AD

Audrey Hepburn | Oι 5 κορυφαίες ταινίες του κοριτσιού με το χαμογελαστό πρόσωπο

`Η ζωή είναι ένα πάρτυ. Ντύσου σαν κι`αυτό` Audrey Hepburn
31 χρόνια πριν, στις 20 Ιανουαρίου του 1993 έφυγε από τη ζωή ένα σύμβολο θηλυκότητας, υπέρμετρης κομψότητας, με διαχρονικό στυλ & μεγαλείο ψυχής .

 

‘Πιστεύω πως αύριο είναι μια καινούργια μέρα και πιστεύω σε θαύματα.’

Το διαχρονικό στυλ και η χάρη της Audrey Hepburn παραμένουν ασυναγώνιστα ως προς το εύρος και την επιρροή τους. Η βελγικής καταγωγής ηθοποιός τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή του κόσμου ως μια νεαρή Παριζιάνα στην παραγωγή του «Gigi» στο Μπρόντγουεϊ και στη συνέχεια ως μια επαναστατική πριγκίπισσα στο «Roman Holiday». Αργότερα, ήταν μια δυναμική πωλήτρια λουλουδιών Cockney στο “My Fair Lady” και μια συνοδός με ελεύθερο πνεύμα στο “Breakfast in Tiffany`s”.

Εντός και εκτός οθόνης, η Hepburn ήταν η επιτομή της κομψότητας. Μούσα του Γάλλου σχεδιαστή Givenchy, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα style icon του 20ου αιώνα. Η χαρακτηριστική εμφάνισή της στο “Breakfast at Tiffany`s” – μικρό μαύρο φόρεμα, υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου, πέρλες – παραμένει κλασικό μέχρι σήμερα. Αλλά η Audrey ήταν πολύ περισσότερα από το άθροισμα των πολυάριθμων κινηματογραφικών της ρόλων και των ιστορικών ερωτικών της σχέσεων. Όταν ήταν ακόμη νεαρή φοιτήτρια μπαλέτου κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, η Hepburn βοήθησε την Ολλανδική Αντίσταση κατά των Ναζί. Αργότερα στη ζωή της, ήταν μια βαθιά αφοσιωμένη πρέσβειρα καλής θέλησης που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για το Διεθνές Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για τα Παιδιά (UNICEF) των Ηνωμένων Εθνών. Μερικές από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της ηθοποιού δεν είναι αυτές της ξαφνιασμένης νεαρής, αλλά ως μιας γυναίκας με αυτοπεποίθηση, με κατανόηση που χαιρετά τα παιδιά με ανοιχτές αγκάλες στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού της έργου.

Audrey Hepburn poses for her publicity photo to promote the film Sabrina.

Πολλές ηθοποιοί έχουν θαμπώσει τις οθόνες του Χόλιγουντ, αλλά καμία δεν ήταν τόσο εμβληματική όσο η Audrey Hepburn. Η ηθοποιός, χορεύτρια, μοντέλο και ανθρωπίστρια που έγινε διάσημη στις αρχές της δεκαετίας του `50 με τη χαριτωμένη ευθυκρισία, την κομψή ομορφιά και το μοναδικό της στυλ, συνεχίζει να εμπνέει ταινίες, μόδα και θαυμαστές σχεδόν 30 χρόνια μετά τον θάνατό της και 40 χρόνια από την τελευταία της ταινία.

1. Roman Holiday (1953)

12 Facts You Didn`t Know About the Movie Roman Holiday — Roman Holiday Trivia - Parade: Entertainment, Recipes, Health, Life, Holidays

«Τζο, δεν μπορούμε να τρέχουμε στην πόλη με μια καυτή πριγκίπισσα!»

Το «Roman Holiday» πρόκειται για μια απολαυστικά γοητευτική ταινία η οποία ανέβασε από μόνη της τη Hepburn στα ύψη στα ύψη μετά την κυκλοφορία του, κερδίζοντας το Όσκαρ Α` Γυναικείου Ρόλου στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε αυτό το κλασικό ειδύλλιο, υποδύεται την Αnn, μια νεαρή πριγκίπισσα που κατακλύζεται από το εξαντλητικό πρόγραμμα και την περιοριστική της ζωή, ενώ βρίσκεται σε μια περιοδεία καλής θέλησης στην Ευρώπη. Ξεφεύγει ένα βράδυ στη Ρώμη και νιώθει ελεύθερη για πρώτη φορά. Βγαίνει στους δρόμους για να βρει όλη την ομορφιά που έχει να προσφέρει η πόλη. Οδηγός της στην πόλη είναι ο ονειροπόλος Gregory Peck, ο οποίος μπορεί να έχει εγωιστικές προθέσεις, μπορεί και όχι.

2. Sabrina (1954)

Sabrina: Billy Wilder Classic Still Has It - Solzy at the Movies

«Το Παρίσι είναι για ερωτευμένους. Ίσως γι` αυτό έμεινα μόνο 35 λεπτά».

Κόρη ενός σοφέρ μιας πλούσιας νησιώτικης οικογένειας, η Sabrina (Hepburn) είναι ερωτευμένη με τον ορμητικό, κληρονόμο playboy που δύσκολα αναγνωρίζει την ύπαρξή της. Φεύγει στο Παρίσι για να επιδιορθώσει τη ραγισμένη της καρδιά μόνο για να επιστρέψει και να μπλέξει αμέσως σε ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στην παλιά της φλόγα και τον μεγαλύτερο αδερφό του.

Ο κωμικός συγχρονισμός στα καλύτερά του και μια αξιαγάπητη πρωταγωνίστρια, το “Sabrina” προκαλεί απολαυστικό γέλιο με ρομαντική περιστροφή.

Στον δεύτερο μεγάλο ρόλο της, η ταινία έδωσε στην Hepburn τη δεύτερη υποψηφιότητά της για Όσκαρ.

Αν και δεν κέρδισε Όσκαρ, ξεκίνησε μια δια βίου φιλία και συνεργασία με τον σχεδιαστή Hubert de Givenchy. Η Hepburn έγινε γρήγορα η πιο αγαπημένη μούσα του διάσημου μόδιστρου κατά τη διάρκεια αυτής της ταινίας και συνέχισε να σχεδιάζει τα ρούχα της για επτά από τις ταινίες της καθώς και το νυφικό της για τον δεύτερο γάμο της με τον ψυχίατρο Andrea Dotti.

3. Funny Face (1957)

Funny Face: a film in love with fashion | Fashion | The Guardian

«Ας τους δώσουμε αυτή την παλιά πίτσα!»

Η Hepburm ηγείται αυτού του αισιόδοξου μιούζικαλ ως Joe, μια συγκρατημένη εργαζόμενη σε βιβλιοπωλείο της Νέας Υόρκης που περνά τις μέρες της ονειρευόμενη να συζητήσει τη φιλοσοφία με τους μεγάλους σύγχρονους στοχαστές στο Παρίσι. Το όνειρό της εκπληρώνεται με τον πιο ανυποψίαστο τρόπο όταν το κατάστημά της χρησιμοποιείται ως φόντο μιας αυτοσχέδιας φωτογράφησης περιοδικού μόδας. Ο φωτογράφος Dick Avery, (που υποδύεται ο καταξιωμένος χορευτής Fred Astaire) μαγεύεται από τον έξυπνο αέρα της και πείθει τον επικεφαλής του περιοδικού να προσλάβει την Joe ως το επόμενο μεγάλο μοντέλο τους για γύρισμα στο Παρίσι. Ενώ βρίσκεται στην παριζιάνικη αποστολή τους, η Joe μαθαίνει ότι η ζωή και η αγάπη μαθαίνονται καλύτερα στην πράξη παρά μέσα από τη συζήτηση.

Για το 1957, η κινηματογράφηση είναι κορυφαία. Εξαιρετικά κοστούμια, τολμηρά σκηνικά, έντονοι φωτισμοί, περίπλοκοι χοροί, χαλαρωτικές μπαλάντες αγάπης και τραγούδια τζαζ boppy κάνουν αυτό το κλασικό να ξεχωρίζει ως μπροστά από την εποχή του.

Μια ολόπλευρη διασκεδαστική εμπειρία που αναδεικνύει την Hepburn και το Παρίσι με όλη τους την ομορφιά.

4. Breakfast at Tiffany’s (1961)

Tiffany Audrey Wore in Breakfast at Tiffany`s | The Adventurine

«Ω, golly gee δι@βολε!»

Στον πιο εμβληματικό ρόλο της, η Ηepburn γοητεύει ως Holly Golightly μια νεαρή φίλη της Νέας Υόρκης. Στη δημόσια σκηνή, αποπνέει κομψότητα και στάζει πλούτο, προνόμια και ευμάρεια. Αλλά ο νέος της γείτονας, ο Paul, τη γνωρίζει από κοντά ως μια ευάλωτη φτωχή που προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να φλερτάρει τους πλουσιότερους άντρες της χώρας, ώστε να έχει αρκετά χρήματα για να επανενωθεί με τον αγαπημένο της αδερφό. Μια απίθανη φιλία ξεκινά μεταξύ των δύο μοναχικών και σύντομα η αγάπη αρχίζει να πυροδοτεί, αν και τόσο το παρελθόν όσο και οι απελπισμένες πράξεις τους απειλούν να τους χωρίσουν.

Αυτό το παράξενο ειδύλλιο μας παρασύρει γρήγορα σε έναν παράξενο, αλλά συναρπαστικό κόσμο, εξωφρενικό και απίστευτα αληθινό. Αυτή η διαχρονική κλασική ταινία θα κρατήσει για πάντα ζωντανό το όνομα της Hepburn.

Η Ηepburn έλαβε την τέταρτη υποψηφιότητά της για Όσκαρ Α` γυναικείου ρόλου για αυτόν τον ρόλο και είναι πραγματικά κρίμα που δεν κέρδισε. Η ερμηνεία της δεν είναι τίποτα λιγότερο από συγκλονιστική.

Αποποίηση ευθύνης: Ο Καυκάσιος ηθοποιός Mickey Rooney παίζει έναν δευτερεύοντα ρόλο ως Ασιάτη γείτονα της Holly. Η απεικόνιση χρησιμοποιεί αδιάκριτα στερεότυπα που μπορεί να είναι προσβλητικά για ορισμένους θεατές.

5. Charade (1963)

Charade: Μία όμορφη διαχρονική ταινία με τους Audrey Hepburn και Cary Grant!

“Άγιε Βαρθολομαίε, αν προσπαθείς να με τρομάξεις, κάνεις δουλειά πρώτης τάξεως».

Η Regina Lambert (Hepburn) είναι η δυστυχισμένη σύζυγος του μυστηριώδους Charles Lambert. Την ίδια μέρα που αποφασίζει να τον χωρίσει, εκείνος δολοφονείται βάναυσα, αποκαλύπτοντας ότι είχε στην κατοχή του ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που έκλεψαν από την αμερικανική κυβέρνηση. Με εκείνον νεκρό, οι τρεις ανόητοι που τον ακολουθούσαν έβαλαν στόχο στη Regina, αφήνοντάς την να τρέξει σε όλο το Παρίσι με τη βοήθεια ενός Γάλλου ντετέκτιβ και τολμηρού γνωστού για να σωθεί και να βρει τα χρήματα πριν προλάβει οποιοσδήποτε άλλος.

Διάσημη για το κωμικό της στοιχείο, τον ρομαντισμό, το μυστήριο, το σασπένς αλλά και για ως θρίλερ, η ταινία καταφέρνει να συνδυάζει απρόσκοπτα πολλά είδη για μια κλασική που κάνει το κοινό να μαντεύει συνεχώς ποιον —αν κάποιος— μπορεί να εμπιστευτεί.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

Αλίσα Σμίντ | Πέρασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες η «πιο σέξι αθλήτρια» στον κόσμο

Η Αλίσα Σμίντ ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι. Η Γερμανίδα αθλήτρια του στίβου, η οποία εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί από τους θαυμαστές της και τις ιστοσελίδες

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Πανελλαδικές 2024 | Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των εξετάσεων

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Τραγωδία στην Θήβα | «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» μαρτυρούν οι γονείς για το νεκρό 18μηνο μωρό τους

Οι γονείς μέσα στον πόνο τους, περιμένουν τις απαντήσεις για το πώς έφυγε από τη ζωή το μωρό τους, στη Θήβα. Μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα..

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >