AD

Peggy Guggenheim | H διάσημη συλλέκτρια-προστάτιδα της μοντέρνας τέχνης στον 20ό αιώνα

Η σύζυγος του Max Ernst υπήρξε μια γνήσια επαναστάτρια με μποέμ πνεύμα η οποία ξεχώρισε στον χώρο της τέχνης

 

 

Η Peggy Guggenheim κατέκτησε τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης σε περιόδους πολέμου. Γεννήθηκε το 1898 στη Νέα Υόρκη σε μια εύπορη εβραιοαμερικανική οικογένεια. Κληρονόμησε την περιουσία της σε πολύ νεαρή ηλικία, μετά τον τραγικό θάνατο του πατέρα της στο πολυτελές βρετανικό ατμόπλοιο Τιτανικός το 1912. Ήταν πάντα επαναστάτρια. Θεωρούσε τον εαυτό της αυτομορφωμένη γυναίκα, καθώς δεν ήθελε να πάει στο κολέγιο για σπουδές. Στα είκοσί της, η Πέγκυ αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ευρώπη, όπου γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, συγγραφείς και μέλη του ευρωπαϊκού κινήματος της avant-garde. Η τέχνη έγινε ένας τρόπος να βρει τον εαυτό της συναισθηματικά.

Η πρώιμη καριέρα της Peggy Guggenheim στην Ευρώπη

franz von lenbach peggy guggenheim painting

Peggy Guggenheim από τον Franz von Lenbach, περ. 1903

Το περίεργο μυαλό της και η αίσθηση της περιπέτειας την οδήγησαν στο Παρίσι. Εκεί, η Peggy γοητεύτηκε από τον μποέμ κόσμο και την αστική κοινωνία. Καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν το δρόμο τους για το Παρίσι σαν να τους τραβούσε κάποιος μαγνήτης. Σύντομα ερωτεύτηκε τους Παριζιάνους πρωτοποριακούς καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, που όλοι ζούσαν δημιουργικό, αντισυμβατικό τρόπο ζωής. Καθώς ήταν πολύ φιλόδοξη, αποφάσισε να δημιουργήσει μια γκαλερί μοντέρνας τέχνης στο Λονδίνο, επιστρατεύοντας την τεχνογνωσία των καλών της φίλων, Marcel Duchamp και Herbert Read. Μέχρι εκείνη την εποχή, η Peggy Guggenheim γνώριζε πολύ λίγα για τη μοντέρνα τέχνη, επομένως βασίστηκε στη βοήθεια των φίλων και των συμβούλων της για να βοηθήσει στη συλλογή της συλλογής της και στη διοργάνωση εκθέσεων αιχμής μοντέρνας τέχνης.

guggenheim modern art gallery paris 1940

Η Peggy Guggenheim στο Παρίσι, περ. 1940, από τον Rogi André

Το 1938, αποφάσισε να ιδρύσει μια γκαλερί τέχνης στο Λονδίνο, Guggenheim Jeune, όπως έγινε γνωστή. Δείχνοντας την τέχνη πολλών νέων καλλιτεχνών, εισήχθη στον κόσμο της μοντέρνας τέχνης ο Wassily Kandinsky με την πρώτη του ατομική έκθεση. Μεταξύ άλλων ήταν ο Γάλλος σουρεαλιστής Yves Tanguy, του οποίου η έκθεση σύγχρονης γλυπτικής προκάλεσε αρκετό σκάνδαλο στο Λονδίνο εκείνη την εποχή. Ήθελε να προωθήσει την «outsider τέχνη» που θεωρήθηκε εξωφρενική και διαφορετική. Κάπως έτσι ένιωθε η Peggy για τον εαυτό της. Δίνοντας έναν τεράστιο αριθμό παραστάσεων στη γκαλερί της, αυτό από μόνο του είχε μεγάλη επιρροή στη βρετανική αντίληψη για τη μοντέρνα τέχνη. Ωστόσο, οι Άγγλοι εκείνη την εποχή δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν πολύ τη μοντέρνα τέχνη, έτσι η Peggy αποφάσισε να κλείσει το Guggenheim Jeune.

Πώς η Peggy Guggenheim έσωσε την τέχνη

degenerate art exhibition munich photograph

«Degenerate Art» των, Gallery Building of the Munich Court Garden, φωτογραφία του Arthur, 1938

Μετά από ένα χρόνο επιτυχίας, η Peggy εγκατέλειψε τη γκαλερί της καθώς δεν υπήρχαν άλλα έσοδα. Αν και καλοδεχούμενη, έκανε απώλεια τον πρώτο χρόνο. Μόλις αποφάσισε να φύγει από το Λονδίνο, πήγε στο Παρίσι. Την άνοιξη του 1940, οι Ναζί εισέβαλαν στη Γαλλία. Ήταν επίσης γνωστοί για τις επιθετικές ιδέες της μοντέρνας τέχνης. Ο Χίτλερ έλεγχε την παραγωγή των έργων τέχνης, παίρνοντας όλα εκείνα που αποδοκίμαζε και τοποθετώντας τα σε μια τεράστια έκθεση στο Μόναχο που ονομάζεται Entartete Kunst ή Degenerate Art. Σε εκείνη την έκθεση, οι Ναζί ήθελαν να δείξουν την υποτιθέμενη ηθική παρακμή του μοντερνισμού. Η Peggy, μεταξύ μερικών άλλων, προσπάθησε να σώσει μερικά από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης που παραμένουν μέχρι σήμερα.

Art Collecting

peggy guggenheim artists new york apartment 1942

Guggenheim με καλλιτέχνες εξόριστους στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη, περ. 1942

«Το μότο μου ήταν να αγοράζεις μια φωτογραφία την ημέρα και το ανταποκρίθηκα» Peggy Guggenheim

Με την έναρξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, η Peggy άρχισε να συλλέγει πίνακες, αγοράζοντας έναν πίνακα κάθε μέρα. Δεδομένης της κατάστασης, οι καλλιτέχνες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν και να πουλήσουν τα έργα τους. Μέχρι το τέλος των αγορών της, είχε δημιουργήσει μια τεράστια συλλογή μοντέρνας τέχνης, που της κόστισε λιγότερο από 40.000 $. Συνέλεξε έργα τέχνης, όπως πίνακες του Miro, γλυπτά του Brancusi, καθώς και έργα των Robert Delaunay, Vantongerloo, Piet Mondrian, Georges Braque, Salvador Dalí και πολλών άλλων.

Η τέχνη του αιώνα στη Νέα Υόρκη

max ernst peggy guggenheim this century gallery

Max Ernst και η Peggy Guggenheim στη γκαλερί «Art of This Century», Νέα Υόρκη, περ. 1943, μέσω Huffpost

Τον Ιούλιο του 1941, η Peggy διέφυγε της κατεχόμενης από τους Ναζί Γαλλία και επέστρεψε στη γενέτειρά της Νέα Υόρκη, μαζί με τα παιδιά της, τον σύζυγό της Λόρενς Βέιλ, καθώς και τον Γερμανό σουρεαλιστή Max Ernst, ο οποίος επρόκειτο να γίνει ο δεύτερος σύζυγός της. Η συλλογή που είχε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής η Πέγκυ έφτασε λίγο αργότερα εντελώς άθικτη, κάτι που ήταν μάλλον αξιοσημείωτο. Εκείνη την εποχή, η Νέα Υόρκη έγινε το κέντρο τέχνης του κόσμου. Τον Οκτώβριο του 1942, άνοιξε μια γκαλερί μουσείου στη Νέα Υόρκη που ονομάζεται «Η Τέχνη αυτού του Αιώνα». Εκεί, εξέθεσε μια συλλογή κυβιστών, αφηρημένης και σουρεαλιστικής τέχνης, αλλά έκανε και προσωρινές εκθέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών καλλιτεχνών.

peggy guggenheim modern art gallery

Art of This Century, μουσείο/γκαλερί στη Νέα Υόρκη, 1942, μέσω του Solomon R. Guggenheim Foundation, Νέα Υόρκη

Η Peggy αντιπροσώπευε έναν από τους δεσμούς μεταξύ του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού μοντερνισμού, καθώς και του σουρεαλισμού και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Ο Ernst έγινε δεκτός ως ένας από τους πιο διάσημους και διακεκριμένους εκπροσώπους του σουρεαλιστικού κινήματος. Ο γάμος του με την Peggy ενέτεινε περαιτέρω το ενδιαφέρον του κοινού για εκείνον. Η γκαλερί ήταν μια από τις πρώτες διεθνείς γκαλερί στη Νέα Υόρκη που συνδυάζει αμερικανική και ευρωπαϊκή τέχνη. Γρήγορα έγινε ο πιο συγκινητικός χώρος για τη σύγχρονη τέχνη και μια πλατφόρμα για νέους Αμερικανούς αφηρημένους εξπρεσιονιστές όπως ο Jackson Pollock, ο Mark Rothko, ο Clyfford Still και πολλοί άλλοι.

peggy guggenheim jackson pollock mural painting new york

Η Peggy Guggenheim στο σπίτι με τον Jackson Pollock μπροστά από το Mural του, Νέα Υόρκη, περίπου. 1946

Στην αρχή, η Peggy έδειξε την τέχνη των Ευρωπαίων σουρεαλιστών καλλιτεχνών στην εξορία, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι ήταν καθήκον της να υποστηρίξει και την τέχνη της εποχής της. Προώθησε και καλλιέργησε το έργο νέων καλλιτεχνών όπως ο Τζάκσον Πόλοκ. Ήταν η Peggy Guggenheim που έδωσε στον Pollock το ξεκίνημά του στην καλλιτεχνική ζωή, αναθέτοντας τον πίνακα «Mural» το καλοκαίρι του 1943. Τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, ο Pollock είχε δημιουργήσει αυτό που θα ήταν το μεγαλύτερο έργο ολόκληρης της καριέρας του, μια εξαιρετική, οριζόντια τοιχογραφία . Αυτός θα ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς πίνακες του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού. Η Peggy και η συλλογή της έπαιξαν έτσι έναν ζωτικό ενδιάμεσο ρόλο στην προώθηση της καριέρας αρκετών σύγχρονων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Jackson Pollock και Max Ernst.

Συλλογή μοντέρνας τέχνης της Peggy Guggenheim στην Ιταλία

peggy guggenheim venice biennale 1948

Peggy Guggenheim στο ελληνικό περίπτερο, Μπιενάλε Βενετίας, 1948, μέσω της συλλογής Peggy Guggenheim, Βενετία

Παρά την επιτυχία του Art of This Century στη Νέα Υόρκη, η Peggy ήθελε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Το 1947 έκλεισε τη γκαλερί της και πέταξε στην Ευρώπη. Στο δρόμο της εκεί, αποφάσισε ότι η Βενετία θα ήταν το μελλοντικό της σπίτι. Για την Μπιενάλε της Βενετίας το 1948, η Πέγκυ κλήθηκε να εκθέσει τη συλλογή της και αυτό είχε τεράστια επίδραση στο μέλλον της Μπιενάλε. Ήταν η πιο ολοκληρωμένη έρευνα αφηρημένης και σουρεαλιστικής μοντέρνας τέχνης που δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα στην Ιταλία. Αμερικανοί καλλιτέχνες όπως οι Jackson Pollock, Mark Rothko, Clyfford Still εκτέθηκαν διεθνώς για πρώτη φορά. Η συλλογή της Peggy Guggenheim μύησε τους Ευρωπαίους λάτρεις της τέχνης στη σχολή ζωγράφων της Νέας Υόρκης που είχαν φτάσει να κυριαρχήσουν στην καλλιτεχνική σκηνή τη δεκαετία του 1950.

peggy guggenheim house museum palazzo 1949

Peggy Guggenheim στη Βενετία, 1949, μέσω της συλλογής Peggy Guggenheim, Βενετία

Ένα χρόνο αργότερα μετά την Μπιενάλε, η Peggy αγόρασε το βενετσιάνικο Palazzo Venier Dei Leoni του 18ου αιώνα, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα η συλλογή της. Οι προσωπικοί δεσμοί της Πέγκυ με καλλιτέχνες συνέχισαν να αυξάνονται μετά την επιστροφή της στην Ευρώπη. Μέχρι το 1951, δεν ήταν μόνο το σπίτι της, αλλά το άνοιξε και στο κοινό. Συνολικά, 326 πίνακες και γλυπτά εκτέθηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων έργα τωνPablo Picasso, Jackson Pollock, Constantin Brancusi, Joan Miró, Alexander Calder, Salvador Dalí, Willem de Kooning, Mark Rothko, Alberto Giacometti, Wassily Kandinsky, και Marcel Duchamp. Η Peggy Guggenheim αφιέρωσε τη ζωή της και την περιουσία της στη συλλογή και την προώθηση των ιδεών της σύγχρονης τέχνης και τελικά τα κατάφερε. Μία από τις μεγαλύτερες συλλογές μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, γνωστή ως Συλλογή Peggy Guggenheim, έμελλε να σηματοδοτήσει για πάντα την ιστορία της τέχνης.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >