AD

Steven Hawking | Χωρίς την ατέλεια, ούτε εσύ, ούτε εγώ θα υπήρχαμε

H ιδιοφυία που νίκησε τον χρόνο & κατέκτησε το σύμπαν, γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942.

 

Ένα λαμπρό μυαλό που έφερε τόσες πολλές νέες ιδέες στην επιστημονική κοινότητα. Η ιδιοφυία που νίκησε το χρόνο και κατέκτησε το σύμπαν.

“Χωρίς την ατέλεια, ούτε εσύ, ούτε εγώ θα υπήρχαμε.”  έλεγε ο Stephen Hawking. Ο άνθρωπος που στα δικά μου μάτια – τουλάχιστον- δεν είχε καμία ατέλεια γιατί υπερίσχυαν η δύναμη του μυαλού και της ψυχής του.

Όσες φορές τύχαινε να διαβάσω για εκείνον, έπαιρνα μαθήματα ζωής, “συνερχόμουν” από τους μικρούς, καθημερινούς προβληματισμούς που μας εγκλωβίζουν και δεν μας αφήνουν να “πετάξουμε ψηλά”… Όπως εκείνος ήξερε, όπως εκείνος μας συμβούλευε λέγοντας: “Να θυμάσαι να κοιτάζεις ψηλά στ`αστέρια και όχι κάτω, στα πόδια σου…”

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην Diane Sawyer στο ABC News το 2010, ο αείμνηστος φυσικός αποκάλυψε τρεις πολύ σημαντικές συμβουλές που φρόντιζε πάντα να μεταδίδει στα παιδιά του. Είναι ενδιαφέρον ότι καμία από τις τρεις προτάσεις δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη, το σύμπαν ή τον τρόπο αποκωδικοποίησης της εσωτερικής λειτουργίας μιας μαύρης τρύπας.

Αντίθετα, η καθοδήγησή του επικεντρώθηκε περισσότερο στα βασικά στοιχεία της ζωής: νοοτροπία, σκοπό, ακόμη και αγάπη.

1.Η αισιοδοξία είναι ο μόνος τρόπος
«Να θυμάσαι να κοιτάς ψηλά στα αστέρια και όχι κάτω στα πόδια σου».

2. Βρείτε δουλειά με την οποία είστε παθιασμένοι και αφοσιωθείτε σε αυτήν
«Μην εγκαταλείπετε ποτέ τη δουλειά. Η δουλειά σου δίνει νόημα και σκοπό και η ζωή είναι άδεια χωρίς αυτήν».

3. Η αληθινή αγάπη δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται
«Αν είστε αρκετά τυχεροί να βρείτε την αγάπη, να θυμάστε ότι είναι σπάνιο και μην την πετάτε».

Λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή, ανέπτυξε τη θεωρία του σχετικά με το τι συνέβη ή καλύτερα σχετικά με το τι μπορεί να υπήρχε πριν τη Μεγάλη Έκρηξη, συμβάν από το οποίο, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, προέκυψε το Σύμπαν.

Σε συνέντευξη του στο National Geographic και στην εκπομπή “Star Talk” ο Hawking υποστήριξε πως πριν το Big Bang φαινομενικά δεν υπήρχε απολύτως τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα ο χωροχρόνος υπήρχε. Χωροχρόνος είναι ο συνδυασμός του ευκλείδειου χώρου τριών διαστάσεων με τον χρόνο ως μία επιπρόσθετη διάσταση, οπότε προκύπτει ένα πολύπτυχο μόρφωμα τεσσάρων διαστάσεων. Η τέταρτη διάσταση, αυτή του χρόνου, είναι διαφορετική από τις άλλες τρεις που αφορούν μήκος στον ευκλείδειο χώρο.

Ο Βρετανός αστροφυσικός και κοσμολόγος υποστηρίζει ότι ο χωροχρόνος βρισκόταν καμπυλωμένος σε μια έξτρα διάσταση αλλά η συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρισκόταν τόσο ο χωροχρόνος όσο και γενικότερα το όλο περιβάλλον, το οποίο υπήρχε πριν τη δημιουργία του Σύμπαντος,είναι φαινόμενα που δεν μπορεί να κατανοήσει ο άνθρωπος.

Η θεωρία αυτή έχει λάβει την ονομασία “πρόταση χωρίς σύνορα”, ενώ κεντρική της ιδέα είναι ότι αν προσπαθήσουμε να πάμε πίσω στον χρόνο για να δούμε τι συνέβη, θα διαπιστώσουμε ότι ναι μεν ο χρόνος συρρικνώνεται συνεχώς καθώς το Σύμπαν μικραίνει συνέχεια πλησιάζοντας στο σημείο μηδέ, αλλά ο χρόνος συρρικνώνεται απεριόριστα και δεν φτάνει ποτέ σε ένα ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης. Άρα, πιθανώς ο χρόνος προϋπήρχε, με κάποιο τρόπο, της Μεγάλης Έκρηξης και του Σύμπαντος.

Πριν από 20 χρόνια, στις 7 Σεπτεμβρίου 1998, η κορυφαία αυτή προσωπικότητα, ήρθε στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στον υπαίθριο χώρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του νησιού. Η κοσμοσυρροή στο αμφιθέατρο, δεν περιγράφεται, καθώς άνθρωποι όλων των ηλικιών και τάξεων από νωρίς βρέθηκαν εκεί για να δουν από κοντά τον επιστήμονα που όχι μόνο εξέπληττε με τις θεωρίες του, αλλά και συγκλόνιζε με τη δύναμη και το πάθος για ζωή.

Ήταν το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης που τον είχε προσκαλέσει στο νησί, για να πραγματοποιήσει ομιλία και να λάβει μέρος στην 21η “τριγωνική συναντηση” Αστροφυσικής στο Κολυμπάρι Χανίων. Η συνάντηση είχε θεμα της “Μαύρες Τρύπες”, ένα θέμα με το οποίο ο Steven Hawking πρώτος καταπιάστηκε.

Η τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Χριστίνα Σπυράκη, καλωσορίζοντας τον στην Κρήτη, μίλησε για “μεγάλη στιγμή της παρουσίας του” και του απένειμε το μετάλλιο του ιδρύματος.

Αν και δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω λόγια του Hawking, επέλεξα κάποια που με άγγιξαν περισσότερο και σας τα παραθέτω…

Πρώτον, να θυμάσαι να κοιτάζεις ψηλά στα αστέρια και όχι κάτω, στα πόδια σου. Δεύτερον, ποτέ μην σταματάς να εργάζεσαι. Η εργασία σου δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή σου, χωρίς αυτή η ζωή σου είναι άδεια. Τρίτον, αν είσαι αρκετά τυχερός και βρεις την αγάπη, θυμήσου ότι είναι εκεί και μην την πετάξεις μακριά.

Την επόμενη φορά που κάποιος σας παραπονεθεί ότι κάνατε ένα λάθος, πείτε του ότι ίσως αυτό είναι καλό. Διότι χωρίς τις ατέλειες, ούτε εσείς, ούτε εγώ, δεν θα υπήρχαμε.

Η συμβουλή μου σε άλλους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα θα ήταν η εξής: συγκεντρωθείτε σε πράγματα που η δυσκολία σας δεν σας αποτρέπει από το να τα κάνετε καλά, και μην μετανιώνετε για τα πράγματα που αυτή η δυσκολία σας επηρεάζει. Μην είστε άτομο με ειδικές ανάγκες στο πνεύμα, όπως είστε σωματικά.

Ο στόχος μου είναι απλός. Είναι η πλήρης κατανόηση του Σύμπαντος, γιατί είναι έτσι όπως είναι και γιατί υπάρχει.

Ευφυΐα είναι η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή.

Οι άνθρωποι δεν θα βρίσκουν χρόνο για σένα αν συνεχώς είσαι θυμωμένος ή παραπονιέσαι.

Αν μας επισκέπτονταν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο με τότε που ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, που δεν ήταν καλή εξέλιξη για τους ιθαγενείς. Πρέπει απλά να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας για να δούμε πώς μια ευφυής μορφή ζωής μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που δεν θα θέλαμε να γνωρίσουμε.

Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια, αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης.

Οι άνθρωποι δεν θα βρίσκουν χρόνο για σένα αν συνεχώς είσαι θυμωμένος ή παραπονιέσαι.

Είμαστε, απλώς, ένα εξελιγμένο είδος μαϊμούδων σε έναν ασήμαντο πλανήτη ενός πολύ μέτριου αστέρα. Αλλά μπορούμε να αντιληφθούμε το Σύμπαν Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα σημαντικούς.

«Οι μαύρες τρύπες δεν είναι τόσο μαύρες όσο είναι βαμμένες. Δεν είναι οι αιώνιες φυλακές που πίστευαν κάποτε. Τα πράγματα μπορούν να βγουν από μια μαύρη τρύπα, τόσο προς τα έξω, όσο και πιθανώς, σε ένα άλλο σύμπαν. Έτσι, αν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε μια μαύρη τρύπα, μην τα παρατάτε. Υπάρχει διέξοδος.”

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >