AD

Baron Montesquieu| Όλοι οι άνθρωποι είναι θηρία. Οι πρίγκιπες είναι θηρία που δεν είναι δεμένα

O διαφωτιστής που διατύπωσε την αρχή της διάκρισης εξουσιών .Η πολιτική και κοινωνική οργάνωση του σημερινού κόσμου βασίζεται κυρίως στις φιλελεύθερες ιδέες του Montesquieu, και γι` αυτό το λόγο θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους της Ευρώπης. Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1689.

 

“Η πολυτέλεια καταστρέφει τις δημοκρατίες. Η φτώχεια τις μοναρχίες.” Baron Montesquieu

Ο Βaron de Montesquieu, που συνήθως αναφέρεται ως απλά Montesquieu, ήταν Γάλλος δικηγόρος, άνθρωπος των γραμμάτων και ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς φιλοσόφους της Εποχής του Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στη Γαλλία το 1689. Αφού έχασε και τους δύο γονείς σε νεαρή ηλικία, έγινε φύλακας του θείου του, του Baron de Montesquieu. Έγινε σύμβουλος της Βουλής του Μπορντό το 1714. Ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκε τη Jeanne de Lartigue, μια προτεστάντισσα, η οποία γέννησε τα τρία παιδιά του. Η πρώιμη ζωή του Montesquieu συνέβη σε μια εποχή σημαντικής κυβερνητικής αλλαγής. Η Αγγλία είχε κηρύξει τον εαυτό της συνταγματική μοναρχία στον απόηχο της ένδοξης επανάστασής της (1688-89) και είχε ενωθεί με τη Σκωτία στην Ένωση του 1707 για να σχηματίσει το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Στη Γαλλία, ο βασιλιάς  Λουδοβίκος ΙΔ` πέθανε το 1715 και τον διαδέχθηκε ο πεντάχρονος Λουδοβίκος XV. Αυτοί οι εθνικοί μετασχηματισμοί είχαν μεγάλο αντίκτυπο στον Montesquieu, ο οποίος θα αναφερόταν σε αυτούς επανειλημμένα στο έργο του. Ο Montesquieu αποσύρθηκε από τη δικηγορία για να αφοσιωθεί στη μελέτη και τη συγγραφή.

Εκτός από τη συγγραφή έργων για την κοινωνία και την πολιτική, ο Montesquieu ταξίδεψε για αρκετά χρόνια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, περνώντας ένα χρόνο στην Ιταλία και 18 μήνες στην Αγγλία, όπου έγινε μασόνος πριν εγκατασταθεί στη Γαλλία. Άρχισε να έχει πρόβλημα με την όρασή του και όταν πια πέθανε από  υψηλό πυρετό το 1755, είχε ήδη μείνει τυφλός.

Το Πνεύμα των Νόμων

“Οι άχρηστοι νόμοι αδυνατίζουν τους χρήσιμους νόμους.”

Montesquieu

 Το  Πνεύμα των Νόμων  θεωρείται το αριστούργημα του. Με αυτό το έργο του έθεσε τις θεμελιώδεις αρχές των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και συγκέντρωσε όλη την ουσία της φιλελεύθερης σκέψης. Γνώρισε, όμως, και μεγάλη κριτική και αποδοκιμασία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Montesquieu να γράψει και να εκδώσει το 1750 την Υπεράσπιση του Πνεύματος των Νόμων.

Εδώ ανέλυσε τις θεμελιώδεις αρχές και την λογική διαφόρων πολιτικών θεσμών με την μελέτη των νόμων, που τους θεωρεί ως απλές αναφορές μεταξύ της κοινωνικής πραγματικότητας.  Πρότεινε νέες μεθόδους διακυβέρνησης, νέες αντιλήψεις για το κράτος, ακολουθώντας  την αριστοτελική μέθοδο της μελέτης των πραγματικών πολιτικών συστημάτων. Αρνήθηκε ότι υπάρχει μία τέλεια μορφή πολιτεύματος, κατάλληλη για όλους τους λαούς κάτω από όλες τις συνθήκες. Το “Πνεύμα των Νόμων” είναι μια πραγματεία για την πολιτική θεωρία που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ανώνυμα από τον Montesquieu το 1748. Το βιβλίο αρχικά δημοσιεύτηκε ανώνυμα εν μέρει επειδή τα έργα του Montesquieu υπόκεινταν σε λογοκρισία, αλλά η επιρροή του εκτός Γαλλίας αυξήθηκε με ταχεία μετάφραση σε άλλες γλώσσες. Το 1750, ο Thomas Nugent δημοσίευσε την πρώτη αγγλική μετάφραση. Το 1751, η Καθολική Εκκλησία το πρόσθεσε στο Index Librorum Prohibitorum (κατάλογος των απαγορευμένων βιβλίων). Ωστόσο, η πολιτική πραγματεία του Montesquieu είχε τεράστια επιρροή στο έργο πολλών άλλων, κυρίως των ιδρυτών του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, και του Alexis de Tocqueville, που εφάρμοσε τις μεθόδους του Montesquieu σε μια μελέτη της αμερικανικής κοινωνίας στη Δημοκρατία στην Αμερική.

Ο Montesquieu πέρασε περίπου 21 χρόνια ερευνώντας και γράφοντας το Πνεύμα των Νόμων, καλύπτοντας πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του νόμου, της κοινωνικής ζωής και της μελέτης της ανθρωπολογίας, και παρέχοντας περισσότερους από 3.000 επαίνους. Σε αυτή την πολιτική πραγματεία, ο Montesquieu τάχθηκε υπέρ ενός συνταγματικού συστήματος διακυβέρνησης και της διάκρισης των εξουσιών, του τερματισμού της δουλείας, της διατήρησης των πολιτικών ελευθεριών και του νόμου και της ιδέας ότι οι πολιτικοί θεσμοί πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές και γεωγραφικές πτυχές του καθενός. κοινότητα.

Ο Montesquieu ορίζει τρία κύρια πολιτικά συστήματα: το δημοκρατικό, το μοναρχικό και το δεσποτικό. Όπως τα ορίζει, τα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο ευρέως επεκτείνουν τα δικαιώματα του πολίτη – αυτά που επεκτείνουν την ιθαγένεια σχετικά ευρέως ονομάζονται δημοκρατικές δημοκρατίες, ενώ εκείνα που περιορίζουν την ιθαγένεια πιο στενά ονομάζονται αριστοκρατικές δημοκρατίες. Η διάκριση μεταξύ μοναρχίας και δεσποτισμού εξαρτάται από το αν υπάρχει ή όχι ένα σταθερό σύνολο νόμων που μπορεί να περιορίσει την εξουσία του ηγεμόνα. Αν ναι, το καθεστώς λογίζεται ως μοναρχία. Αν όχι, λογίζεται ως δεσποτισμός.

Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα στο “Πνεύμα των νόμων” αφορά την πολιτική ελευθερία και τα καλύτερα μέσα διατήρησής της. Η πολιτική ελευθερία του Montesquieu είναι αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε σήμερα προσωπική ασφάλεια, ειδικά στο βαθμό που αυτή παρέχεται μέσω ενός συστήματος αξιόπιστων και μετριοπαθών νόμων. Διακρίνει αυτή την άποψη της ελευθερίας από δύο άλλες, παραπλανητικές απόψεις για την πολιτική ελευθερία. Η πρώτη είναι η άποψη ότι η ελευθερία συνίσταται στη συλλογική αυτοδιοίκηση (δηλ. ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι το ίδιο). Η δεύτερη είναι η άποψη ότι η ελευθερία συνίσταται στο να μπορεί κανείς να κάνει ό,τι θέλει χωρίς περιορισμούς. Η πολιτική ελευθερία δεν είναι δυνατή σε ένα δεσποτικό πολιτικό σύστημα, αλλά είναι δυνατή, αν και όχι εγγυημένη, σε δημοκρατίες και μοναρχίες. Σε γενικές γραμμές, η καθιέρωση της πολιτικής ελευθερίας απαιτεί δύο πράγματα: τον διαχωρισμό των εξουσιών της κυβέρνησης και την κατάλληλη διαμόρφωση αστικών και ποινικών νόμων ώστε να διασφαλίζεται η προσωπική ασφάλεια.

Διαχωρισμός Εξουσιών και Κατάλληλοι Νόμοι

“Όσο λιγότερο σκέφτονται οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο μιλούν.”

Montesquieu

Aναθεωρώντας μια συζήτηση του John Lock στη Δεύτερη Πραγματεία της Κυβέρνησης του, ο Montesquieu υποστηρίζει ότι οι εκτελεστικές, νομοθετικές και δικαστικές λειτουργίες της κυβέρνησης (το λεγόμενο τριμερές σύστημα) θα πρέπει να ανατεθούν σε διαφορετικά όργανα, έτσι ώστε Οι προσπάθειες ενός κλάδου της κυβέρνησης να παραβιάσει την πολιτική ελευθερία μπορεί να περιοριστούν από τους άλλους κλάδους (έλεγχος και ισορροπία). Ο Montesquieu στήριξε αυτό το μοντέλο στο Σύνταγμα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και στο βρετανικό συνταγματικό σύστημα. Υποστήριξε ότι η Ρωμαϊκή Δημοκρατία είχε διαχωρισμένες εξουσίες έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να σφετεριστεί την πλήρη εξουσία. Στο βρετανικό συνταγματικό σύστημα, ο Montesquieu διέκρινε μια διάκριση των εξουσιών μεταξύ του μονάρχη, του Κοινοβουλίου και των δικαστηρίων. Σημειώνει επίσης ότι η ελευθερία δεν μπορεί να είναι ασφαλής όταν δεν υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών, ακόμη και σε μια δημοκρατία. Ο Montesquieu σκοπεύει επίσης να ονομάσει αυτό που οι σύγχρονοι νομικοί μελετητές θα μπορούσαν να ονομάσουν τα δικαιώματα για «στιβαρή διαδικαστική δίκαιη διαδικασία», συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, του τεκμηρίου της αθωότητας και της αναλογικότητας στη σοβαρότητα της τιμωρίας. Σύμφωνα με αυτήν την απαίτηση για την κατάλληλη διαμόρφωση αστικών και ποινικών νόμων για τη διασφάλιση της πολιτικής ελευθερίας, ο Montesquieu υποστηρίζει επίσης τη δουλεία και την ελευθερία της σκέψης, του λόγου και του συνέρχεσθαι.

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και ΗΠΑ φαίνεται ότι εξαπατήθηκαν και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο e-shop καταστημάτων που έχουν ως

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Nafea Faa Ipoipo | Ο διάσημος πίνακας του Paul Gauguin που πωλήθηκε για 210 εκατομμύρια δολάρια

Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς)- ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης που δημιούργησε ο Paul Gauguin το 1892- είναι ανάμεσα στους πέντε πίνακες που δημοπρατήθηκαν ποτέ σε υψηλότερη τιμή. Ο διάσημος ζωγράφος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 121 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Roberto Rossellini & Ingrid Bergman| | Η θυελλώδης σχέση που καταγγέλθηκε από την Καθολική Εκκλησία & τη Γερουσία των ΗΠΑ

Με αφορμή τα 118 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου σκηνοθέτη στις γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1906, μια αναδρομή στην πολυσυζητημένη σχέση του με τη Χολιγουντιανή σταρ, Ingrid Bergman.

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >