AD

Μακελειό στο Ιράν | 103 νεκροί από έκρηξη στο μνημείο Σουλεϊμανί

Σε αυτή τη φάση, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. 

 

Τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 141 τραυματίστηκαν μετά από δύο εκρήξεις κοντά σε κοιμητήριο του Ιράν όπου πραγματοποιείτο τελετή για την επέτειο της δολοφονίας του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της χώρας, Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επίθεση με drone των ΗΠΑ, το 2020.

Η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για μια πρώτη και μετά μια δεύτερη έκρηξη κατά τη διάρκεια της τελετής στην πόλη Κερμάν, στα νοτιοανατολικά.

 


Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης


«Τρομοκρατικές επιθέσεις»

Το ημιεπίσημο πρακτορείο Nournews ανέφερε ότι «πολλές φιάλες υγραερίου εξερράγησαν στο δρόμο που οδηγεί στο νεκροταφείο». Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι πρόκειται για «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα, στα οποία διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου να φροντίζουν τραυματίες στην τελετή, όπου εκατοντάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμανί.

«Οι ομάδες ταχείας ανταπόκρισής μας απομακρύνουν τους τραυματίες… Αλλά υπάρχουν κύματα πλήθους που μπλοκάρουν τους δρόμους», δήλωσε ο Ρέζα Φαλάχ, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου της επαρχίας Κερμάν στην κρατική τηλεόραση. Οι αρχές ζήτησαν από τον κόσμο να εκκενώσει την περιοχή.

 


 



Ο Σουλεϊμανί δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ιράκ το 2020, όπου είχε μεταβεί για να συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό, Αντίλ Αμπντούλ-Μάχντι.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε μεγάλη διπλωματική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, οδηγώντας σε αντίποινα με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών τοποθεσιών στο Ιράκ και ωθώντας τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου.

Έχοντας υπηρετήσει στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο Σουλεϊμανί έγινε ένας από τους κορυφαίους διοικητές της χώρας, πίσω μόνο από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

Ήταν ο διοικητής της Quds Force – μιας μεραρχίας που ήταν υπεύθυνη για κατασκοπεία και στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός Ιράν.

Ο Σουλεϊμανί θεωρήθηκε ο εγκέφαλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία.

Θεωρήθηκε επίσης ότι είχε επιρροή στην ανάπτυξη του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης» -που χαρακτηρίστηκε ως «Άξονας του Κακού» από δυτικούς αξιωματούχους- με τη συμμετοχή πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και της Χαμάς στη Γάζα.

 

Πηγή: Reuters

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πυρκαγιές σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία εξαιτίας σφοδρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών

Θερμοί άνεμοι σάρωσαν σήμερα την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία πυροδοτώντας δασικές πυρκαγιές και άνοδο της θερμοκρασίας που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΕΕ: Κοινή θέση για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης πριν από τη σύνοδο του ΟΗΕ COP30 στη Βραζιλία

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε κοινή θέση ενόψει της επερχόμενης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κατερίνα Καινούργιου για Δέσποινα Βανδή: «Θλιβερό να συγκρίνεται μια δολοφονία με τη μεταφορά μιας τραγουδίστριας»

Η Κατερίνα Καινούργιου εξέφρασε την άποψή της αναφορικά με το περιστατικό μεταφοράς της Δέσποινας Βανδή με περιπολικό μετά από ζημιά στο όχημα που τη μετέφερε.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Οι πρώτοι γαλαξίες του Σύμπαντος: Χαοτικοί, ασταθείς και γεμάτοι αναταραχή

Οι πρώτοι γαλαξίες που σχηματίστηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη κάθε άλλο παρά οργανωμένοι ήταν. Νέα ευρήματα αστρονόμων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αποκαλύπτουν ότι οι

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ουγκάντα: Τουλάχιστον 63 νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα

Τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν δύο λεωφορεία σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους αυτοκινητοδρόμους της Ουγκάντας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 63 άνθρωποι και

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δημήτρης Παπανώτας: «Όποιος έχει απορίες για τη σεξουαλική μου ταυτότητα να με πάρει τηλέφωνο να με ρωτήσει»

Ο Δημήτρης Παπανώτας κάθισε στον καναπέ της Κατερίνας Καινούργιου το πρωί της Τετάρτης 22 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος και σχολιαστής του Happy Day ξέσπασε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >