AD

Ο Πληγωμένος Άγγελος | Ο συμβολισμός του ‘εθνικού πίνακα’ της Φιλανδίας του Sinberg

Ο Πληγωμένος Άγγελος δεν μπορεί παρά να μελαγχολήσει τους θεατές του και ταυτόχρονα όμως να δώσει ελπίδα.Μπορεί να συμβολίζει τα βάσανα και τα προβλήματα που βρίσκουν όμως την κατάλληλη θεραπεία.

 

Δυο  σκυθρωπά αγόρια που κουβαλούν έναν άγγελο σε ένα φορείο με δεμένο μέτωπο και ένα ματωμένο φτερό σε έναν πίνακα. Μια εικόνα που δεν μπορεί παρά να προβληματίσει όποιον την κοιτάξει. Όσο για το ευθύ βλέμμα του αγοριού στα δεξιά αγγίζει βαθιά την ψυχή των θεατών. Δίνει την εντύπωση ότι είναι εκεί μπροστά σου και σε κοιτάζει.

Αυτά και μόνο τα στοιχεία είναι αρκετά για να  θεωρείται ο “Πληγωμένος άγγελος” ένα από τα ωραιότερα έργα τέχνης από το 1903- τη χρονιά που δημιουργήθηκε από τον Φινλανδό συμβολιστή ζωγράφο Hugo Simberg.

Οι πίνακες του Simberg δίνουν έμφαση κυρίως σε μακάβρια και υπερφυσικά θέματα.

 Μετά από σπουδές στη Σχολή Σχεδίου των Φιλιών της Τέχνης του Viipuri, στη Σχολή Σχεδίου της Φινλανδικής Εταιρείας Τέχνης ενώ τη διετία 1896-1897 πήγε στο Λονδίνο, στο Παρίσι και την Ιταλία όπου παρουσίασε διάφορα έργα στις φθινοπωρινές εκθέσεις των Φινλανδών Καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους: Φθινόπωρο, Frost, Ο διάβολος παίζει και Θεία Αλεξάνδρα, τα οποία έγιναν δεκτά. H μεγάλη αποδοχή και θετική κριτική συντέλεσαν στο να γίνει μέλος της Φινλανδικής Εταιρείας Τέχνης και στο να διοριστεί για να διδάξει στη Σχολή Σχεδίων των Φίλων της Τέχνης του Viipuri.

Λίγα χρόνια αργότερα του ανατέθηκε να διακοσμήσει το εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στο Τάμπερε, ενώ στις αρχές του 1907 έκανε μια σύντομη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδίασε επίσης το UPM-Κύμμεν λογότυπο, το Griffon

Δύο αγόρια κουβαλούν ένα φορείο, με έναν άγγελο ντυμένο στα λευκά. Ο άγγελος είναι εμφανώς άρρωστος – τα μάτια του είναι δεμένα, το φτερό είναι ματωμένο και μετά βίας κρατιέται από το φορείο. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του Simberg και ψηφίστηκε ως ο “εθνικός πίνακας” της Φινλανδίας. Η πομπή περνά μέσα από ένα αναγνωρίσιμο τοπίο, αυτό της Eldintarha του Ελσίνκι, με φόντο τον κόλπο Toolonlahti. Το μονοπάτι κατά μήκος του κόλπου Toolonlahti παραμένει εκεί μέχρι σήμερα. Την εποχή του Hugo Simberg, το πάρκο ήταν ένα μέρος δημοφιλές μεταξύ των εργατικών τάξεων για διάφορες δραστηριότητες. Εκείνη την εποχή, πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα βρίσκονταν στο πάρκο Eläintarha. Ο Πληγωμένος Άγγελος μεταφέρεται απο δυο  υγιή αγόρια προς το Παρθεναγωγείο Τυφλών και το Σπίτι των Ανάπηρων. Πρόκειται για ένα πληγωμένο κορίτσι το οποίο κρατάει ένα χιονοστιβάδες, που συμβολίζουν τη θεραπεία και την αναγέννηση.

Ο Hugo Simberg όταν ζωγράφισε τον πληγωμένο άγγελο το 1903, είχε αναρρώσει από μια σοβαρή νευρική ασθένεια, για την οποία νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Deaconess στο Ελσίνκι. Για τον Simberg η τέχνη δεν ήταν απλώς η αναπαραγωγή της εξωτερικής πραγματικότητας, ακόμα κι αν η τοποθεσία της σκηνής μπορεί να εντοπιστεί σε ένα κομμάτι γρασίδι στους κήπους του ζωολογικού κήπου κοντά στο νοσοκομείο.

 Θέτοντας αμέσως πολλά ερωτήματα, ο καλλιτέχνης αφήνει την ερμηνεία του έργο στον θεατή. Λίγο μετά την ολοκλήρωση του αρχικού πίνακα, ο Simberg άρχισε να εργάζεται σε μια έκδοση μεγαλύτερης κλίμακας για το εσωτερικό του καθεδρικού ναού του Τάμπερε. Αυτή τη στιγμή στεγάζεται στο Μουσείο Atheneum της χώρας. Αυτή η ασάφεια του πίνακα είναι που συνεχίζει να προσελκύει πλήθη πιστών επισκεπτών.

Έχοντας αναρρώσει πρόσφατα από μια σοβαρή ασθένεια, πολλοί υποστηρίζουν ότι το έργο είναι μια αλληγορική αναπαραγωγή της προσωπικής εμπειρίας του Simberg. Για άλλους, το τοπίο που απλώνεται πίσω από τις φιγούρες θεωρείται σύμβολο του φυσικού κόσμου που απειλείται με εξαφάνιση, για κάποιους αποτελεί εθνική αλληγορία ή σύμβολο της ανεξαρτησίας της Φινλανδίας. Είναι αλήθεια ότι από την άποψη της φινλανδικής εθνικής ταυτότητας, η άγρια ​​έκταση του φυσικού κόσμου είναι ένα σημαντικό στοιχείο  για να βοηθήσει τους ασθενείς να αναρρώσουν. Μεταφερόμενος στην άγρια ​​φινλανδική ερημιά, ο πληγωμένος άγγελος του Simberg είναι ένα κομμάτι γνωστό στους περισσότερους Φινλανδούς από την παιδική ηλικία μέσω της πανταχού παρουσίας του σε αφίσες, αναπαραγωγές και μοτίβα σταυροβελονιάς. Μια ατελείωτη πηγή γοητείας τόσο για τους διανοούμενους όσο και για τους λάτρεις της τέχνης, o Πληγωμένος άγγελος έχει την εμβληματική δύναμη της ασάφειας και της απλότητας που εξασφαλίζει επανειλημμένες προσπάθειες να σπάσει ο εσωτερικός του κώδικας.

Αξίζει να αναφερθούμε στο αγόρι που κοιτάζει με σοβαρότητα προς το έδαφος, ενώ περπατά προσεκτικά  για να αποφύγει οποιοδήποτε εμπόδιο. Λες κι  έχει χαθεί στις σκέψεις του, προσπαθώντας να βρει πώς να βοηθήσει αυτόν τον μικρό άγγελο.

Ο Πληγωμένος Άγγελός  δεν μπορεί παρά να μελαγχολήσει τους θεατές του και ταυτόχρονα όμως να δώσει ελπίδα.Μπορεί να συμβολίζει τα βάσανα και τα προβλήματα που βρίσκουν όμως την κατάλληλη θεραπεία.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δίκη για το Μάτι | Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Αθηνών για την απόφαση για τους αθωωθέντες, τα ελαφρυντικά & τις ποινές

Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή, γιατί νομικά δεν μπορούσε να ασκηθεί

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >