AD

‘Last Xmas’ | To # 1 Christmas hit του George Michael που έφυγε ανήμερα Χριστούγεννα

Eφυγε από τη ζωή επτά χρόνια πριν. Ο αιφνίδιος θάνατός του συγκλόνισε όλον τον κόσμο. Μια ιδιαίτερη ιστορία γύρω από το τραγούδι του.

Τον έλεγαν Γεώργιο Κυριάκο Παναγιώτου αλλά ήταν γνωστός ως George Michael. Ήταν το 1984 όταν κυκλοφόρησε το Last Xmas με τους Wham, που μέχρι σήμερα θεωρείται το No 1 christmas hit. Δικαίως, θα λέγαμε, αφού έχει μια πανέμορφη dreamy pop μελωδία κι ένα ρεφρέν που μένει στο μυαλό… Τραγική ειρωνεία είναι ότι έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, ανήμερα Χριστούγεννα. Στις 25 Δεκεμβρίου του 2016. Σαν να ήθελε να έχουμε αυτή τη μέρα για πάντα συνδεδεμένη με το όνομά του… Ο αιφνίδιος θάνατός του συγκλόνισε όλον τον κόσμο…

Ο δημοφιλής τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και μουσικός παραγωγός έγινε παγκοσμίως γνωστός κατά τη διάρκεια των δεκατιών του ’80 και ’90.

  Έφτασε 7 φορές στην κορυφή των Βρετανικών chart και 8 φορές στο Βillboard Hot 100 των ΗΠΑ. Με τον πρώτο δίσκο (του συγκροτήματος Fantastic) το 1983, έφτασε στο Νο. 1 του Ηνωμένου Βασιλείου και ο επόμενος, το 1984, Make it Big , ο περιλάμβανε και το Careless Whisper, το οποίο έφτασε στο Νο. 1 σε 25 χώρες.

Last Christmas

Ένα από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι το “Last Christmas”. Ηχογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1984 στα Advision Studios του Λονδίνου. To υπέροχο αυτό τραγούδι γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από τον George Michael, ο οποίος ήταν 21 ετών τότε. To εντυπωσιακό ήταν ότι ο ίδιος έπαιζε κάθε όργανο σε αυτό, χωρίς να παρεμβαίνει ούτε ο καν ο συμπαίκτης του συγκροτήματος Andrew Ridgely.

Το στούντιο ήταν διακοσμημένο για να τον κάνει να το νιώθει πιο χριστουγεννιάτικο και γενικά η όλη προσπάθεια ήταν αρκετά δύσκολη δεδομένου ότι ο George Michael δεν μπορούσε να παίξει τα περισσότερα όργανα, θυμάται ο ηχολήπτης Chris Porter. Στόχος του ήταν να κάνει τα φωνητικά το πιο σημαντικό μέρος του τραγουδιού, διατηρώντας τη μελωδία στο background. Σχετικά με το θέμα του τραγουδιού, ο Αndrew Ridgely έγραψε το 2017: “Τρώγαμε κάτι και καθόμασταν μαζί χαλαρώνοντας με την τηλεόραση ανοιχτή στο βάθος, όταν, σχεδόν απαρατήρητος, ο George εξαφανίστηκε στον επάνω όροφο για περίπου μία ώρα. Όταν επέστρεψε κάτω, ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός του,  λες και είχε ανακαλύψει χρυσό που, κατά μία έννοια, είχε”.

“Πήγαμε στο παλιό του δωμάτιο, στο δωμάτιο στο οποίο περάσαμε ώρες ως παιδιά ηχογραφώντας. Στο δωμάτιο όπου κρατούσε ένα πληκτρολόγιο και κάτι για να ηχογραφήσει τις “σπίθες” της έμπνευσής του και μου έπαιξε την εισαγωγή και την  σαγηνευτική, θλιβερή μελωδία του ρεφρέν στο ‘Last Christmas’.  Ο George είχε παίξει μουσική αλχημεία, αποστάζοντας την ουσία των Χριστουγέννων σε μια μελωδία. Η προσθήκη ενός στίχου που έλεγε την ιστορία μιας προδομένης αγάπης ήταν ένα αριστούργημα και- όπως έκανε τόσο συχνά- άγγιξε καρδιές”.

Στο βίντεο του τραγουδιού βλέπουμε το δίδυμο με φίλες και φίλους σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, με πολλές από τις σκηνές να έχουν γυριστεί στην Ελβετία.

Το τραγούδι απευθύνεται στη φίλη του Andrew, την οποία υποδύεται το μοντέλο Kathy Hill. Ο George της έδωσε μια καρφίτσα ενώ έβγαιναν και τώρα τη φοράει ο Andrew.

Στο βίντεο περιλαμβάνονται οι τραγουδιστές Pepsi και Shirlie, καθώς και μια σύντομη εμφάνιση από τον Martin Kemp.

Είναι και η τελευταία εμφάνιση του George Michael δίχως μούσι!

Το τραγούδι κυκλοφόρησε ενόψει των Χριστουγέννων το 1984 και έμοιαζε να μάχεται το “The Power of Love” του Frankie Goes to Hollywood για την πρώτη θέση.

Οι Wham! ήρθαν τελικά  στο νούμερο δύο και το δίδυμο δώρισε όλα τα κέρδη από το διπλό Α-side στις προσπάθειες βοήθειας στην Αιθιοπία.

Το τραγούδι είναι το single με τις περισσότερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα, με πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα που πωλήθηκαν. Επιστρέφει στα charts κάθε χρόνο, ειδικά μετά τον τραγικό θάνατο του George τα Χριστούγεννα του 2016. IFrameO Barry Manilow οδήγησε τον Wham! στο δικαστήριο για το τραγούδι, το οποίο νόμιζε ότι έμοιαζε πολύ με την επιτυχία του 1978 “Can`t Smile Without You”. Η υπόθεση τελικά απορρίφθηκε.

Υπάρχουν πολλές διασκευές του τραγουδιού, από τον Crazy Frog μέχρι τους Kylie Minogue, Ariana Grande μέχρι Jimmy Eat World. Υπάρχει ακόμη και μια χορευτική εκδοχή από τους δημιουργούς των επιτυχιών του Saturday Night, Whigfield…

IFrame
IFrame
IFrameTo 2019, μια ταινία εμπνευσμένη από το τραγούδι έγινε επιτυχία στους κινηματογράφους. Με πρωταγωνιστές την Emilia Clarke και τον Henry Golding, παρουσιάστηκε ένα soundtrack γεμάτο με τη μουσική του George. Γραμμένο από κοινού από την Emma Thompson και την Bryony Kimmings, ο George είχε συνεργαστεί στο concept πριν από το θάνατό του.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >