AD

David Bowie | H συναρπαστική ζωή του «χαμαιλέοντα της ροκ»

Ο άνθρωπος που με το ταλέντο και τις εκκεντρικές του εμφανίσεις άλλαξε για πάντα τον χώρο που υπηρέτησε, έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου του 2016.

 

O David Bowie υπήρξε ένας από τους πιο συναρπαστικούς μουσικούς της εποχής μας, ανακαλύπτοντας ξανά τον εαυτό του συνεχώς και επηρεάζοντας αμέτρητους άλλους στην πορεία. Έφυγε δύο μέρες μετά τα 69α του γενέθλια, στις 10 Ιανουαρίου του 2016, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, μετά από μια θαρραλέα, 18μηνη μάχη με τον καρκίνο. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε πολλούς καλλιτέχνες – που με συγκίνηση μίλησαν για εκείνον- αλλά και εκατομμύρια θαυμαστές του σε όλον τον κόσμο.

Σαν να ήξερε ότι έπρεπε να αποχαιρετήσει όσους τον αγαπούσαν και θέλησε να τους ετοιμάσει ένα τελευταίο τραγούδι για να τον θυμούνται… Ένα δώρο αποχωρισμού… Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το τελευταίο του ταξίδι, λοιπόν, κυκλοφόρησε το τελευταίο του άλμπουμ Blackstar με το τραγούδι Lazarus.

“Look up here, I’m in heaven…” (Κοίτα εδώ ψηλά, είμαι στον ουρανό…) τραγουδά.

IFrame

Ο  «χαμαιλέοντας της ροκ», ο άνθρωπος που με το ταλέντο και τις εκκεντρικές του εμφανίσεις άλλαξε για πάντα τον χώρο που υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση σε ολόκληρη τη ζωή του.

 Την περίοδο της εφηβείας του αρχίζει να παίζει μουσική με φίλους αλλάζοντας συνέχεια συγκροτήματα μέχρι να βρει εκείνο το σχήμα που θα τον ικανοποιούσε. Το 1967 αποφασίζει να ακολουθήσει σόλο καριέρα παίρνοντας το όνομα του Jim Bowie – ενός θρυλικού Αμερικανού πολεμιστή που είχε δώσει το όνομά του σε ένα είδος μαχαιριού.

 Τι κι αν το πρώτο του άλμπουμ απέτυχε… ο David δεν πτοείται κι επιστρέφει δύο χρόνια αργότερα με ένα τραγούδι-σταθμό στην καριέρα του κορυφαίου καλλιτέχνη που κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει…Το Space Oddity .

Έκανε πάνω από δύο δωδεκάδες άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του “Blackstar”, το οποίο κυκλοφόρησε μόλις δύο ημέρες πριν από το θάνατό του. Έπαιζε πάνω από δώδεκα όργανα, συμπεριλαμβανομένης μιας δεξιόχειρας κιθάρας, παρόλο που ήταν αριστερόχειρας. Το concept άλμπουμ του Bowie, “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”, παρουσίασε τον κόσμο στην glam-rock περσόνα του το 1972. Τέσσερα χρόνια αργότερα, πρωταγωνίστησε στην ταινία “The Man Who Fell to Earth”. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, εγκατέλειψε τη συνήθεια ναρκωτικών και εμφανίστηκε στο «The Elephant Man» στο Μπρόντγουεϊ.

IFrame

Δύο χρόνια μετά από καρδιακή προσβολή το 2004, ο Bowie ερμήνευσε τρία τραγούδια στη σκηνή με την Alicia Keys στη Νέα Υόρκη. Θα ήταν η τελευταία του παράσταση. Τη χρονιά που ακολούθησε τον θάνατό του, ο Bowie και το “Blackstar” κέρδισαν τέσσερα βραβεία Grammy. Το 2019, το BBC ανέφερε ότι ο David Bowie Μπάουι κέρδισε τη δημοσκόπηση για τον καλύτερο διασκεδαστή του 20ου αιώνα, ξεπερνώντας τους Charlie Chaplin, Billie Holiday και Marilyn Monroe.

«Μου αρέσει η τρελή τέχνη και, τις περισσότερες φορές, η μουσική εκεί έξω», είπε κάποτε o Bowie. «Αντί να έχω ένα επιτυχημένο τραγούδι αυτές τις μέρες, μου αρέσει η ιδέα ότι είμαι εκεί μέσα αλλάζω το σχέδιο για το πώς μοιάζει η κοινωνία και ο πολιτισμός, όπως ακούγεται. Άλλαξα τα πράγματα. Ήξερα ότι θα το κάνω. Σε κάνει να αισθάνεσαι υπέροχα και πολύ ικανοποιητικά.»

Η θεατρική λάμψη, η δημιουργικότητα, η σεξουαλική ασάφεια και η απίστευτη μουσική του Bowie κράτησαν το ατελείωτο ενδιαφέρον του κοινού. Aς ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες πτυχές της ζωής του μεγάλου καλλιτέχνη που ίσως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές.

1947: Γεννήθηκε στο Brixton

Ο David Bowie γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1947 ως David Robert Hayward-Jones στο Brixton του Λονδίνου. Ο πατέρας του, Haywood Stenton Jones, ανήκε σε μια ευκατάστατη οικογένεια που ήταν συνεργάτες στην Public Benefit Boot Company.

1960-1962: Μαθαίνοντας να παίζει σαξόφωνο

O Bowie έγινε θαυμαστής της τζαζ και σε ηλικία 13 ετών άρχισε να παίζει σαξόφωνο. Παρακολούθησε το Τεχνικό Λύκειο Bromley με τον Peter Frampton, του οποίου ο πατέρας ήταν ο διευθυντής του σχολείου. Όταν ήταν 15 ετών, ένας φίλος του τον γρονθοκόπησε στο μάτι. Ο τραυματισμός άφησε μια από τις κόρες του ματιού μόνιμα διευρυμένη, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα μπλε μάτια του είχαν δύο διαφορετικά χρώματα.

1962: Το ντεμπούτο των Kon-Rads

O Bowie δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα, τους Kon-Rads, το 1962. Ήταν μέλος των Hookers Brothers, στη συνέχεια των King Bees, και αργότερα έγινε μέλος στο Lower Third.

1966: Ο Davy Jones γίνεται David Bowie

Ο Bowie υιοθέτησε το ψευδώνυμο David Bowie το 1966. Είχε προσπαθήσει να κρατήσει το όνομα Davy Jones, αλλά ήταν το ίδιο όνομα με τον τραγουδιστή των Monkees . Επέλεξε το νέο του όνομα από τον Αμερικανό πρωτοπόρο Jim Bowie, ο οποίος πιστώνεται για το μαχαίρι Bowie. Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το πρώτο του ομότιτλο άλμπουμ.

1969: Κυκλοφορία του “Space Oddity”

Το σινγκλ του Bowie “Space Oddity” κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν από την εκτόξευση του αμερικανικού Apollo 11 στο φεγγάρι. Ήταν η σημαντική επιτυχία του, φτάνοντας στην πρώτη πεντάδα στη Βρετανία.

1970: Παντρεύτηκε την Angela Barnett

Ο Bowie παντρεύτηκε το μοντέλο και ηθοποιό Angela Barnett τον Μάρτιο του 1970. Ο γάμος τους κράτησε 10 χρόνια. Ως μέρος της συμφωνίας του διαζυγίου τους, η Barnett δεν μπορούσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες του γάμου τους για αρκετά χρόνια. Το 1992 κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματα με τίτλο «Backstage Passes: Life on the Wild Side with David Bowie».

1970: Ένα ταξίδι στην Αμερική

Ο Bowie κυκλοφόρησε το «The Man Who Sold the World» στα τέλη του 1970. Έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική για να το προωθήσει την επόμενη άνοιξη.

1971: Γεννιέται o γιος του

 Γεννήθηκε ο γιος τους Duncan Zowie Haywood Jones στις 9 Μαΐου 1971. Ονομάστηκε αρχικά Zowie, αργότερα Jo και μετά  Duncan Jones. Έγινε συγγραφέας και σκηνοθέτης.

1972: Η άνοδος του  Ziggy Stardust

Ο Bowie κυκλοφόρησε το εμβληματικό άλμπουμ “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” τον Ιούνιο του 1972. Πολλοί λάτρεις της μουσικής γνώρισαν για πρώτη φορά το glam-rock Ziggy Stardust  πρόσωπο του Bowie όταν εμφανίστηκε ζωντανά στην εκπομπή “Top of The Pops” του 1972. Ο Bowie έκανε περιοδεία ως Ziggy Stardust μέχρι τα μέσα του 1973.

1972: Παραγωγή Lou Reed, Iggy, Mott the Hoople

Το 1972, ο Bowie έκανε την παραγωγή  στο άλμπουμ “Transformer”  του Lou Reed, (με το επιτυχημένο τραγούδι “Walk on the Wild Side”) καθώς και το “Raw Power ” από τους Iggy & The Stooges και το “All The Young Dudes” των Mott the Hoople. Έγραψε επίσης το ομώνυμο κομμάτι στο άλμπουμ Mott the Hoople.

1972: Βγαίνοντας σε μια συνέντευξη

Σε μια συνέντευξη σε περιοδικό το 1972, ο Bowie είπε ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Αλλά σε μια μεταγενέστερη συνέντευξη το 1983 στο «Rolling Stone», είπε ότι το έφτιαξε, αποκαλώντας τον εαυτό του “ετερόφυλο σε ντουλάπα”. Άλλες φορές αναφέρθηκε ως αμφιφυλόφιλος.

1975: “Young Americans”, συνεργασία με τον John Lennon

Το άλμπουμ “Young Americans” κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1975. Περιλάμβανε μια συνεργασία με τον John Lennon στο τραγούδι “Fame”, το οποίο έγινε το πρώτο No 1 σινγκλ του Bowie στις ΗΠΑ. Ο τραγουδιστής της R&B Luther Ο Vandross ερμήνευσε εφεδρικά φωνητικά στο άλμπουμ

1976: “The Man Who Fell to Earth”

Ο μουσικός πρωταγωνίστησε στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1976 “The Man Who Fell to Earth”. Έπαιξε έναν εξωγήινο που ταξιδεύει προς τη Γη προσπαθώντας να σώσει τον πλανήτη του.

Χριστούγεννα με τον Bing Crosby

Ο Bowie εμφανίστηκε στο χριστουγεννιάτικο τηλεοπτικό σώου του Bing Crosby που είχε μαγνητοσκοπηθεί στο Λονδίνο και προβλήθηκε μετά τονν θάνατο του Crosby. Το ζευγάρι τραγούδησε μια εκδοχή ντουέτο του “The Little Drummer Boy”.

1977-1979: Ζώντας, δουλεύοντας στο Βερολίνο

Από το 1977 έως το 1979, ο Bowie έζησε στη γερμανική πρωτεύουσα και κυκλοφόρησε αυτό που έγινε γνωστό ως η «τριλογία του Βερολίνου» με τα άλμπουμ: «Low», «Heroes, » και «Lodger». Μετά τον θάνατο του Bowie, οι θαυμαστές προσπάθησαν να μετονομάσουν την οδό όπου ζούσε σε  David-Bowie-Straβe» ή David Bowie Street.

1978: Αφήγηση του “Peter and the Wolf”

Κατά την περιοδεία του το 1978, ο Bowie αφηγήθηκε το “Peter and the Wolf” με την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας. Το άλμπουμ έχει εξαντληθεί και έχει γίνει συλλεκτικό.

1980: Ένα διαζύγιο και μια παράσταση στο Broadway

O Bowie, ο οποίος είχε μετακομίσει στην Ελβετία, και η Angela Barnet υπέβαλαν αίτηση διαζυγίου στις αρχές του 1980. Αργότερα την ίδια χρονιά, ο Bowie πρωταγωνίστησε στο “The Elephant Man” στο Broadway .

1981: Συνεργασία με τους Queen

O Bowie συνεργάστηκε με τους Queen για να κάνει το single “Under Pressure” το 1981. Έγινε το τρίτο του τραγούδι που έφτασε στο Νο. 1 στα βρετανικά charts. Ο Bowie ήθελε αρχικά να έχει τον τίτλο “People on the Streets.”

1983: Το “Let`s Dance” πουλά εκατομμύρια

 Το “Let`s Dance” που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1983, έγινε γρήγορα το πιο επιτυχημένο εμπορικά άλμπουμ του Bowie, πουλώντας περίπου 7 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ο παραγωγός του άλμπουμ είπε ότι ηχογραφήθηκε σε μόλις 17 ημέρες.

1992: Το μοντέλο Iman

O Bowie και το supermodel Iman παντρεύτηκαν το 1992. Ο γιος του Bowie Duncan Jones ήταν κουμπάρος. Ο Bowie είχε κάνει πρόταση γάμου στην Iman κάτω από το Pont Neuf στο Παρίσι.

1996: Hall of Fame

Το 1996, ο μουσικός εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame από τη Madonna. Την επόμενη χρονιά, του δόθηκε ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Το 2000, απέρριψε τη βασιλική τιμή του Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και τρία χρόνια αργότερα απέρριψε επίσης την ιδιότητα του ιππότη.

2001: Αφιέρωμα στη Νέα Υόρκη

Ο Bowie και η Iman απέκτησαν μια κόρη, την Alexandria Zahra Jones, το 2001. Αργότερα την ίδια χρονιά, έδωσε μια συγκινητική παράσταση στο The Concert for New York City at Madison Το Square Garden μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έπαιξε το τραγούδι των Simon και Garfunkel «America» και το δικό του κομμάτι, «Heroes».

2004: Μια καρδιακή προσβολή στη σκηνή

Κατά την περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ του “Reality”, ο Bowie υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στη Γερμανία. Αμέσως υποβλήθηκε σε επείγουσα αγγειοπλαστική.

2016: Θάνατος από καρκίνο

Στα 69α γενέθλιά του, ο Bowie κυκλοφόρησε το άλμπουμ του “Blackstar”. Δύο μέρες αργότερα, πέθανε από καρκίνο. «Ο David Bowie πέθανε ειρηνικά σήμερα περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του μετά από μια θαρραλέα μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο», ανέφερε μια δήλωση στην ιστοσελίδα του.

2016: Η τέφρα του ρίχτηκε στο Μπαλί

Την εποχή του θανάτου του, η περιουσία του υπολογιζόταν σε 100 εκατομμύρια δολάρια. Το σώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του ρίχτηκαν στο νησί Μπαλί του Ειρηνικού.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >