AD

Σαλίνα Γαβαλά | Μόνο οι γενναίοι αγαπούν οι άλλοι είναι δειλοί

Συνέντευξη με την ταλαντούχα καλλιτέχνιδα που συναρπάζει με τη φωνή και το υποκριτικό της ταλέντο και πρωταγωνιστεί σε ένα υπέροχο, μελωδικό ταξίδι ανάτασης της ψυχής, το ‘Πάρτυ Γενεθλίων’. 

 

Έχει το χάρισμα να συνδυάζει περίφημα  τις τρεις τέχνες  υποκριτική, χορό και μουσική.  Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του χώρου και από όλες τις συνεργασίες της ξεχωρίζει  τη μουσική παράσταση “Όμορφη πόλη” σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και στο Ηρώδειο. Πηγή έμπνευσής της είναι συνήθως η απογοήτευση, την οποία όμως τη μετουσιώνει σε αισιοδοξία και φως. Απεχθάνεται το ψέμα και την αδικία. Δείχνει μεγαλύτερη επιείκεια στα λάθη που δεν επαναλαμβάνονται και μετανιώνει για τις δεύτερες ευκαιρίες σε ανθρώπους και πράγματα που δεν την έκαναν καλύτερη εκδοχή της. Ο λόγος για την χαρισματική Σαλίνα Γαβαλά η οποία για δεύτερη χρονιά παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Πάρτυ Γενεθλίων»,  στον καινούργιο χώρο MAJOR SEVEN στο Μεταξουργείο.

Το «Πάρτυ Γενεθλίων» είναι ένα πρωτότυπο θέαμα που συνδυάζει τον θεατρικό λόγο με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που ερμηνεύει η Σαλίνα Γαβαλά σε σκηνοθεσία του Φίλιππου Σοφιανού. Με τη συνοδεία  πιάνου και κοντραμπάσου, παρασύρει το κοινό σε ένα συναρπαστικό μελωδικό ταξίδι ανάτασης της ψυχής! Η παράσταση είναι ένα μείγμα θεάτρου, μουσικής και ποίησης, ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται και ολογράμματα.

Αξίζει να διαβάσετε τη συνέντευξη που ακολουθεί.

 

 

Για δεύτερη χρονιά παρουσιάζετε την μουσικοθεατρική παράσταση “Πάρτυ Γενεθλίων” -ένα πρωτότυπο θέαμα που συνδυάζει τον θεατρικό λόγο με γνωστά κι αγαπημένα τραγούδια που ερμηνεύετε σε σκηνοθεσία του Φίλιππου Σοφιανού. Θα ήθελα να μας μιλήσετε γι’αυτό.  

Το “πάρτυ  γενεθλίων” ισορροπεί μεταξύ θεάτρου και τραγουδιού. Ποίησης και ψυχανάλυσης . Συγκίνησης και χιούμορ.Γιορτής και απολογισμού. Είναι ένα one woman show , ένα πολυμορφικό, διαδραστικό έργο ,όπου ερμηνεύω γνωστά και αγαπημένα τραγούδια ,που δεν είναι όμως  χιλιοειπωμένα ,που έχουν διασκευαστεί ειδικά  για πιάνο και κοντραμπάσο και που παίζουν ζωντανά επί σκηνής οι δύο μουσικοί  μου. Τα τραγούδια λειτουργούν κι αυτά σαν κείμενο για την εξέλιξη της ιστορίας  ενηλικίωσης μιας γυναίκας, που αποφασίζει οτι η παιδική αθωότητα είναι το καλύτερο  δώρο που μπορεί να κάνει στον εαυτό της για τα γενέθλια της. Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης παράστασης  είναι στο οτι  πρώτη φορά χρησιμοποιούνται   ολογράμματα όχι  για θέμα εντυπωσιασμού, αλλά για να αποδώσουν το άυλο των σκέψεων της ηρωίδας.

 Mε αφορμή την υπόθεση της παράστασης, θα ήθελα μου πείτε ποια θεωρείτε ότι είναι άραγε, η πιο απροσδόκητη “επίσκεψη” που μπορεί να συμβεί σε κάποιον και γιατί;

Καταρχήν να εξηγήσω οτι στην παράσταση εμφανίζεται ως ολόγραμμα ο Φίλιππος Σοφιανός που έχει σκηνοθετήσει το έργο  και υποδύεται τον πατέρα.  Ο Γιώργος Καραδήμος που εμφανίζεται  στο ρόλο του πρώην και ο Θανάσης Χειμωνάς , που εμφανίζεται στο ρόλο του Άμλετ, αφού  η ηρωίδα  συνομιλεί με ανθρώπους της ζωης της με τους οποίους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς ,αλλά και με ποιητές και θεατρικούς   ρόλους.

Πιο μεγάλη έκπληξη  για την ηρωίδα αποτελεί όμως η εμφάνιση του παιδικού εαυτού της  ,που τη βοηθά να δει  ξανά τη ζωή με την αθωότητα του παιδιού που να μάθει να συγχωρεί όσους την πλήγωσαν, να αγαπά και να ζει τη στιγμή . Νομίζω αυτή θα ήταν και η πιο απροσδόκητη επίσκεψη για τον οποιονδήποτε ,ο παιδικός εαυτός ή ακόμα και ο μελλοντικός εαυτός μας Ο δεύτερος   με είχε επισκεφτεί  στο προηγούμενο  έργο μου. Τα «όνειρα γλυκά». Και νομίζω πως τώρα  πια κατάφερα να μην μετανιώνω για το παρελθόν, ούτε  να ανησυχώ  για το μέλλον. Να ζω απλά το εδώ και τώρα !

 

 Πότε αποφασίσατε ότι το τραγούδι, ο χορός και το θέατρο είναι αυτά με τα οποία θέλετε να ασχοληθείτε στη ζωή σας; 

Νομίζω από πάντα. Απλά έψαχνα τον τρόπο να τα παντρέψω.Στην αρχή επιδίωξα να το κάνω μέσα απο το μιούζικαλ ,αλλά ωριμάζοντας ήθελα να κάνω τα δικά μου πράγματα , να πω τη δική μου αλήθεια ,να συνδυάσω τα τραγούδια μου μαζί με όσα αγαπώ.  Έτσι άρχισα να κάνω τις πρωτότυπες παραστάσεις μου ,στις οποίες εκφράζομαι με όλα τα καλλιτεχνικα μέσα. Και καταφέρνω μέσα απο το κείμενο μου, τα τραγούδια ,αλλά και τα αγαπημένα μου ποιήματα και αποσπάσματα ,να κάνω ενα ταξίδι αυτογνωσίας και ψυχοθεραπείας. 

Έχετε συνεργαστεί με ξεχωριστούς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Νίκος Ζουδιάρης, Πάνος Κατσιμίχας, Μπάμπης Στόκας, Στέφανος Κορκολής, Γιάννης Κότσιρας, Αντώνης Μιτζέλος, Νίκος Αντύπας. Ποια συνεργασία ξεχωρίζετε, ποια πρόσωπα- ίσως- θεωρείτε ότι σας επηρέασαν καλλιτεχνικά και με ποια επιθυμείτε να συνεργαστείτε; 

Ξεχωρίζω την ‘’όμορφη πόλη’’ γιατί ήταν μια δουλειά που αντιστοιχούσε σε πολλές συνεργασίες ταυτόχρονα , μιας και συναντήθηκα  επί  σκηνής με πολλούς απ’ τους σημαντικότερους  ηθοποιούς  ,όπως ο Κώστας Καζάκος και ο Γιώργος Κιμούλης αλλά και  τραγουδιστές , αφού πέρα απ τον Δημήτρη Μπάση και εμένα που ήμασταν  σε όλο τον κύκλο των παραστάσεων αυτά τα δυο χρόνια , σε κάθε παράσταση συμμετείχε κι άλλος  τραγουδιστής κάθε φορά  . Έπαιξα επίσης σε χώρους εμβληματικούς όπως το Ηρώδειο και ερμήνευσα τα αγαπημένα μου τραγούδια , με ενα υπέροχο σκηνικό με βιντεοπροβολές mapping , με καταπληκτικούς χορευτές που έντυναν τις  ερμηνείες  μου και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη για την συνεργασία με τον Γιωργο Βαλαρη ,που είχε την όλη ιδέα και σκηνοθεσία . Όσον αφορά μελλοντικές συνεργασίες δεν εχω κάποιαν απωθημένο μια και στις αρχές της καριέρας μου , κουβαλώντας το κατάλοιπο της ηθοποιού ,επένδυσα πολύ στην ομάδα ,στα  ντουέτα και τις συνεργασίες. Νιώθω  πια γεμάτη και ώριμη να χαρτογραφώ δικούς μου δρόμους .

  Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας και τι θέλετε να εκφράσετε μέσα από την τέχνη σας;

Πηγή έμπνευσης είναι συνήθως η απογοήτευση  . Όμως την μετουσιώνω σε αισιοδοξία και φως !

 Ποιος ήταν ο καλύτερος επαγγελματικός σας σταθμός μέχρι σήμερα και γιατί;

Οι παραστάσεις μου ! Γιατί εκεί μπορεί κανείς να καταλάβει ακριβώς ποιά είμαι και σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης

 Από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, ποιον  ή ποια συνάδελφό σας θαυμάζετε περισσότερο και γιατί; 

Από το διεθνή χώρο ,αγαπώ τις ιδιαίτερες φωνές  και περσόνες. Amy Winehouse , Sivert Hoyem, Johny Cash , Kiwanuka

Στην Ελλάδα απ τις αγαπημένες μου ,ήταν απο πάντα  η Τάνια Τσανακλίδου ,που πάντρευε  με τη σωστή δοσολογία  το θεατρικό με το μουσικό . 

Τι απεχθάνεστε περισσότερο από όλα στη ζωή σας; 

Το ψέμα και την αδικία . 

 Στις σημαντικές αποφάσεις της ζωής σας, σας κυριεύει η λογική ή το συναίσθημα;

Παλεύουν στην ζυγαριά. Ο χρόνος τελικά αποφασίζει για μένα 

 Αν είχατε μόνο μία μόνο ευχή, ποια θα ήταν αυτή; 

Να είμαι ευτυχισμένη!

Ποιο είναι το δικό σας Motto ζωής; 

«Μόνο οι γενναίοι αγαπούν οι άλλοι είναι δειλοί». Παραφράζοντας κάτι που έχει πει ο Γκάντι ,έγραψα αυτό το στίχο, που είναι και το Μotto  μου και προσπαθώ να  το ακολουθώ ,αφήνοντας πίσω την οργή και να κρατώντας  την αγάπη. 

H μεγαλύτερή σας φοβία; 

Οι περισσότερες είναι αστείες και συνήθως περαστικές. 

Σταθερή και αστεία φοβία  μου είναι τα μεγάλα και πετούμενα έντομα .

“Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ.” έχει πει ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Τι είναι για εσάς η δόξα;

Δόξα είναι όπως λέει και το λεξικό  η μεγάλη και καλή φήμη που αποκτήθηκε εξαιτίας ηρωικών πράξεων ή άλλων επιτευγμάτων και κάνει κάποιον αντικείμενο θαυμασμού 

Για μένα  με απλά λόγια, είναι ο σεβασμός που κερδίζεις για αυτό που είσαι και αυτό που προσφέρεις στον κόσμο 

Στις μέρες μας δυστυχώς έχει χάσει το νόημα της ! Δοξάζεται πολλές  φορές   το κενό , το ασήμαντο .

Με ενοχλεί να βλέπω υπερβολικές  εκδηλώσεις λατρείας για καλλιτέχνες ,ακόμα κι αν είναι οι καλύτεροι στον πλανήτη ! 

Με προβληματίζει που δεν αποθεώνονται άνθρωποι  που προσφέρουν ουσιαστικά στον κόσμο ,αλλά άνθρωποι που έχουν το ρόλο του διασκεδαστή ,ούτε καν του ψυχαγωγού  , πόσο μάλλον του ήρωα

 Ποιο στίχο ποιήματος ή τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Δύσκολο να αποφασίσω. Αγαπώ πολλά ποιήματα  και ποιητές όπως τη Δημουλά , το Λειβαδίτη , τον Καβάφη,τον Ρίτσο. Θα επέλεγα  όμως μάλλον  κάτι από το «μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη. Σαν κρυφή ευχή .. 

«Θα γυρίσει αλλού τις χαρακιές

Της παλάμης, η Μοίρα, σαν κλειδούχος

Μια στιγμή θα συγκατατεθεί ο Καιρός

 Πώς αλλιώς, αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι»

 

 Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή; 

Αυτοί που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο 

Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;

Σε όσα δεν επαναλαμβάνονται.  

Τι είναι για εσάς ευτυχία;

Είχα κάνει παλιά  ένα τατουάζ που έγραφε  «Να θέλεις αυτά που έχεις και να έχεις αυτά που θέλεις». Αυτό ήταν για μένα η ευτυχία 

Ωριμάζοντας  όμως ,αναθεωρώ

Αν έχεις υγεία και ζεις σε ειρηνικό περιβάλλον ,η ευτυχία είναι επιλογή και προσωπική απόφαση , μη σου πω και υποχρέωση!  

Ποια είναι τα όνειρά σας- τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο;

Επαγγελματικά ονειρεύομαι το πρώτο μου μυθιστόρημα ,που τελείωσα το ‘23 , να  γίνει ταινία και τα τραγούδια  μου να αγαπηθούν παράφορα ! 

Προσωπικά ,να είμαι υγιής  εγώ και όσοι αγαπώ!

 Από τις εμπειρίες που είχατε έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει ; 

Τις δεύτερες ευκαιρίες  σε ανθρώπους και πράγματα που δεν με έκαναν καλύτερη εκδοχή μου.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο για τη δουλειά σας ή οτιδήποτε άλλο; 

Ετοιμάζω  ένα νέο  τραγούδι που θα κυκλοφορήσει το Φλεβάρη του ‘24. Και είναι μια υπέροχη συνεργασία και ένα νέο κεφάλαιο…

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Erica Hammond | Η πρώην παλαίστρια που παντρεύτηκε τον Ινδό δισεκατομμυριούχο στις πυραμίδες

Ο Ινδοαμερικανός δισεκατομμυριούχος Αnkur Jain ήθελε να παντρευτεί την αγαπημένη του στο…διάστημα, αλλά τελικά έκανε την χάρη της νύφης και παντρεύτηκαν στις Πυραμίδες της Αιγύπτου,

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Γιώργος Λυγγερίδης | 19 οι κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν – Τρεις από αυτούς για ναρκωτικά

19 κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στις φυλακές αμέσως μετά τις απολογίες τους για τα επεισόδια στου Ρέντη και τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού Λυγγερίδη.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >