AD

Μια μικρή ιστορία…με αφορμή τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Οι περιπέτειες της ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Το 1991 είχα ένα Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών στην Πληροφορική με τίτλο Advanced
Computer Education. Με τριετείς σοβαρές σπουδές.Σε κτίριο που σήμερα στεγάζεται παράρτημα ΑΕΙ.

Με καθηγητές που σήμερα ένας είναι καθηγητής στο ΕΜΠ, άλλος διετέλεσε Γ.Δ. πολυεθνικής τεχνολογίας στην Ευρώπη και ένας άλλος CEO σε Συμβουλευτική Εταιρεία.

Οι απόφοιτοι, μετά από σοβαρές διαδικασίες αξιολόγησης, μπορούσαν να γίνουν δεκτοί για μεταπτυχιακά στο Universtity of Nottingham. Μέσα από αυτή την συμφωνία, αρκετοί απόφοιτοι πήραν Master in Science και 4 από αυτούς πήραν και PhD.

Το 1990, ο Υπουργός Παιδείας κος Κοντογιαννόπουλος, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δηλώνει πως ‘θα επιτρέψουμε την λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων’. Προφανώς αγνοώντας (;) πως απαιτούνταν Συνταγματική
μεταρρύθμιση του άρθρου 16.

Τότε υπήρχε ΔΙΚΑΤΣΑ, δεν υπήρχε αναγνώριση πτυχίων σε περιβάλλον ΕΕ, ούτε και η έννοια των ‘Παραρτημάτων’.

Η συνέπεια της παραπάνω δήλωσης ήταν διάφοροι ιδιοκτήτες Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών να υπόσχονται σε αποφοίτους Λυκείου πως ‘είμαστε έτοιμοι να γίνουμε Πανεπιστήμιο’. Εδώ ο Υπουργός έλεγε σαχλαμάρες στη Βουλή, και θα ασχολούνταν
εκείνοι με την αλήθεια;

Το 1991 ο κος Κοντογιαννόπουλος αντικαθίσταται από τον κο Σουφλιά.

Το καλοκαίρι του 1991, η ‘Ελευθεροτυπία’ εκτιμά πως όσα Εργ.Ελευθέρων Σπουδών ανακοίνωναν συνεργασίες με ξένα Πανεπιστήμια, είναι μάλλον απάτη και αρθογραφεί –χωρίς κανένα σοβαρό στοιχείο – αναλόγως.

Ο κος Σουφλιάς, ως απόλυτος λαϊκιστής βρήκε μια καλή ευκαιρία να καταγγείλει ‘την ασυδοσία του Ιδιωτικού τομέα’ και μήνυσε όσα
Εργ.Ελ.Σπουδών ανέφεραν τέτοιες συνεργασίες.

Την ίδια μέρα, η ‘Ελευθεροτυπία’ κυκλοφόρησε με κεντρικό τίτλο ‘Οι Λαθρέμποροι της Παιδείας’ και την λίστα των μηνυθέντων – στη θέση 4 το ‘Advanced Computer Education’.

Η ανάκριση που ακολούθησε την μήνυση δεν βρήκε κανένα στοιχείο για απάτη και εκδόθηκε αθωωτικό βούλευμα.

Η ‘Ελευθεροτυπία’ τηρώντας τον Νόμο περί Τύπου που υποχρεώνει σε περίπτωση λανθασμένης δημοσίευσης να δημοσιεύσει στην ίδια θέση, με ίδιο μέγεθος άρθρου, τηνπραγματικότητα, δεν δημοσίευσε απολύτως τίποτα. Σήμερα έχει μετατραπεί σε μια
ανυπόλυπτη φυλάδα με τίτλο ‘Εφημερίδα των Συντακτών’.

Ο κος Κοντογιαννόπουλος είχε μια “διαπρεπή” πολιτική εξέλιξη που τον πήγε στο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, στην Δράση του Μάνου, προτού περιπέσει στην πολιτική λήθη.

Ο κος Σουφλιάς περιέπεσε στην πολιτική λήθη χωρίς πολλές κινήσεις.
Έκλεισα το Advanced Computer Education και στη θέση του δημιούργησα μια εταιρεία λογισμικού στην οποία σήμερα εργάζονται 30+ άτομα με μεταπτυχιακά – 4 από αυτούς είναι απόφοιτοι του ACE.

Σήμερα η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη βρήκε τρόπο να εγκρίνει την λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Αργά ή γρήγορα, στην Ελλάδα καθένας παίρνει την θέση που του αξίζει.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >