AD

Lady with an Ermine | H εκπληκτική ιστορία του αριστουργήματος του Leonardo da Vinci

Μπορεί σε σύγκριση με τη Mona Lisa, αυτός ο πίνακας να μην είναι τόσο γνωστός, ωστόσο αξίζει το ίδιο θαυμασμό ως αριστούργημα σύνθεσης, ανάλαφρης και εύρυθμης έκφρασης. Το σπουδαιότερο δε, είναι η ιστορία και ο συμβολισμός του.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της δυτικής τέχνης, η “Lady with an Ermine” (Κυρία με ερμίνα) του Leonardo da Vinci, κρύβει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία. Παρουσιάζει τη Cecilia Gallerani (περίπου 1473-1536). Μια νέα, όμορφη και ταλαντούχα γυναίκα, ιδιαίτερα στους τομείς της μουσικής και της λογοτεχνίας, η οποία μπήκε στην Αυλή του Μιλάνου και έγραψε ποίηση, δυστυχώς άγνωστη σήμερα. Ήταν το φως της ιταλικής γλώσσας. Οι σύγχρονοί της τη συνέκριναν με διάσημες γυναίκες της αρχαιότητας, την αποκαλούσαν ακόμη και νέα Σαπφώ. Όλα αυτά προσέλκυσαν τον Ludovico Sforza, τον δούκα του Μιλάνου, στην σαγηνευτική Cecilia Gallerani.

Leonardo da Vinci, Lady with an Ermine, 1489-1491, Μουσείο Czartoryski, Κρακοβία, Πολωνία.

 

Η διάσημη λευκή ερμίνα είναι στην πραγματικότητα μια αναφορά στον Λουδοβίκο, ο οποίος παρασημοφορήθηκε με το Ναπολιτάνικο Τάγμα της Ερμίνας το 1488 από τον Φερδινάνδο Α`, Βασιλιά της Νάπολης, ως εκ τούτου, αναφέρθηκε επίσης ως Λευκή Ερμίνα (Ermellino Bianco). Ο Λουδοβίκος και η Cecilia έγιναν εραστές, αλλά για να εκπληρώσει κάποιες πολιτικές ευθύνες, παντρεύτηκε τη Βεατρίκη ντ` Εστ τον Ιανουάριο του 1491. Τον Μάιο του ίδιου έτους, η Cecilia γέννησε τον γιο του, Καίσαρα. Περιορισμένος από τη σύζυγό του, ζήτησε από τη Cecilia να φύγει από την Αυλή και, πλούσια προικισμένη, την πάντρεψε με τον Lodovico Carminati de Brambilla, τον κόμη Bergamini. Πιστεύεται ότι όταν έφυγε πήρε το πορτρέτο μαζί της. Αυτό αποδεικνύεται από μια επιστολή που της απηύθυνε η Isabella d`Este, η μαρκιονίστρια της Μάντοβα, το 1498, ζητώντας να της δοθεί δανεικός.

Μετά το θάνατο της Cecilia, το πορτρέτο εξαφανίστηκε για αρκετούς αιώνες προτού ξαναεμφανιστεί στην Πολωνία το 1800. Για χρόνια, εσφαλμένα θεωρούνταν ότι μοιάζει με τη λεγόμενη «Belle Ferroniere», μια φημισμένη ερωμένη του βασιλιά Φραγκίσκου Α. Αυτό αποδεικνύεται από την επιγραφή LA BELLE FERONIERE / LEONARD D`AWINCI στην επάνω αριστερή γωνία δίπλα στο επώνυμο του καλλιτέχνη, το οποίο γράφεται με τον πολωνικό τρόπο. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την πολωνική ιστορία του 20ου αιώνα, είναι εκπληκτικό ότι ο πίνακας επιβίωσε πραγματικά. Τραβηγμένη μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κατοχής της Πολωνίας, ο εν λόγω πίνακας έζησε ως εκ θαύματος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1939, μετά τη ναζιστική εισβολή στην Πολωνία, βρέθηκε το αποτύπωμα ενός στρατιώτη των SS. Τώρα, το “Lady with an Ermine”είναι ασφαλής στο Μουσείο Czartoryski στην Κρακοβία.

Ο Γάλλος επιστήμονας Pascal Cotte πέρασε τρία χρόνια σε μια έρευνα που το 2014 αποκάλυψε ότι ο Leonardo ζωγράφισε το έργο όχι μόνο σε ένα, αλλά σε τρία σαφώς διαφοροποιημένα στάδια. Η πρώτη του εκδοχή ήταν ένα απλό πορτρέτο, χωρίς ζώο. Στη δεύτερη προσπάθεια, ο ζωγράφος συμπεριέλαβε μια μικρή γκρίζα ερμίνα. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, το ζώο μεταμορφώθηκε σε μια μεγάλη λευκή ερμίνα.

Σύνθεση και στάση

Ο Leonardo da Vinci ζωγράφισε την Κυρία με ερμίνα περίπου το 1490. Έγινε τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν από το πιο διάσημο έργο του, τη Mona Lisa.

Και τα δύο πορτρέτα δείχνουν μια γυναίκα σε προφίλ τριών τετάρτων. Ωστόσο, σε σύγκριση με τη Mona Lisa, αυτός ο πίνακας είναι σχετικά ελάχιστα γνωστός. Κατά τη γνώμη μου αξίζει το ίδιο θαυμασμό —αν όχι περισσότερο— ως αριστούργημα σύνθεσης, ανάλαφρης και εύρυθμης έκφρασης.

Το πορτρέτο είναι νατουραλιστικό σε μια εποχή που οι τεχνικές για τον ρεαλισμό στη ζωγραφική εξακολουθούσαν να εμφανίζονται. Όλη η στάση της Cecilia έχει μια αυθόρμητη και φυσική ποιότητα, καθώς γυρίζει προς τα αριστερά της για να κοιτάξει έξω από τη φωτογραφία, ίσως προς τον αγαπημένο της. Τα χαρακτηριστικά της έχουν μια φωτεινή και στοιχειώδη εγρήγορση — ιδιότητες που πρέπει να ευχαριστούσαν την νεαρή, αφού πιστεύεται ότι πήρε τον πίνακα μαζί της όταν εκείνη και ο Λουδοβίκος αναγκάστηκαν να χωρίσουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένας πίνακας με τέλεια σύνθεση. Το πρώτο πράγμα που αξίζει να παρατηρήσουμε είναι πώς το φως πέφτει στον πίνακα από πάνω δεξιά προς τα κάτω αριστερά, φωτίζοντας απαλά το θέμα με ισορροπημένη ευκρίνεια.

Η Cecilia ποζάρει με την πλάτη της ελαφρώς στραμμένη από την πηγή φωτός, έτσι ώστε καθώς στρίβει, ο αριστερός της ώμος να πιάνει το φως ενώ ο δεξιός της ώμος παραμένει στη σκιά. Ο καλλιτέχνης έχει δώσει στη στάση της πρόσθετη κίνηση στρέφοντας το κεφάλι της πέρα ​​από την μπροστινή όψη, κοιτάζοντας την πηγή φωτός και φωτίζοντας έτσι καθαρά το πρόσωπό της.

Πάνω από τον αριστερό της ώμο φοράει ένα ρούχο γνωστό ως sbernia, ένα είδος σάλι που χωρίζει διακοσμητικά το ένα τέταρτο της διαδρομής κάτω από τον βραχίονα. O Leonardo da Vinci την έχει ζωγραφίσει φορώντας το μόνο πάνω από τον έναν ώμο – αντί να είναι ντυμένο και στους δύο – για να δώσει στο μπροστινό μέρος του πίνακα την έντονη μπλε εστίασή του.

Παρατηρούμε τον τρόπο που πέφτουν οι σκιές – κάτω από τη μύτη της, για παράδειγμα, ή κάτω από το πηγούνι της ερμίνας – πώς έρχεται η πηγή φωτός από ψηλά. Μια πτυχή που δίνει σε αυτήν την εικόνα τον εξαιρετικό της ρεαλισμό είναι η συνέπεια του φωτισμού σε ολόκληρη την εικόνα.

Λεπτομέρεια της «Κυρίας με ερμίνα» (1483–1490) του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Λάδι και τέμπερα στο πάνελ. Εθνικό Μουσείο, Κρακοβία, Πολωνία.

Τα μαλλιά της Cecilia είναι με έναν μοντέρνο τρόπο, γνωστό ως coazzone, γνωστό και ως “η ισπανική πλεξούδα”, που πέφτει πίσω από τους ώμους της και παραδοσιακά συμπληρώνεται με ένα καπάκι που τοποθετείται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ένα δεύτερο διάφανο πέπλο κρατά τα μαλλιά της στα μάγουλά της. Αυτές οι λεπτομέρειες τη χαρακτηρίζουν ως μια γυναίκα με εκλεπτυσμένο και μοντέρνο γούστο.

Αξίζει να σημειωθεί η  καινοτομία του Leonardo με τη πόζα της Lady with an Ermine. Γνωστό ως προφίλ τριών τετάρτων, η Cecilia τοποθετείται περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ της μπροστινής και της πλάγιας όψης προφίλ.

Προβολή προφίλ στο «Πορτρέτο μιας γυναίκας με έναν άνδρα σε μια θήκη» (περίπου 1440) από τον Fra Filippo Lippi. Τέμπερα σε ξύλο. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. 

Πριν από τη δεκαετία του 1450, ανεξάρτητα πορτρέτα από Ιταλούς ζωγράφους γενικά παρουσίαζαν αυτούς που πόζαραν, καθιστούς με αυστηρό προφίλ. Αυτή η πλάγια όψη πρόσφερε έναν τρόπο αποτύπωσης μιας ισχυρής ομοιότητας, διατηρώντας παράλληλα μια αίσθηση ευγενούς επιφύλαξης κατάλληλης για την υψηλή θέση του μοντέλου. Δεδομένου ότι ήταν κυρίως πλούσια και ισχυρά άτομα που ήθελαν να καταγράψουν τα χαρακτηριστικά τους για τους επόμενους, ο νατουραλισμός δεν ήταν απαραίτητα ο στόχος, αλλά μάλλον μια συνολική περίληψη της δημόσιας ταυτότητας του υποκειμένου.

Μέχρι τη δεκαετία του 1430 περίπου, οι καλλιτέχνες στη Βόρεια Ευρώπη είχαν αρχίσει να υιοθετούν μια πιο χαλαρή στάση των τριών τετάρτων, στην οποία μια μεγαλύτερη αίσθηση κίνησης και προσωπικότητας επιτρεπόταν να εισχωρήσει στον πίνακα.

Η τάση τελικά επικράτησε στην Ιταλία. Ένα από τα πρώτα ιταλικά πορτρέτα τριών τετάρτων που σώθηκαν είναι ένα έργο του Andrea del Castagno, Πορτρέτο ενός ανθρώπου, ζωγραφισμένο γύρω στο 1450 (φαίνεται κάτω δεξιά).

Θέμα και συμβολισμός

Όπως ήδη αναφέρθηκε , η γυναίκα που απεικονίζεται θεωρείται ότι είναι η Cecilia Gallerani, η ερωμένη του Μιλανέζου προστάτη του Λεονάρντο, Λουδοβίκο Σφόρτσα. Η συναρπαστική λεπτομέρεια της ερμίνας πιστεύεται ότι περικλείει τη σχέση των δύο εραστών.

Ενώ το ζώο είναι πολύ μεγάλο για να είναι πραγματική ερμίνα, η παρουσία του είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, πιθανότατα μια αναφορά στον ίδιο τον Λουδοβίκο, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης ως Λευκή(Ermellino Bianco) λόγω της λήψης του ναπολιτάνικου Τάγματος της Ερμίνας το 1488 από τον Φερδινάνδο Α`, βασιλιά της Νάπολης.

Μια σελίδα από τα σημειωματάρια του Leonardo, «Μελέτες του βραχίονα που δείχνουν τις κινήσεις του Δικεφάλου» (περίπου 1510).

Η ιδέα να συμπεριληφθεί η ερμίνα στον πίνακα μπορεί να προήλθε από τον Leonardo. Μία από τις πτυχές της προσωπικότητας του Leonardo που τον ξεχώρισε από άλλους καλλιτέχνες ήταν το δια βίου ενδιαφέρον του για την επιστήμη, από την ανθρώπινη ανατομία έως τη συμπεριφορά και τις ιδιότητες του φωτός.

Η ερμίνα ήταν ένα παραδοσιακό σύμβολο αγνότητας και μετριοπάθειας χάρη στην καθαρή λευκή γούνα της. Σε μια πραγματεία για διάφορα είδη ζώων, ο Leonardo σημείωσε αργότερα ότι, «η ερμίνα με μέτρο δεν τρώει ποτέ παρά μόνο μια φορά την ημέρα, και προτιμά να την αιχμαλωτίσουν οι κυνηγοί παρά να καταφύγει σε μια βρώμικη φωλιά, για να μη λερωθεί. την αγνότητά του».

Πρόσφατες μελέτες ακτίνων Χ του πίνακα αποκάλυψαν τρία ξεχωριστά στάδια κατασκευής του, κατά τα οποία ο Leonardo εξέλιξε το σχέδιο του για την εικόνα: στο πρώτο στάδιο, δεν υπήρχε καθόλου ζώο. Στη δεύτερη φάση προστέθηκε μια μικρότερη γκρίζα ερμίνα. μόνο στο τρίτο στάδιο η γκρίζα ερμίνα μετατράπηκε στη λευκή μυώδη ερμίνα που βλέπουμε σήμερα.

Λεπτομέρεια της «Κυρίας με ερμίνα» (1483–1490) 

Στους αιώνες που ακολούθησαν την αρχική του δημιουργία, το “Lady with an Ermine” ήταν πολύ βαμμένο. Επίσης, στο φόρεμα της Cecilia κάτω από την ερμίνα έγινε ρετούς και ένα διαφανές πέπλο που φορούσε η γυναίκα ξαναβάφτηκε για να ταιριάζει με το χρώμα των μαλλιών της. Το αποτέλεσμα αυτού του τελευταίου ρετούς ήταν να δώσει την όψη ότι τα μαλλιά της φτάνουν προς τα κάτω και κάτω από το πηγούνι της. Επίσης, το φόντο πιστεύεται ότι είχε αρχικά πιο ανοιχτό μπλε-γκρι χρώμα και οι ακτίνες Χ αποκαλύπτουν επίσης την παρουσία μιας πόρτας ή ενός παραθύρου στα δεξιά της Cecilia.

Ωστόσο, πιστεύεται ότι οι περισσότερες από τις αρχικές προθέσεις του Leonardo για τον πίνακα παραμένουν άθικτες. Από αυτά μπορούμε να δούμε έναν καλλιτέχνη στο απόγειο των δημιουργικών του δυνάμεων, όχι μόνο να χρησιμοποιεί την αξιοσημείωτη περιέργειά του στην επιστήμη, αλλά και να καινοτομεί στις παραδόσεις της στάσης στο πορτραίτο. Ο πίνακας που προέκυψε παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα έργα του.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Συγκίνηση στα Μετέωρα | «Αθάνατες» – Αναρριχητές φώναξαν τα ονόματα των 3 κοριτσιών που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών, Θώμης, Χρύσας και Αναστασίας Πλακιά, που έχασαν την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφώνησαν αναρριχητές της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Καρχαρίας έκανε βόλτες στη μαρίνα της Γλυφάδας

Ένα καρχαριοειδές ψάρι εμφανίστηκε τη Δευτέρα μαρίνα της Γλυφάδα. Κάτοικοι της Γλυφάδας ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν ένα τεράστιο καρχαριοειδές να κολυμπά στη μαρίνα, δίπλα

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >