AD

Joan of Arc | Το κορίτσι που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στον πιο σκληρό και μακροχρόνιο πόλεμο της παγκόσμιας ιστορίας

Στις 6 Ιανουαρίου 1412 γεννήθηκε η κοπέλα που η Καθολική Εκκλησία την έκαψε ζωντανή ως «μάγισσα» και μετά την ανακήρυξε `Αγία`

 

Ιωάννα της Λωραίνης ή Jeanne D`Arc. Η Γαλλίδα ηρωίδα επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στην Γαλλία. Έζησε μόνο 19 χρόνια, αλλά θα γινόταν Ρωμαιοκαθολική αγία και εθνική ηρωίδα της Γαλλίας.

Πώς θα μπορούσε άραγε ένα 13χρονο κορίτσι να παίξει σπουδαίο ρόλο στον πιο σκληρό και μακροχρόνιο πόλεμο της παγκόσμιας ιστορίας; Και όμως η μικρή εκείνη κοπέλα τα κατάφερε καθώς διέθετε υπερφυσικές δυνάμεις.

Η Ιωάννα της Λωραίνης γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη στη βορειοανατολική Γαλλία. Την εποχή της γέννησής της, οι Άγγλοι και οι σύμμαχοί τους έλεγχαν μεγάλο μέρος της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, του Μπορντό και της Ρεμς. Εκτός από την αγγλική απειλή, μια φατρία πιστή στον Δούκα της Βουργουνδίας αμφισβήτησε το δικαίωμα του Ντοφέν (προφανώς κληρονόμου), Καρόλου της Ορλεάνης, στον γαλλικό θρόνο. Η νεαρή κοπέλα ισχυρίστηκε ότι έλαβε για πρώτη φορά θεία διδασκαλία σε ηλικία 13 ετών, στον κήπο του πατέρα της, όταν οι Άγιοι Μιχαήλ, Αικατερίνη και Μαργαρίτα της είπαν να διώξει τους Άγγλους από τη χώρα. Σε ηλικία 16 ετών, προέβλεψε σωστά την έκβαση μιας μάχης σε έναν Γάλλο διοικητή, ο οποίος στη συνέχεια συμφώνησε να την πάει στον Κάρολο.

Από πολύ νωρίς την ενδιέφερε η πολιτική, κάτι αρκετά περίεργο για το φύλο αλλά και για το νεαρό της ηλικίας της.

Εκείνη την εποχή υπήρχε σύγκρουση ανάμεσα στον Κάρολο της Γαλλίας και το μονάρχη της Βρετανίας, Ερρίκο Στ΄ οι οποίοι διεκδικούσαν το στέμμα.  Ο δευτερος, μάλιστα, είχε ήδη καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος του γαλλικού βασιλείου.

Η Ιωάννα ήταν μόλις 13 ετών όταν είδε στον κήπο του πατρικού σπιτιού της το πρώτο από τα οράματά της. Τότε της παρουσιάστηκαν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η Αγία Μαργαρίτα και η Αγία Αικατερίνη και την καλούσαν να δράσει προκειμένου να απαλλάξει τη Γαλλία από την ταπείνωση που της είχαν επιβάλει οι Άγγλοι με τη Συνθήκη του Τρουά και να βοηθήσει τον διάδοχο του γαλλικού θρόνου Κάρολο Z΄ να επανακτήσει το στέμμα.

Είχε απόλυτη πίστη στα οράματά όπως και στην πολιτική. Αποφάσισε, λοιπόν, το Μάιο του 1429  να εγκαταλείψει το χωριό της και να παρουσιαστεί στον Κάρολο δηλώνοντάς του ότι θα τον βοηθούσε να κατακτήσει τον γαλλικό θρόνο. Εκείνος ωστόσο δεν την πίστεψε και την έδιωξε. Εκείνη δεν πτοήθηκε και επανήλθε την επόμενη χρονιά.

Ο Κάρολος εντυπωσιάστηκε από την επιμονή της και την επικοινωνία της με τον Θεό. Της εμπιστεύτηκε μια μικρή στρατιωτική δύναμη. Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη!

`Εγινε ανακατάληψη της μιας πόλης μετά την άλλη…

Στις 17 Ιουλίου 1429, ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς της Γαλλίας, έχοντας στο πλάι του του το κορίτσι που του έφερε τύχη… Τη δεκαεπτάχρονη Ιωάννα.

Εκείνη όμως δεν στάθηκε καθόλου τυχερή καθώς ένα χρόνο αργότερα συνελήφθη από στρατιώτες του δούκα Φιλίππου της Βουργουνδίας.Οι Βρετανοί την ήθελαν για να  καταρρακώσουν το ηθικό των Γάλλων και ο Φίλιππος όρισε μια τιμή για  την Ιωάννα. Η ανταπόκριση ήταν άμεση από τους Βρετανούς και έγινε γρήγορα η αγοραπωλησία… Όσο για τον Κάρολο… δεν έκανε τίποτα για να την υποστηρίξει και να τη σώσει…

Η Ιωάννα κατηγορήθηκε για “κοντή κόμη”, ότι “φορούσε  ανδρικά ρούχα”, ότι ήταν μάγισσα και  αιρετική επειδή “ισχυριζόταν ότι ήταν απευθείας υπόλογη στον Θεό”. Την καταδίκασαν να καεί ζωντανή. Ενώ  καιγόταν ζήτησε να σηκώσουν το σταυρό για να μπορεί να τον δει μέσα από τις φλόγες. Μόνο ένας Άγγλος στρατιώτης τόλμησε να φωνάξει “Είμαστε χαμένοι, κάψαμε μια αγία”…

Η φράση του ήταν προφητική… Η Γαλλία νίκησε  τον πόλεμο, αναγνωρίστηκε η  συμβολή της “Παρθένας της Ορλεάνης”  και στις 16 Μαΐου 1920,  ανακηρύχθηκε αγία από την Καθολική Εκκλησία – που  την είχε ρίξει στην πυρά – και προστάτιδα της Γαλλίας.


Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >