AD

Coco Chanel | Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λεφτά και υπάρχουν άνθρωποι που είναι πλούσιοι

‘H περιποίηση της ομορφιάς πρέπει ν`αρχίζει από την καρδιά και την ψυχή, αλλιώς τα καλλυντικά δεν χρησιμεύουν σε τίποτε.’ H γυναίκα που έλεγε ` δεν κάνω μόδα, είμαι μόδα, έφυγε από τη ζωή 53 χρόνια πριν, στις 10 Ιανουαρίου του 1971.

 

“Μια γυναίκα πρέπει να είναι κομψή, υπέροχη και να γνωρίζει δύο πράγματα:ποιά είναι και τί θέλει.” Coco Chanel

H Gabrielle Coco Chanel ήταν μια από τις πιο διαμορφωμένες couturier του 20ου αιώνα. Καθιερωμένη αρχικά ως milliner (καπελού), η Γαλλίδα σχεδιάστρια έγινε σύντομα συνώνυμη με ένα νέο στυλ ντυσίματος που καταργούσε τους κορσέδες και τις στρώσεις από διακοσμητικά στοιχεία και τούλια. Λάνσαρε μια νέα μόδα όπου τα ρούχα αγκαλιάζουν τη γυναικεία σιλουέτα η οποία διαμορφώνεται γύρω από ένα πιο ανδρόγυνο ιδανικό. 

IFrame

Η Chanel, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών το 1971, δεν έκανε τίποτα κατά το ήμισυ. Αν και τα ρούχα της έχουν γίνει πλέον συνώνυμα με μια μονόχρωμη παλέτα, η ζωή της αντιθέτως θα λέγαμε ότι ήταν “πολύχρωμη”, γεμάτη με μια διαρκώς μεταβαλλόμενη ιστορία. Ενώ δεν παντρεύτηκε ποτέ, η ερωτική ζωή της Chanel ήταν δραματική, κάνοντας τις προσωπικές της υποθέσεις τόσο θέμα συζήτησης όσο και οι συλλογές της. Σήμερα, η κληρονομιά της Chanel ζει στο ομώνυμο σπίτι της, τώρα υπό τη σχεδιαστική διεύθυνση της Virginie Viard,  μετά από 36 χρόνια που είχε αυτή τη θέση ο Karl Lagerfeld οποίος έφυγε από τη ζωή το 2019. Τα μοτίβα που συνέθεσαν τη δουλειά της και την προσωπική της γκαρνταρόμπα – τουίντ κοστούμια , καμέλιες, πέρλες και κοσμήματα, μια χρωματική παλέτα βασισμένη σε αντίθεση μαύρου και λευκού και φυσικά, τα αλληλένδετα διακριτικά CC – παραμένουν εξίσου επίκαιρα και αποτελούν απόδειξη στο ακλόνητο γούστο της Chanel και το προνοητικό όραμα της. 

Image may contain: Human, Person, Sitting, and Étienne Balsan

 “Οι γυναίκες κάνουν τα ρούχα, όχι τα ρούχα τις γυναίκες.” Coco Chanel

Για τη σπουδαία εκείνη γυναίκα – που δικαίως έχει αναδειχθεί ως ένα από τα “ιερά τέρατα” του 20ου αιώνα-  έχουν γραφτεί τόνοι μελάνης.

IFrame

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως η ζωή της θυμίζει το παραμύθι της Σταχτοπούτας, με τη διαφορά ότι η φτωχή αυτή αγροτοπούλα- η οποία έμαθε την τέχνη της μοδίστρας σε ένα μοναστήρι – στάθηκε η ίδια ο ωραίος πρίγκιπας του εαυτού της.

“Ψάξε για τη γυναίκα μέσα στο φόρεμα. Αν δεν υπάρχει γυναίκα, δεν υπάρχει φόρεμα.” Coco Chanel

H ιστορία της Coco Chanel

Η Gabriel Chanel – γνωστή ως Coco Chanel- γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου του 1883. To περίφημο ψευδώνυμο “Coco” προέκυψε  το 1905. Σε μια παράστασή της, στη μουσική σκηνή La Rotande μιας επαρχιακής πόλης, τραγούδησε το “Qui qu’a vu Coco, dans le Trocadero”. Και από τότε είναι η “Coco”…

1914

Ένα πρώιμο πορτρέτο της Chanel έδειχνε τη μελλοντική σχεδιάστρια ως νεαρή γυναίκα να φορά ένα ροδακινί φόρεμα με λαιμόκοψη και τα μακριά μαλλιά της πλεγμένα στο κεφάλι.

Μεγαλώνει σε ένα γαλλικό ορφανοτροφείο αντιμετωπίζοντας αρκετά  δύσκολα παιδικά χρόνια. Η λέξη “μοναξιά” είναι αντιπροσωπευτική για εκείνη την περίοδο της ζωής της… Στο βιβλίο “Η αύρα της Chanel” του Paul Morand, όπου εμπεριέχει τα απομνημονέυματά της, η Coco διηγείται…

IFrame

“Στα έξι μου χρόνια είμαι κιόλας μόνη. Η μητέρα μου μόλις είχε πεθάνει. Ο πατέρας μου με αποθέτει, σαν φορτίο, στις θείες μου, και ξαναφεύγει αμέσως για μιαν Αμερική από όπου δεν θα επιστρέψει ποτέ. Ορφανή…από τότε, η λέξη αυτή πάντοτε με κάνει να παγώνω από τρόμο – ακόμη και τώρα αν δω να περνάει οικοτροφείο μικρών κοριτσιών κι ακούσω τη φράση “είναι ορφανές” μου είναι αδύνατον να μη δακρύσω. Μισός αιώνας έχει περάσει, αλλά τριγυρισμένη από την πολυτέλεια και την ευδαιμονία των τελευταίων τυχερών ενός δυστυχισμένου κόσμου, εγώ παραμένω μόνη, ακόμη μόνη. Πιο μόνη από ποτέ. (…) Η μοναξιά σκλήρυνε το χαρακτήρα μου, που είναι κακός, σφυρηλάτησε την ψυχή μου, που είναι περήφανη, και το κορμί μου, που είναι γερό.”

“Με ένα μαύρο πουλόβερ και δέκα σειρές μαργαριτάρια, η Σανέλ ξεσήκωσε τη μόδα.” είπε κάποτε ο Christian Dior για την Κοκό. Και είναι αλήθεια. Ακόμα και σήμερα “ορίζει” τί έχει στυλ, prestige, τί είναι chic, τί πρόκειται να φορεθεί.

“Αν ντυθείτε άκομψα θα θυμούνται το ρούχο. Αν ντυθείτε άψογα, θα θυμούνται εσάς.” Coco Chanel

IFrame

Το 1909 ανοίγει το πρώτο της κατάστημα με γυναικεία καπέλα στο Παρίσι. Βαθμιαία, αποκτά δική της πελατεία και το 1913 ανοίγει μια μπουτίκ στην Ντοβίλ -ένα παραθαλάσσιο θέρετρο πολυτελείας στη Νορμανδία. Σύντομα, όμως, μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο Παρίσι. Η Chanel εισάγει στο γυναικείο ντύσιμο ένα νέο λεξιλόγιο. Ριχτές ζακέτες, πλεχτά υφάσματα, βραδινά φορέματα χωρίς μανίκια, τα blazer, τα γυναικεία παντελόνια,τα παντελόνια καμπάνα, τα strapless φορέματα, οι πλισέ φούστες, τα jersey ταγιέρ, τα πουλόβερ με γυριστό λαιμό, το περίφημο “μικρό μαύρο φόρεμα”, τα ντραπέ τουρμπάνια,τα μικρά καπέλα, οι καμπαρντίνες, οι γόβες χωρίς φτέρνα (δίχρωμες- μπεζ με μαύρη μύτη), η ζώνη και η καπιτονέ τσάντα με αλυσίδα, τα κοσμήματα με τη φόρμα της καμέλιας (το αγαπημένο της λουλούδι), οι γυναικείες πιτζάμες, το unisex στυλ, το gypsy loοk… Και όλα αυτά γίνονται ενθουσιωδώς δεκτά…

 Έχοντας επίγνωση του ειδικού βάρου του ονόματός της, το 1922 λανσάρει ένα εκπληκτικό άρωμα, το οποίο βαφτίζει απλώς Chanel No5, που σήμερα συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Επίσης, είναι η  πρώτη σχεδιάστρια στην ιστορία της μόδας που σχεδιάζει συσκευασίες προιόντων μακιγιάζ.

 ” Μια άσχημα αρωματισμένη γυναίκα δεν έχει μέλλον.” Coco Chanel (έκφραση του ποιητή Paul Valery  που αγαπούσε να αναφέρει)

IFrame

“Οι πρώτες της πελάτισσες ήταν δούκισσες και πριγκίπισσες, κι εκείνη τις έντυνε σαν να ήταν γραμματείς και στενογράφοι” λέει η θρυλική εκδρότρια της Vogue, Diana Vreeland.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του γαλλικού οίκου, Karl Lagerfeld, λέει για τη Σανέλ:

“Μπορεί να τη χαρακτήριζαν Belle Epoque, όμως εκείνη η περίοδος ήταν φρικτή. Για ένα κορίτσι φάνταζε ακόμα πιο δύσκολο να πετύχει. Παρ’όλα αυτά, εκείνη δεν άφησε τους άλλους να την ποδοπατήσουν κι αυτό τη βοήθησε να γίνει θρύλος. Η εικόνα της και η ψυχή της είναι εδώ, εξακολουθούν να υπάρχουν.”

Στην πραγματικότητα, οι φυσικοί αποδέκτες του μηνύματος της Coco Chanel ήταν οι γραμματείς και οι στενογράφοι, τα εκατομμύρια ανώνυμα “εργαζόμενα κορίτσια” – τα οποία στη δεκαετία του ‘20 μπαίνουν μαζικά στην παραγωγή. Κι ας μην είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα πανάκριβα ρούχα της. Με τη δική της παρότρυση, κόβουν τα μαλλιά τους, πετάνε τους κορσέδες, καθιερώνουν το μαύρισμα και αποδεικνύουν ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι κομψή και άνετη ταυτόχρονα.

Κι ενώ η Chanel μεγαλουργεί στη Γαλλία… στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συντελείται μια επανάσταση στην καθημερινή ζωή. Ο πατριάρχης της αυτοκινητοβιομηχανίας, Henry Ford, δημιουργεί το περιβόητο μοντέλο Τ. Πρόκειται για ένα απλό, λειτουργικό αυτοκίνητο, απαλλαγμένο από καθετί περιττό, που απευθύνεται στο μέσο Αμερικανό εργάτη. Το μοντέλο Τ, ήταν πάντα μαύρο, σύμφωνα με την παροιμιώδη έκφραση του Ford.

 “Δεν καταλαβαίνω πώς μια γυναίκα φεύγει από το σπίτι της απεριποίητη. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα συναντήσεις το πεπρωμένο σου και τότε θα πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο όμορφη γίνεται.” Coco Chanel

“Ο πελάτης μπορεί να αγοράσει ένα αυτοκίνητο σε ό,τι χρώμα θέλει, αρκεί να είναι μαύρο”. Το 1926, όταν η Σανέλ λανσάρει το “μικρό μαύρο φόρεμα” και η Vogue γράφει:”Να ένα Ford με την υπογραφή Chanel ”. Πρόκειται για μια παρομοίωση όχι μόνο  άκρως κολακευτική αλλά και εύστοχη. Άλλωστε η Chanel και ο Ford εκφράζουν, καθένας στον τομέα του, το πνεύμα της νέας εποχής. Η πανέξυπνη και διορατική Chanel στήνει μια αυτοκρατορία , η οποία στην ακμή της απασχολεί 3.500 εργαζομένους. Παράλληλα, έχει στενούς δεσμούς με την  αφρόκρεμα της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας της δεκαετίας του ‘20. Είναι στενή “φίλη” του Ρώσου συνθέτη Igor Stravinsky, τον οποίο φιλοξενεί όταν εκείνος ζούσε εξόριστος στη Γαλλία. Χρηματοδοτεί το ανέβασμα της “Ιεροτελεστίας της άνοιξης” με τα θρυλικά μπαλέτα Diaghilev,και σχεδιάζει τα κοστούμια για το ανέβασμα της “Αντιγόνης” του Jean Cocteau- ενώ τα σκηνικά τα επιμελείται ο Pablo Picasso.

Οι άνδρες που αγάπησαν την Coco Chanel

 “Το ωραιότερο δώρο που μου χάρισε ο Θεός, ήταν να μη μου επιτρέψει να αγαπήσω όποιον δεν με αγαπά.” Coco Chanel

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερωτική της ζωή υπήρξε θυελλώδης. Μπορεί να μην παντρεύτηκε ποτέ η Chanel, αλλά αγαπήθηκε από σημαντικούς άντρες της εποχής – που ανήκαν σε κάποια ανώτερη κοινωνικά τάξη. Μέσα από την καταγραφή του Paul Morand, η Coco μιλά για τους άνδρες της ζωής της – εραστές και συνεργάτες-. Χαρακτηριστικό στοιχείο στις σχέσεις της είναι ο δυναμισμός της και πως δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Για τον Boy Capel -μέλος της αγγλικής υψηλής κοινωνίας – περιγράφει : ” Ήταν ένα από τα λιοντάρια του Λονδίνου. Για μένα υπήρξε ο πατέρας μου, ο αδερφός μου, όλη μου η οικογένεια.” Για εκείνη είναι ο μοναδικός άντρας που αγάπησε και που ποτέ δεν ξέχασε και θεωρούσε τον εαυτό της τυχερό που τον γνώρισε.  Ένιωθε απίστευτο θαυμασμό για τη δυναμική του προσωπικότητα και για το ότι ξεχώριζε από τους άλλους νεαρούς της ηλικίας του.

Για το Δούκα του Westminster λέει η Coco:“Μείναμε φίλοι. Τον αγάπησα, ή πίστευα πως τον αγαπούσα, που είναι το ίδιο. Ο Westminster είναι η προσωποποίηση της αβροφροσύνης και της ευγένειας. Ανήκει στα τελευταία δείγματα μιας γενιάς καλοαναθρεμμένων ανθρώπων… Είναι η ενσάρκωση της απλότητας, ο πιο συνεσταλμένος άντρας που έχω δει ποτέ… Του άρεσα επειδή ήμουν Γαλλίδα. Οι Αγγλίδες είναι κτητικές και κρύες. Οι άντρες κουράζονται και πλήττουν μαζί τους.”  Ήταν 44 ετών ο Δούκας, όταν γνωρίστηκαν. Δεν είχε μόνο τον τίτλο του πλουσιότερου άντρα της Βρετανίας, αλλά και του καρδιοκατακτητή. Η Coco τον ερωτεύτηκε βαθιά και έζησε μαζί του για δέκα ολόκληρα χρόνια.

 “Κρίνω τους ανθρώπους από τον τρόπο που ξοδεύουν τα λεφτά τους. Θα’λεγα στις γυναίκες : Mην παντρευτείτε ποτέ άντρα που χρησιμοποιεί πορτοφόλι.” Coco Chanel

Για τον  Picasso παραδέχεται πως της άρεσε ως άντρας αλλά στην πραγματικότητα αυτό που την γοήτευε ήταν η ζωγραφική του, από την οποία δεν καταλάβαινε τίποτα- όπως λέει. “Με είχε πείσει και μου άρεσε να πείθομαι. Για μένα ο Picasso είναι ο πίνακας των λογαρίθμων… Η φιλία μου γι’αυτόν διατηρείται αταλάντευτη. Νομίζω πως είναι αμοιβαίο. Δεν έχουμε αλλάξει, παρ’όλες τις ανατροπές.” Συνεργάστηκαν την περίοδο 1924-1928 όταν δούλεψε ως σχεδιάστρια κουστουμιών για τον Sergei Diaghilev (ιδρυτή και σκηνοθέτη των “Ballet Russes”).Για  τον Sergei περιγράφει η Coco “ήταν ο πιο ευχάριστος φίλος. Αγαπούσα τη βιασύνη του να ζήσει, μου άρεσαν τα πάθη του, τα κουρέλια του, που έρχονταν σε τόση αντίθεση με τη φήμη του περί πολυτελούς ζωής, τις μέρες του χωρίς να τρώει, τις νύχτες του να κάνει πρόβες, καθηλωμένος σ’ένα κάθισμα της πλατείας, ξοδεύοντας και την τελευταία του δεκάρα για να ζήσει μια ωραία παράσταση…”

Ο Paul Iribe – Γάλλος σχεδιαστής και ντεκορατέρ – ήταν για τη Chanel ο πιο περίπλοκος άντρας που γνώρισε ποτέ. Εκείνος, από τη μεριά του την  “κατηγορούσε” ότι δεν ήταν απλή. “Δεν καταλαβαίνω, γιατί χρειάζεσαι τόσα πολλά δωμάτια… Τί σημαίνουν όλα αυτά τα αντικείμενα; O τρόπος που ζεις σε καταστρέφει οικονομικά. Τί σπατάλη!” της έλεγε. Είχαν μια σχέση πάθους μεταξύ τους.

”Μου αρέσει απείρως περισσότερο να δίνω από το να παίρνω, είτε στη δουλειά είτε στον έρωτα είτε στη φιλία.” Coco Chanel

Ο έρωτας της Coco με τον διάσημο συνθέτη Igor Stravinsky – είναι γνωστός. Γνωρίζονται ενώ εκείνος ήταν ήδη παντρεμένος. Ο γάμος του, ωστόσο,  δεν τον εμποδίζει σε τίποτα να τη φλεράρει . Εκείνη, μάλιστα προσπαθεί να τον αποθαρρύνει λέγοντάς του :”Eίστε παντρεμένος, Igor . Όταν η γυναίκα σας η Catherine το μάθει…”, εκείνος της απαντά “Το ξέρει ότι σας αγαπώ. Σε ποιόν άλλο, εκτός από εκείνη, θα μπορούσα να εμπιστευτώ κάτι τόσο σοβαρό;”

Μοναδική φίλη της Coco Chanel, υπήρξε η καλλιτέχνιδα Mishia Sert. “Αυτό που αισθανόμουν ωστόσο γι’αυτήν ήταν περισσότερο αγάπη απ’ότι φιλία. Εμφανίστηκε στη ζωή μου τη στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης μου :η θλίψη του άλλου τη τραβάει, όπως ορισμένα αρώματα τις μέλισσες… Η Mishia μου έδωσε αμέτητρητους λόγους να την αγαπήσω. Είναι πλάσμα σπάνιο, που δεν θα μπορούσε να αρέσει παρά μόνο στις γυναίκες και σε κάποιους καλλιτέχνες.” Μέσα από αυτά τα λόγια φαίνεται ο θαυμασμός και η αγάπη της προς εκείνη.

”Ωραία μάτια είναι μόνο εκείνα που μας κοιτούν με τρυφερότητα.” Coco Chanel

“Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λεφτά και υπάρχουν άνθρωποι που είναι πλούσιοι.” Coco Chanel

Οι κατηγορίες για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες των Ναζί

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου η Coco κλείνει τον οίκο μόδας, αλλά παραμένει στο Παρίσι, όπου συζεί με ένα Γερμανό αξιωματικό. Μάλιστα, στην τελευταία της βιογραφία, αναφέρεται ότι και η ίδια στρατολογήθηκε στις μυστικές υπηρεσίες των Ναζί, έχοντας τον κωδικό Westiminster – από τον τίτλο ευγενείας που έφερε ο εραστής της.

Μετά τον πόλεμο κατηγορείται για συνεργασία με τους Γερμανούς και καταφεύγει στην Ελβετία. Μέχρι το τέλος της ζωής της αρνείται κάθε σχέση με το χιτλερικό καθεστώς. Δεν κατάφερε όμως ποτέ να εξηγήσει πώς ήταν δυνατόν να μένει στο φημισμένο ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι , το οποίο είχε επιτάξει η πολεμική αεροπορία των Ναζί- η Λουτβάφε- και που συχνά αποτελούσε τόπο διαμονής του στρατάρχη Γκαίρινγκ.

Το 1954 επιστρέφει στο Παρίσι, όπου διευθύνει την επιχείρησή της μέχρι που “φεύγει” πια από τη ζωή … Το 1971, μόνη, στη Λωζάνη της Ελβετίας, στα 87 της χρόνια.

“Αυτό που σας διηγούμαι δεν είναι διαθήκη. Θα χρειαστεί να πάω αλλού. Θα χρειαστεί να κάνω άλλα πράγματα. Είμαι πανέτοιμη να ξαναρχίσω. Θάνατος στο θάνατο! Ζήτω η ζωή! ‘Εχω παρ’όλα αυτά μεγάλη περιέργεια για την άλλη πλευρά. Θα πάω στον παράδεισο να ντύσω πραγματικούς αγγέλους, εφόσον με τους άλλους αγγέλους πάνω στη γη έγινε η ζωή μου κόλαση…Ένας κόσμος τελειώνει, ένας άλλος έμελλε να γεννηθεί. Ήμουν εκεί και όποια ευκαιρία παρουσιάστηκε, την άδραξα. Είχαμε την ίδια ηλικία μ’αυτόν τον καινούργιο αιώνα : σε μένα λοιπόν απευθύνθηκε για να τον εκφράσω ενδυματολογικά. Χρειαζόταν απλότητα, άνεση, καθαρότητα στις γραμμές : κι όλα αυτά του τα προσέφερα – εν αγνοία μου. Οι πραγματικές επιτυχίες έρχονται μοιραία…”

H κλασική, chic, διαχρονική μόδα της Coco Chanel

 “Mια γυναίκα οφείλει να είναι δυο πράγματα: αριστοκρατική και υπέροχη.” Coco Chanel

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες, κυρίως της νεότερης γενιάς, που θεωρούν τη λέξη Chanel, συνώνυμη του κλασικού ή του συντηρητικού στη μόδα – καθώς ανακαλεί στη μνήμη, τα αθάνατα ταγεράκια με τη λαιμόκοψη και την τρέσα. Ωστόσο, η Γαλλίδα Coco Chanel έκανε κάτι πολύ πιο σημαντικό. Μέχρι το 1900, το γυναικείο σώμα ήταν “κορνιζαρισμένο”, φετιχοποιημένο, “εγκλωβισμένο” μέσα σε κορσέδες, ένα “έκθεμα” για το ανδρικό βλέμμα. Χάρη σε εκείνη, το “άκαμπτο” κορμί, παραχωρεί τη θέση σε ένα σώμα που είναι πια “υγιές, ευφυές και προοδευτικό”. Η γυναικεία φιγούρα απαλλάσσεται από τα φτερά, τις δαντέλες και τους φιόγκους της Belle Epoque. Γίνεται τώρα πια πιο φυσική και λειτουργική. Η πειθαρχία παύει να επιβάλλεται με τις μπαλένες και το ανελέητο σφίξιμο των κορδονιών. Οι γυναίκες αρχίζουν να προσέχουν την εμφάνισή τους με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την επαφή με τη φύση. Γύρω στο 1925, αρχίζει να  ολοκληρώνεται  αυτή η αλλαγή  με την καθοριστική συμβολή τη Coco.  Και ποιά γυναίκα δεν έχει φορέσει κάτι από Chanel ή κάτι που εμπνεύστηκε η σπουδαία σχεδιάστρια και παραλλάχτηκε στο χρόνο;

“Mιλάμε για περιποίηση του σώματος, και η περιποίηση της ψυχής πού είναι; H περιποίηση της ομορφιάς πρέπει ν`αρχίζει από την καρδιά και την ψυχή, αλλιώς τα καλλυντικά δεν χρησιμεύουν σε τίποτε.”  Coco Chanel

Οι εμπνεύσεις της Coco ήταν εκρηκτικές. Σάρωσε προκαταλήψεις και στερεότυπα αιώνων. Βοήθησε τη γυναίκα να βγει στον πραγματικό κόσμο με κομψότητα, χάρη και σιγουριά. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Jean Cocteau για εκείνη“ Η Chanel ήταν κάτι σαν θαύμα, δούλεψε στον κόσμο της μόδας, με κανόνες οι οποίοι είχαν αξία μόνο για τους ζωγράφους, τους ποιητές, τους μουσικούς. Η αφρικανική τέχνη, τα σπορ, ο Picasso και η Σανέλ σάρωσαν την ομίχλη της μουσελίνας”.

Ο μύθος της γυναίκας που ήρθε για να αλλάξει ριζικά την ιστορία της μόδας, θα ζει για πάντα μέσα σε συλλογές pret-a-porter, εντυπωσιακές πασαρέλες, αρώματα, καλλυντικά, κοσμήματα,  διαφημίσεις, πρωτοσέλιδα μεγάλων περιοδικών μόδας…

“Για να είναι κάποιος αναντικατάστατος, πρέπει να είναι διαφορετικός…” είπε η Chanel. Και εκείνη είναι αναντικατάστατη, χωρίς καμία αμφιβολία.

Ακολουθούν φωτογραφίες με τις ωραιότερες εμφανίσεις της Coco Chanel που αποτελούν την επιτομή της κομψότητας.

1932

H Chanel απεικονίστηκε στο σαλόνι της στο Λονδίνο, περιτριγυρισμένη από το προσωπικό της ντυμένο στα λευκά. Δίπλα της στέκεται η Λαίδη Pamela Smith, ένα από τα πολλά κορίτσια της κοινωνίας του Λονδίνου που είχαν στραφεί στο μόντελινγκ τη δεκαετία του `30.

French fashion designer Gabrielle `Coco` Chanel at a London hotel 1932.

1932

Κατά την επίσκεψή της στην πρωτεύουσα, η Chanel φωτογραφήθηκε επίσης φορώντας ένα γούνινο μπουφάν με γιακά και σκουλαρίκια με πέρλες.

1935

1935

H Chanel φωτογραφήθηκε από τον Man Ray με τα μαργαριτάρια σήμα κατατεθέν της, να καπνίζει ένα τσιγάρο.

Coco Chanel French couturier. Paris 1936.

1936

Το 1936, η Chanel κάθισε για ένα πορτρέτο που θα γινόταν μια από τις πιο διαρκείς εικόνες του σχεδιαστή.

1937

H Chanel πόζαρε για ένα πορτρέτο του Horst ξαπλωμένος σε μια ξαπλώστρα με ένα κλασικό μαύρο φόρεμα με ένα χρυσό μενταγιόν κολιέ και ένα κάλυμμα με φιόγκο.

Coco was photographed wearing one of her designs.

1937

H Coco φωτογραφήθηκε φορώντας ένα από τα σχέδιά της: ένα παλτό μήκους τριών τετάρτων με τσιμπημένη μέση και ένα ασορτί καπέλο με λεπτομέρεια καρφίτσας.

Coco Chanel  French Couturier. France aout 1937.

1937

Ήταν φωτογραφήθηκε στο παρισινό σπίτι της, φορώντας ένα ριγέ σακάκι και A-line φούστα με ένα λαιμό μαργαριτάρια.

Coco Chanel French top designer. Paris 1937.

1937

H Chanel, 54 ετών, στεκόταν ανάμεσα στις μεταξωτές οθόνες στο παριζιάνικο διαμέρισμά της φορώντας ψηλόμεσο παντελόνι και μια συλλογή από λαιμόκοψη.

Coco Chanel French couturier. Paris 1937.

1937

Chanel φορούσε ένα Natty λευκό σακάκι κουμπωμένο πάνω από ένα μαύρο φόρεμα και στρώματα μαργαριτάρια στο Παρίσι.

1937

1937

Η Chanel φορώντας λευκό παντελόνι, μαργαριτάρια και ένα μπερέ στην παραλία στο Lido της Βενετίας. Μαζί της ο Δούκας Laurino της Ρώμης.

Coco Chanel in Paris 1944.

1944

Η σχεδιάστρια φορούσε ένα δαντελένιο λαιμόκοψη με κοσμήματα και ένα φιόγκο για τα μαλλιά για ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο που τραβήχτηκε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

 

 

1953

H Chanel φωτογραφήθηκε με τον διάσημο χορευτή μπαλέτου Serge Lifar και και τη βαρόνη de Zuylen στο Παρίσι φορώντας ταγιέρ, γούνινο παλτό, γόβες με slingback.

1957

Στο Ντάλας, η Chanel επιβιβάστηκε σε μια πτήση έχοντας ανοίξει το νέο κατάστημα Neiman Marcus — φωτογραφημένη εδώ με τον Stanley Marcus — φορώντας ένα σακάκι με τσέπη και φούστα, πέρλες μ και γυαλιά ηλίου.

Chanel at Rue Cambon.

1959

H Chanel φωτογραφήθηκε στο διαμέρισμά της στη Rue Cambon φορώντας ένα κρεμ τουίντ κοστούμι και ένα ναυτικό καπέλο με λεπτομέρειες από καρφίτσα.

1957

1957

H Coco κοίταξε καθώς ένα φουσκωτό καφέ σιφόν βραδινό φόρεμα από τη νέα της συλλογή παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας εφαρμογής, φορώντας μια φούστα και μια μπλούζα με βολάν.

Coco Chanel French couturier and a model.

1958

Τον Αύγουστο του 1958, η σχεδιάστρια φωτογραφήθηκε κατά τη διάρκεια μιας εφαρμογής φορώντας μια χαρακτηριστική εμφάνιση Chanel.

Chanel by Horst 1954.

1954

Η σχεδιάστρια φόρεσε ένα δραματικό μακιγιάζ για να καθίσει με τον Horst.

1960

H Chanel φωτογραφήθηκε με ένα από τα αγαπημένα της μοντέλα, τη Marie-Hélène Arnaud, φορώντας μια γούνα πάνω από ένα τουίντ σακάκι και κρατώντας μια χαρακτηριστική τσάντα με αλυσίδα.

French fashion designer Coco Chanel.

1969

Φωτογραφήθηκε φορώντας ένα μακρύ τουίντ παλτό με ασορτί φούστα, άσπρη μπλούζα και αξεσουάρ με την υπογραφή της.

 

1962

H Chanel φωτογραφήθηκε με δίχρωμο ταγιέρ, ασορτί καπέλο και πέρλες.

1969.

1969

Φωτογραφήθηκε φορώντας ένα δικό της φόρεμα στις σκάλες του διαμερίσματός της στη Rue Cambon στο Παρίσι.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >