AD

Ναπολέων & Ζοζεφίνα | To περιβόητο διαζύγιο λόγω ατεκνίας και η απιστία που συνέτριψε τον αυτοκράτορα

Η επιστολή Ναπολέοντα προς την αγαπημένη του Ζοζεφίνα, αποδεικνύει τον έρωτά του για εκείνη. Ωστόσο, παίρνουν διαζύγιο που δεν κατάφερε να τους χωρίσει. Σαν σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου του 1810 

 

Αν θέλετε κι εσείς να ταξιδέψετε στα χρόνια της αγάπης και του έρωτα που διεκδικούνταν με ασύγκριτο πάθος, αξίζει να διαβάσετε την ερωτική επιστολή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην αγαπημένη του Ζοζεφίνα. Γράμμα από καρδιάς…

Τί κι αν υπάρχουν γραμματικά λάθη… κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πάθος με το οποίο έγραφε ο κυριευμένος από έρωτα, Ναπολέοντας.`Ενας άντρας στο βεληνεκές του Βοναπάρτη να παραδέχεται με τον πιο γοητευτικό και όμορφο τρόπο τα υπέροχα συναισθήματά του για εκείνη… Και η Ζοζεφίνα να νιώθει απίστευτο δέος και θαυμασμό για τον προσωπικό της θεό. Τον Στρατηγό που προκαλούσε δέος στο πέρασμά του. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η κίνηση του Ναπολέοντα όταν έφυγε από τη ζωή η σύντροφος της ζωής του. Έκοψε από τον κήπο της μερικές βιολέτες και τις έκλεισε σε ένα μενταγιόν που δεν αποχωρίστηκε μέχρι να κλείσουν τα μάτια του για πάντα.

«Τρία φιλιά, ένα στην καρδιά σου, ένα στα χείλη σου και ένα πάνω στα μάτια σου», έγραφε κυριευμένος από έρωτα Μέγας Ναπολέων στη Ζοζεφίνα, «στις εννιά το πρωί», την επομένη ενός «τρομερού καβγά».

«Από τότε που σε άφησα είμαι συνεχώς θλιμμένος. Η ευτυχία μου βρίσκεται κοντά σου. Συνεχώς σκέφτομαι και ζω ξανά και ξανά στη μνήμη μου τη φροντίδα σου, τα δάκρυά σου, την τρυφεράδα σου. Ζοζεφίνα, η γοητεία της συντροφικότητάς σου δίνει γέννηση σε μια φλεγόμενη και λαμπερή φωτιά στην καρδιά μου. Πότε, απελευθερωμένος από κάθε έγνοια, θα μπορέσω να περάσω δίπλα σου τον καιρό μου, να μπορώ να σε αγαπώ, να σκέφτομαι την ευτυχία μας και να σου την αποδεικνύω;».

Πώς όμως γνωρίστηκαν και γιατί χώρισαν στο τέλος;

Η γνωριμία τους έγινε το 1795, όταν εκεινη ήταν 33 χρονών, χήρα, με δύο παιδιά. Ο Ναπολέων 6 χρόνια μικρότερός της- κάτι που αποτελούσε τρομερό σκάνδαλο για εκείνη την εποχή. Όμως η Ζοζεφίνα  ήταν ο μεγάλος του έρωτας.

Μπορεί να ήταν  μετρίου αναστήματος, καστανή και με κλειστό στόμα για να κρύβει το  μειονέκτημα της, τα κακά δόντια της, ωστόσο μιλούσε με ιδιαίτερα ευγενική, απαλή φωνή και ήξερε να γίνεται συμπαθής.

Λίγες μέρες μετά τον γάμο τους, ο Ναπολέοντας φεύγει για την εκστρατεία στην Ιταλία. Από εκεί έστελνε συνεχώς γράμματα εκλιπαρώντας την να τον ακολουθήσει. Ωστόσο, εκείνη, περνά τον χρόνο της με διάφορους εραστές. Μόλις μαθαίνει ο Ναπολέοντας για τις απιστίες της Ιωσηφίνας, καταρρέει. Γράφει, λοιπόν, στον αδερφό του:

“Το πέπλο σκίστηκε. Είναι τόσο στενάχωρο, όταν η καρδιά κρατάει τόσο αντικρουόμενα συναισθήματα για ένα άτομο… Χρειάζεται να μείνω μόνος. Με κούρασαν τα μεγαλεία. Όλα τα συναισθήματά μου έχουν στεγνώσει. Δε με νοιάζει πια η δόξα. Στα 29, έχω εξαντλήσει τα πάντα.”

Το γράμμα δημοσιεύεται στις βρετανικές εφημερίδες και ο Ναπολέων γελοιοποιείται. Αποφάσισε να ζητήσει διαζύγιο, αλλά η Ιωσηφίνα τον μεταπείθει. Η σχέση τους όμως, τώρα πια δεν είναι όπως πριν… Ο Ναπολέοντας αρχίζει να περηφανεύεται για τις ερωμένες του, ενώ η η Ιωσηφίνα δεν προκαλεί καινούρια σκάνδαλα. Στις 10 Ιανουαρίου του 1810, οδηγούνται στο περιβόητο διαζύγιο λόγω ατεκνίας.

Μπορεί να χώρισαν, όμως ο Ναπολέοντας δεν έπαψε ποτέ να αγαπάει τη Ζοζεφίνα…


Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >