AD

Τα Ηνωμένα Έθνη & το Gap Analysis του ESG

Πως θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή

 

Aπό τον Γιάννη Έξαρχο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πρότεινε τη σύσταση μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ζήτησε από την Ευρώπη ένα οργανωμένο σχέδιο.

«Ενώ ενεργούμε αποφασιστικά για τον μακροπρόθεσμο μετριασμό των επιπτώσεων, είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι διότι βραχυπρόθεσμα δεν δίνουμε αρκετή έμφαση στην προσαρμογή, μολονότι η ανάγκη να γίνουμε πιο ανθεκτικοί συνιστά αλλαγή για το σήμερα, όχι για το αύριο. Εξάλλου, αυτή η κρίση είναι ήδη εδώ, επηρεάζει ήδη τις ζωές μας και έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας», ανέφερε κάνοντας λόγο για αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε επίπεδο ΕΕ πρότεινε δύο λύσεις, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα

  • να αναγνωρίσουμε ότι οι περιστάσεις απαιτούν πλέον να δράσουμε εκτός του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και
  • να ηγηθούμε των προσπαθειών σε ολόκληρη την ΕΕ για τον καθορισμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, με τους κατάλληλους πόρους, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Σύνοδο Κορυφής για τις Δράσεις και το Κλίμα ανέφερε επίσης ότι, η σημασία της λευκής βίβλου είναι να μην επιρεάζονται ή να μήν νιώθουν ιδιαίτερα οι πιο φτωχοί περιθωριοποιημένοι. Οι μικροκαλλιεργητές, οι εργάτες και οι τοπικές κοινότητες είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο και οι ανάγκες των οποίων συνεχίζουν να μην καλύπτονται από τις εταιρείες. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έχουν επίσης τη μικρότερη επιρροή στις εταιρείες.

Η Λευκή Βίβλος του ΟΗΕ περιγράφει πώς η ενίσχυση της εταιρικής λογοδοσίας μπορεί να το αλλάξει αυτό. Αν κατανοήσουμε την εταιρική λογοδοσία ως μια διαδικασία που μπορεί να ενισχυθεί, μπορεί να μας βοηθήσει να περάσουμε από τις παγκόσμιες ατζέντες στις εταιρείες που μεταμορφώνονται, καθιστώντας τον αντίκτυπο των εταιρειών στους ανθρώπους και τον πλανήτη συνεπακόλουθο της επιτυχίας των εταιρειών.

esg1a.png

Το κλείσιμο του χάσματος εταιρικής λογοδοσίας θα απαιτήσει επομένως συλλογική προσπάθεια. Όταν πρόκειται για την αποτελεσματική ανάληψη ευθύνης από τις εταιρείες για τον αντίκτυπό τους στους ανθρώπους και τον πλανήτη, το ερώτημα είναι πλέον, πού είναι τα κενά; Η Λευκή Βίβλος για την εταιρική λογοδοσία προσδιορίζει αρκετά από αυτά και προτείνει επίσης τρεις δρόμους για το κλείσιμό των κενών.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διατυπώσουν την ευθύνη των επιχειρήσεων για την επίτευξη παγκόσμιων στόχων. Η εταιρική λογοδοσία πρέπει να ξεκινήσει με παγκόσμιες ατζέντες, όπως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προκειμένου να προωθηθεί ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός που χρειάζεται ο κόσμος.

Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθιστώντας την άρθρωση των ευθυνών των εταιρειών, παράλληλα με τις κυβερνήσεις, τυπικό χαρακτηριστικό κάθε νέας ή ενημερωμένης παγκόσμιας ατζέντας Καλύτερα πρότυπα, καλύτερα δεδομένα, καλύτερες αξιολογήσεις. Τα ενδιαφερόμενα μέρη βασίζονται σε ακριβή και συγκρίσιμα δεδομένα σχετικά με την απόδοση και τον αντίκτυπο των εταιρειών για να ενημερώνουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους.

Η εργασία προς την κατεύθυνση ενός παγκόσμιου συνόλου υποχρεωτικών προτύπων αναφοράς βιωσιμότητας, ευθυγραμμισμένα με τις παγκόσμιες ατζέντες, θα βοηθούσε να καταστούν αυτά τα δεδομένα διαθέσιμα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επιπλέον, η συστηματική χρήση «ανακαλυφθέντων δεδομένων» από τρίτα μέρη, όπως δορυφόροι, η κοινωνία των πολιτών ή η ερευνητική δημοσιογραφία, θα μπορούσε να παρέχει πρόσθετες αξιόπιστες πληροφορίες για τις επιπτώσεις των εταιρειών.

Απαιτείται δράση τόσο από ανθρώπους, ενδιαφερόμενους φορείς όσο και από ρυθμιστικές αρχές, ώστε οι επιπτώσεις των εταιρειών να επηρεάσουν την επιτυχία τους. Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν δύναμη στο σχηματισμό συνασπισμών, όπως κοινοτικές ομάδες, κινήματα καταναλωτών ή εκστρατείες υπό την ηγεσία των πολιτών.

Οι ενέργειες των ενδιαφερομένων μπορούν να ενισχυθούν με την προώθηση της συνεργασίας, την ανταλλαγή μάθησης και γνώσης και την κλιμάκωση αποτελεσματικών πρακτικών λογοδοσίας. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να θεωρήσουν τις εταιρείες υπεύθυνες για ένα ελάχιστο πρότυπο συμπεριφοράς και απαιτήσεις συμμόρφωσης, οι οποίες μπορούν να επιτρέψουν στους ενδιαφερόμενους να κινήσουν νομικές ενέργειες κατά των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραβιάσεων των εταιρειών.

Όταν οι άνθρωποι έχουν την εξουσία να ενεργούν, όταν τα ενδιαφερόμενα μέρη ενώνονται και όταν ισχύουν και επιβάλλονται οι απαραίτητοι κανονισμοί, ο αντίκτυπος των εταιρειών στους ανθρώπους και τον πλανήτη καθίσταται συνεπής για την επιτυχία τους. Αυτό δίνει κίνητρα και δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να μεταμορφωθούν.

esg2.png

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >