AD

Vivienne Westwood | Η βασίλισσα της Punk μόδας που επέβαλε το όραμά της

 Ακολουθεί αφιέρωμα στη θρυλική σχεδιάστρια μόδας, η οποία κατάφερε να επιβάλει το όραμά της για τη μόδα, ανεξάρτητα από τις εποχές και τις τάσεις, παραμένοντας πιστή στις πολιτικές της πεποιθήσεις και το ιδιαίτερο στυλ της, που της χάρισαν τον τίτλο της «Βρετανίδας σχεδιάστριας της χρονιάς» για τρία συνεχόμενα χρόνια. Έφυγε από τη ζωή, έναν χρόνο πριν, στις 29 Δεκεμβρίου του 2022. 

 

Ήταν διάσημη για την εισαγωγή της new wave και της σύγχρονης punk μόδας στην mainstream βιομηχανία. Κέρδισε τη φήμη φτιάχνοντας punk σχέδια, συνδέθηκε με τους Sex Pistols και δημιουργούσε ρούχα εμπνευσμένα από το BDSM. Σήμερα, είναι είναι ένας από τους θρύλους της βιομηχανίας της μόδας. Μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της δεν σταμάτησε να εκπλήσσει με τις «Νέες Ρομαντικές» και σεξουαλικές δημιουργίες της. Η αισθητική της είναι δίχως αμφιβολία μοναδική και αρκετά επαναστατική. 

Η Vivienne Westwood γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941, σε ένα χωριό στο Derbyshire της Αγγλίας. Ο πατέρας της ήταν εργάτης εργοστασίων και η μητέρα της βαμβακουφάντρα. Όταν ήταν έφηβη, μετακόμισε στο Λονδίνο με την οικογένειά της, όπου εκπαιδεύτηκε ως δασκάλα δημοτικού. Το 1962 παντρεύτηκε. Ωστόσο, αυτός ο γάμος έληξε όταν γνώρισε τον Malcolm McLaren, τον μάνατζερ των Sex Pistols (μεταξύ πολλών άλλων). Ο McLaren ήταν αυτός που τη βοήθησε να αποσυμπιέσει την ανησυχία της σε δημιουργικότητα.

Η  Αγγλίδα επιχειρηματίας και σχεδιάστρια μόδας Dame Vivienne Westwood κέρδισε δημοσιότητα όταν σχεδίασε μια συλλογή ρούχων, για τον οίκο μόδας  Malcolm McLaren. Συνδύασαν τη μόδα και τη μουσική για να διαμορφώσουν την punk σκηνή στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1970. Αργότερα, άνοιξε αρχικά καταστήματα στο Λονδίνο και στη συνέχεια επέκτεινε την επιχείρησή της σε όλη την Ευρώπη και σε ορισμένα άλλα μέρη του κόσμου. Τα καταστήματά της πωλούν μια σειρά από εμπορεύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικά από τα πράγματα έχουν πολιτικές ιδέες.
Malcolm McLaren and Vivienne Westwood, 1970s.O Malcolm McLaren και η Vivienne Westwood, δεκαετία του 1970

Η Vivienne Westwood απέρριψε την κουλτούρα των χίπις της δεκαετίας του 1960. Μαζί με τον νέο της σύζυγο σχεδίασαν ρούχα rock `n` roll για νέους. Ο McLaren είχε ένα κατάστημα μπουτίκ στο Chelsea, 430 King`s Road. Εκεί πούλησαν τα avant-garde ρούχα τους. Η Westwood σχεδίασε bondage παντελόνια, φορέματα από καουτσούκ, στιλέτα με καρφίτσες, με παραμάνες και αλυσίδες. Όλα “φώναζαν” BDSM και αποκλίνοντα σεξουαλικά πράγματα. Το 1974, η γραμμή απέκτησε τη δική της ταυτότητα και μετονομάστηκε σε SEX. Μόνο ιερόδουλες, άτομα με «υπόγεια» σεξουαλικά φετίχ και νεαροί πρωτο-punk  που είχαν πολύ νευρική εμφάνιση στο δρόμο ψώνιζαν εκεί.

Τα ρούχα έμοιαζαν με εξοπλισμό μοτοσικλέτας και φετίχ. Υπήρχαν επίσης μπλουζάκια και μουσελίνες με αμφιλεγόμενα λογότυπα και στάμπες, όπως σβάστικες, στήθος, πορνογραφικά,  κ.λπ. Οι Sex Pistols φόρεσαν στην πραγματικότητα πολλά από αυτά τα μπλουζάκια κατά τη διάρκεια των ετών 1975-1978.

Δύο από τα περιβόητα μπλουζάκια. Το πρώτο είναι Two Cowboys και το δεύτερο είναι το Destroy. 

Από το Punk στο ιστορικό κουστούμι

Η punk κουλτούρα έγινε γρήγορα mainstream. Η Westwood πέρασε μια καλλιτεχνική κρίση αλλά σύντομα απέκτησε νέο ενδιαφέρον για την υψηλή μόδα. Ωστόσο, δεν έχασε την εκκεντρικότητα και τη ιδιαιτερότητά της. Η πρώτη της συλλογή που πήγε στην πασαρέλα ήταν η Pirate (AW `81). Ήταν μια συλλογή που γιόρταζε ρομαντικά στοιχεία του παρελθόντος, όπως κουρσάροι, δανδήδες κ.λπ. Eπηρεάστηκε από τα πορτραίτα του 17ου και 18ου αιώνα για αυτή τη συλλογή. Η νέα της σειρά έγινε γρήγορα γνωστή ως «New Romantic». Το στυλ έγινε δημοφιλές μέσα από διάφορες μουσικές πράξεις.

Vivienne Westwood, Pirate ensemble, 1981-1982, Μουσείο Victoria & Albert, London, UK.

Οι συλλογές της Vivienne Westwood ήταν όλο και λιγότερο υπό την καθοδήγηση του McLaren. Στο Buffalo Girls/Nostalgia for Mud (AW `82), έδειξε το ενδιαφέρον της για την ιστορική φορεσιά με αναφορές σε παραδοσιακούς πολιτισμούς της Νότιας και της Βόρειας Αμερικής. Για παράδειγμα, δημιούργησε «polleras», δηλαδή πλισέ φούστες, και μικρά καπέλα μπόουλερ που φορούσαν γυναίκες Aymara των Κεντρικών Άνδεων, στη Νότια Αμερική. Ήταν επίσης γνωστά ως cholas ή cholitas.

Vivienne Westwood, Buffalo Girls ensemble, 1982-3. The National Gallery of Victoria, Melbourne, Australia.Vivienne Westwood, Buffalo Girls ensemble, 1982-1983, National Gallery of Victoria, Melbourne, Australia.

Το τέλος της εποχής του McLaren

Το 1982, λάνσαρε τη Punkature . Αυτό ήταν όταν χώρισε από τον McLaren και τελικά είδε τον εαυτό της ως σχεδιάστρια για πρώτη φορά, ανεπηρέαστη από το όραμα του πρώην συζύγου της. Η τελευταία συλλογή που έκαναν μαζί ήταν οι Μάγισσες (AW `83). Η έμπνευση πίσω από αυτό ήταν το βουντού της Αιτής. Στην πραγματικότητα, γιόρτασε την τέχνη του Keith Haring.

Keith Haring, See no evil, Hear no evil, Speak no evil

Vivienne Westwood, Witches ensemble, 1983-1984, Christies

 Οι πηγές έμπνευσης

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του 1990, η Vivienne Westwood άντλησε έμπνευση από διάφορες ιστορικές περιόδους. Στο Mini-Crini (SS `85), στράφηκε προς πιο εφαρμοστά ρούχα και επίσης επεξεργάστηκε ιστορικά φορέματα δίχως να χάσουν τον σεξουαλικό τους χαρακτήρα. Στο Time Machine (AW `88), ανανέωσε την παραδοσιακή αγγλική ραπτική. Συγκεκριμένα, δούλεψε στο κοστούμι Norfolk, το οποίο ήταν ένα ζωσμένο σακάκι που φοριόταν με βράκα μέχρι το γόνατο.

Vivienne Westwood, The Machine Suit and Corset with Sleeves, 1988, Μουσείο Victoria & Albert, Λονδίνο, UK.

Για το SS `91, δημιούργησε τη συλλογή Cut, Slash και Pull. Η κύρια έμπνευσή της για αυτό ήταν τα πορτρέτα των Tudors και οι μελέτες της για τα ρούχα του 16ου αιώνα. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα κοψίματα και τα τσιμπήματα των υφασμάτων που αποκάλυπταν τα υποκείμενα ρούχα. Ωστόσο, αυτό που αποκάλυψε η Westwood ήταν γυμνό δέρμα.

H κριτική

Πολλοί έκριναν τα σχέδιά της ως μη εμπορικά και υπερβολικά θεατρικά. Ωστόσο, αυτό δεν πτόησε την Westwood. Είχε ήδη κερδίσει την έγκριση της βιομηχανίας της μόδας. Οι ιδέες της έγιναν γρήγορα mainstream και κέρδισε χρήματα από τα καταστήματά της στο Λονδίνο και τις διεθνείς πωλήσεις.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, συνέχισε να εργάζεται πάνω σε ιστορικές έννοιες. Στο Anglomania (AW `93), δούλεψε σε clan tartans. Την επόμενη χρονιά, στο Café Society, έδειξε φασαρίες με μαξιλάρια. Το 1996, η Westwood δημιούργησε μια συλλογή με τίτλο Les femmes ne connaissant pas toute leur coquetterie (οι γυναίκες δεν ξέρουν καθόλου την κομψότητά τους). Αντλούσε την έμπνευσή της από τον Γάλλο ροκοκό ζωγράφο Jean-Antoine Watteau. Jean Antoine-Watteau, Two Cousins, c.1716, oil on canvas. Jean Antoine-Watteau, Two Cousins​​, γ. 1716

Vivienne Westwood, βραδινό φόρεμα Watteau, 1996, Μουσείο Victoria & Albert, Λονδίνο, UK.

Η νέα χιλιετία βρήκε τη Vivienne Westwood πολύ δημοφιλή ως επωνυμία και με πολλές σειρές μόδας. Έχει εμπνεύσει πολλές αναδρομικές εκθέσεις μουσείων, δίχως να πάψει  να παράγει τις «New Romantic», νευρικές συλλογές της. Επίσης, το 2006 έγινε Dame το 2006.

Ο ακτιβισμός της Vivienne Westwood

The Vivienne Westwood Documentary Vivienne Westwood Doesn`t Want You to See | Vanity Fair

Εκτός από την αγάπη της για το σχεδιασμό, η Vivienne Westwood είναι και πολιτική ακτιβίστρια. Έχει κάνει δηλώσεις και έχει διεξαγάγει εκστρατείες για την υποστήριξη των πολιτικών της απόψεων. Κυκλοφόρησε μπλουζάκια και σχέδια για μωρά με σλόγκαν “ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ, σας παρακαλώ μην με συλλάβετε.” Έχει κάνει πολλές περισσότερες δραστηριότητες για να μεταδώσει τις απόψεις της. Συχνά κάνει εκστρατείες με διάφορους σημαντικούς οργανισμούς για περιβαλλοντικά ζητήματα και κλιματική αλλαγή, πολιτικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα, πυρηνικό αφοπλισμό κ.λπ. Είναι μεγάλη υποστηρίκτρια του Κόμματος των Πρασίνων της Αγγλίας και της Ουαλίας. Οι πολιτικές της δεσμεύσεις αφορούν την τρομοκρατία, τη δημοκρατία και την προπαγάνδα. Στην πραγματικότητα, έχει γράψει ακόμη και ένα μανιφέστο, Ενεργή Αντίσταση στην Προπαγάνδα.

Από τη δεκαετία του 2000, η ​​Vivienne Westwood υπήρξε ένθερμη υπέρμαχος του περιβάλλοντος, συνεργαζόμενη με τη ΜΚΟ Greenpeace στην εκστρατεία «Save the Arctic». Σχεδίασε ένα γραφικό μπλουζάκι, που δείχνει τη γη σε σχήμα καρδιάς, τα κέρδη της οποίας δόθηκαν εξ ολοκλήρου στην Greenpeace. «Η κλιματική αλλαγή είναι η προτεραιότητά μου, όχι η μόδα», είπε στο περιοδικό The Guardian το 2014. Τον επόμενο χρόνο, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, η Vivienne εμφανίστηκε μπροστά από τα γραφεία του πρωθυπουργού  David Cameron ντυμένη σαν δεξαμενή.
Make it Last - Vivienne Westwood

Η πρωτοπόρα Vivienne Westwood κατάφερε να επιβάλει το όραμά της για τη μόδα, ανεξάρτητα από τις εποχές και τις τάσεις, παραμένοντας πιστή στις πολιτικές της πεποιθήσεις και το ιδιαίτερο στυλ της, που της χάρισαν τον τίτλο της «Βρετανίδας σχεδιάστριας της χρονιάς» για τρία συνεχόμενα χρόνια. Πρόδρομος του punk κινήματος, στην πρώτη γραμμή του ανδρόγυνου κινήματος με τη συλλογή φθινόπωρο-χειμώνα 2015-2016, Unisex, η Vivienne Westwood συνέχισε να εμπνέει και να διαμορφώνει τη μόδα για περισσότερα από 50 χρόνια.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >