AD

6 διάσημοι καλλιτέχνες που πάλεψαν με τον αλκοολισμό

Frans Hals, Vincent Van Gogh, Toulouse Lautrec, Francis Bacon, Jackson Pollock, Joan Mitchell είναι έξι από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ιστορίας της τέχνης που ήταν επιρρεπείς στο αλκοόλ.

 

εικόνα εξωφύλλου : The Hangover (Suzanne Valadon) του Henri de Toulouse-Lautrec, 1888

Αν κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην Αρχαία Ελλάδα, πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες απέδιδαν τη δύναμή τους στη δύναμη του ποτού. Είτε σε σκάλισμα σε μάρμαρο μια σκηνή του Διονύσου ρίχνοντας κανάτες κρασί ή απλά αποτυπώνοντας την καθημερινή νυχτερινή ζωή των πολυσύχναστων μπαρ της πόλης με λάδια σε καμβά, κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλοί καλλιτέχνες έχουν γιορτάσει την ικανότητα του αλκοόλ να προκαλεί μια κατάσταση δημιουργικής ροής και να δώσει τόση απόλαυση στις ζωές πολλών ανθρώπων.

Ωστόσο, η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι πολλοί καλλιτέχνες σε όλη την ιστορία της τέχνης δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την απόλαυση του αλκοόλ από το να γίνει εθισμός και να ξεκινήσει ένας ψυχικός αγώνας ώστε να καταφέρουν να ξεφύγουν. Πώς θα μπορούσε όμως να συμβεί αυτό, αφού ο ηδονιστικός τρόπος ζωής τους και η όποια επιτυχία ή αποτυχία τους, οδηγούσε στον αλκοολισμό. Ακολουθεί μια λίστα με έξι από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες στην ιστορία που είχαν να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους στο αλκοόλ, από τον Van Gogh μέχρι τον Jackson Pollock.

Frans Hals- O διάσημος καλλιτέχνης της ολλανδικής χρυσής εποχής

frans hal portrait artist painting

Πορτρέτο του Καλλιτέχνη, Μετά τον Frans Hals, περίπου 1581-1666, μέσω του Μουσείου Τέχνης της Ινδιανάπολης

Ο Frans Hals θεωρείται συχνά ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής.  Τα χαρακτηριστικά του πορτρέτα των ευγενών και των φτωχών παρείχαν στους θεατές μια εικόνα για τη ζωή των Ολλανδών του 17ου αιώνα. Ωστόσο, ενώ ο Hals μπορεί να είναι γνωστός για τις απεικονίσεις του με θορυβώδεις μέθυσους. Είναι ένα λιγότερο γνωστό γεγονός ότι ο ίδιος ήταν γνωστό ότι είχε μια προβληματική σχέση και με το αλκοόλ.

Ο αλκοολισμός του αναφέρθηκε αρχικά από τον ιστορικό τέχνης Arnold Houbraken, που γεννήθηκε λίγα μόλις χρόνια πριν από το θάνατο του Hals. Περιέγραψε τον Hals ως «γεμάτο μέχρι τα βράγχια κάθε βράδυ.» Και ήταν επίσης ένα τρεχούμενο αστείο μεταξύ των συγχρόνων του ότι θα τον έβρισκαν πιο συχνά σε μια ταβέρνα παρά στο στούντιό του.

Αυτό μπορεί να εξηγεί τη βαθιά ακρίβεια με την οποία ο Hals ήταν προφανώς ικανός να αποτυπώσει μια κατάσταση μέθης σε λάδια σε καμβά. Αν όντως περνούσε τα περισσότερα βράδια του πίνοντας μπύρα και κρασί στα μπαρ του Χάρλεμ, τότε είναι πιθανό να γνώριζε καλά τα άλλα ετερόκλητα μέλη της κοινωνίας που επίσης απολάμβαναν το φαγοπότι.

the funny reveler frans hal peeckelhaering

Peeckelhaering (The Funny Reveler)του Frans Hals, 1866, via ia Museum Hessen Kassel

Ωστόσο, από το 1800 υπήρξε μια προσπάθεια μεταξύ μελετητών της ιστορίας της τέχνης να διαλύσουν τον μύθο ότι ο Hals ήταν αλκοολικός. Έχει υποστηριχθεί ότι αυτή ήταν μια φανταστική περιγραφή του ανθρώπου που βασιζόταν περισσότερο στο περιεχόμενο του θέματός του παρά σε οποιοδήποτε πραγματικό ιστορικό γεγονός. Σύγχρονος του Hals, o Jan Havicksz Steen, είναι ένας άλλος ζωγράφος του οποίου η φήμη ως μεθυσμένος συχνά ασκούσε μεγάλη επιρροή στις αντιλήψεις για το έργο του.

Ο ιστορικός Seymour Slive, επισήμανε ότι μόνο και μόνο επειδή ένας ζωγράφος είναι σε θέση να αποτυπώσει αποτελεσματικά το πρόσωπο και την προσωπικότητα ενός μεθυσμένου, δεν είναι αυτόματα αλκοολικός ο ίδιος. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι ο Hals πέρασε πολύ χρόνο στην παμπ, πίνοντας δυνατή μπύρα και κοινωνικοποιώντας ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Έτσι, δεν μπορεί πραγματικά να προεξοφληθεί ως λόγος για το θέμα του.

Εξάλλου, καθώς η μπύρα εξακολουθούσε να είναι πιο νόστιμη και ασφαλέστερη από το νερό στην Ολλανδία του 17ου αιώνα, το πιθανότερο είναι ότι δεν ήταν ο μόνος που βρισκόταν πιο συχνά μεθυσμένος.

Vincent Van Gogh- O βασανισμένος εξπρεσιονιστής καλλιτέχνης

van gogh self portrait with pipe

Αυτοπροσωπογραφία με Pipe του Vincent Van Gogh, 1886, μέσω του Μουσείου Βαν Γκογκ, Άμστερνταμ

O Vincent Van Gogh είναι ένα όνομα δυστυχώς συνώνυμο της ψυχικής αστάθειας. Το διάσημο επεισόδιο του στο οποίο έκοψε ένα μέρος του αυτιού του είναι από τα πιο διαβόητα στην ιστορία της τέχνης και χρησιμεύει ως μια ατυχής υπενθύμιση του σκοταδιού που ήρθε χέρι-χέρι με τη δημιουργική του ιδιοφυΐα. Ωστόσο, συχνά γίνεται λόγος για τον αντίκτυπο του αλκοόλ στη ζωή του και την ιδιαίτερα επιζήμια σχέση που υπέμεινε μαζί του (και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες της εποχής του).

Φυσικά, αψέντι ή «Η Πράσινη Νεράιδα» όπως ήταν μερικές φορές γνωστό ταυτόχρονα, ήταν ένα δημοφιλές ποτό μεταξύ των καλλιτεχνικών τύπων στο Παρίσι του 19ου αιώνα– όπου ο Βαν Γκογκ έκανε το σπίτι του ως νέος. Ο Βαν Γκογκ ήταν γνωστός ότι ήταν λάτρης του ποτού και αρκετοί από τους πίνακές του το χρησιμοποιούσαν ως θέμα. Μια φορά, μάλιστα, έριξε μεθυσμένος ένα ποτήρι με το ποτό πάνω από τον φίλο του και διάσημο καλλιτέχνη, Paul Gauguin.

Το ημερολόγιο του Gaugin αφηγείται πώς απέφυγε τον πύραυλο και συνέχισε να βάζει τον Vincent έξω από το μπαρ και μέσα στο διαμέρισμά του, όπου στη συνέχεια λιποθύμησε. Τότε ο Van Gogh ξύπνησε το πρωί και είπε στον Gauguin : «Αγαπητέ μου Gauguin, έχω μια αόριστη ανάμνηση ότι σε προσέβαλα χθες το βράδυ».

Αν και αυτό είναι το είδος του διασκεδαστικού ανέκδοτου που μπορεί να προκαλεί γέλιο μεταξύ των φίλων σήμερα, καταδεικνύει επίσης την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ του Βαν Γκογκ και τον αντίκτυπο που είχε στη συμπεριφορά, τις σχέσεις και την υγεία του.

cafe de nuit vincent van gogh

Το Νυχτερινό Καφέ του Βίνσεντ βαν Γκογκ, 1888, μέσω της Γκαλερί Τέχνης του Πανεπιστημίου Yale, New Haven

Έγραψε στον αγαπημένο του αδερφό, Σύμφωνα με την λίγο μετά την αναχώρησή σου από το Παρίσι, όταν είσαι κάποιος που σκέφτεται χίλια πράγματα σε μισή ώρα, «το μόνο πράγμα που ανακουφίζει και αποσπά την προσοχή –στην περίπτωσή μου– είναι να ζαλίζει τον εαυτό του πίνοντας ένα βαρύ ποτό». Ενώ σε μια άλλη επιστολή προς τον αδερφό του ένα χρόνο αργότερα, ο Βίνσεντ αναγνώρισε ότι η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να είναι «μια από τις μεγάλες αιτίες της τρέλας μου».

Στο τέλος, σκηνές όπως η δική του “Le cafe de nuit” (1888), που συχνά πιστεύουμε ως φιλόξενες, σχεδόν νυσταγμένες απεικονίσεις αδράνειας του τέλους του δέκατου όγδοου αιώνα, είναι στην πραγματικότητα χρωματισμένες με μια μεγαλύτερη θλίψη από ό,τι συνήθως τους είχαμε. Οι ανώνυμοι θαμώνες σωριάστηκαν κάτω από τη ταλαντευόμενη λάμψη των φώτων, ήταν χαρακτήρες που γνώριζε ο Βαν Γκογκ όπως και οποιοδήποτε άλλο θέμα ζωγράφιζε. Άλλωστε και ο ίδιος ήταν σε ένα από αυτά.

Henri De Toulouse-Lautrec- Ο Γάλλος καλλιτέχνης του 19ου αιώνα

henri de toulouse lautrec

Πορτρέτο του Henri de Toulouse-Lautrec, μέσω του Sotheby’s

Ο Toulouse Lautrec ήταν επίσης γνωστός ότι επιδόθηκε σε ισχυρά αλκοολούχα ποτά καθώς περνούσε από μπαρ σε μπαρ στη Μονμάρτρη του Παρισιού. Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ότι αυτός και ο Van Gogh μοιράζονταν ακόμη και ένα ποτό μαζί κατά καιρούς, δεδομένου του πορτρέτου του Van Gogh του Lautrec να πίνει ένα ποτήρι αψέντι.

Σε μια περίπτωση, το ζευγάρι συμμετείχε σε ένα ποτό που κατέληξε στον Lautrec προσφέροντας σε μονομαχία για λογαριασμό του Βαν Γκογκ μετά από μια διαμάχη με έναν εξίσου μεθυσμένο Βέλγο που είχε ασέβεια στον Ολλανδό φίλο του.

Ωστόσο, το ζευγάρι δεν μοιράζονταν μόνο ποτά. Ο Lautrec είχε επίσης προβλήματα ψυχικής υγείας, αν και τα προβλήματά του οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό λόγω των σωματικών του αναπηριών, οι οποίες ήταν το αποτέλεσμα ενός κακοποιού πατέρα και της συγγένειας μεταξύ της αριστοκρατικής οικογένειάς του.

Ήταν διαβόητα κοντός όπως τα πόδια του κι απέτυχε να αναπτυχθεί μετά τα εφηβικά του χρόνια, πράγμα που σήμαινε ότι το κεφάλι, τα χέρια και ο κορμός του ήταν δυσανάλογα με το κάτω μισό του σώματός του. Πέρα από τον προφανή εσωτερικό ψυχολογικό αντίκτυπο μιας τέτοιας αναπηρίας, αυτή η πρόκληση ήταν αιτία για τον Lautrec να εκφοβιστεί και να κατηγορηθεί από πολλούς από τους συγχρόνους του – ένα θέμα της ύπαρξής του που έπαψε να εξαφανίζεται όσο ζούσε.

vincent van gogh henry de toulouse lautrec

Vincent Van Gogh του Henri de Toulouse-Lautrec, 1887, μέσω του Μουσείου Van Gogh, Άμστερνταμ

Ο Lautrec άρχισε να πίνει ως μέσο ενίσχυσης της αυτοπεποίθησής του, με τη βοήθεια λίγης μπύρας και κρασιού. Αν και σύντομα έγινε γνωστός ότι ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς πότες στους ηδονιστικούς κύκλους στους οποίους βρέθηκε. Του άρεσε το αψέντι και το κονιάκ. και προφανώς, συχνά ξεκινούσε τη μέρα του με ένα ποτήρι ρούμι.

Πέρασε τόσο πολύ χρόνο πίνοντας σε μπαρ που υποτίθεται ότι ήταν ο εφευρέτης πολλών διάσημων κοκτέιλ, τα οποία δίνουν επίσης μια εικόνα για τα ποτά που του άρεσαν. Και τα δυο `Ο σεισμός` (2 ½ ουγγιές κονιάκ με λίγο αψέντι) και «Το Maiden Blush ήταν οι εφευρέσεις του και φαίνεται να φτιάχνονται απλά από όλα τα ποτά που προτιμά σε ένα μόνο ποτήρι.

Τελικά, ωστόσο, ο Lautrec κατάφερε να εργαστεί ως αλκοολικός σχετικά υψηλή λειτουργικότητα για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του. Ζωγράφιζε πληθωρικά και θα είχε ζήσει περισσότερο αν δεν είχε προσβληθεί από σύφιλη – το αποτέλεσμα μιας άλλης κακίας του.

Francis Bacon- O Εξπρεσιονιστής Ζωγράφος με τα εφιαλτικά έργα

francis bacon henry cartier bresson portrait

Ο Francis Bacon στο στούντιο του του Henri Cartier-Bresson, 1971, μέσω της ιστοσελίδας του Francis Bacon

Ο Francis Bacon είναι ένας διάσημος καλλιτέχνης γνωστός για τους εφιαλτικούς πίνακές του με στρεβλωμένα και βασανισμένα σώματα, που διαδραματίζονται σε αινιγματικές σκηνές με χρώμα σάρκας. Επιπλέον, το στούντιό του, το οποίο φαίνεται σήμερα όπως έμεινε όταν πέθανε, καταδεικνύει τη χαοτική φύση της διαδικασίας σκέψης και της καλλιτεχνικής του πρακτικής. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ήταν ένας άνθρωπος που αντιμετώπισε ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα στη ζωή του πέρα ​​από την τέχνη.

Σε πολλούς από τους γνωστούς του στο Λονδίνο, ο Bacon ήταν γνωστό ότι ήταν ένα ζωντανό μέλος της κοινωνικής ζωής του Σόχο. Ταίριαξε με τους μποέμ, που πήγαιναν στο πάρτι σοσιαλιστές που σύχναζαν στην περιβόητη ηδονιστική περιοχή του West End.

Ο φίλος και σύντροφός του John Edwards κάποτε τον κορόιδευε ότι «ήταν θαυμάσια παρέα, καλή διασκέδαση και ένας υπέροχος σύντροφος στο ποτό». Ενώ ήταν επίσης γνωστός ότι φώναζε, «Ερχόμαστε από το τίποτα και πηγαίνουμε στο τίποτα», καθώς έριχνε ελεύθερα σαμπάνια για όποιον έτυχε να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής σε οποιοδήποτε από τα αγαπημένα του στέκια.

portrait francis bacon neil libbert

Πορτρέτο του Francis Bacon του Neil Libbert, 1984, μέσω της National Portrait Gallery, Λονδίνο

Ωστόσο, όσο ήταν κοινωνικός πότης, ήταν και συνηθισμένος. Ζωγράφιζε τη μέρα, πριν πάει στην παμπ για μερικά ποτά. Τις περισσότερες νύχτες αυτό εξελισσόταν σε ποτό σε μπαρ, εστιατόρια, καζίνο και νυχτερινά μαγαζιά και επέστρεφε νωρίς το πρωί για μερικές ώρες ύπνου πριν ξυπνήσει ξανά και ξαναρχίσει τον κύκλο στον οποίο είχε συνηθίσει.

Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς το Ντοκιμαντέρ Melvyn Bragg, για το σόου του στη South Bank το 1985, για να δει όχι μόνο τον Μπέικον να πίνει πολύ στην κάμερα, αλλά και τις επιπτώσεις που είχε το άφθονο ποτό του στην ομιλία και την εμφάνισή του. Τα ροζ κόκκινα μάγουλά του και το φουσκωμένο πρόσωπό του χρησιμεύουν ως αναπόφευκτες υπενθυμίσεις ότι η γεύση του για το κρασί ήταν περισσότερο εθισμός παρά γνωστικό ενδιαφέρον.

Τελικά όμως, οι γιατροί του δεν διέγνωσαν ποτέ ότι ο Μπέικον ήταν αλκοολικός – πιθανώς λόγω του δικού του ισχυρισμού ότι του έκανε περισσότερο καλό (τόσο δημιουργικά όσο και καλλιτεχνικά) παρά κακό. Ωστόσο, η πρόσφατη ανάλυση των ιατρικών του αρχείων υποδηλώνει ότι διαγνώστηκε με μια σειρά ζητημάτων, όπως π.χπεριφερική νευροπάθεια, οι οποίες συνήθως επιδεινώνονται μεταξύ των ασθενών που διαγιγνώσκονται ως αλκοολικοί.

Joan Mitchell- H Αμερικανίδα Αφηρημένη Εξπρεσιονίστρια Ζωγράφος

joan mitchell studio vetheuil

Η Joan Mitchell στο στούντιο της Vétheuil φωτογραφήθηκε από τον Robert Freson, 1983, μέσω Joan Mitchell Foundation, Νέα Υόρκη

H Joan Mitchell είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του αφηρημένου εξπρεσιονιστικού κινήματος που σάρωσε την Αμερική τη δεκαετία του 1960. Ήταν γνωστή για τις μεγάλες, τολμηρές εκρήξεις χρωμάτων και κινήσεών της στον καμβά και οι στενές προσωπικές της σχέσεις με πολλούς από τους άλλους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σήμαιναν ότι βρισκόταν ακριβώς στην καρδιά της γρήγορης και δυναμικής ανάδυσής της στη λαϊκή συνείδηση.

Ωστόσο, όπως πολλοί από τους συναδέλφους της καλλιτέχνες σε αυτή την ομάδα, ήταν γνωστό ότι ήταν σοβαρός αλκοολικός. Όπως και ο καλλιτεχνικός της ήρωας, ο Van Gogh, πάλεψε με την κατάθλιψη και την εξάρτηση από το αλκοόλ σε όλη της τη ζωή.

 H Μitchell ήταν, από κάθε άποψη, μια φυσικά ειλικρινής και ζωηρή προσωπικότητα. H τάση της να πιέζει την κοινωνία και τους κανόνες της συχνά έφτανε στο τέλος όταν έπινε – κάτι που έκανε τακτικά και πολύ. Έμπαινε σε καβγάδες με φίλους και εραστές ή τους φώναζε με αιφνιδιαστικές ατάκες στις πολυσύχναστες τραπεζαρίες της Νέας Υόρκης.

ladybug joan mitchell

Πασχαλίτσα από την Joan Mitchell, 1957, μέσω MoMA, Νέα Υόρκη

Μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι η επιθυμία της Mitchell να απορρίψει τέτοιους κοινωνικούς κανόνες δεν ήταν απλώς το αποτέλεσμα μέθης, αλλά ότι ήταν ο τρόπος της να απωθήσει τον βαθιά ριζωμένο σεξισμό που αντιμετώπιζε από το χέρι του ίδιου του πατέρα της – ενός ανθρώπου που δεν είχε κανένα ενδοιασμό. να της γνωστοποιήσει ότι τη φώναζαν Joan επειδή είχε ήδη βάλει το μολύβι ο John στο πιστοποιητικό γέννησής της πριν γεννηθεί.

Στην πραγματικότητα, το ψυχολογικό τραύμα αυτής της ανατροφής, σε συνδυασμό τόσο με την επιθυμία της να καταρρίψει τους ρόλους των φύλων όσο και με τις στενές σχέσεις της με άλλους ξεφτισμένους καλλιτέχνες και δημιουργικούς, σήμαινε ότι το ποτό χρησίμευε ως μέσο αυτοθεραπείας για τα δεινά της υγείας της και κοινωνία γενικότερα.

Ωστόσο, ο βιογράφος της Mitchell , Patricia Albers,, είπε για αυτήν παρά «στη ζωγραφική όπως και στη ζωή, ήταν μια αλκοολική με υψηλή λειτουργικότητα με εκπληκτική ικανότητα διανοητικής και σωματικής συγκέντρωσης». Αυτό σήμαινε ότι, ως επί το πλείστον, ο αλκοολισμός της είχε μικρή άμεση επίδραση στην παραγωγή της δουλειάς της. Όπως πολλοί αλκοολικοί καλλιτέχνες, η λεπτή γραμμή μεταξύ της δημιουργικής αριστείας και της κοινωνικής μη συμμόρφωσης, που τροφοδοτείται από το αλκοόλ, ήταν αυτή στην οποία η Mitchell μπόρεσε να περιηγηθεί.

Η εθιστική προσωπικότητα της Mitchell ήταν η απόλυτη αιτία του θανάτου της. Ήταν βαριά καπνίστρια όπως και πότε πολύ και μετά από αρκετούς φόβους για καρκίνο, τελικά υπέκυψε από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 66 ετών, το 1992.

Jackson Pollock-  O διάσημος καλλιτέχνης του αφηρημένου εξπρεσιονισμού

jackson pollock portrait studio

Ο ζωγράφος Jackson Pollock,τσιγάρο στο στόμα, ρίχνοντας μπογιά σε καμβά φωτογραφήθηκε από τη Martha Holmes, μέσω του Sotheby’s

Δυστυχώς, ωστόσο, υπάρχει ένας καλλιτέχνης που δεν μπόρεσε να ζήσει μια ζωή στην οποία θα μπορούσε να είναι τόσο επιτυχημένος καλλιτέχνης όσο και βαθιά ταραγμένος αλκοολικός. Αυτός ο άντρας είναι ένας άλλος διάσημος καλλιτέχνης του κινήματος του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, και μάλιστα στενός φίλος της Joan Mitchell, Jackson Pollock.

Στην πραγματικότητα, τα πιο επιτυχημένα χρόνια του Pollock ως ζωγράφου ήρθαν στο σύντομο παράθυρο όπου η σύζυγός του και διάσημη καλλιτέχνης από μόνη της, Lee Krasner, είχε καταφέρει να του βρει έναν γιατρό που ήταν σε θέση να τον βοηθήσει να σταματήσει για λίγο τη συνήθεια του να πίνει.

Ο Pollock σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενώ οδηγούσε υπό την επήρεια σε έναν δρόμο λίγο λιγότερο από ένα μίλι από το σπίτι του από όπου είχε ξεκινήσει. Το ατύχημα σημειώθηκε καθώς η Krasnder είχε χωρίσει μαζί του λόγω της αυξανόμενης απιστίας του και της εξάρτησής του από το αλκοόλ. Είχε ταξιδέψει στην Ευρώπη για να ξεφύγει από τον Pollock, ο οποίος είχε εμπλακεί με έναν πολύ νεότερο καλλιτέχνη. H Ruth Kligman, που ήταν στα είκοσί της.

Για λίγο, ο Pollock φαινομενικά μπορούσε να βρει παρηγοριά μόνο στο Cedar Bar κοντά στο σπίτι του. Αυτός και οι φίλοι του έμεναν μέχρι την ώρα του κλεισίματος, προτού βρεθούν τακτικά σε καυγάδες με άλλους παίκτες καθώς πήγαιναν για το σπίτι τους. Φαινόταν ότι παρά τη φαινομενική επιτυχία του στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή, δεν ήταν σε θέση να δαμάσει τους δαίμονες που κυριαρχούσαν στη συνείδησή του.

one number 21 jackson pollock

Ένα: Νούμερο 31, 1950του Τζάκσον Πόλοκ, 1950, μέσω MoMA, Νέα Υόρκη

Ο Pollock είχε φαινομενικά τερματίσει την καριέρα του ως ζωγράφος, καθώς η εξάρτησή του από το ποτό και η απογοήτευση από την πρακτική του που συνεπαγόταν τον άφησαν χωρίς καλλιτεχνική κατεύθυνση ή κίνητρο.

Ένα βράδυ του 1956, ο Pollock, ο οποίος ήταν 44 ετών τότε, έπινε με τη Ruth και αρκετούς άλλους φίλους, όταν αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα με το κάμπριο του Oldsmobile. Ωστόσο, τροφοδοτούμενο από αλκοόλ, ένα ατύχημα ήταν σχεδόν αναπόφευκτο και ο Pollock κατέληξε σε ένα δέντρο αναποδογυρίζοντας το αυτοκίνητο – σκοτώνοντας τον εαυτό του και τη φίλη του Edith Metzger.

Παραδόξως, η Krasner θρήνησε τον άντρα της σαν να ήταν άγιος. Επέστρεψε αμέσως από τη Γαλλία για να παραστεί στην κηδεία του και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της διαχειριζόμενη την πώληση της περιουσίας του σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Θα έφτιαχνε τελικά ένα ίδρυμα που μοιράζονταν και τα δύο ονόματά τους, και η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει ανερχόμενους καλλιτέχνες για να χρηματοδοτήσουν την πρακτική τους, να αποκτήσουν προμήθειες και να νοικιάσουν χώρο για εργασία.

Print Friendly, PDF & Email

AD

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ

H Πάουλα Μπαντόσα για τον χωρισμό με τον Στέφανο Τσιτσιπά | «Ήταν ο σωστός άνθρωπος τη λάθος στιγμή»

Συναισθηματικά δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες αλλά είμαι δυνατή, δήλωσε η Ισπανίδα τενίστρια   Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στον χώρο του τένις ο χωρισμός του Στέφανου

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

24χρονη δασκάλα κατηγορείται για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή – Είχε φέρει δίπλα της το θρανίο του για να τον ακουμπάει

Το ανήλικο αγόρι επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη δάσκαλα το είχε φιλήσει αρκετές φορές στην τάξη είτε μετά το τέλος των μαθημάτων ή όταν οι άλλοι μαθητές έλειπαν για φαγητό

Print Friendly, PDF & Email
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >