AD

Dalida | H femme fatale που έδωσε τέλος στη διάσημη αλλά τραγική ζωή της

Το αστέρι του γαλλικού πενταγράμμου, σήμερα ίσως γιόρταζε τα 91α γενέθλιά της αν δεν αυτοκτονούσε. Γνώρισε μεγάλη δόξα και απίστευτη θλίψη στην προσωπική της ζωή.

 

 

Γεννημένη στην Αίγυπτο από ιταλική οικογένεια, οι θαυμαστές της Yolanda Gigliotti (Dalida) απλώθηκαν σε όλες τις ηπείρους. 

H Dalida πούλησε 170 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, είναι γνωστή ως μία από τις πιο δημοφιλείς τραγουδίστριες στον κόσμο και ήταν η πρώτη τραγουδίστρια που έλαβε έναν δίσκο με διαμάντια. Ηχογράφησε τα τραγούδια της στα γαλλικά, γερμανικά, αραβικά και ιταλικά και βραβεύτηκε με περισσότερους από 70 χρυσούς δίσκους. Ωστόσο, η ζωή της super star κάθε άλλο παρά αστραφτερή ήταν, με μια σειρά από τραγωδίες να την περιβάλλουν και να την οδηγούν στο τέλμα. 

Ταραγμένα παιδικά χρόνια

 

Η Dalida, γεννημένη ως Υolanda Cristina Gigliotti τον Ιανουάριο του 1933, πέρασε τα πρώτα της χρόνια στο Κάιρο. Οι γονείς της ήταν και οι δύο από τη νότια Ιταλία, αλλά κατευθύνθηκαν στην Αίγυπτο αφού εξάντλησαν όλες τις προοπτικές εργασίας στην πόλη τους.

Η Dalida γεννήθηκε ως Yolanda Gigliotti στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1933 από Ιταλούς μετανάστες. Ο πατέρας της ήταν βιολονίστας στην Όπερα του Καΐρου, οπότε μπορούμε να πούμε ότι μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από μουσική και οικογενειακή θαλπωρή.

Τα πρώτα χρόνια της Dalida αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα με τα μάτια της ως παιδί ύστερα από μια μόλυνση.  Συγκεκριμένα, υποβλήθηκε σε τουλάχιστον 3 επεμβάσεις. Στο σχολείο δεχόταν bullying από τους συμμαθητές της επειδή φορούσε γυαλιά, με αποτέλεσμα να αρνείται να τα φοράει. Έπρεπε να υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις στα μάτια μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.

Το  1940, όταν ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Οι Ιταλοί άντρες στο Κάιρο συγκεντρώθηκαν γρήγορα και φυλακίστηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις. Αυτό περιελάμβανε τον πατέρα της Dalida, ο οποίος δεν θα επέστρεψε στην οικογένεια μέχρι το 1944. Η Dalida ήταν μόλις επτά ετών όταν ο πατέρας της μεταφέρθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις στο στρατόπεδο φυλακών Fayed όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια

Όταν τελικά απελευθερώθηκε, δεν ήταν πια η στοργική ψυχή που ήταν πριν. Ήταν εμφανώς τραυματισμένος από τις εμπειρίες του ως αιχμάλωτος πολέμου.

Ήταν πια ένα βίαιο άτομο και η Dalida, η μητέρα και ο αδερφός της αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο βάρος της κακοποίησης. Η ερμηνεύτρια φέρεται να είπε: “Τον μισούσα όταν με έδερνε, τον μισούσα ειδικά όταν έδερνε τη μαμά και τα αδέρφια μου. Ήθελα να πεθάνει και το έκανε”. Όταν ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά από εγκεφαλικό οίδημα το 1945, άφησε τη δωδεκάχρονη κόρη του εντελώς έρημη. Ήταν ένα τραύμα από το οποίο δεν θα αναρρώσει ποτέ πλήρως και επηρέασε την αναζήτηση συντρόφων σε όλη της τη ζωή.

Η Yolanda μεγάλωσε σε μια αστική γειτονιά και φοιτώντας στο τοπικό καθολικό σχολείο.  Παρ’όλα αυτά, ήταν  εξωστρεφές παιδί, που μπήκε στη δραματική λέσχη στο σχολείο και συμμετείχε κρυφά σε διαγωνισμούς ομορφιάς. Όταν το έμαθαν οι γονείς της εξαγριώθηκαν και επέμειναν να αρχίσει η Yolanda να σπουδάζει για να γίνει γραμματέας. Εκείνη όμως, εγκατέλειψε σύντομα τη γραμματειακή σχολή και άρχισε κρυφά να εργάζεται ως μοντέλο στον οίκο ραπτικής Donna.

Ένα αστέρι γεννιέται

Dalida Miss Egypt 1954

Dalida -Μις Αίγυπτος 1954 

Το 1954, σε ηλικία 21 ετών, πήρε μέρος στον διαγωνισμό Μις Αίγυπτος, τον οποίο κέρδισε. Στη συνέχεια, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Αίγυπτο στον διαγωνισμό Μις Κόσμος το 1955.  Στην διοργάνωση δεν αγωνίστηκε λόγω της κρίσης του Σουέζ. Αλλά δεν είχε σημασία, ήξερε ότι το αστέρι της είχε αρχίσει να ανατέλλει.

Σύντομα έγινε η αγαπημένη  της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Καΐρου. Αφού εμφανίστηκε σε μερικές ταινίες, η Dalida τράβηξε την προσοχή του Marco de Gastyne, ενός Γάλλου σκηνοθέτη που στη συνέχεια της έδωσε ρόλο του στην ταινία του “Le Masque de Toutankhamon” του 1955.

Η Dalida επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για το Παρίσι για να κυνηγήσει τα όνειρά της! Στην αρχή δυσκολεύτηκε με τη ζωή στην κρύα πρωτεύουσα. Αποφασίζοντας να εξερευνήσει το τραγούδι, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα τραγουδιού. Μετά από μήνες προπόνησης με έναν διαβόητο κακόβουλο προπονητή, πέρασε από οντισιόν για μια θέση σε ένα καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία και έγινε αμέσως δεκτή.

Στη σκηνή του καμπαρέ την ανακάλυψαν ο Lucien Morisse (καλλιτεχνικός διευθυντής του Europe 1, ενός γαλλικού ραδιοφωνικού σταθμού) και ο Eddy Barclay (ιδιοκτήτης της ετικέτας Barclay). Οι δυο τους είχαν την αίσθηση ότι η Dalida θα γινόταν σούπερ σταρ, και είχαν δίκιο!

Το τραγούδι έγινε η νέα καριέρα της επιλογής της. Εκείνη την εποχή, το 1955, απέκτησε το διάσημο καλλιτεχνικό της όνομα, Dalida. Το 1968, περιέγραψε γιατί διάλεξε το όνομα. «Ήταν ένα πολύ συχνό όνομα στην Αίγυπτο και μου άρεσε πολύ».

H  σχέση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μorrise εξελίχθηκε σε κάτι περισσότερο από αυστηρά επαγγελματική. Παντρεύτηκαν τον Απρίλιο του 1961 αλλά ο γάμος κράτησε μόλις λίγα χρόνια.

 

Αφού την ανακάλυψαν, λοιπόν,  οι Morisse και Barclay, η Dalida άρχισε γρήγορα να ηχογραφεί singles. Τον Απρίλιο του 1956, πήρε μέρος σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού. Ερμήνευσε ένα νούμερο με τίτλο «Etrangere Au Paradis», που αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία και της κέρδισε το πρώτο βραβείο. Στο κοινό εκείνο το βράδυ ήταν αρκετά στελέχη του κλάδου, τα οποία εντόπισαν τις δυνατότητες της Dalida και της πρότειναν γρήγορα ένα συμβόλαιο ηχογράφησης. Και έτσι η καριέρα της άρχισε επιτέλους να δυναμώνει.

Κατακτώντας την κορυφή

Τον Ιανουάριο του 1957, το EP της Bambino ήταν στην κορυφή των charts στη Γαλλία και αλλού. Το τραγούδι του τίτλου του, «Bambino», έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα τραγούδια της Dalida όλων των εποχών. Όχι μόνο αυτό, αλλά έφερε και επιτυχία μέσα σε μια νύχτα Aνέβηκε στα charts σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία του και παρέμεινε στα Top 10 charts για 46 εβδομάδες! Στις 19 Σεπτεμβρίου 1957, η Δαλιδά βραβεύτηκε με χρυσό δίσκο για πωλήσεις άνω των 300.000. Όχι μόνο πρώτη για εκείνη αλλά η πρώτη φορά που το βραβείο παρέλαβε γυναίκα.Ξαφνικά, η Dalida δεν ήταν μόνο μια ποπ αίσθηση αλλά και ένα στιλ. Αυτή ήταν μόνο η αρχή για τη Dalida , καθώς έλαβε 70 χρυσούς δίσκους!

To “ Bambino “ εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ σήμερα με συνολικά 39 συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή.

Dalida in 1967 at San remo

Η Dalida σε συναυλία το 1967 στο San Remo

Η Dalida συνέχισε την καριέρα της, παίζοντας σε sold out παραστάσεις στη διάσημη παριζιάνικη αίθουσα συναυλιών Olympia και τραγουδώντας σε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.

Μια επιτυχημένη θητεία ως εναρκτήριο για τον Charles Aznavour στο Olympia καθιέρωσε περαιτέρω τα διαπιστευτήριά της. Η Dalida συνέχισε να ηχογραφεί, κυκλοφορώντας και άλλα σινγκλ καθ` όλη τη διάρκεια του 1957. Από αυτά, το “Tu N`as Pas Tres Bon Caractere” ήταν άλλη μια νούμερο ένα επιτυχία τον Οκτώβριο, αντικαθιστώντας το “Bambino”.

Αλλά οι επιτυχίες συνέχισαν να έρχονται. Το 1958, σημείωσε ταυτόχρονα νέο ρεκόρ με δέκα κορυφαία single. Εκείνη την περίοδο, απέρριψε ένα δεκαπενταετές συμβόλαιο στο Χόλιγουντ. Αυτός ο λόγος είναι η προτίμησή της να μείνει εκεί που ήταν ήδη μια καθιερωμένη σταρ, τη Γαλλία.

Τα επόμενα δύο χρόνια, ακολούθησε μια σειρά από σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Καθώς και ξεπουλημένες περιοδείες συναυλιών σε όλη την Ευρώπη και πολλά βραβεία που τιμούν την εκπληκτική δημοτικότητα και επιτυχία της.

Την βάφτισαν “Mademoiselle Jukebox” λόγω του γεγονότος ότι τα single της έπαιζαν περισσότερο στη Γαλλία εκείνη την εποχή. Μέχρι το τέλος του 1959, είχε πουλήσει πάνω από τρεισήμισι εκατομμύρια δίσκους. Αυτό ήταν το υψηλότερο μεταξύ όλων των Ευρωπαίων καλλιτεχνών, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για την επικρατούσα επιτυχία.

Σύντομα έγινε παγκοσμίως γνωστή, με το πρόσωπό της να εμφανίζεται σε όλη την τηλεόραση και τα περιοδικά. Το 1968, της απονεμήθηκε ακόμη και το Médaille de la Presidence de la République από τον στρατηγό Charles de Gaulle. Την ίδια χρονιά, της απονεμήθηκε και το Μετάλλιο της Πόλης του Παρισιού, εδραιώνοντας τη σύνδεσή της με το νέο της σπίτι στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η Dalida δέχτηκε παράξενα μια χλιαρή υποδοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό δεν την πείραξε! Κάθε φορά που έκανε περιοδείες σε όλη την Ευρώπη και στην πατρίδα της, την Αίγυπτο, δεχόταν όρθιους χειροκροτητές και έκανε sold out παραστάσεις.

Η Dalida ηχογράφησε τη μουσική της σε τουλάχιστον 5 διαφορετικές γλώσσες 

H Dalida ήταν γνωστή ως πολύπλευρη και διεθνής σταρ, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι ηχογράφησε τα τραγούδια της σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Τα περισσότερα τραγούδια της είναι στα γαλλικά και στα αραβικά, αλλά ηχογράφησε και τραγούδια στα ιταλικά και γερμανικά. Η Dalida ηχογράφησε μουσική και στα αγγλικά!

Dalida with her brother Orlando

Η Dalida με τον αδερφό της Ορλάντο 

Αφού δημιούργησε μπαλάντες όπως το «Bambino», η Dalida συνέχισε με την αλλαγή της μουσικής σκηνής, μεταβαίνοντας εύκολα στο γαλλικό ροκ στυλ και στη συνέχεια στη ντίσκο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, προς θλίψη της δισκογραφικής της, η τραγουδίστρια αποφάσισε να προσθέσει μια πιο προσωπική πινελιά στα τραγούδια της, συνυφάζοντας τις προσωπικές της δυσκολίες στους στίχους των τραγουδιών της. Όταν η εκπροσώπησή της δεν ήταν πρόθυμη για αυτό, πήρε την κατάσταση στα χέρια της και έκλεισε με επιτυχία χώρους για να εμφανιστεί μόνη της. Τα «La Danse de Zorba», «Il Silenzio» και «Petit Homme» συνέχισαν τη σειρά των επιτυχιών καθώς προχωρούσε η δεκαετία του `60. Επιπλέον, η Δαλιδά βρήκε την ευκαιρία να επιστρέψει στην πρώτη της αγάπη της υποκριτικής. Εμφανίστηκε στη σατιρική γαλλική ταινία La Morale de l`histoire.

Αν και καμία από τις ταινίες της Dalida δεν θα πετύχαινε σημαντικό εισιτήρια, ήταν πάντα μια ελκυστική παρουσία στην οθόνη.

Aφού είχε πια καθιερωθεί ως  ζωντανός θρύλος, η Dalida και ο αδερφός της Orlando ίδρυσαν μια δισκογραφική εταιρεία. Αυτό θα της έδινε μεγαλύτερο έλεγχο στη μουσική της. Καθώς ξημέρωσε η δεκαετία του `70, οι επιτυχίες έγιναν λιγότερο συχνές. Τον Οκτώβριο του 1971, η Δαλιδά ανέβασε ένα εντυπωσιακό comeback show στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσει την καριέρα της.

Απέδωσε και η προθυμία της να εξελίξει τη μουσική της την εξυπηρέτησε καλά. Στα μέσα της δεκαετίας του `70 πήρε άλλο ρίσκο και κυκλοφόρησε ένα ντίσκο single, το “J`attendrai”. Στην πραγματικότητα, ήταν η πρώτη mainstream Γαλλίδα καλλιτέχνης που το έκανε. Όταν το τραγούδι έφτασε στο νούμερο ένα, ξεκίνησε τη σκηνή της ντίσκο στη Γαλλία σχεδόν μόνη της.

Τα σόου της ήταν τόσο θεαματικά και περίτεχνα όσο ποτέ, και οι θαυμαστές της αφοσιωμένοι. Αλλά μέχρι το 1980, η κατάθλιψή της είχε επανεμφανιστεί. Γρήγορα απέφυγε την αισθητική της ντίσκο και επέστρεψε στην ψυχρή μπαλάντα των αρχών της δεκαετίας του `70, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχίας της “Je suis malade”.

Η ταραχώδη προσωπική ζωή, οι αυτοκτονίες των συντρόφων της & της ίδιας

Ενώ η σχέση της με τον Morisse μπορεί να ξεκίνησε ως επαγγελματική, η Dalida και ο τότε παντρεμένος άντρας ξεκίνησαν μια μακροχρόνια σχέση. Αυτή ήταν μόνο μία από τις υποθέσεις που σημάδεψαν τη ζωή της Dalida. Τελικά, το 1961, ο Morisse χώρισε τη σύζυγο του και αυτός και η Dalida παντρεύτηκαν στο Παρίσι.

Dalida surrounded by friends

Η Dalida περιτριγυρισμένη από φίλους 

Λίγο αργότερα, η Dalida ταξίδεψε στη Νότια Γαλλία όπου ξεκίνησε μια άλλη σχέση με έναν άλλο άντρα. Χωρίς πολλές επιλογές, ο Morisse της παραχώρησε την ανεξαρτησία της να κάνει αυτό που ήθελε.

Ο γάμος της με το Morisse κράτησε μόλις 5 χρόνια. Στη συνέχεια, η Dalida αρραβωνιάστηκε τον Ιταλό τραγουδιστή Luigi Tenco στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Τραγικά, μετά από μια κακή εμφάνιση στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, ο Tenco αυτοκτόνησε επειδή δεν μπορούσε να ζήσει με την αποτυχία του στο φεστιβάλ. Η Dalida το πήρε κατάκαρδα, προσπαθώντας να αυτοκτονήσει μόλις ένα μήνα αργότερα. Ανάρρωσε, αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή των τρομερών εμπειριών που θα σημάδευαν σοβαρά τη ζωή της.

Όταν ήταν 34 ετών, το Δεκέμβριο του 1967, η Dalida έμεινε έγκυος από έναν 22χρονο φοιτητή. Η σχέση ενέπνευσε το τραγούδι της επιτυχίας “Il venait d`avoir dix-huit ans”, που μεταφράζεται σε “είχε μόλις κλείσει τα 18”.  Αποφάσισε να διακόψει την εγκυμοσύνη- κάτι που  οδήγησε σε επιπλοκές λόγω της επέμβασης η οποία διενεργήθηκε από ανειδίκευτο γιατρό- με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκνοποιήσει.

Dalida and Lucien Morisse

Dalida και Lucien Morisse 

Το 1970, ο πρώην σύζυγος της Dalida, Lucien Morisse, αυτοκτόνησε. Το ζευγάρι είχε παραμείνει σε καλές σχέσεις, οπότε αυτό ήρθε ως ένα ακόμη σκληρό πλήγμα για την τραγουδίστρια.

Ένας άλλος από τους εραστές της, ο Richard Chanfray, αυτοκτόνησε επίσης το 1983. Η θλίψη που βίωνε η ​​Dalida από όλες αυτές τις απώλειες πρέπει να ήταν αδιανόητη.

Το ρεύμα του θανάτου που φαινόταν να την ακολουθούσε, τη στοίχειωσε βαθιά και δυστυχώς, το 1987, η Dalida έδωσε τέλος στη ζωή της στο σπίτι της στο Παρίσι. Σύμφωνα με ιατροδικαστική εξέταση, είχε πάρει υπερβολική δόση ναρκωτικών. Δίπλα στο σώμα της υπήρχε ένα σημείωμα που έγραφε «La vie m`est insupportable… Pardonnez-moi» που μεταφράζεται σε «η ζωή είναι αφόρητη για μένα… Συγχωρέστε με». Η Dalida άφησε πίσω της εκατομμύρια θαυμαστές που τη θρηνούν μέχρι σήμερα.

Bronze bust Place Dalida

Χάλκινη προτομή Place Dalida από τον Nicht Erforderlich 

Dalida`s grave in Paris

Ο τάφος της Dalida στο Παρίσι – pixabay

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Eurovision | Στον πρώτο ημιτελικό τις εντυπώσεις έκλεψε η Φουρέιρα με το Fuego, που άνοιξε το πρόγραμμα

Ο διαγωνισμός της Eurovision 2024 ξεκίνησε χθες το βράδυ στο Μάλμε και η έναρξη πραγματοποιήθηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Η Ελένη Φουρέιρα άνοιξε τον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού τραγουδώντας

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >