AD

H σημειολογία της συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Γρηγόρη Δημητριάδη

Το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός της περασμένης βδομάδας πέρασε σχεδόν απαρατήρητο

Στα προ ολίγων ημερών νέα πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη. Ήταν μεσημέρι προς απόγευμα, είχαν έρθει και οι δυο με τις οικογένειες τους και έτσι το γεύμα που έφαγαν εκείνη τη μέρα, δεν είχε πολιτική χροιά. Έχει περάσει επίσης και αρκετός χρόνος από τότε που ο Γρηγόρης Δημητριάδης, είχε παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού όταν είχε ξεσπάσει το λεγόμενο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αν ήθελαν να συζητήσουν πολιτικά θα βρισκόντουσαν σε κάποιο γραφείο μακριά από τα αδιάκριτα μάτια και τους φωτογραφικούς φακούς.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που αυτή η συνάντηση των δυο ανδρών ήταν μάλλον το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός εκείνης της ημέρας. Το ότι δεν έγινε ιδιωτικά , αλλά δημόσια.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το να μπορεί κανείς να κατανοήσει την σημειολογία ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο.

Η ιστορία του Γρηγόρη Δημητριάδη είναι γνωστή.

Ο κ. Δημητριάδης είναι δικηγόρος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αδερφή του Κατερίνα και στενός συνεργάτης του από την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Υπήρξε υπεύθυνος του Πολιτικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξ΄απορρήτων του πριν από την ανάδειξή του ως πρωθυπουργού.

Μετά την νίκης της Νέας Δημοκρατίας το 2019 , η τοποθέτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη στη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού δημιούργησε τα αναμενόμενα σχόλια περί ¨οικογενειοκρατίας” κλπ. Η Μητσοτάκης όμως έχει αποδείξει ότι ξέρει να τοποθετεί τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση – εκτός από κάποιες λίγες απογοητευτικές εξαιρέσεις που γρήγορα έφυγαν – ανεξάρτητα από το αν ακόμη έχουν προέλευση από άλλους ιδεολογικούς χώρους.

Πολύ γρήγορα εχθροί και φίλοι, αναγκάστηκαν να δεχτούν ότι η τοποθέτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση στον πολιτικό χώρο. Ήταν από αυτές που δεν συναντάς συχνά. Πανύψηλος και με άμεσους τρόπους δεν είναι το τυπικό παράδειγμα των πολιτικών και των υπουργών που αλλάζουν συμπεριφορά όταν αναλάβουν κάποια υψηλή θέση. Αυτό που ξεχώριζε τον Γρηγόρη Δημητριάδη ήταν η οξύνοια του και η άμεση αντίληψη για οποιοδήποτε θέμα. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η ταχύτητα με την οποία έλυνε οποιοδήποτε πρόβλημα ή θέμα που προέκυπτε σε άμεσο χρόνο. Δυο-τρία τηλεφωνήματα δυο εντολές και το θέμα γινόταν παρελθόν. Έτσι ήταν φυσιολογικό να τον αποκαλούν “δεξί χέρι” του πρωθυπουργού.

Έτσι το Ιούλιο του 2022 έσκασε σαν βόμβα το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που προέκυψε. Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση η αντίδραση του Δημητριάδη ήταν άμεση. Η υποβολή παραίτησης δηλαδή, αφού η ΕΥΠ ήταν στο τομέα ευθύνης του.

Πολλοί στις μέρες που ακολούθησαν υπέθεσαν ότι το θέμα αυτό είχε προκαλέσει ρήξη και στις προσωπικές σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Δημητριάδη. Έχοντας παρακολουθήσει εδώ και χρόνια και τους δυο, θα έλεγα ότι αυτό είναι μάλλον απίθανο. Ο Μητσοτάκης είναι έξυπνος άνθρωπος και γνωρίζει πως και ο Δημητριάδης είναι επίσης έξυπνος και θα ήταν εντελώς απίθανο να έχει δώσει ο ίδιος αυτήν την ιδιαίτερα ανόητη εντολή για παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ποιον θα απασχολούσαν εκείνη τη στιγμή, οι ιδιωτικές συζητήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, για να τις κάνουν τι ; Ο Ανδρουλάκης δεν είχε καν εκλεγεί πρόεδρος του Πασόκ – Κινάλ που στις δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνούσε το 8%. Οποιεσδήποτε απόψεις του Νίκου Ανδρουλάκη εκείνη την εποχή, δεν θα μπορούσαν να έχουν καμία σημασία.

Αυτή η ιστορία είναι ιδιαίτερα περίεργη. Εκείνο που θα μας βοηθήσει να την καταλάβουμε καλύτερα είναι να θυμηθούμε τα χαρακτηριστικά εκείνης της περιόδου. Η Νέα Δημοκρατία είχε ήδη συμπληρώσει τρία χρόνια στην εξουσία και από την αρχή του καλοκαιριού είχαν αρχίσει να φουντώνουν οι συζητήσεις για το ότι η Νέα Δημοκρατία θα προκήρυσσε εκλογές στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στα μέσα Ιουλίου αυτή η άποψη είχε γίνει περίπου βεβαιότητα.

Αυτοί – όποιοι κι αν είναι – που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν αυτήν την ιστορία βιάστηκαν απλώς κατά μερικές μέρες ή βδομάδες. Έπρεπε να περιμένουν πρώτα να προκηρυχθούν οι εκλογές και μετά να “σκάσει” το θέμα. Έτσι ο Μητσοτάκης θα πήγαινε σε εκλογές αναγκαστικά με ένα σκάνδαλο παρακολούθησης στα χέρια του που σίγουρα θα έκανε πολύ δύσκολη τη θέση του.

Το ότι το θέμα “έσκασε” πριν προκηρυχθούν οι εκλογές και η άμεση παραίτηση Δημητριάδη και το τότε διευθυντή της ΕΥΠ, έβαλε το θέμα σε άλλη τροχιά και εκλογές δεν έγιναν το Σεπτέμβριο του 2022, αλλά τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, με αποτέλεσμα την μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και την αλλαγή του πολιτικού τοπίου.

Να πούμε και λίγα για τις παρακολουθήσεις. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο αποφασίζει η ΕΥΠ να παρακολουθήσει κάποιο και εντολή τότε υπογραφόταν από έναν εισαγγελέα, ενώ τώρα χρειάζονται δυο. Γράφτηκαν πολλές ανοησίες τότε και για το σύστημα Predator.

Πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα. Ότι η ΕΥΠ παρ’ όλο που υποτίθεται ότι είναι ένας ενιαίος οργανισμός, στην πραγματικότητα, όπως συμβαίνει και σε κάθε οργανισμό του Δημοσίου, αλλά και σε κάθε μεγάλη εταιρία, υπάρχουν στο εσωτερικό της και υπήρχαν πάντα, πολλές ομάδες και υποομάδες με αντιτιθέμενες απόψεις.

Κατά τ’ άλλα κανείς δεν μπορεί να προστατέψει κανέναν από παρακολουθήσεις. Πέρα από τους επίσημους τρόπους παρακολούθησης, οποιοσδήποτε πιτσιρικάς με ταλέντο χάκερ μπορεί να παρακολήθήσει όποιον θέλει, να ξέρει τι γράφετε και τι λέτε στο κινητό σας ακόμη και όταν το έχετε κλειστό και επίσης να σας βλέπει μπροστά στην οθόνη σας κάθε φορά που ανοίγετε το κομπιούτερ σας και να ξέρει οτιδήποτε έχει καταχωρηθεί σ’ αυτόν, τα μέιλ, τις συνομιλίες, τις φωτογραφίες που βγάζετε και ότι άλλο υπάρχει εκεί.

Ούτε ΕΥΠ χρειάζεται, ούτεPredator -άσε που υπάρχουν τουλάχιστον 500 άλλες εταιρίες που πουλάνε παρόμοια συστήματα.

Μόνο ένας καλός χάκερ.

Κατά τ’ άλλα όπως λέγαμε και στην αρχή η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Δημητριάδη σε δημόσιο χώρο, είναι ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτικό γεγονός.

Σημαίνει ότι οποιοδήποτε θέμα είχε υπάρξει μεταξύ τους, ή πολλοί φανταζόντουσαν ότι είχε υπάρξει, δεν υπάρχει πλέον και επίσημα.

Μακάρι ο Γρηγόρης Δημητριάδης να επέστρεφε κάποια στιγμή στην πολιτική, αλλά το σίγουρο είναι ότι με ότι κι αν ασχοληθεί θα το κάνει πετυχημένα.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Μάτια Ερμητικά Κλειστά | Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick

Στις 26 Ιουλίου 1928 γεννήθηκε ο μεγάλος Kubrick. 72 χρόνια αργότερα, όταν έκλεισε για πάντα τα μάτια του, όσοι αναλύουν τους συμβολισμούς της τελευταίας ταινίας αναρωτιούνται για το κατά πόσο ο θάνατος του ήταν συμπτωματικός.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εβίτα Περόν | Διεκδίκησα περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες, επειδή ήξερα τί αναγκάζονται να υποφέρουν

Από νόθο παιδί και ταπεινωμένη στάρλετ σε Πρώτη Κυρία της Αργεντινής. Αγαπήθηκε και μισήθηκε με τόση φρενίτιδα που άγγιξε εν ζωή το μύθο. Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου του 1952.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τζέρι Χολ & Μικ Τζάγκερ | Ο θυελλώδης έρωτας & η Αντζελίνα Τζολί- `πέτρα του σκανδάλου`

O αυθεντικός σταρ είναι γνωστό ότι ήταν ανέκαθεν ασυγκράτητος & ότι είχε πολλές ερωμένες… Υπήρξε όμως μία που τον προκαλούσε να την κυνηγάει… Με αφορμή τα 81 χρόνια από τη γέννησή του, στις 26 Ιουλίου του 1943, ας θυμηθούμε μια παλιά ιστορία…

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

3 πρώην – και νυν- μεγαλόσχημοι στο στόχαστρο των διεθνών αρχών

Η Ιντερπόλ έχει στείλει σήμα στις αρχές σχετικά με τη διερεύνηση εταιρικού σχήματος στο οποίο μετέχουν τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες και το οποίο είχε συμμετοχή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >