AD

Ρεκόρ ιώσεων μετά τις γιορτές

Ρεκόρ έχουν κάνει οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος, μετά τον συνωστισμό των εορτών και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία

 

Αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ιώσεων του αναπνευστικού μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και λήξη του πρώτου μεγάλου κύματος για το 2024 στις αρχές Μαρτίου εκτιμούν οι Έλληνες επιστήμονες.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Επιτροπής Εξέτασης Χορήγησης Αντιικών Φαρμάκων κατά της Covid-19, Στέλιος Λουκίδης, αναφέρει στο iefimerida.gr ότι «τα κρούσματα του κορωνοιού θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται πιο γρήγορα απ’ αυτά της γρίπης. Ήδη, τις τελευταίες μέρες έχουμε παρατηρήσει μια μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με την κορύφωση των προηγούμενων ημερών. Το πικ της γρίπης, από την άλλη, όμως, θα κρατήσει αρκετά ακόμη. Σίγουρα θα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και η λήξη αναμένεται στις αρχές Μαρτίου».

Η προώθηση των εμβολιασμών αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης των κρουσμάτων
Από την πλευρά του ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, σχολιάζει ότι «η διάρκεια αυτού του κύματος με το «κοκτέιλ» των ιώσεων θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, η προώθηση των εμβολιασμών αλλά και η λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας όπως είναι η μάσκα. Θεωρώ ωστόσο ότι θα έχουμε μία κορύφωση τέλη Ιανουαρίου ή το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου. Πόσο θα κρατήσει μένει να το δούμε».

Ο κ. Τούντας εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα χάνονται αρκετές ανθρώπινες ζωές, οι οποίες αν είχαν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και λαμβάνονταν μέτρα θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει, οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

«Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αυξάνεται και από το γεγονός ότι όσο συνεχίζουν οι ιοί να διασπείρονται, μεταλλάσσονται και γίνονται πιο επικίνδυνοι. «Η μετάδοση διευκολύνει τις μεταλλάξεις. Βλέπουμε ότι η JN.1 είναι μια μετάλλαξη που δεν την είχαμε πριν και εξαπλώνεται πιο γρήγορα από προηγούμενες».

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κατάσταση ήταν και παραμένει διαχειρίσιμη. «Υπάρχει μια πίεση αλλά δε νομίζω ότι διαφέρει σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον έχουμε εμπειρία και λόγω αύξησης των κλινών νοσηλείας την εποχή της Covid-19 ασθενείς που χρήζουν ειδικής φροντίδας τους την παρέχουμε άμεσα», καταλήγει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Έφη Πίκουλα για Τιτίκα Στασινοπούλου: «Είπε πρόσφατα ότι η Αλίκη έκανε κάτι ενέσεις, τι είναι αυτά τα πράγματα;»

“Εγώ γελάω με όλες αυτές τις θεωρίες. Δεν μπορείς να λες τέτοια πράγματα για έναν άνθρωπο που λείπει από τη ζωή και δεν μπορεί να

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Σέρρες: Συναγερμός και στον Δήμο Σιντικής – Υψηλά επίπεδα ουρανίου στο Χορτερό

Μετά τους Δήμους Σερρών και Ηράκλειας, ακόμα ένας Δήμος του Νομού έβγαλε ανακοίνωση για υψηλά επίπεδα ουρανίου στο νερό. Είναι ο Δήμος Σιντικής που ανακοίνωσε

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Εταιρείες πετρελαιοειδών: Βαρύτατα πρόστιμα και απαγόρευση διάθεσης καυσίμων σε περίπτωση λαθρεμπορίας στα πρατήρια που φέρουν το σήμα τους

Αντιμέτωπες με βαρύτατα πρόστιμα ακόμη και με απαγόρευση διάθεσης καυσίμων θα βρίσκονται οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών σε περίπτωση εντοπισμού περιπτώσεων λαθρεμπορίας στα πρατήρια καυσίμων που φέρουν το σήμα τους. Ουσιαστικά οι εταιρείες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Ολονύχτιο ρωσικό σφυροκόπημα με εκατοντάδες drones κατά ουκρανικών πόλεων – «Αποδεχτείτε τους όρους για ειρήνη, αλλιώς θα χάσετε κι άλλα εδάφη»

Σε νέο ολονύχτιο σφυροκόπημα κατά ουκρανικών πόλεων προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις. Κίεβο, Χάρκοβο, Ντονέτσκ αλλά και η Οδησσός όπου διεξάγεται η Σύνοδος Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πορτογαλία: Νεοναζί επιτέθηκαν σε ηθοποιούς στη Λισαβόνα αμαυρώνοντας τους εορτασμούς για την Ημέρα της Πορτογαλίας

Ομάδα νεοναζί επιτέθηκε εναντίον ηθοποιών έξω από ένα θέατρο στη Λισαβόνα αργά χθες το βράδυ, αναγκάζοντας το να ακυρώσει μια παράσταση για τον εθνικό ποιητή

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >