AD

H πρώτη λειτουργία | Ο πίνακας του Picasso που δημιούργησε στα 15 του χρόνια

Ενώ μπορεί να έχουμε μια προκατειλημμένη ιδέα για το πώς μοιάζει η τέχνη του Πικάσο, μια ματιά στα εφηβικά του χρόνια δείχνει κάτι εντελώς διαφορετικό.

 

 

 

“Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.” Pablo Picasso

Yπήρξε ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες στην ιστορία, ο οποίος άφησε σημαντικό σημάδι στη σύγχρονη τέχνη. Διάσημος για περισσότερα από ένα στυλ, ασχολήθηκε με πολλά καλλιτεχνικά κινήματα, συμπεριλαμβανομένου κυβισμού, του σουρεαλισμού και του νεοκλασικισμού, για να αναφέρουμε μερικά. Και ενώ μπορεί να έχουμε μια προκατειλημμένη ιδέα για το πώς μοιάζει η τέχνη του Πικάσο, μια ματιά στα εφηβικά του χρόνια δείχνει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ο Ισπανός καλλιτέχνης έχει ένα μάλλον μακρύ όνομα ως Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον George Braque του κυβισμού και με μεγάλη συνεισφορά τόσο στη διαμόρφωση όσο και στην εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Σπούδασε τέχνη στη Μαδρίτη. Τα έργα τέχνης του ταξινομούνται συνήθως σε διαφορετικές περιόδους. Δεν ακολούθησε ποτέ το παραδοσιακό στυλ τέχνης. Πάντα ήθελε να δημιουργήσει κάτι νέο. Ως εκ τούτου, το 1950, αλλάζοντας για άλλη μια φορά το καλλιτεχνικό του στυλ, επανερμήνευσε πολλά έργα τέχνης μεγάλων δασκάλων, όπως στον πίνακα του Velazquez του Las Meninas. Ο Picasso δημιούργησε μια σειρά έργων. Δημιούργησε επίσης μερικά έργα βασισμένα στους πίνακες των Goya, Poussin, Manet, Courbet και Delacroix.

Ο Picasso υποστήριξε τον Κομμουνισμό, καθ`όλη τη διάρκεια της ζωής του,  και από το 1944 εντάχθηκε στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν και ως ποιητής λέγοντας “Je suis aussi un poete”, δηλαδή “είμαι κι εγώ ένας ποιητής”. Ξεκίνησε συγγραφή ποιημάτων το 1934 και μέσα από αυτά εξέφρασε πιο έντονα τη σχέση του με τον υπερρεαλισμό.

Ήταν ένας παθιασμένος μαθητής της ευρωπαϊκής ζωγραφικής ο οποίος αντιμετώπιζε άγρια ​​τον εαυτό του ενάντια στους μεγάλους δασκάλους σε έναν διάλογο που κράτησε όλη του τη ζωή, αναλαμβάνοντας τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και κάνοντας δικές του τολμηρές απαντήσεις.

Γεννημένος το 1881 από δύο καλλιτέχνες γονείς, ο Picasso βυθίστηκε στις επίσημες τεχνικές σχεδίασης από νεαρή ηλικία. Καθώς έφτασε στην εφηβεία, αποφοίτησε από την ελαιογραφία και γρήγορα κατέκτησε ένα ρεαλιστικό στυλ, που θύμιζε παλιούς δασκάλους. Όταν ήταν 14 ετών, η μικρότερη αδερφή του Λόλα πέθανε από διφθερίτιδα, έχοντας μια βαθιά επίδραση στον καλλιτέχνη. Αυτό το γεγονός πιθανότατα επηρέασε τον πίνακα που δημιούργησε μόλις ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 15 ετών. Με τίτλο “Πρώτη Λειτουργία”, απεικονίζει ένα μικρό παιδί —πιθανότατα εκπρόσωπο της αείμνηστης Lola— ντυμένο με λευκό πέπλο και φόρεμα να λαμβάνει την Πρώτη Κοινωνία στο η Εκκλησία.

Σε αντίθεση με τα πιο γνωστά έργα του Picasso, όπως το Les Demoiselles d`Avignon και Guernica, που εξερευνούν ποικίλες αισθητικές, αυτό το πρώιμο έργο επιδεικνύει τις δεξιότητές του στην παρατήρηση και την απόδοση ανθρώπινων μορφών που είναι αληθινές στη ζωή. Με τον καιρό παραιτείται από αυτήν την προσέγγιση σε αντάλλαγμα για τα στυλ που γνωρίζουμε τώρα, αλλά κάνει την αναδρομή στους πρώτους πίνακές του ακόμη πιο διαφωτιστική για το ταξίδι του Picasso ως καλλιτέχνη. Αναφέρθηκε μάλιστα να είπε: «Μου πήρε τέσσερα χρόνια για να ζωγραφίσω σαν τον Raphael, αλλά μια ζωή για να ζωγραφίσω σαν παιδί».

Picasso Photo Portrait

Picasso 1908

Δημιουργία της “Πρώτης Κοινωνίας”

Picasso First Communion Painting

Pablo Picasso, «First Communion», 1896 (Φωτογραφία: Wiki Art, Public domain)

Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων διαμόρφωσης του Picasso, έμαθε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής του κατάρτισης από τον πατέρα του, Don José Ruiz y Blasco, ο οποίος ήταν επαγγελματίας ζωγράφος και δάσκαλος τέχνης. Όταν ο Picasso ήταν 13 ετών, ο Ruiz ένιωθε ότι ο γιος του τον είχε ήδη ξεπεράσει στη ζωγραφική, δημιουργώντας νατουραλιστικές αναπαραστάσεις πουλιών.

Αφού η μικρότερη αδερφή του Picasso, Lola πέθανε από διφθερίτιδα σε ηλικία 7 ετών, επηρεάστηκε βαθιά. Αυτή η προσωπική τραγωδία ώθησε επίσης τη μετακόμιση της οικογένειας στη Βαρκελώνη, όπου ο Picasso γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, παρακολουθώντας προχωρημένα μαθήματα ζωγραφικής.

Photo of Pablo Picasso and Lola

Φωτογραφία πορτραίτου του Pablo Picasso και της αδερφής του, Lola, 1889

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν ο πιο επιμελής μαθητής, η φυσική του συγγένεια και το πάθος του για τη ζωγραφική τον έκαναν γρήγορα δεξιοτέχνη στην απόδοση των θεμάτων ρεαλιστικά. Όταν ο καλλιτέχνης ήταν 15 ετών, ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο έργο του εκείνη την εποχή, με τίτλο First Communion. Παρουσιάζει μια ομοίωση της αείμνηστης αδερφής του Lola, καθώς και ένα πορτρέτο του πατέρα του, Ruiz, ο οποίος απεικονίζεται ως η γονική φιγούρα της παιδικής φιγούρας που γονατίζει μπροστά στο βωμό. Εδώ, κάθε άτομο μοντελοποιείται προσεκτικά, με πολλές λεπτομέρειες και μια ζεστή χρωματική παλέτα.

Μολονότι ο Picasso θα έβγαινε γρήγορα από αυτό το ρεαλιστικό στυλ, είναι ενδιαφέρον να ανατρέξουμε σε μια εποχή που εφάρμοζε παραδοσιακές τεχνικές στους πίνακές του.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >