AD

Γαλάζια Ραψωδία | Το αριστούργημα του George Gershwin

Ο ανατρεπτικός συνθέτης ολοκληρώνει στα 26 του μόλις χρόνια, το πιο γνωστό έργο του, στις 7 Ιανουαρίου του 1924.

 

” Γιατί θα πρέπει να αρκεστώ σε μια γυναίκα αφού μπορώ να έχω όσες γυναίκες θέλω στη ζωή μου;” είπε κάποτε η ιδιοφυία που δημιούργησε το Summertime,  ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα τραγούδια όλων των εποχών…

Ο ανατρεπτικός Αμερικανός συνθέτης, τραγουδοποιός και πιανίστας που μπορεί να έζησε μόλις 38 χρόνια, πρόλαβε όμως να γράψει τη δική του μεγάλη ιστορία στη μουσική. Ένας τολμηρός δημιουργός που συνέβαλε στη διαμόρφωση της τζαζ κατά τη δεκαετία του 1920 με συνεργάτη του τον αδελφό του, Ayra Gershwin.   Δε συγκαταλέγεται τυχαία ανάμεσα στους κορυφαίους Αμερικανούς συνθέτες όλων των εποχών και είναι εντυπωσιακό ότι μετά το θάνατό του οι ορχηστρικές συνθέσεις του επανεκτελέστηκαν περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου συνθέτη. Τόλμησε κάτι ξεχωριστό: να συνδυάσει τις τεχνικές και τις φόρμες του κλασικού τραγουδιού με τη τζαζ, χρησιμοποιώντας περίπλοκους ρυθμούς και πρωτότυπες μετατροπίες.

Τα έργα του ήταν πραγματικά εκπληκτικά για το μουσικό θέατρο και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στις σπουδαιότερες συνθέσεις του είναι το κλασικό  Rhapsody in Blue” .

IFrame

Πρόκειται για το “σήμα-κατατεθέν” του Αμερικανού δημιουργού. Το εισαγωγικό μέρος με το γκλισάντι του κλαρινέτου, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα οικείο…

Ο πρωτότυπος τίτλος του έργου είναι Rhapsody in Blue. Στα ελληνικά αποδόθηκε εσφαλμένα ως Γαλάζια Ραψωδία, κάτι που τελικά επικράτησε. Η λέξη “blue”  παραπέμπει στις λεγόμενες “blue νότες” του μπλουζ και της jazz , που για εκφραστικούς λόγους παρεκκλίνουν από το τονικό ύψος μιας νότας της μείζονος κλίμακας.

Η Γαλάζια Ραψωδία γράφτηκε γρήγορα -σε μόλις τρεις εβδομάδες- το 1924, κατόπιν παραγγελίας του Πολ Ουάιτμαν, διακεκριμένου μαέστρου τζαζ μπάντας, που του ζήτησε ένα τζαζ κοντσέρτο. Ο Γκέρσουιν  του παρέδωσε  μια μουσική σύνθεση με σχετική δομική και μελωδική ελευθερία – μια ραψωδία. Το εν λόγω έργο το εμπνεύστηκε μέσα σ` ένα τραίνο στη διαδρομή Νέα Υόρκη – Βοστώνη. “Μέσα από τους θορύβους ενός τραίνου πάντα ακούω μουσική”, όπως έχει πει στο βιογράφο του.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1924 δόθηκε στη Νέα Υόρκη, η πρώτη εκτέλεση του έργου δόθηκε από την μπάντα του Πολ Ουάιτμαν, σημειώνοντας   μεγάλη επιτυχία. Αργότερα, ο συνεργάτης του Γκέρσουιν, Φερντ Γκροφέ , το μετέγραψε για συμφωνική ορχήστρα, στη σημερινή του μορφή.

Το “Rhapsody in Blue”  συνδυάζει τρία βασικά στοιχεία της βορειοαμερικάνικης μουσικής: τη βασισμένη στο πιάνο λαϊκή παράδοση, τη μουσική για το θέατρο ποικιλιών  και ό,τι περιλαμβάνεται στην ατμόσφαιρα της αφροαμερικάνικης μουσικής.

IFrame

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά της Covid που μπορεί να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Στην απόσυρση του εμβολίου Vaxzevria κατά της Covid-19 ανακοίνωσε ότι προχωράει η εταιρεία AstraZeneca μήνες μετά την παραδοχή της σε δικαστικά έγγραφα ότι το σκεύασμα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συνάντησή Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου: «Θα θέσω στον Ερντογάν το θέμα της Μονής της Χώρας»

Νέο προσκλητήριο προς τους πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν μαζικά στις Ευρωεκλογές εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Eurovision | Στον πρώτο ημιτελικό τις εντυπώσεις έκλεψε η Φουρέιρα με το Fuego, που άνοιξε το πρόγραμμα

Ο διαγωνισμός της Eurovision 2024 ξεκίνησε χθες το βράδυ στο Μάλμε και η έναρξη πραγματοποιήθηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Η Ελένη Φουρέιρα άνοιξε τον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού τραγουδώντας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >