AD

Betty White | Είμαι μια έφηβη παγιδευμένη σε σώμα ηλικιωμένης

Σήμερα θα έκλεινε τα 102 της χρόνια. Το ‘χρυσό κορίτσι’ που δε γέρασε ποτέ κι έζησε μια ζωή με εμπειρίες, δυσκολίες, δόξα. Σχεδόν ένα αιώνα πριν, όταν γεννήθηκε, ο Alexander Graham Bell και ο Thomas Edison ήταν ζωντανοί, η πτήση του Lindbergh στο Παρίσι ήταν αρκετά χρόνια μακριά. Η Babe Ruth μόλις είχε φτάσει στην ακμή της, η θεϊκή Sarah Bernhardt κοσμούσε τις ευρωπαϊκές σκηνές και ο ιμπρεσιονιστής δάσκαλος Claude Monet εξακολουθούσε να ζωγραφίζει νούφαρα.

 

Σήμερα θα γινόταν 100 ετών. Δεν πρόλαβε. Έφυγε στις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Μια ζωή με εμπειρίες, δυσκολίες, δόξα. Σχεδόν ένα αιώνα πριν, όταν γεννήθηκε,  ο Alexander Graham Bell και ο Thomas Edison ήταν ζωντανοί, η πτήση του Lindbergh στο Παρίσι ήταν αρκετά χρόνια μακριά. Η Babe Ruth μόλις είχε φτάσει στην ακμή της, η θεϊκή Sarah Bernhardt κοσμούσε τις ευρωπαϊκές σκηνές και ο ιμπρεσιονιστής δάσκαλος Claude Monet εξακολουθούσε να ζωγραφίζει νούφαρα.

Ξεκίνησε την τηλεοπτική της καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Πρωταγωνίστησε στο Life with Elizabeth τη δεκαετία του 1950 και διατήρησε τη δημοτικότητά της ως τηλεοπτική προσωπικότητα μέσω εμφανίσεων σε talk, game και variete. Μετά από μια μακρά σειρά στο The Mary Tyler Moore Show στη δεκαετία του 1970, h White συμπρωταγωνίστησε σε μια άλλη δημοφιλή κωμική σειρά την επόμενη δεκαετία με την κυκλοφορία του The Golden Girls. Η White εντάχθηκε στο καστ του Hot στο Κλίβελαντ το 2010 και εκείνη τη χρονιά έγινε επίσης η γηραιότερη οικοδέσποινα του Saturday Night Live, μετά από μια προσπάθεια που τροφοδοτήθηκε από το Facebook να την πάρει στην εκπομπή.

Πρώτα χρόνια

Η κωμική ηθοποιός Betty Marion White Ludden γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1922 στο Oak Park του Ιλινόις. Μεγάλωσε ως το μοναχοπαίδι του Horace και της Tess White- ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού και μιας νοικοκυράς. Όταν ήταν 2 ετών, μετακόμισε στο Λος Άντζελες με την οικογένειά της.

Η White άρχισε να εργάζεται ως βοηθός σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ξεκίνησε την πρώτη της τηλεοπτική σειρά, Life with Elizabeth, την οποία ανέπτυξε με τον George Tibbles. «Ήμουν μια από τις πρώτες γυναίκες παραγωγούς στο Χόλιγουντ», είπε. Η υπόθεση της εκπομπής προήλθε από ένα σκετς που είχε κάνει στο παρελθόν στην τοπική τηλεόραση.

Η καριέρα της White, εν τω μεταξύ, διήρκησε περισσότερα από 80 χρόνια, περισσότερο από το μέσο προσδόκιμο ζωής των ΗΠΑ. Εισέβαλε με το ξεκίνημα της τηλεόρασης – το 1939, τη χρονιά που η RCA εισήγαγε την τεχνολογία στην Παγκόσμια Έκθεση, διαφημίζοντας τις δυνατότητές της να προωθήσει την «ενοποίηση της ζωής του έθνους». Σε όλες τις ταραχώδεις επόμενες δεκαετίες, η White άντεξε, αψηφώντας τις πιθανότητες μιας βάναυσα ιδιότροπης βιομηχανίας στην οποία ακόμη και καλόπιστοι αστέρες λάμπουν υπέροχα για μερικά χρόνια, ενώ μετά σβήνουν και καίγονται. 

Αλλά η Betty White δεν μας άφησε ποτέ. Ήταν πάντα εκεί—παρούσα, υπεύθυνη και δραστήρια, συνήθως μπροστά σε μια κάμερα. Με κάποια θαυματουργή αλχημεία κατάφερε να παραμείνει δημοφιλής, μερικές φορές ακόμη και εξωφρενική, κερδίζοντας καρδιές και μυαλά.

Αν αναρωτηθεί κανείς, τι ήταν τελικά η Betty White και ποιο μαγικό φίλτρο υπήρχε πίσω από την αμείωτη λάμψη της, ίσως η απάντηση είναι κάτι σαν την απάντηση του Λούις Άρμστρονγκ στην ερώτηση Τι είναι η τζαζ; «Αν πρέπει να ρωτήσεις, δεν θα μάθεις ποτέ». H πηγή της μαγείας της μπορεί απλώς να βρίσκεται σε αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως η ιδιότητά της ως Betty Whiteness. Πρώτον, αυτό το πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς, τα λαξευμένα μάγουλα και βαθιά λακκάκια. Το χαμόγελο Pepsodent, η γυρισμένη προς τα κάτω μύτη και τα αστραφτερά, φυσικά μάτια της-  αλλά πάντα με τη λάμψη κάποιου που ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε. Έπειτα η φωνή—ζεστή, χαρούμενη και ουσιαστικά αμερικάνικη, σαν μια καλημέρα στην καρδιά. Η  White έζησε 10 δεκαετίες σε αυτόν τον ασυγχώρητο κόσμο, μεταφέροντας αμείλικτη ευθυμία σε όλη τη διαδρομή.

 Αυτό το αδάμαστο πνεύμα τη συντήρησε μέσα από την καταστροφική απώλεια της αγάπης της ζωής της – του τρίτου συζύγου της Allen Ludden, του δημοφιλούς παρουσιαστή. Πέθανε όταν η White δεν ήταν ακόμη 60 ετών, τέσσερα χρόνια πριν ξεκινήσουν το The Golden Girls . «Δεν μπορείς να γίνεις επαγγελματίας πενθούντος», έχει πει η White. «Δεν βοηθά ούτε εσάς ούτε τους άλλους. Κρατήστε το άτομο στην καρδιά σας όλη την ώρα. Επαναλάβετε τις καλές στιγμές. Να είσαι ευγνώμων για τα χρόνια που είχες».

Η Betty White κατάφερε να παραμείνει για πάντα φρέσκια και λαμπερή. Και δεν γέρασε ποτέ.

betty white holding her neck

Betty White, 1956.

Hulton/Archive/Getty Images

Η Betty White το 1957, φωτογραφήθηκε για την κωμική σειρά της Date With the Angels.

ABC Photo Archives/Getty Images Η

Η Betty White και ο ηθοποιός Lorne Greene φιλοξένησαν την παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών του Macy το 1965.

NBCU Photo Bank/Getty Images Η

Η Betty White συχνά χαιρόταν ως καλεσμένη σε εκπομπές παιχνιδιών, όπως έκανε εδώ στο Password το 1967 με παρουσιαστή τον Allen Ludden (δεξιά), ο οποίος ήταν και ο τρίτος σύζυγός της.

Το CBS/Getty Images

η White πρωταγωνίστησε ως Rose Nyland στην αγαπημένη κωμική σειρά Golden Girls. Εδώ εμφανίζεται με (από αριστερά προς τα δεξιά) guest star Burt Reynolds και συμπρωταγωνιστές τους Estelle Getty, Bea Arthur και Rue McLanahan.

the betty white show

CBS PHOTO ARCHIVE GETTY IMAGES

Αφού η Betty έκλεισε το καπέλο της ως Sue Ann Nivens, το The Betty White Show επέστρεψε στην τηλεόραση, αυτή τη φορά ως κωμική σειρά. Έτρεξε για μια σεζόν. – 1977

 

Alice S. Hall/NBCU Photo Bank/Getty Images

η Betty White και η Mary Tyler Moore (δεξιά) απένειμαν στην Tina Fey το βραβείο Emmy για την εξαιρετική κωμική σειρά για την εκπομπή της 30 Rock το 2008.

Kevin Winter/Getty Images

 

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >