AD

Agatha Christie | Eλάχιστοι από εμάς είμαστε αυτό που δείχνουμε

46 χρόνια πριν, στις 12 Ιανουαρίου του 1976, έφυγε από τη ζωή η μεγάλη κυρία της αστυνομικής λογοτεχνίας που έλεγε ότι ‘κάθε δολοφόνος κατά πάσα πιθανότητα είναι ο παλιός φίλος κάποιου’.

 

Κάποτε η μεγάλη κυρία της αστυνομικής λογοτεχνίας, Άγκαθα Κρίστι, επισκέφθηκε ένα πολυκατάστημα στο Λονδίνο. Είχε διαπιστώσει με φρίκη ότι τα περσινά της ρούχα είχαν στενέψει και χρειαζόταν-επειγόντως- να αγοράσει ρούχα για ένα ταξίδι.

Η υποδοχή της πωλήτριας ήταν εξαιρετικά αποθαρρυντική, αφού την παρέπεμψε κατευθείαν στα extra large μεγέθη, η συγγραφέας, με ισχυρή δόση αυτοσαρκασμού, είπε: “Aχ, αυτό το απαίσιο extra large! Τί ταπείνωση να είσαι extra large! Και ακόμα μεγαλύτερη ταπείνωση να  το βλέπουν οι άλλοι αμέσως ότι είσαι extra large!”

Η αλήθεια είναι πως η Βρετανίδα Άγκαθα Κρίστι αποτέλεσε ένα εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Κι αυτό είναι κάτι που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Πρόκειται για ένα μέγεθος που ο χρόνος του φέρθηκε γλυκά, αν σκεφτεί κανείς πως τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πενήντα περίπου ξένες γλώσσες και εξακολουθούν να διαβάζονται με πάθος.

“Κάθε δολοφόνος κατά πάσα πιθανότητα είναι ο παλιός φίλος κάποιου.” Agatha Christie

“Ένα από τα πιο τυχερά πράγματα που μπορεί να συμβεί στη ζωή κάποιου, νομίζω, είναι να έχει μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία.”Agatha Christie

Η Άγκαθα υπήρξε ιδιαίτερα περίεργη, φοβερά εργατική, πολύ κοινωνική, πολυταξιδεμένη, πολυγραφότατη. Έγραψε πάνω από εξήντα αστυνομικά μυθιστορήματα, δεκαεννέα θεατκά έργα κι έξι διηγήματα με το ψευδώνυμο Μαίρη Ουέστμακοτ. Έπλασε δύο εκπληκτικούς λογοτεχνικούς χαρακτήρες. Τον Πουαρό και την αιωνίως δεσποινίδα Μάρπλ. Η τελευταία, είναι ένας έμμεσος φόρος τιμής στις “καημένες γεροντοκόρες” , στις ανώνυμες γυναίκες της επαρχίες που δεν έκαναν οικογένεια, δεν καταξιώθηκαν επαγγελματικά, δεν θάμπωσαν με το φυσικό τους κάλλος. Ο παχουλός κι εγωπαθής Βέλγος ντετέκτιβ, εκφράζει – μεταξύ άλλων – τον κοσμοπολιτισμό της Κρίστι. Εκείνη πετυχαίνει να τον επιβάλει ως εθνικό ήρωα στη Μεγάλη Βρετανία. Έναν τύπο από την Continent, όπως υποτιμητικά αποκαλούν οι συμπατριώτες της την ηπειρωτική Ευρώπη.

Το “βιτριολικό” χιούμορ με τους ολοζώντανους διαλόγους και το σαρκαστικό σχολιασμό της παρακμής του βρετανικού αποικιοκρατικού μεγαλείου είναι χαρακτηριστικό της πλοκής των ευρηματικών μυθιστορημάτων της Άγκαθα Κρίστι.

Το “’Εγκλημα στο Orient Express” είναι ένα από τα πλέον διάσημα και συναρπαστικά μυθιστορήματα μυστηρίου, που περιστρέφεται γύρω από τις προσπάθειες του Ηρακλή Πουαρό να λύσει μια υπόθεση δολοφονίας πάνω στο διάσημο τρένο.

Το Οrient Express (Ταχεία της Ανατολής) ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των 2.740 χιλιομέτρων από και μέχρι την Κωνσταντινούπολη, με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις και ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική πολυτέλεια.Το 1977 οι τακτικές υπηρεσίες του σταμάτησαν. Αυτό ήταν λογικό καθώς δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει τον ανταγωνισμό με το αεροπλάνο.

 

Ήταν το 1974 η προτελευταία φορά που το μοιραίο τρένο ταξίδεψε στο σινεμά, με το “΄Εγκλημα στο Όριεν Εξπρές” του Σίντνεϊ Λουμέτ, με τον Αλμπερτ Φίνεϊ στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό,τη Λορίν Μπακόλ στο ρόλο της Χάμπαρντ και τους Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Ινγκριντ Μπέργκμαν, Σον Κόνερι, Ζακλίν Μπισέ και Αντονι Πέρκινς. Όλοι μάζι συνθέτουν ένα υπέρλαμπρο καστ από υπόπτους… Ο Ντέιβιντ Σάτσετ υποδύεται τον διάσημο Βέλγο ντετέκτιβ, σε όλες τις τηλεοπτικές μεταφορές των έργων της Αγκάθα Κρίστι τη δεκαετία του ’70, συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου έργου. Δικαίως, λοιπόν, η ταινία λαμβάνει έξι οσκαρικές  υποψηφιότητες- μεταξύ των οποίων Α’ ανδρικού ρόλου για τον Άλμπερτ Φίνεϊ στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό. Τελικά κερδίζει το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Ίνγκριντ Μπέργκμαν.Το “Έγκλημα στο Οριέν Εχπρές” ξαναγυρίστηκε το 2017 από τον Κένεθ Μπράνα που εκτός από την σκηνοθεσία είχε και τον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό. Στην επανέκδοση της το 2017 συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός κορυφαίων ηθοποιών που ο καθένας τους έχει πρωταγωνιστήσει σε κορυφαίες ταινίες. Η Πενέλοπε Κρουζ, η Ολίβια Κόλμαν, ο Γουίλεμ Νταφόε, ο Τζόνι Ντεπ, η Μισέλ Φάιφερ και άλλοι

“Οι χαρούμενοι άνθρωποι συνήθως είναι αποτυχημένοι, επειδή έχουν τόσο καλή σχέση με τον εαυτό τους, που δεν δίνουν δεκάρα για τίποτα.” Agatha Christie

H Άγκαθα Κρίστι, μας άφησε μια πολύτομη βιβλιοθήκη με παραμύθια για μεγάλα παιδιά, το καλύτερο αγχολυτικό για τους ταραχώδεις καιρούς μας. Μετά από σαρανταέξι χρόνια έγγαμου βίου με το δεύτερο σύζυγό της – τον αρχαιολόγο Μαξ Μάλουαν- η σπουδαία συγγραφές λέει: “ ένας αρχαιολόγος είναι ο καλύτερος σύζυγος που μπορεί να βρει μια γυναίκα, αφού όσο εκείνη γερνά, τόσο περισσότερο ενδιαφέρουσα τη βρίσκει εκείνος.”

Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει πως η Άγκαθα ήταν μια συναρπαστική γυναίκα…

“Ό,τι έχει υπάρξει, συνεχίζει να πλανάται στην Αιωνιότητα.”Agatha Christie

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >