούνι, το λαιμό της, τα μήλα του προσώπου και τις σακούλες κάτω από τα μάτια της ενώ επίσης έχει αφαιρέσει λίπος από τα βλέφαρα. Ωστόσο, δεν έχει πειράξει όμως τις ρυτίδες της. “Μια καλή πλαστική θέλει πολλά χρήματα. Αν δεν έχετε χρήματα λοιπόν μην το επιχειρήσετε. Οι πλαστικοί χειρουργοί είναι ακριβοί. Εχω δει πολλές γυναίκες κατακρεουργημένες από κακής ποιότητας πλαστική χειρουργική”. συμβουλεύει τις γυναίκες μέσω του blog της.

Επίσης, αναφέρεται και στην πρόταση της κόρης της να εικονογραφίσει το εξώφυλλο του βιβλίου της με ένα χαμαιλέοντα. “Ηταν ένα χτύπημα για μένα, παραδέχεται. Καθώς ψαχνόμουνα εσωτερικά εκείνη την εποχή, αναρωτήθηκα αν υπάρχει κάτι κάπου εκεί μέσα ή μήπως τελικά είμαι ένας άδειος άνθρωπος που γεμίζω το κενό μου ανάλογα με τον άντρα με τον οποίο σχετίζομαι κάθε φορά. Με τις γυναίκες τα πάω καλά. Το πρόβλημά μου ήταν πάντοτε οι άντρες γιατί για να ευχαριστήσω τον σύντροφό μου γινόμουν πάντοτε το κουλουράκι που εκείνος ήθελε να είμαι. Δεν μπορώ να πω ότι το έχω ξεπεράσει 100% αλλά μάλλον τα έχω καταφέρει κατά 90% ίσως και 95%.”

Σήμερα σκέφτεται  ότι δεν έχει καιρό για χάσιμο και λέει στον εαυτό της:

“Fonda,  την τρίτη πράξη της ζωής σου θα τη ζήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε το τέλος να έχεις μειώσει εντελώς κάθε τι που σε κάνει να λυπάσαι”. 

Aναφέρεται επίσης στο δικαίωμα των γυναικών στην αυτοϊκανοποίηση -γιατί δεν θέλει με κανένα τρόπο να ενοχοποιήσει όσες αποφεύγουν τις ερωτικές σχέσεις. Προτείνει επίσης σε όλους τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ασκήσεις, υγιεινή διατροφή και διαλογισμό. Πριν γράψει το βιβλίο της έκανε πολλές συνεντεύξεις με γεροντολόγους αλλά και απλούς ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι καθώς περνάνε τα χρόνια. “Αντί να βλέπεις τη ζωή σου σαν καμπύλη όπου μετά την ακμή αρχίζει η κάμψη, δες τη σαν μια σκάλα. Το σώμα μπορεί να εκπίπτει με τον καιρό αλλά σε κάθε επίπεδο που έχει πραγματικά σημασία μπορείς να προχωράς ανοδικά προς τη φώτιση, τη σοφία και την αυθεντικότητα. Προς τα εκεί πάω εγώ.”

Ποια είναι όμως η Jane Fonda ;

Για πολλά χρόνια η επεισοδιακή «γέννησή» της ήταν θέμα συζήτησης στους κύκλους του Χόλλυγουντ. Ήταν Χριστούγεννα του 1937, στα γυρίσματα της περίφημης “Jezebel”, όταν η Betty Davis αναγκάζεται να μιλήσει στο κενό αντί στο συμπρωταγωνιστή της Henry Fonda, ο οποίος περιμένει τη γέννηση της κόρης του στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς της Jane την ονομάζουν Λαίδη Jane Seymour εμπνευσμένοι από τη μακρινή απόγονο της μητέρας της, την Jane Seymour, η οποία ήταν τρίτη σύζυγος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου του Η`. Η μητέρα της, λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, αυτοκτονεί όταν η Jane ήταν μόλις 13 ετών κι ο πατέρας της ξαναπαντρεύεται.

Από τα πρώτα της χρόνια στο Μπρόντγουεϊ έως το ντεμπούτο της στην οθόνη τη δεκαετία του `60, η ζωή της Jane Fonda σημαδεύτηκε από μια καθοδηγούμενη καριέρα στο Χόλιγουντ και μια δέσμευση στον πολιτικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Ένα από τα πολλά της επιτεύγματα μας που δημιουργεί δέος, είναι η φαινομενικά αγέραστη εμφάνισή της. Ακόμα και τώρα, στα 84 της χρόνια, η Fonda συνεχίζει να δρα και να  μιλάει ανοιχτά με μια λάμψη τόσο νεανική όσο το παθιασμένο πνεύμα της. Και εξακολουθεί να σημειώνει ορόσημα: Στα φετινά 78α Βραβεία Χρυσής Σφαίρας, η Fonda θα λάβει το βραβείο Cecil B. DeMille για «εξαιρετική συνεισφορά στον κόσμο της ψυχαγωγίας».

Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην εικόνα της που παραμένει αψεγάδιαστη, μέσα από φωτογραφίες.

1945

jane fonda young

Η νεαρή Jane Fonda και ο πατέρας της, ο ηθοποιός Henry Fonda παίζουν με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος σε μια πισίνα.

1954

fonda family at airport

Ως έφηβη, η Fonda φωτογραφίζεται να επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο για το Λος Άντζελες με την οικογένειά της. Ταξιδεύει με τον αδερφό της, Peter, καθώς και με τον πατέρα, τη θετή μητέρα και την ετεροθαλή αδερφή της.

1955

actress jane fonda, smiling photo by john swopethe life images collection via getty imagesgetty images

Ανυπομονώντας να ακολουθήσει τον πατέρα της στη show business, η Fonda άρχισε να σπουδάζει υποκριτική στο διάσημο Actors Studio του Lee Strasberg στη Νέα Υόρκη. Εδώ, η ηθοποιός φωτογραφίζεται στα παρασκήνια σε ένα θέατρο.

1956

subject full length of jane fonda california 1956photographer allan granttime life staffmerlin 1151916

Η Jane Fonda φοράει ένα τζιν παντελόνι με κουμπιά και ψηλόμεσο παντελόνι ενώ βρίσκεται σε διακοπές στο Λος Άντζελες.

1959

american actress jane fonda preparing in her dressing room, united states, august 1959 photo by allan grantthe life picture collection via getty images

Η ηθοποιός φτιάχνει το ρούχο της.Η ανερχόμενη σταρ κέρδισε έναν ρόλο στο πλευρό του πατέρα της,  Henry Fonda, στην τηλεοπτική εκπομπή.

1959

jane fonda with cigarette wearing plaid wool dress in brown and muted grey, cinched at the waist with brown suede belt photo by horst p horstconde nast via getty images

H Fonda ποζάρει για το περιοδικό Vogue κρατώντας ένα τσιγάρο, φορώντας ένα καρό μάλλινο φόρεμα και καφέ σουέτ ζώνη.

1960

actress jane fonda, standing outside a door in new york city, new york, united states, 1960photo by leonard mccombethe life picture collection via getty images

H  Fonda απεικονίζεται να στέκεται έξω στη Νέα Υόρκη.

1960

actor henry fonda and daughter jane standing outside ripleys believe it or not in times square, new york city, new york, united states, 1960photo by leonard mccombethe life picture collection via getty images

Την ίδια μέρα, η Fonda φωτογραφήθηκε με τον πατέρα της Henry έξω από το Ripley`s Believe It or Not! στην Times Square της Νέας Υόρκης.

1960

tall story

H  Fonda και ο Anthony Perkins απολαμβάνουν ένα ζεστό ρόφημα μεταξύ των γυρισμάτων του “Tall Story” το 1960. Η ηθοποιός, η οποία ήταν 23 ετών τότε, έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στο έργο.

1961

actress jane fonda

Η  Fonda τυλίγει τα μαλλιά της με μια μαντίλα σιφόν καθώς επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο TWA το 1961.

1963

henry, jane and peter fonda studying scripts

Στο πλατό της Κυριακής, ο πατέρας της Fonda και ο αδελφός της. Και οι τρεις ηθοποιοί κοιτάζουν μαζί το σενάριο.

1963

actress jane fonda strolling in paris

Η ηθοποιός ποζάρει για μια φωτογραφία μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Notre-Dame στο Παρίσι με κρεμ φόρεμα πουλόβερ και πουά μεταξωτή μαντίλα.

1963

cinepanorama shootings on cte d`azur

Η Fonda στα γυρίσματα μιας ταινίας στη Νότια Γαλλία.

1965

jane fonda

Ενώ δίνει συνεντεύξεις στον Τύπο, η Fonda ανεβαίνει σε έναν καναπέ σε ένα δωμάτιο στο The Savoy Hotel στο Λονδίνο.

1965

jane fonda

Η έφηβη Fonda ποζάρει με κίτρινο και άσπρο ριγέ πουλόβερ και κλασικό χτένισμα της δεκαετίας του 1960.

1965

roger vadim and jane fonda the evening of their marriage, 1965

Η Fonda και ο Roger Vadim κόβουν τη γαμήλια τούρτα ενώ επισκέπτονταν ένα ξενοδοχείο του Λας Βέγκας λίγο μετά τον γάμο τους. Το ζευγάρι παντρεύτηκε σε ένα γαλλικό δικαστήριο το 1965.

1965

jane fonda

Η Fonda φωτογραφίζεται με κόκκινα τριαντάφυλλα που κοσμούν το ροζ διάφανο κουμπι της και περίτεχνα up-do.

1965

fonda and vadim

Η ηθοποιός με ένα σινιόν στην παραλία με τον σύζυγό της.

1965

jane fonda young

Η Fonda ποζάρει με ένα κουπέ σαμπάνιας, φορώντας ένα ροζ αμάνικο τοπ, για ένα πορτρέτο.

1966

jane fonda with roger vadim

Η Fonda φορά ένα πορτοκαλί φόρεμα και κόκκινο statement κολιέ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Στην εκδήλωση την ηθοποιό συνόδευε ο σύζυγός της.

1966

jane et peter fonda à saint tropez en 1966

Ενώ έκανε διακοπές στο St. Tropez με τον αδερφό της, Peter, η Jane είναι όλη χαμογελαστή με ένα λευκό φόρεμα και ασορτί βρετονικό καπέλο.

1967

on the set of hurry sundown

Η Fonda έχει ένα νέο καστανόξανθο χτένισμα στα γυρίσματα του “Hurry Sundown”. Η ηθοποιός εμφανίστηκε στην ταινία στο πλευρό του Michael Caine.

1967

barefoot in the park

Ενώ είναι ντυμένη με ένα παλτό με γούνινο γιακά, η Fonda ποζάρει με τον κολλητό της, Robert Redford.

1967

jane fonda young

Η Fonda κοιτάζει πάνω από τον ώμο της για μια φωτογραφία, επιδεικνύοντας ένα μακρύτερο, πιο σκούρο χτένισμα.

1967

jane fonda dans le film `metzengerstein` en 1967

H Fonda φωτογραφίζεται στα γυρίσματα του Spirits of the Dead. Την ταινία σκηνοθέτησε ο σύζυγός της, Roger Vadim.

1967

jane fonda young

H 30χρονη Fonda ποζάρει με ένα έντονο ροζ πουκάμισο και πράσινο παντελόνι, με ένα λουλούδι στα μαλλιά της.

1968

jane fonda et sa fille vanessa en 1968

H Fonda φωτογραφίζεται στον κήπο του σπιτιού της στο Παρίσι, Γαλλία με τη νεογέννητη κόρη της, Vanessa Vadim. Η νέα μητέρα φαίνεται κομψή με ένα απογυμνωμένο ζιβάγκο καθώς ταΐζει το βρέφος με το μπιμπερό.

1968

portrait of jane fonda

Η Fonda φορά ένα μάξι φόρεμα με φούξια στάμπα καθώς ποζάρει σε έναν κήπο.

1968

jane fonda in los angeles, 1968

Ένα πορτρέτο που τραβήχτηκε στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια των χρόνων του μόντελινγκ της Fonda.

1968

jane fonda young

Αυτό το πορτρέτο της Fonda χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση της ταινίας επιστημονικής φαντασίας του Roger Vadim, “Barbarella”, στην οποία πρωταγωνίστησε η Fonda.

Τέλη της δεκαετίας του 1960

jane fonda isle of wight pop and rock festival

Η Fonda και ο σύζυγός της, Γάλλος σεναριογράφος Pop και Ροκ στο Διεθνές Φεστιβάλτο Isle of Wight.

1969

fondas at premiere

Με ένα νέο κυματιστό bob χτένισμα, η Fonda συνοδεύει τον πατέρα της στην πρεμιέρα του Goodbye, Columbus στο Λος Άντζελες.

1970

jane fonda speaking at antiwar rally

Η Fonda απευθύνεται σε αντιπολεμικούς διαδηλωτές κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στην έλλειψη απέναντι από τον Λευκό Οίκο τον Μάιο του 1970. Ξεκίνησε την ομιλία της με «Χαιρετίσματα, συνάδελφοι αλήτες», ως αναφορά σε αυτό που ο Πρόεδρος Νίξον αποκάλεσε τους φοιτητές σε μια ομιλία νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα.

1970

jane fonda for peace new york 1970

Η Fonda στην σκηνή στο Meeting For Peace στο Βιετνάμ στο Central Park της Νέας Υόρκης.

1971

jane fonda with angela davis left during a demonstration against the war in vietnam, campus of the university of los angeles, california photo by adn bildarchivullstein bild via getty images

Η Fonda εμφανίζεται με την πολιτική ακτιβίστρια Angela Davis (αριστερά) κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες.

1971

jane fonda and donald sutherland perform an anti vietnam demonstration november 21, 1971

Aυτή η φωτογραφία δείχνει την Fonda και τον Καναδό ηθοποιό Donald Sunderland σε μια επίδειξη αντι-Βιετνάμ το 1971.

1971

jane fonda young

H Fonda φωτογραφίζεται για το σύνολο των νεο-νουάρ θρίλερ εγκλήματος Klute,όπου απεικόνιζε το call-girl Bree Daniels.

1972

jane fonda young

H Fonda φωτογραφίζεται παρουσιάζοντας προσωπικές φωτογραφίες από το ταξίδι της στο Vietman (ήταν ακτιβίστρια στην εποχή της αντικουλτούρας κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ) στην εκκλησία Riverside στη Νέα Υόρκη.

1979

jane fonda young

Εδώ, η Fonda ποζάρει στα παρασκήνια με το Όσκαρ της στα 51α ετήσια Βραβεία Όσκαρ. Είχε κερδίσει το Όσκαρ για την καλύτερη ηθοποιό σε πρωταγωνιστικό ρόλο για την ερμηνεία της Sally Hyde στο Hal Ashby`s Coming Home.

1979

jane fonda

Εδώ, η Fonda χαμογελά στα The Electric Horseman, την οποία πρωταγωνίστησε ως Hallie μαζί με τον Robert Redford.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >