AD

Πώς το Ροβανιέμι έγινε η επίσημη πόλη του Άγιου Βασίλη

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι, ακριβώς βόρεια του Αρκτικού Κύκλου στη Φινλανδία, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο για οικογένειες, ακόμη και το χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν.

 

Για τα μικρά παιδιά, η επίσκεψη στον Άγιο Βασίλη και τους τάρανδους του είναι μια μαγική εμπειρία και είναι ένα ιδιαίτερα περιζήτητο μέρος για τους ενήλικες να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων ή το μήνα του μέλιτος. Το χωριό είναι τώρα ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στη Φινλανδία, καθώς δέχεται πάνω από 300.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού από την Κίνα όπου τα Χριστούγεννα έχουν απαγορευτεί. Αυτή είναι η ιστορία του πώς αυτή η μικροσκοπική πόλη υλοτομίας στη Λαπωνία μετατράπηκε στην επίσημη πατρίδα του Άγιου Βασίλη.

Αρχαία Λαπωνική προέλευση

Για εκατοντάδες χρόνια, η Λαπωνία μοιράζεται τη λαογραφία των πρώιμων μορφών που μοιάζουν με τον Άγιο Βασίλη. Εμπνευσμένη αρχικά από τον Σκανδιναβικό θεό Odin, μια φιγούρα γνωστή ως Yule Goat (αυτό που ονομάζεται Άγιος Βασίλης στη Φινλανδία μέχρι σήμερα) λέγεται ότι παρέδιδε δώρα τη νύχτα του Μεσοχειμώνα. Μικρά πλάσματα γνωστά ως tonttu έγιναν επίσης αργότερα ξωτικά του Άγιου Βασίλη.

Τον 16ο αιώνα, αυτοί οι μύθοι συνδυάστηκαν με την ιστορία του Αγίου Νικολάου για να γίνουν η φιγούρα του Άγιου Βασίλη που αναγνωρίζουμε σήμερα. Το 1866, μια εικονογράφηση στο Harper`s Weekly περιοδικόαποκάλυψε ότι ο Άγιος Βασίλης ζούσε στον Βόρειο Πόλο, παρέχοντας μια σχέση με κρύες και χιονισμένες τοποθεσίες.

Αλλά οι Φινλανδοί γνώριζαν ότι η Λαπωνία ήταν πολύ πιο κατάλληλο σπίτι για την αγαπημένη φιγούρα των Χριστουγέννων. Ήταν κρύο αλλά ακόμα κατοικήσιμο και γεμάτο άγριους τάρανδους, που δεν μπορούσαν να βοσκήσουν στον Βόρειο Πόλο. Το 1927, ο Φινλανδός ραδιοφωνικός ραδιοφωνικός σταθμός Marcus Rautio ανακοίνωσε στον κόσμο ότι το εργαστήριο ανακαλύφθηκε στο Korvatunturi, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην επίσημη ιστορία του Άγιου Βασίλητου χωριού του Άγιου Βασίλη.

Ένας διάσημος επισκέπτης

Η πόλη του Ροβανιέμι καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου (φρικτά, τα υπολείμματα των ναζιστικών δομών εξακολουθούν να φαίνονται κοντά στο χωριό του Άγιου Βασίλη) και η ανοικοδόμηση ξεκίνησε αμέσως, κυρίως χάρη στη βοήθεια της UNICEF.

Ροβανιέμι το 1944 μετά την καύση του από τον γερμανικό στρατό | © Ensio Siilasvuo

Η πρώην Πρώτη Κυρία Eleanor Roosevelt, χήρα του αείμνηστου προέδρου των ΗΠΑ Theodore Roosevelt, ασχολήθηκε πολύ με τη UNICEF και επισκέφτηκε το Ροβανιέμι το 1950 για να δει την ανοικοδόμηση. Αυτό θα αποδεικνυόταν ένα σημείο καμπής για την ιστορία της πόλης όταν κατασκευάστηκε μια καμπίνα στον Αρκτικό Κύκλο για να φιλοξενήσει την τελετή υποδοχής της κυρίας Ρούσβελτ. Δεδομένου ότι η επίσκεψη ήταν τόσο της τελευταίας στιγμής και το Ροβανιέμι βρισκόταν ακόμα σε λειτουργία ανακατασκευής, η καμπίνα έπρεπε να σχεδιαστεί σε μια νύχτα και να κατασκευαστεί σε μόλις μια εβδομάδα.

Ο Άγιος Βασίλης σώζει το Ροβανιέμι

Η επίσκεψη της Eleanor Roosevelt ήταν σημαντική όχι μόνο για το πνεύμα της πόλης, αλλά και για την παροχή έμπνευσης για το πώς να την αναζωογονήσετε. Παρά τη βιαστική κατασκευή του, η Arctic Cabin έγινε γρήγορα τουριστική ατραξιόν (εξακολουθεί να αποτελεί εξέχον μέρος του χωριού του Άγιου Βασίλη). Το 1957, το ταξιδιωτικό τμήμα των New York Times άρχισε να προωθεί τη Λαπωνία ως «τη βόρεια έρημο της Ευρώπης», καθώς δεν έμοιαζε με οτιδήποτε είχαν δει οι Αμερικανοί πριν. Αποφασίστηκε ότι ο τουρισμός ήταν το κλειδί για την επιστροφή εσόδων στο Ροβανιέμι.

Κατάλληλα, εκείνη την εποχή η τηλεόραση και ο κινηματογράφος έγιναν πιο διαδεδομένοι. Κάθε Χριστούγεννα, τα παιδιά όλου του κόσμου βομβαρδίζονταν με κινούμενα σχέδια, ταινίες και διαφημίσεις γεμάτες εικόνες του Άγιου Βασίλη, αυξάνοντας την επιθυμία τους να τον επισκεφτούν. Η αυξανόμενη δημοτικότητα και η μειωμένη τιμή των αεροπορικών ταξιδιών έκαναν τα ταξίδια στο Ροβανιέμι ακόμα πιο εύκολα, παρά την απομακρυσμένη βόρεια τοποθεσία του.

Η Finnair είναι η «Επίσημη αεροπορική εταιρεία του Άγιου Βασίλη» που μεταφέρει επισκέπτες στο Ροβανιέμι | © John Taggart

Η περιοχή γύρω από την καμπίνα είχε κατασκευαστεί πρόσθετες κατασκευές για να αντιμετωπίσει αυτόν τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών. Το 1984, ο κυβερνήτης της Λαπωνίας ανακήρυξε επίσημα την επαρχία ως «Γη του Άγιου Βασίλη». Ένα χρόνο αργότερα, το χωριό του Άγιου Βασίλη άνοιξε ως ένα ολόκληρο συγκρότημα διακοπών όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να συναντήσουν τον Άγιο Βασίλη, να οδηγήσουν σε ένα έλκηθρο ταράνδου και να στείλουν ένα γράμμα με μια σφραγίδα του Αρκτικού Κύκλου από το ταχυδρομείο.

Άποψη του χωριού του Άγιου Βασίλη τα Χριστούγεννα | © Samuli Lintula / WikiCommons Η

Eleanor Roosevelt δεν ήταν η μόνη διάσημη επισκέπτης του Ροβανιέμι. Άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες που πραγματοποίησαν το ταξίδι είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Μπ. Τζόνσον, ο διάδοχος του θρόνου Καρλ Γκουστάβ της Σουηδίας, ο Σαν του Ιράν και ακόμη και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο Γενικός Γραμματέας του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η παρουσία του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι όχι μόνο χάρισε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο μια χαρούμενη παιδική ανάμνηση, αλλά έφερε και νέα ζωή σε μια κατεστραμμένη πόλη.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >